Keskustelu

kunnossapito-osastoTehdas ei käynnisty7.7.2014 15.34
Kun Stromsdal ajettiin alas 2008, nesteet tyhjennettiin, kaikki putsattiin ja voideltiin. Kun Premium Board keskeytti tuotannon 2012 marraskuussa "paria huoltopäivää" varten, kaikki jätettiin silleen. Uudelleen käynnistäminen ei onnistune enää ilman suurempia operaatioita. Talvet ovat tehneet tehtävänsä.
Juuri tätä seikkaa Pete ja Krister ynnä nemealaiset eivät halua julkisuuteen.
Nyt Veijon ja Heimon pitää järjestää tutkimiskäynti ja palaveri tehtaalle, jotta saadaan karkea käsitys asioiden tilasta. Takauksemme on saamassa täydellisyyttä hipovan likaisen lopun.
Eikö kukaan pysty pysäyttämään joka suhteessa jääviä Kangasperkoa? Vai että päällystyskoneella tehdään Tecta-bisnestä? Valhetta edellisten perään...

reviisoriRe: Tehdas ei käynnisty7.7.2014 20.06
Vaikka olisi mukavaa unohtaa tehdyt likaiset temput, Veijolla ja Heimolla on suuri vastuu.
Tehtaalla on tehtävä katselmus ja toimittava havaintojen mukaan. Kuntalaisille on myös kerrottava tosiasiat ilman salailuja. Nyyssönenkin saattaa olla kiinnostunut,
Pankaa pojat toimeksi niin, että hameenhelmat liehuvat!

yläkoulun tytötRe: Tehdas ei käynnisty7.7.2014 20.12
Onko Biolämpö jätetty samanlaiseen tilaan? Onko sekin pilattu huolimattomuudella?
Kertokaa joku asiantuntija, vai pitääkö pyytää Vapaan Juankosken osaajat selvittämään tämäkin?

Joka poikaRe: Tehdas ei käynnisty7.7.2014 20.23
Tehtaalla ei ole tapahtunut mitään. Joulukuussa annettu saneeraushakemus selvitti, että tehtaan pitäisi tuottaa Tectaa niin paljon, että velkoja oltaisiin jo nyt maksettu pois osittain. Nyt tehtaan parkkiksella on vanha Volvo, joka on varmaan yhtä huonossa hapess, kuin tehdaskin. Ja yhtä hiljainen.

V. EpäilysRe: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 0.48
Vexillä ja Hempalla on toistaiseksi vain kuntalaista johdettava vastuu eli ei ilmeisesti vastuuta lainkaan. Toisaalta on myös havaittu, että hamemiehillä ei näy olevan myöskään lainkaan vastuuntuntoa.

Lisäksi Vexi on jo ilmoittanut senkin, että ainakaan hän ei ymmärrä myönnetystä takauksesta yhtään mitään. Vexi ainakin lienee silloin syyntakeetonkin.

On hameherroilla kuitenkin sellainen vastuu, että Kristoffer ja Vallu-setä ovat ottaneet kaupungin omistaman viimeistelyhallin käyttöön sopimuksetta.

Sen verran hameherrat voisivat ulkoilla, että kävisivät tarkistamassa, miten "vuokralainen" on hoitanut kaupungin omaisuutta. Kristoffer ei varmaan päästä hameherroja sen pitemmälle tehtaalla tepastelemaan, kun saattavat huomata jonkun ei-toivotun asian tai kenties kysyvät, jonkun hankalan kysymyksen.

Yksi perinteinen kysymysknoppi Kristoferille voisi tietysti olla: mistä päin se pahvirata nyt tulee, kun kartonkikone ei käy ennen kuin vasta vuonna 2017?

Biolämmön kohdalla tarkastus olisi myös hyvin tarpeen, koska kysymyksessä on kuitenkin jälleenhankinta-arvoltaan lähes 10 milj. euroa oleva laitos, josta kaupunki omistaa yhä edelleen 30%:ia.

Vexin ja Hempan näiden asioiden jättäminen oman onnensa nojaan ja säiden armoille osoittaa hämmästyttävän suurta piittaamattomuutta kunnan yhteisestä omaisuudesta ja nykymenolla tätä piittaamattomuutta voidaan hyvin kutsua myös kunnan omaisuuden tahalliseksi tuhoamiseksi ja/tai hävittämiseksi.

Juankosken kaupunki omistaa juridisesti siis yhä edelleen 30% JBOY:n osakkeista, joten kaupunki voi käsittääkseni vaatia yhtiökokouksen kutsumista koolle milloin vain ja pyrkiä siinä realisoimaan seisovan voimalan esim. jollekin todelliselle energialan osaajalle. Tilannetta ei ollenkaan pahenna se, jos JBOY:n lainoista on leikattu saneerauksessa vaikka 50%:ia.

Voimalan kohdalla on ainakin turha odotella vuotta 2017, jolloin lähes 9 vuotta yhtäjaksoisesti seissyt kartonkikone ei enää voi käynnistyä ja jolloin voimalasta ei ole jäljellä enää muuta kuin arvoton romukasa.

offkoffRe: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 9.39
Maallikkojen "tarkastuskäynnistä" puhuminen on täyttä puppua, koska eivät maallikot ja amatöörit ymmärrä tehtaan laitteista ja niiden kunnosta mitään "kesäaikana".

Maallikkojen ja amatöörien pitäisi ymmärtää tekninen kokonaisuus eli ilman Juankosken Biolämmön käynnistymistä ei voida päällystää Tectoja eikä mitään muutakaan päällystyskoneella pakkaskaudella eli syys-lokakuusta alkaen.

Koko tehtaan lämmitys perustuu JB:n höyryn käyttöön.

Päällystyskoneen toiminnan tärkeä osa on unohtunut tai "unohdettu"
Päällysteen nestekaasuinfroilla tapahtuvan kuivauksen hajut poistetaan ilmastoinnilla.
Jos tuloilmaa ei lämmitetä, niin tuloilman lämpötila on sama kuin ulkoilman lämpötila eli kesäaikaan "toimii".

Ilman yllätyksiä, myös maallikoiden ja amatöörien pitää ymmärtää, että pakkaskaudella ilman tuloilman lämmitystä ei toimikaan, vaan kaikki jäätyy.

Asioista päättävien tahojen olisi myös ymmärrettävä kokonaisuus, ettei tule pakkasten alettua "yllätyksenä" tämä veden ja muiden aineiden jäätymisilmiö.

UnskiRe: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 10.55
Saneerausta ei pitäisi hyväksyä, sillä kyseessä on puhtaasti yrityksen velkojien leikaus ja sitten kun velat on poissa, myydään yksityinen, ei pörssiyhtiö, lähes velattomana toiselle "ukranalaiselle".
Tehtaan ei ole tarkoituskaan käynnistyä, ei tectalla, ei millään muullakaan tavalla, vaan estää tutkinta ja velallisten suoja.
Kuntia, varsinkin pieniä kuntia ja heidän maallikkopäättäjiään on todella helppo kusettaa, koska kykyä ei ole edes oman takapihan hoitamiseen tai sopimusten tekemisiin naapurikuntien kanssa.
Kun Juankoski on holhouksessa, pitäisi holhoajan tarkastaa kaikki kunnan taloudelliset toiminnat ja sopimukset.

alan miesRe: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 11.09
Verrattain helppo on muuttaa tuloilman lämmitys kaasulla toimivaksi. Sitä paitsi itse päällystys lämmittää jo aika hyvin päällystyshallin. Nestekaasun palaessa syntyy hiilidioksidia ja vettä. Tectan pitäisi myös olla elintarvikekelpoista eli ei siinä saisi hajuja olla. Monien sisätilojen lämmitys perustuu nestekaasuun, jossa palokaasut jäävät sisäilmaan. Hiukan vaan lisää tuoretta ilmaa, ettei happipitoisuus laske. Itse nestekaasun polttoonhan käy palokaasuilla esilämmitetty ulkoilma. Samaa palokaasujen lämpöä voidaan helposti käyttää myös sali-ilmastointiin otettavan ilman esilämmitykseen.

Pena T.Re: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 11.43
Niin, että puuttuu ainoastaan se 10 milj. euron alkupääoma, jotta ei tulisi stoppia heti 2 kk:n koeajojen jälkeen, jos 2,4 milj. euroa edes pitää paikkansa. Oletan, että päällystyskone saadaan pyörimään, jos kaikki onnistuu yli odotusten.
Kyllä Juankosken luottamushenkilöitä kusetellaan mennen tullen... Säälittää. Harmi, että olen mukana maksumiehenä. Neuvoni olisivat olleet miljoonien arvoisia keväällä 2011, mutta niitä ei kuunneltu. Ehkä ei edes ymmärretty.
Veijo ja Heimo, tutkikaa asiat ja paperit tarkkaan. Pankaa ne pöytäkirjojen liitteiksi. Älkää luottako kaupunginjohtajan suullisiin kertomuksiin. Vakavasti otettavassa hallinnossa ja liiketoiminnassa kaikki on paperilla. Tarinaveikot eivät kuulu suomalaiseen julkiseen hallintoon.

ihmettelijäRe: Tehdas ei käynnisty8.7.2014 16.26
Unski on selvästi oikeilla jäljillä. Kyllä tässä on ollut käynnissä ns. "ukrainalainen pajatson tyhjennys" alusta lähtien.

Premium Board Finland Oy:ssä ei ole koskaan ollut takana kunnon investoria, vaan ukrainalainen huijariporukka, joka on vetänyt yksinkertaista Juankosken Neroa mennen tullen kölin alta. Ei Nerokaan varmaan arvannut, millaiseen mankeliin lähti, kun alkoi "venäläisen ruletin peluuseen" teollisuusneuvos Vallu-Sedän, Kristofferin ja VH:n puuhamiesten kanssa.

Nerokin on ollut vähän puun ja kuoren välissä, kun tuli luvanneeksi ja sopineeksi Vallu-Sedän kanssa, että yhteisessä rintamassa tässä marssitaan, vaikka kummallakaan marssijalla ei ollut sijoittaa omaa rahaa hankkeeseen.

Näyttää siltä, että hankkeella ei siis ole missään vaiheessa ollut ns. kunnon investoria, jonka tarkoitus olisi ollut tehdä hyvälaatuista kartonkia ja myydä sitä voitolla asiakkaille. 50% negatiivisella käyttökatteella toimiva tehdas ei ole liikeyritys edes käynnistysvaiheessa.

Alusta lähtien Tratta PBF:n hanke on perustunutkin 100%:sti lainarahaan, kuten alta selviää:
- Premium Board Capital Oy:n oma pääoma 2500 euroa
- hollantilaisen Alfa Trading Bankin projektiraha eli siemenperuna 6.0 milj. euroa
- Finnvera Oy:n käyttöpääomalaina 6.25 milj. euroa
- Handlesbanken: kaupungin takaama laina "investointilaina" tehtaan kunnostukseen 6.25 milj. euroa
- Kaikki lainat yhteensä 18.5 milj. euroa
- oma pääoma yhteensä 2500 euroa

NS:n valitettua myönnetystä takauksesta Vallu-Sedän Alfa Bankin lainarahoista oli jäljellä vain vaivaiset kaksi miljoonaa, kun puuhamiehet joutuivat ns. "omalla rahalla" ostamaan pesän.

Kyseenalainen hanke olisikin pysähtynyt siihen, ellei Nero olisi saanut hoidettua hinnalla millä hyvänsä kaupungin takauksen voimaan, jolla 12.5 milj. euron lainarahapaketti saatiin siis Neron avustuksella vapautettua Finnveralta ja Handelsbankenista kriittisellä hetkellä.

Koska tehtaalla ei tehtykään minkäänlaisia investointeja, kuten oli lainoja hakiessa ja nostettaessa luvattu, niin pitkään seissyttä tehdasta ei tietenkään saatu kuntoon. Myöskään suurella osaa palkatusta henkilökunnasta ei ollut alan osaamista, eikä tehtaalla ollut ainuttakaan kunnolla maksavaa asiakasta, niin tehtaan toiminta oli tietysti alusta lähtien raskaasti tappiollista.

Normaalisti investori pyrkii mahdollisimman nopeasti pysäyttämään tappiollisen toiminnan. Tässä Tratta PBF:n tapauksessa tappiollista toimintaa kuitenkin jatkettiin niin kauan kuin kaikki Finnveran ja Handelsbankenin lainat oli käytetty.

Vaikka myönnetyt lainat oli jo tuhlattu, niin raskaasti tappiollista toimintaa vain jatkettiin tappiollisuus salaten niin kauan, että yrityksen tavaratoimittajat käynnistivät vihdoin konkurssiprosessit.

Maksamatta jätettiin siis kylmästi vielä protestoituja ostolaskuja lähes 9 milj. euron edestä. Näiden maksamattomien velkojen joukossa oli mm. Juankosken Kirjapainon 138.00 euron lasku.

Nyt Juankosken Nero on kaupunginhallituksen päätöksellä ollut PBF:n velkojain toimikunnassa hyväksymässä jopa tällaisen vaatimattoman pikkuyrittäjän laskun leikkaamisen 90%:lla.

Sopii kyllä kysyä, mitkä ovat olleet Juankosken Neron todelliset motiivit, että on ryhtynyt näin ala-arvoiseen toimintaan, mutta on kuitenkin puolustellut julkisuudessa, että hän vain luo paikkakunnalle ja laajasti muuallekin Pohjois-Savoon työpaikkoja.

Ainuttakaan pysyvää työpaikkaa Juankosen Neron tumpeloinnin tuloksena ei ole syntynyt, vaan on luotu 160 pysyvää pitkäaikaistyötöntä ja vielä satsattu tähän työttömyyshankkeeseen Juankosken vilpittömien veronmaksajien rahoja ainakin 15 milj. euroa.

On myös huhuttu sellaistakin, että kesällä 2011 Vallu-sedän puuhamiehet olisivat lähestyneet jopa NS:n edustajia rahoittamaan hänen ja Juankosken Neron kiville ajautunutta "tehdashanketta", mutta tiettävästi NS:n asiantuntijat pitivät Vallu-sedän kymmenien miljoonien eurojen hintapyyntöjä täysin utopistisina.

Kaikesta näkee, että kartongin tekeminen ei ole ollut "teollisuusneuvos" Vallu Sedän tavoitteissa.

Mikäli nyt lainat vielä leikataan 90%:lla, kuten on suunniteltu, niin seuraavassa vaiheessa alkaa aktiivinen irtaimen omaisuuden realisointi. Merkittävä kiinteän omaisuuden realisointihan on jo Juankosken Neron avustuksella tehty keväällä 2013, kun kiinteistöjen lahjakauppoja tehtiin Nemea Bankin johtajan kanssa vihreän veran alla Juankosken Neron armollisella myötävaikutuksella.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: