Keskustelu

JuissiKartonkikone ruostuu29.6.2014 11.54
Savon sanomat uutisoi:" Savon Sellu jahtaa uutta vuosiennätystä

Kartonkiteollisuus

Powerflute Oyj:n Savon Sellu Kuopion Sorsasalossa tavoittelee tänä vuonna uutta tuotantoennätystä. Viiden tuotantokuukauden jälkeen kartonkitehdas oli budjetoituun nähden aikataulussa edellä.

Viime vuonna haamuraja jäi rikkomatta, koska yksi hitsaussauma petti putkistossa ja johti tehtaalla kahden päivän tuotannon menetykseen.

--On hyvä muistaa, että uusi ongelma voi väijyä aina nurkan takana, varsinkin kun operoimme 46 vuotta nuorella pitkälle integroidulla tehtaalla, Savon Sellun toimitusjohtaja Juha Koukka (kuvassa) kirjoittaa henkilöstölehdessä."

Mutta miksi Juankoskella koneet ja kartonkitehdas ruostuu paikalleen. Hiljaista on myös päällystyskoneella, sillä vain pari hassua autoa on nähty parkkipaikalla viikon aikana. Päällystyksen piti lähteä toimintaan heti juhannuksen jälkeen. Tais olla pelkkää keskiyön huumaa.

Ruoste tekee tuhoaRe: Kartonkikone ruostuu29.6.2014 12.42
On mitä todennäköistä, että tuotantokoneet ovat jo menneet pitkän seisomisen seurauksena huonoon kuntoon ja pyörimään laittaminen on todella tuskaisaa. Eikä riitä, että koneet vain pyörii, mutta koneen pyöriessä pitäisi toisesta päästä tulla myytävää tuotetta. Tuon tuotteen odottelemisessa on vierähtänyt liian kauan ja voi olla, että tuota ehtaa tuotetta vuosia seisoneilla koneilla ei enää koskaan saada aikaan. Kylmyys ja kosteus ei ole koskaan hyväksi paperikoneen osille ja telat saattavat hyvinkin jo olla ruosteen kuppaamia.

yläkoulun tytötRe: Kartonkikone ruostuu29.6.2014 13.22
Hallituksen pitäisi mennä tehtaalle katsomaan, mikä on tilanne.
Eikö niin, Veijo ja Heimo. Kyllä te voitte mennä sinne se normaali hamekin yllä.
Osaakohan Erkki J. Nieminen arvioida, mikä tehtaan tilanne lienee? Hänellä, jos kenellä on realistinen käsitys Tectan mahdollisuuksista.
Tämä "Tecta" on se päällystysmateriaali, jonka kilpailijoiden vastaavat tuotteet voittavat mennen tullen, koska muualla osataan myydä ja valmistaa.
Muistakaa, että Koillis-Pravda ei selvittänyt sitä, että Tectalla ei ole patenttia eikä koskaan tule, vaan levitti Björkqvistin kertomia valheita. Ainoastaan Veijo ja Heimo uskovat enää.
Ruostukoon huijareiden kartonkikone, prkle.. Eikö jo saada huijarifirmaa konkurssiin? Pääjäävi vastuuseen tekosistaan!

Radio Jerevanin asiantuntijatRe: Kartonkikone ruostuu29.6.2014 17.12
Kesällä on lämmintä ja korkea suhteellinen kosteus = paljon vettä ilmassa. Tehdasta ei lämmitetä, joten tuhoa tapahtuu koko ajan. Se nyt ei paljon "puuhamiehiä" huoleta, eikä sen enempää meidän kepumafiaakaan.

AKMRe: Kartonkikone ruostuu29.6.2014 19.51
Juankosken Neron ja Kristoffer Kultasormen puheista ei ota pirukaan selvää.

Siksi onkin täysin ymmärrettävää, että Koillis-Pravdan tavallisesti niin luotettavat taloustoimittajat ovat saattaneet olla oikeassa, kun ovat kirjoittaneet jopa lehteen, että "pienen ja ketterän Premium Boardin ei tarvitsekaan tuottaa kartonkia tonnikaupalla".

Koillis-Pravdan ja Kristoffer Kultasormen uskomaton väite näyttää nyt olevan osoittautumassa todeksi, kun piakkoin Pohjois-Savon käräjäoikeus ilmeisesti siunaa kiitoksin kartonkialaa mullistavan Premium Boardin saneerausohjelman.

Koskaan ennen ei ole ikivanha kartonkitehdas käynnistynyt uudestaan tultuaan seisoneeksi lähes yhtäjaksoisesti konkurssista peräti 9 vuotta, kun Juankosken Neron voimakkaasti tukema kartonkikone ehkä hyrähtää käyntiin Juankosken vapaaehtoisen kuntaliitoksen juhlavuoden kunniaksi vuonna 2017.

Kristoffer Kultasormi on saneerausohjelmansa viimeisimmässä versiossa nyt ilmeisesti todennut selvitysmies Nyyssöselle, että ei "pienen ja ketterän Premium Boardin tarvitse tuottaa kartonkia tonnikaupalla", kun vain nopeasti tarttuu tarjolla oleviin tilaisuuksiin ja hoitaa JOT-tilaukset tehokkaasti Hangon Vapaasatamassa olevan koko Euroopan logistiikkakeskuksen kautta.

Pienen tuottajan kannattaa seisottaa hiomoa, kartonkikonetta ja biovoimalaa aina vuoteen 2017 saakka ja vain kytätä, milloin asiakkaat soittavat, että "nyt tavaraa ja äkkiä konttiin, koska meiltä on tulossa varma 20 tonnin tilaus Tectaa kolmioleipien ja pizzojen pakkaamiseen. Jos laatu vain osoittautuu olevan kohdallaan, niin me teemme isomman 50 tonnin kuukausittaisen tilauksen neljän kuukauden päästä".

Premium Board pystyy hoitamaan pikatilauksen kätevästi muutamassa päivässä, koska käytössä on ns. off-machine päällystyskone, jolla Tecta voidaan loistavasti sivellä ostopohjan pintaan.

Tuollaisen "pikatilauksenhan" pystyy Tecta-koutterilla ajamaan parissa tunnissa. Tilauksen laatuviilaukseen menee kuitenkin ehkä parin päivän tuotanto hylyksi. Olisikohan sopiva hylkymäärä esim. 200 tonnia per tilaus?

Koetilauksen hinta voisi olla edullinen 1 350 euroa per tonni ja pelkästään ostopohja maksanee 1 150 euroa per tonni. Muuttuvat kustannukset voivat olla suuruusluokkaa 1 530 euroa/tonni ja tehtaan kiinteät kustannukset ovat ehkä noin 150 euroon per tonni, kun henkilökunnan määrä on suunnilleen 30-35 henkilöä.

Tästä yksinkertaisesta laskelmasta voidaan arvioida, että päällystetyn Tectan käyttökate on negatiivinen ja suunnilleen -24% liikevaihdosta.

Siinä tapauksessa, että koetilausta valmistettaessa syntyvää hylkyä ei voida hyödyntää omassa kartongin valmistuksessa, voi pahimmillaan 200 tonnin hylkymäärän myötä syntyä Premium Boardille jopa noin 300 000 euron lasku menetetyn hylyn vuoksi.

Kristoffer Kultasormi on ilmoittanut selvitysmiehelle ja tietysti myös uudelle startille pekkuja pitävälle Juankosken Nerolla, että käyttöpääomaa tarvitaan onneksi vain noin 2.4 milj. euroa.

Yo. teoreettisen koetilauksen laskelmasta kuitenkin nähdään, että vastaavia "koeponnistuksia" yrityssaneerattu Premium Board voi tehdä vain ehkä 5 kappaletta.

Koeponnistukset eivät muuta miksikään sitä tosiasiaa, että pysyväksi ongelmaksi näyttää kuitenkin jäävän se, että ostopohjasta ei taida saada syntymään hyvälaatuista Tecta-päällystettyä kartonkia positiivisella käyttökatteella lainkaan.

Vuosina 2011-2013 Premium Board jo kertaalleen todisti, että kumulatiivinen käyttökate yhtiössä jäi vain tasolle noin -50% liikevaihdosta, kun Tecta ajettiin ilmeisesti sekä omasta pohjakartongista että ostopohjasta.

kansan ääniRe: Kartonkikone ruostuu30.6.2014 22.20
Kuka tahansa hyvä johtaja menisi tehtaalle itse selvittämään, mikä on todellinen tilanne. Sitten hän kertoisi havaintonsa ja johtopäätöksensä kaikille, varsinkin Koillis-Pravdalle.
Sen jälkeen hän ehdottaisi tehtaan ja Biolämmön hakemista pikaisesti konkurssiin. Sillä toimenpiteellä Juankoski saisi taas puhevaltansa takaisin. Lisätappioiden tulokin lakkaisi.
Tietysti pääjäävimme pitäisi eristää lisävahinkojen tekomahdollisuuksista.
Heimo ja Veijo ovat toistaiseksi lähinnä huolestuneita hameittensa rypistymisestä ja kokouskahvien läikkymisestä niille.

JussiRe: Kartonkikone ruostuu30.6.2014 23.20
Tehtaalla ei ole edes parkissa kuin jonkun vanha auto, liekkö se moottoriton ja tulpaton ja katsastamaton romuläjä, mersuko.

EemeliRe: Kartonkikone ruostuu30.6.2014 23.52
Jos on katsastamaton Mersu tai mikä muu nelipyöräinen menopeli tahansa ja AKE-maksu on hoitamatta, niin ei muuta kuin kilvet katsastuskonttorille.

Ei tuollaisilla kärryillä saa ainakaan Suomessa ajaa. Onkohan Samoritzin poika tietoinen Suomen liikennesäännöistä?

alan kolmas miesRe: Kartonkikone ruostuu1.7.2014 1.13
Juissi on ansiokkaasti ottanut yllä esille Savon Sanomissa olleen tarinan Kuopion kyljessä olevasta Powerflute OyJ:stä.

Yhtiön osalta täytyy sanoa, että jo yli 20 vuotta sitten Metsäliitto piti tehdasta ongelmallisena liittyen lähinnä raaka-aineen hankintaan. Se on yleisesti tiedossa, että kyseinen tehdas käyttää flutingin eli allotuskartongin valmistuksessa raaka-aineenaan pelkästään koivua.

Kun Savon Sellu Oy ei sopinut Metsäliiton pirtaan, niin se sopi kyllä kokeneen ketun eli Dermont Smurfitin pirtaan, joka osti tehtaan halvalla vuonna 2005.

Smurfithan on todennut, että Powerflute OyJ on yhtiö, joka akvisitioiden kautta kasvattaa liiketoimintojaan ostamalla alisuorittavia liikeyrityksiä. Äskettäin Powerflute OyJ:n onkin ostanut 10% siivun Stora Enson taannoin omistamista Kotkan tehtaista. Mistä johtuu, että Premium Board Finland ei ole kiinnostanut Dermont Smurfitiä, mutta Pankaboards on?

Smurfitin strategia on toiminut hyvin myös entisen Savon Sellun kohdalla. Kyseinen tehdas on vanha, kuten Savon Sellun toimitusjohtaja Juha Koukka on kertonut yhtiön henkilöstölehdessä. Korkeasta iästä huolimatta tehdas tekee kuitenkin erinomaista tulosta uusien omistajiensa käsissä.

Vuonna 2013 yhtiön liikevaihto oli 129.4 milj. euroa. Käyttäkate oli 16.2 milj. euroa eli 12.5% liikevaihdosta ja yrityksen voitto oli 10.0 milj. euroa.

Powerflute OyJ:n oma pääoma oli vuoden 2013 lopussa 63.3 milj. euroa ja käyttöpääoman määrä oli vuoden 2013 lopussa 15.7 milj. euroa eli 12.1% liikevaihdosta.

Tehtaan flutingin tuotanto oli vuonna 2013 259 000 tonnia, kun vuonna tuotanto oli vuonna 2012 vain 234 000 tonnia. Tehtaan henkilökunnan määrä oli vuonna 2013 keskimäärin 204 henkilöä.

Tärkeämpää kuin tutkia fluting-tehtaan ikää, on tutkia millaiset henkiset ja rahalliset resurssit ovat olleet Powerflute OyJ:n taustalla. Powerfluten vuosikertomuksesta löytyy seuraavat nimet:
- Tri Dermont Smurfit, ikä 69 vuotta (ent. Jefferson Smurfit plc:n varatoimitusjohtaja)
- CEO, Marco Casiraghi, ikä 65 vuotta (ent. Jefferson Smurfit Plc:n Italian toimintojen johtaja)
- Christoffer Knight, ikä 67 vuotta (investointipankkiiri, mm. Deutsche Bank)
- Tony Smith, ikä 72 vuotta (ent. Jefferson Smirfit Group plc:n johtaja)
- David Walton, ikä 48 vuotta (ent. API Group plc:n finanssijohtaja)
- Dermont S. Smurfit, ikä 38 (GameAccount Global Ltd:n toimitusjohtaja, Euroopan johtava internet-peliohjelmien myyjä)

Todettakoon, että irlantilainen Dermont Smurfit loi yhdessä veljensä Michael Smurfitin kanssa maailman suurimman pakkausalan yrityksen eli Jefferson Smurfit Plc:n pääasiassa akvisitioiden avulla. Lähtökohtana Smurfiteilla oli heidän isänsä luoma Jefferson Smurfit-niminen noin 30 000 tonnin aaltopahvilaatikkotehdas Irlannissa, joka oli perustettu vuonna 1938.

Jos nyt vertaa Powerflute OyJ:n henkisiä ja rahallisia taustavoimia Juankosken Neron, Kristoffer Kultasomen sekä muiden tuntemattomien Samovaari-johtajien ja omistajien aikaansaannoksiin, niin havaitsee selvän kokemuseron.

Jos maailman pakkausalan läipikotaisin tunteva tri Dermont Smurfit tarvitsee Savon Sellun kohdalla käyttöpääomaa 15.7 milj. euroa ja sillä pitää yllä noin 129 milj. euron vuotusta liikevaihtoa, niin Kristoffer Kultasormi ja Juankosken Nero eivät voi edes Juankosken kunnan kaikkilla veroeuroilla ja 2.4 milj. euron käyttöpääomalla koskaan saavuttaa Pohjois-Savon käräjäoikeuteen luvattua noin 100 milj. euron liikevaihtoa, kun vielä kaiken lisäksi kartonkikone ja biovoimala seisovat ja ilmoitettu työvoiman määrä on 30-35 henkiklöä.

Eikä taatusti kaavailtu Tecta OyJ tai 90%:n lainaleikkauksella avitettu Premium Board Finland Oy voi myöskään koskaan saavuttaa 50 000 tonnin vuosituotantotasolle 20%:n käyttökatetta liikevaihdosta laskettuna, kuten Juankosken Nero ja Kristoffer Kultasormi ovat Juankosekn vilpittömille veronmaksajille ja joka suuntaan muuallekin kirkkain silmin valehdelleet.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: