Keskustelu

PVTakausasiaa --Savon sanomat24.6.2014 11.26
Moro,
ja tälläinen pääkirjoitus:" Jälkiviisas ei takaisi

Juankoskelaisen kartonkitehtaan Premium Board Finland Oy:n yrityssaneerausohjelma näyttää menevän läpi, mikä merkitsee liiketoiminnan jatkumista ainakin jonkinlaisena. Siitä pitäisi iloita, mutta harvassa taitavat olla ne, jotka jaksavat uskoa kartonkitehtaan nousevan entiseen kukoistukseen.

Premium Board Finlandilla on yli 24,3 miljoonaa euroa velkaa. Juankosken kaupungin saatavat yritykseltä ovat kaikkiaan noin 4,27 miljoonaa euroa. Siitä suurin osa on takausta 3,9 miljoonan yrityslainalle.

Kaupungilla on jälkipanttaus yrityksen kiinteistöihin, mikä merkitsee sitä, että yritykselle tulee maksettavaa Juankosken kaupungille kaikkiaan vajaa 592-000 euroa.

Loppuja saataviaan eli 3,68 miljoonaa euroa kaupunki yrittää karhuta Faroconilta, joka on harjoittanut terminaaliliiketoimintaa Hangon vapaasatamassa. Kaupungilla on yrityskiinnitys. Sen edellä on yksi miljoonan euron yrityskiinnitys, joka tekee Juankosken saatavasta erittäin epävarman. Kaupunki on aloittanut perintätoimet, joita käsitellään syksyllä välimiesoikeudessa.

Riski oli tiedossa. Nyt on helppo sanoa, että sitä ei olisi pitänyt ottaa.

Hyvä uutinen on se, että Juankoski on kirjannut saatavansa nollaksi viime vuoden tilinpäätökseen. Kaikki mitä maksuohjelmasta tulee on pelkkää plussaa."

On kuitenkin muistettava, että välimiesmenettely on erittäin kallis prosessi ja maksukyvytön Farocon ei pysty maksamaan prosessia, vaan sen tulee maksamaan Juankosken veronmaksajat. Joten kyllä maksuja tulee lisää ja vastinetta ei tippaakaan.

Onneton onkiaRe: Takausasiaa --Savon sanomat24.6.2014 15.38
Kylläpä näyttää siltä että tehdas ei enää jatka omanpohjan tuotannolla enää koskaan mitä savon sanomasta sai lukea taanoin. 30-35:den henkilön vero tulot ei paljoa lämmitä kaupungin vero tuloja. Luulen että Juankoski vaipuu yhä synkempään tilaan tulevaisuudessa. Olisi suotavaa saada kartonkikone käyntiin mahdollisimman pian työllisys tilanteen parantamiseksi.

JuhaRe: Takausasiaa --Savon sanomat24.6.2014 15.54
Kartonkikone saataisiin käyntiin vain konkurssin kautta. Silloin konkurssipesä voisi yrittää myydä sen heti, kun mahdollista.
Tällä konseptillä se käynnistyy mahdollisesti kolmen vuoden kuluttua, ja silloin se käynnistyy romukaupassa.
Kun Juankosken kaupunginjohtaja kertoi satuja siitä, että kaupungin paras olisi saneeraus, kyllä suupielet olivat ruskeana paskasta kaupunginjohtajalla. Nyt se nähdään, kun velat leikataan kokonaan ja vastavakuuden arvo mitataan kalliissa välimieskäsittelyssä, josta on luvassa lisää kuluja ja paljon ja saatavia tasan nolla.
Kangasperko on ollut johtajana vuodesta 1995 ja siitä asti kaaupungin talous on ollut laskeva käyrä. Tutkikaa jos haluatte itse nähdä totuuden. Ja palkkaa veronmaksajat maksavat ison kaupunginjohtajan palkan mukaisesti. Kaavin kunnanjohtaja saa n. 6.500 euroa kuukaudessa, ja Kangasperko n. 11000. Ja lisäksi muut lisukkeet.

JB tarvitaanRe: Takausasiaa --Savon sanomat24.6.2014 17.40
Juankosken Biolämpö tarvitaan muka vasta kartonkikoneen käynnistykseen, ei ole koko totuus.

Tehdassalien lämmitystä tarvitaan pakkaskaudella, joten JB:n höyryä myös tarvitaan silloin koska lämmitysjärjestelmä toimii höyryllä..

Unohtunut vahingossa vai tietoisesti KB:ltä saneerausasiakirjoista.

Jos JB ei käynnisty, niin päällystystä voi tehdä vain n 3-kk ja sitten seis.

Tiedoksi velkojatoimikunnalle, velkojille ja kaupunginhallituksen jäsenille.

eppäilijäRe: Takausasiaa --Savon sanomatp24.6.2014 19.34
Niin kannattavaa tuotetta ei pbf löydy että koko tehdaskiinteistöjen ja biolämmön lämmitys voidaan toteuttaa ja saada lämmityskulut katetuksi. Ei tainnut laskelmat ihan pitää paikkaansa tai jokin pikku juttu saattoi unohtua. Ei tule joulua näkemään ennen kuin rahat on loppu...ai niin ne olikin jo.

ikäviä faktojaRe: Takausasiaa --Savon sanomat25.6.2014 0.13
Juankosken Nero on ylivoimainen tiedoiltan ja taidoiltaan Suomen kaupunginjohtajien joukossa. Siksi hänen palkkansa täytyy myös olla lähes samalla tasolla kuin 100 000 asukkaan kaupungeissa, vaikka Juankosken kaupungin asukasluku on jo painunut alle 5 000 asukkaan.

Vuonna 2013 Oulussa maksettiin kaupunginjohtajalle 12 000 euroa/kk, mutta esim. Porin, Mikkelin ja Kokkolan kaupunginjohtajat jäivät komeasti Suomen parhaan kunnanjohtaja Kangasperkon varjoon.

Kangasperko ei ole pihistellyt myöskään sivutointensa määrässä ja tuloissa. Ei taida olla toista kaupunginjohtajaa Suomessa, joka toimii kunnanjohtajan tehtävänsä ohella monen muunkin kunnan asiamiehenä samalla tapaa kuin Kangasperko.

Kangasperkon laajat sivutoimet ovat myös selvästi sellaisia, ettei niitä voi mitenkään hoitaa normaalin virka-ajan ulkopuolella tai viikonloppuisin ja siksi Kangasperko näyttääkin käyttäneen huomattavan osan normaalista virka-ajastaan runsaiden sivutoimiensa hoitoon. Jäljet kunnan talouden asioiden hoidon osalta puhuvat selvästi myös tämän käsityksen puolesta.

Stromsdal OyJ.n konkurssin jälkeen Kangasperko otti päätehtäväkseen kunnallisen pahvitehtaan uudelleen käynnistämisen hakeuduttuaan Stromsdal OyJ:n velkojaintoimikuntaan vuosiksi 2009-2011.

Viime syksynä Kangasperko nimitytti taas itsensä myös saneerattavien Premium Board Finland Oy:n ja Juankosken Biolämpö Oy:n velkojaintoimikuntiin, jossa tehtävässä Kangasperko on edelleen jatkanut opastaen selvitysmies Nyyssöstä ja Pohjois-Savon käräjäoikeutta leikkaamaan PBF:n velkoja nyt noin 90%:lla.

Tällä ohjeistuksella Kangasperko aiheutti Juankosken veronmaksajille yli viiden milj. euron lisälaskun entisten laskujensa päälle.

Jo ennen kyseisiin velkojaintoimikuntiin hakeutumistaan Kangasperko oli julkisuuteenkin kertonut, että hän on avustanut lähes päivittäin rahavaikeuksiin joutuneen PBF:n rahoitusneuvotteluissa ulkomaita myöten.

On huomattava, että Kangasperkohan on sotkeutunut kaiken aikaa myös lähes kaikkien Pohjois-Savon kuntien asioihin toimiessaan kaupunginjohtajan toimensa ohella (= aikana) myös Savon Energiaholding Oy:n (SEH) toimitusjohtajana. SEH on Savon Voima OyJ:n emoyhtiö.

Juankosken kohdalla tämä sidossuhde on johtanut siihen, että Juankoskelle rakennetaan nyt parhaillaan lyhyen ajan sisään Savon Voima OyJ:n toimesta jo toista biovoimalaa, kun vuonna 2006 käyntiin lähtenyt uusi biovoimala myytiin lahjanomaisella kaupalla kesällä 2011 Samovaari-yhtiöille ja voimala on pääasiassa seissyt osakekaupan jälkeen.

Kangasperko toitotti kirkkain silmin PBF:n takausta myönnettäessä, että voimalajärjestely muka estää biolämpöä uhkaavan konkurssin. Kaikkea muuta.

Täytyy muistaa, että biovoimalajärjestelyissa Samovaari-yhtiöt ostivat myös 40% biovoimalan osakkeita Savon Voima OyJ:ltä. Varmuudella voidaankin todeta, että tämäkään edullinen kauppa ei ole voinut toteua Samovaari-yhtiöiden hyväksi ilman Kangasperkon armollista ohjausta.

Yrityssaneeraussuunnitelmassahan seisova biovoimala on tarkoitus käynnistää vasta vuonna 2017. Mikähän tuomari on saatu lahjottua Pohjois-Savon käräjäoikeudessa hyväksymään Koivuvitsin laatima TECTAan nojaava yrityssaneerausohjelma?

Voiko kukaan järjissään oleva tuomari todeta sellaisen saneerausohjelman toteuttamiskelpoiseksi, jossa mahdollisesti kolmen vuoden päästä käynnistettävä biolämpö ja vuoden 2008 joulukuusta lähtien lähes yhtäjaksoisesti seisseet ikivanha kartonkikone ja hiomo sekä uudelleen käynnistyvä biolämpö muodostavat pitkällä tähtäyksellä elinkelpoisen liikeyrityksen?

Onko odotettavissa, että kartonkitehtaalle edes myönnetään vuonna 2017 ympäristölupaakaan?

Tuomarilla pitäisi kellojen soida, jos havaitsee, että PBF:n kohdalla keskeiset tuotantolaitteet tulevat siis vuonna 2017 seisoneeksi jo peräti lähes 9 vuotta naftaliinissa ennen, kun edes ajatellaan niiden ottamista tuotantokäyttöön.

Edes Münckhausen ei pystynyt tällaisia tarinoita keksimään.

Nyt on vaikea myös kuvitella, että Savon Voima hyvän hyvyyttään olisi jo taas rakentamassa uutta biovoimalaa lyhyen ajan sisään Juankoskelle.

Todellisuudessa Juankosken kaukolämmön käyttäjät ovatkin tämän kaupunginjohtajan junailun johdosta nyt maksamassa jo kahden biovoimalan kustannuksia korkeissa lämpötariffeissaan.

Edellä kuvaamassani kolminapaisessa roolissaan Kangasperko ei siis taatusti pysty toimimaan kunnanjohtajan virkamiesaseman edellyttämällä puolueettomalla tavalla.

Juankoskellahan tämä onkin jo karvaasti nähty Juankosken Biolämpö Oy:n kohdalla, jossa Kangasperko ensin junaili rahattomalle Stromsdal Oy:lle valtion, Juankosken kaupungin, Finnveran ja Savon Voima OyJ:n rahoilla vuosina 2004-2006 lähes 9 milj. maksaneen uuden ja nyttemmin konkkatilaan ajautuneen biovoimalan Stromsdal OyJ:n käyttöön pariksi vuodeksi.

Jo vuonna 2008 kaupunginjohtaja tiesi, että biolämpö oli konkurssitilassa ja yhtiön toimintaa voitiin ilman pääomittamista jatkaa huolimatta negatiivisesta omasta pääomasta vain hallituksen vastuulla. Kangasperkohan istui hallituksessa ja käytti siis hallituksessa sekä kaupungin että faktisesti myös Savon Voima OyJ:n äänivaltaa. Juankosken kaupungin kannalta Kangasperko siis viivytteli tässäkin asiassa.

Tutkimattakin on selvää, että Juankosken kaupungin ja Savon Voima OyJ:n oltua biolämmön enemmistöosakkaina kyseinen yhtiö ei voinut mennä konkurssiin, kun kaupungissa ei ole ollut korvaavaa kaukolämmön toimittajaa, vaikka kaupunginjohtaja perustelikin voimalan lahjakauppaansa Samoritzille muka akuutilla konkurssiuhkalla ja uuden voimalan arvottomuudella.

Asiahan on siinä mielessä esteellisyyksiäkin ajatellen hankala, että Kangasperko istui biovoimalaa kehiteltäessä, rakennettaessa ja myöhemminkin myös Stromsdal OyJ.n hallituksessa ja Juankosken kaupunki (Juankosken Kehitysmasuuni Oy kautta) sekä Kangasperko itse omistivat vielä huomattavan määrän Stromsdal OyJ:n osakkeita. Vielä 19.5.2006 Kehitysmasuuni omista yhteensä 1 927 016 osaketta äänimäärältään 28.15%:a. Kangasperko taas omisti B-osakkeita 2533 eli 0.04% äänimäärästä.

Huomionarvoista on myös, että Juankosken Kehitysmasuuni Oy:llä, Forcera Oy:lle, PIM Partners AB:llä, CHC-Invest Oy:llä sekä RGM-yhtiöt Oy:llä oli 2.12.2001 allekirjoitettu osakassopimus, jossa osapuolet olivat sopineet yhteistyöstään Stromsdal OyJ:ssä. Sopijapuolten yhteenlaskettu osuus yhtiön kaikista äänistä oli selvä enemmistö 63.4%.

Ei siis ole epäilystäkään, että kaupunginjohtaja Kangasperko käytti myös tällöin Stromsdal OyJ:ssäkin käytännössä ehdotonta määräysvaltaa yhtiössä, kun kaupunki pystyi järjestämään Stromsdal OyJ:lle se ehdottomasti tarvitseman uuden lämpövoimalan, jonka tekninen konsepti muodostui kuitenkin Stromsdal OyJ:lle tuhoisaksi.

Kaikeksi huipuksi Kangasperko oli vielä hivuttautunut Juankosken Biolämpö Oy:n hallitukseen, josta erosi vasta kun Kuopion HAO totesi hänet esteelliseksi.

Ei ole suurtakaan vaikeutta todistaa sitä, että Kangasperko on saanut näissä runsaissa sivutoimissaan myös runsaasti henkilökohtaisia etuuksia.

PBF:n katastrofaalisen seikkailun alettua syksyllä 2010 Kangasperkon toiminta on todettu esteelliseksi jo siis kahteen kertaan Kuopion HAO:ssa hänen junailtuaan ensin kaupungin 5 milj. euron syksyllä 2013 realisoituneen kaupungin takauksen PBF:lle ja myös hänen junailtuaan Juankosken kaupungin vahingoksi biovoimalan 13 200 euron lahjanomaisen osakekaupan Kangasperkon ystävälle ja hänen valitsemalleen kaupungin liikekumppanille eli ukrainalaiselle Valerie Samoritzille kesällä 2011.

Kangasperko on myös jättänyt valvomatta myönnettyyn kaupungin takaukseen liittyvien kovenanttien kehityksen. Kovenanttien kehityshän osoitti sen jo keväällä 2012, että Handelsbankenilla oli niiden mukaan jo oikeus irtisanoa myöntämänsä 6.25 milj. euron laina, jota PBF ei pystynyt enää hoitamaan.

Kaupunginjohtaja siis viivytteli tahallisesti tässäkin myönnetyn takauksen valvonnassa ainakin 1.5 vuotta, josta on aiheutunut Juankosken kaupungille yli viiden milj. euron vahinko.

Kaupunginjohtaja on myös viivytellyt maksujen perinnässä rahavaikeuksissa olevalta PBF:ltä mm. ns. viimeistelyhallin (1 265 m2) vuokrauksen osalta, jonka vuokrasopimus päättyi Sromsdal OyJ:n kohdalla 6.4.2011. Hallihan on tiettävästi ollut korvauksetta PBF:n käytössä siis jo keväästä 2011 lähtien.

Muistin virkistämiseksi lainaan alle vielä, mitä laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo viranomisen velvollisuuksien osalta.

Jokainen Kangasperkon toimien seuraaja voi itse päätellä, onko hän toiminut viranomaistehtävässään lakien ja säännösten mukaan.

Kangasperkon harjoittamasta systemaattisesta julkisten asioiden salailustahan voidaan todeta, että biolämmön arviopapereiden salailustahan oikeusasiamies antoi aivan äskettäin jo moitteet Juankosken kaupungille.

"11.4.2003/304
Laki kunnallisesta viranhaltijasta
4 luku
Viranhaltijan velvollisuudet

17 §
Yleiset velvollisuudet

Viranhaltijan on suoritettava virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä noudattaen asianomaisia säännöksiä ja määräyksiä sekä työnantajan työnjohto- ja valvontamääräyksiä.

Viranhaltijan on toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

Viranhaltija ei saa vaatia, ottaa vastaan tai hyväksyä sellaista taloudellista tai muuta etua, josta säädetään rikoslain (39/1889) 40 luvussa.

18 §
Sivutoimi ja kilpaileva toiminta

Sivutoimella tarkoitetaan virkasuhdetta, palkattua työtä ja pysyväisluonteista tehtävää, joista viranhaltijalla on oikeus kieltäytyä, sekä ammatin, elinkeinon ja liikkeen harjoittamista.

Viranhaltija ei saa ottaa vastaan eikä pitää sellaista sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei työnantaja hakemuksesta myönnä siihen lupaa. Lupa voidaan antaa myös määräajaksi ja rajoitettuna. Lupa voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä. Viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi ennen peruuttamista.

Harkittaessa sivutoimiluvan myöntämistä on otettava huomioon, että viranhaltija ei saa sivutoimen vuoksi tulla esteelliseksi tehtävässään.

Sivutoimi ei myöskään saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen tehtävän hoidossa tai muutenkaan haitata tehtävän asianmukaista hoitamista.

Sivutoimena ei saa harjoittaa sellaista toimintaa, joka kilpailevana toimintana ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa."

eskimoRe: Takausasiaa --Savon sanomat25.6.2014 1.43
pete on pikkusieluisten lainlaatijoiden ulottumattomissa,sillä on taikaviitta joka suojaa sitä höperöitten höpinöiltä

koirankouluttajaRe: Takausasiaa --Savon sanomat25.6.2014 21.40
eskimo näköjään tuntee tarinan taustat:
Keisarin uudet vaatteet
http://www.kotiposti.net/raamattu/jt/lisatietoja/satu-keisarin-vaatteista/



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: