Keskustelu

Kouraan ajattelijaJätteet eivät ole ongelma Juankoskelle23.12.2014 13.19
Riihimäen ongelmajätelaitoksen johtajana toimii Jani Lösönen, joka on Joukon poika. Jani varmaan pistäytyy jouluna kotonaan ja antaa neuvoja, joilla tynnyrit voidaan hävittää vaivattomasti ja turvallisesti.
Lopulta voi käydä niinkin onnellisesti, että ongelmajätteenä pidetyt aineet voidaan myydä ja pelätyt menot kääntyvätkin tuloksi.
Jos en ole aivan erehtynyt, on nestemäisiä ja vielä juoksevia aineita mahdollisuus käyttää pölynsidontaan sorateillä. Kaupungin omistuksessa on kymmeniä kilometrejä sorateitä

Hieman ennen aurausta parasRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle23.12.2014 13.47
Pitkin teitä ja mahdollisimman pitkälle matkaa, niin haitat eivät kerry yhteen kohti ja näin saastevaara hajaantuu. Nyt jos jään aikaan levittelisi pitkin tietä, niin hajonta olisi paras mahdollinen. Näin ongelmat häviävät kun idearikkautta löytyy. Siitä vaan aina sopivin välein kemikaalitynnyrit nurin kuorma auton lavalle ja kaasua kehiin.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle23.12.2014 13.50
Vääränlaista huumoria tuo teille levittäminen. Yli 50 vuotta sitten saatettiin sulfiittijäteliemi laskea sorateille ja saatiin näin köyhän miehen öljysoraa, joka liukeni sateella ja painui pohjavesiin.

Tämä oli aikoinaan aivan hullua hommaa, josta ei pitäisi leikkiäkään laskea enää nykyaikana.

Siellä tynnyreissä ei kyllä ole niin ihmeellisiä aineita, että niistä tuloa olisi. Kysykää viralliselta ääneltä, josko hän tartvitsee kullan valmistukseen.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle23.12.2014 15.07
Vantaalla Lokapojat kaatoi ongelmajätteet tien poskeen ja tuomio tuli omaisuuden hukaamiskietoineen..

En suosittele vastaavia neuvoja Jani Lösöseltä vaikka onkin kylän kilteimmäksi mieheksi valitun poika.

Olen taipuvainen uskomaan alan miehen tapaan, että virallinen ääni voisi olla paras paikallinen alkemisti tynnnyrien sisällön hyödyntämiseen.

Käsittääkseni virallinen ääni ei ole vielä kokonaan hylännyt Römssyn "kaatopaikan" muuttamista kultatehtaaksi.

Jos virallinen ääni vastoin kaikkia odotuksia kuitenkin onnistuu alkemistin keinoin Juankoskellla kullanhuuhdonnassaan, niin seuraavaksi virallinen ääni voisikin tarttua 2 miljardin euron arvoiseksi mainitun Talvivaaran nikkelijätekasan muuttamiseen kullaksi.

Nikkelin nykyinen hintahan on vaatimaton 15 350 euroa/t, vaikka on pikkuisen noussut Indonesian kiellettyä NPI nikkelin toimitukset Kiinaan.

Kullan hintahan on juuri nyt toinen eli 31.3 euroa/g, josta saamme tonnihinnaksi 31 300 000 euroa.

Jos nyt virallinen ääni onnistuisi muuttamaan Talvivaarankin ehkä 130 293 tonnin suuruisen jätekasan kullaksi vaikka 50%:n saannolla, joka on lähellä valkaisemattoman sellun keittosaantoa, niin Talvivaaran erittäin lupaava nikkelijätekasa muuttuisi vielä lupaavammaksi 2 039 miljardin euron arvoiseksi kultakasaksi.

Tämän innovaation jälkeen keskustan virallinen ääni kutsutaan Kuopion maitokaupungin pormestariksi ja Juankosken keskuspuistoon valetaan virallisesta äänestä aidosta kullasta tehty näköispatsas, jossa virallinen ääni tuulettaa iloisesti moukariringissä heitettyään juuri uuden oman ennätyksensä 30.56 m.

On selvää, että tällaisten urotekojen jälkeen Juankosken nyt autioituvasta Lilli Putti kylästä tulee Suomen ja koko Euroopan napa. Suomi voi rauhassa irrota eurosta ja siirtyä samalla kultakantaan.

Suomen kultavaranto nousee virallisen äänen ansiosta maailman suurimmaksi ja selvästi suurimmaksi kuin nykyisen suurimman kultavarannon omistavan USA:n 418.4 miljardia dollaria (8 965.6 tonnia).

Venäjän vaatimaton 44.8 miljradin euron kultavaranto jää tietysti myös varjoon Suomen nousevan kultavarannon myötä. Suomi-Venäjä seuran innokas puheenjohtaja Paula Lehtomäkikin voisi sitten ehdottaa Putinille valuuttaliittoa Venäjän kanssa, jolloin saadaan heiveröiseksi todettu ruplakin vakautettua.

Virallisen äänen tulevan uroteon myötä maaliskuussa eduskuntaan valitaan 200 kpl kepun edustajaa ja kaikki puheet kestävyysvajeista, sotesta ja eläkeuudistuksesta voidaan unohtaa. Suomeen saadaan vihdoin poliittinen rauha Pohjois-Korean tapaan ja äänestysprosenttikin nousee komeasti 99.9%:iin.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle23.12.2014 18.24
Omaa julkista toimintaani saa arvostella. Se kestää sen, vaikka alan miehet näyttävät leikittelevän aikaan saannoksillani.

Totta kai olen ensisijaisesti keskustan mielipidejohtaja. Seuraavaksi olen moukariheittäjä ja vasta kolmanneksi olen kullantekijä.

Näyttää siltä, että se mitä olen sanonut keskustan mielipidejohtajana ei herätä intohimoja. Nämä mielipiteeni kestävät kriittisimmänkin arvioinnin. Siitä olen tyytyväinen.

Moukarinheittäjänä olen Pohjois-Savon tilastokolmonen vuonna 2014 sikäli kuin olen onnistunut seuraamaan tuloksia Savon Sanomista oikein. Joka tapauksessa olen pystynyt parantamaan ennätystäni tänäkin vuonna, vaikka en ikäni puolesta olekaan varsinainen nouseva tähti. Saavutukseni osoittaa, että sisukas työ ja perheen tuki vie pitkälle. Erityisen kiitollinen ole puolisolleni, joka on tukenut harrastustani sekä taloudellisesti että henkisesti.

Kullantekijänä tulokseni ovat taloudellisesti parhaita. Siemenkultaa onnistuin keräämään keskustalaisilta ystäviltäni 178 grammaa. Alan kolmas mies varmasti osaa laskea työni arvon yritykseni ensimmäisenä toimintavuonna. Erikoisen merkittävää on se, että jokainen gramma on edelleen tallella.

Toisin on PBF:llä ja Juankosken kaupungilla. Molempien varankeräys on onnistunut paremmin, mutta tuoton hävittäminen on ollut luvattoman nopeaa.

Mikäli kullan tekeminen ei Juankoskella onnistu, päällystän moukarini pallon keräämälläni kullalla ja lahjoitan moukarin Juankosken tehtaan museoon muistoksi tehtaan toimintojen eri vaiheista.

yksi maksajistaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle25.12.2014 22.37
Joko ne astiat on viety pois? Jos ei, mitä sanovat Veijo ja Heimo? Mitä tehdään kusetuksen lopettamiseksi ja rahojemme polttajien saattamiseksi vastuuseen?
Onko Koillis-Pravdalla tietoa?

alikemikaliRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle28.12.2014 10.11
Eihän nämä Veijot, Heimot eikä poliitikot pysy vaikuttamaan ongelmajätteiden lainmukaiseen hävittämiseen.

Yhtiö ja sen kemikaalien käytönvalvoja ovat vastuussa, valvontaviranomainen valvoo ja antaa sanktiot sekä tekee toimenpiteet miten pöntöt lähtee Juankoskelta ja ihan varmasti lähtee.

Tutkintaviranomainen eli poliisi tutkii valvontaviranomaisen ilmoituksen mukaan ja siten selviää myös nämä jatkuvat jo vuodesta 2011 lähtien tapahtuneet ukrainalaisen määräyksestä tehdyt lain soveltamiset kemikaalien varastoinnissa ja käytössä.

Älkää syyttäkö paikallispoliitikkoja, koska se on vain asioista tietämättömien urputusta.

kemikali aliRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 14.28
Hallintopakko oli asetettu joulun alle 22.12.2014.

No onko toteutunut, vain oliko kysymyksessä vapaaehtoinen ukaasi?

Koillis-Pravdaan voitaisiin ottaa heti uuden vuoden jälkeen erikoisnumero Vihreä Juankoski Tehtaan Varjossa.

alikemikaliRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 15.18
Luepas kemikaliali mediasta tarkemmin milloin hallintopakon mukaan pöntöt haetaan, jos ukrainalaisen käskyläiset eivät toimi valvontaviranomaisen hallintopakon aikarajan mukaan.

SoloRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 18.40
What is going on in Juankoski Mill? My Finnish friend told me that there are hazardous chemicals stored in the mill area, is this true? Did I understand the issue correctly? This information is very important since my company in the US is planning to use biodegradable cups from the Juankoski Mill in the future, but with issues like this our company would be very reluctant to buy products from this Juankoski company.

kemikali aliRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 19.04
Tartsahan järjesti meille Suomeen tuon kemikaaliviraston, kun Berlusconi käytti playboy- taitojaan ja vei elintarvikeviraston meiltä Italiaan.

Sen jälkeen on tuohoa meillä ryhtynyt syntymään. Kalakukot on jo lähestulkoon todettu ruuaksi kelpaamattomaksi ja lörtsyjen kohtalokin on ollut jo vaakalaudalla.

Kemikaalit on sen sijaan meille sallittuja ja näitä normeja Tratta PBF on näyttänyt noudattaneen viimeistä piirtoa myöten. Minä olen näissä Tratta PBF:n kemikaaliasioissa ollut tavallisesti hyvin perillä olevan Savon Sanomien toimittaja Juutilaisen tietojen varassa. Siksi tietoni voivat olla puutteelliset.

Pyydän alikemikalia opastamaan minua hallintopakon soveltamisen osalta, jos olen erehtynyt. Alla Juutilaisen tiedote hallintopakosta.

"Juankosken kemikaalikontit Premium Boardin vastuulle

Jouko Juutilainen

1.12.2014 14:52

Pohjois-Savon ely-keskus on määrännyt juankoskelaisen Premium Board Finland Oy:n siirtämään voimalaitosalueen kemikaalijätteet paikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. Ongelmajätteen käsittely on annettava kemikaalien käsittelyyn erikoistuneelle yritykselle, jotta konttien käsittelystä ei aiheudu lisää vaaraa ympäristölle.

Ympäristöviranomaiset edellyttävät, että kemikaalikonttien siirto tapahtuu välittömästi. Takarajaksi toimenpiteille on asetettu 22. joulukuuta. Premium Boardia kehotettiin jo 10. marraskuuta siivoamaan kemikaalit pois, mutta yhtiö kiistää omistavansa Juankosken Biolämpö Oy:n piha-alueelle varastoidut jätekontit.
Ely-keskuksen tietojen mukaan konteissa säilytettävät kemikaalijätteet ovat peräisin Juankosken kartonkitehtaan toiminnasta. Premium Board osti tehtaan Stromsdal Oyj:n konkurssipesältä, mutta pesän omaisuusluetteloon ei sisältynyt kirjausta kemikaalikonteista.

Ely-keskuksen asettama hallintopakko perustuu ympäristönsuojelulakiin, jonka mukaan valvontaviranomainen voi teettää työn ja periä kustannukset jätekonttien poistosta Premium Boardilta. Yritykselle hyväksyttiin viime kesänä saneerausohjelma."

Koillis-Pravdan ympäristön erikoisnumero jo vuoden alusta olisi todella toivottava.

Tulevaan vuoden 2015 budjettiin voitasiin myös laittaa elinkeinoasiamiehelle 3 000 euron ylimääräinen määräraha, jonka avulla elinkeinoasiamies ja Koillis-Pravdan tuottaja toimittaja laativat kattavan analyysin aiheesta Vihreä Juankoski Tehtaan Varjossa.

ympäristökeijuRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 19.24
Pitäisikö jätevedenpuhdistamo ja koko alue laittaa lupaehtojen ja lakien mukaiseen kuntoon?
Eikö Veijo uskalla vaatia? Lyökö Kangasperko karttakepillä sormille hallituksen kokouksessa?

HuolestunutRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 20.03
Tämä tilanne Juankoskella kuulostaa vakavalta myös myrkkytynnyreitten suhteen. Tietävätkö alan miehet minkäänlaisia myrkkyjä tynnyreistä saattaisi löytyä? Aikoinaan käytettiin ymmärtääkseni elohopeaperäisiä aineita paperin valmistuksessa. Jäivätkö nyt nämä tynnyrit onnettoman New Stormsin konkurssin jäljiltä?

SelvittäjäRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 20.42
Vision Hunters tiesi kertoa, ettei niistä ole mitään vaaraa.

moroRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 20.55
Tarkoittiko "huolestunut" New Ströms? Sehän on edelleen PRHn mukaan konsultti ja johtaja Heikki J.W. Salosen omistuksessa, ymmärtääkseni edelleen toiminnassa N.S. erikoispapereitten tuotannossa Juankoskella.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 22.29
Luotettavien lähteiden mukaan New Stroms ei ole tehnyt konkurssia, eikä ole elohopeaperäisiä eikä myöskään muitakaan myrkkyjä papereidensa valmistuksessa käyttänyt.

NS vain aikoi keväällä 2011 varmojen investoreidensa kanssa ostaa koko Römssyn konkurssipesän, laittaa tehtaan kuntoon ja täyteen tuotantoon. Työntekijöitä olisi tarvittu noin 150.

Investoreilla oli omaa riihikuivaa rahaakin käytettävissä tarpeen mukaan, josta saamieni tietojen mukaan myös informoitiin kirjallisesti silloisen Juankosken kaupungin hallituksen jäseniäkin.

Mitään kaupungin kyseenalaisia takauksia NS ei olisi tarvinnut, eikä myöskään niitä pyytänyt.

Juankosken Nero kuitenkin esti NS:n silloisen hankkeen ja valitsi ukrainalaisen kansanvälisen kemikaalialankin ekspertin tehtaan patruunaksi, joka taas valitsi operaatioidensa paikalliseksi johtajakseen vähemmän kemikaalialaa tuntevan Kristoffer von Münchausenin.

Vision Huntersin kansainväliset konsultit olivat tiettävästi toimineet Ukrainan liikemiehen lunastuksessa Juankosken Neron konsultteina.

Valtuustosalissa kaikki valtuutetut kuulivat kansainvälisen VH:n konsultin vahvistavan selvästi, että Petterin kehittämään hankkeeseen ei liity mitään riskejä. Valtuutetut taputtivat, kun vihdoin saatiin kylään uusi luotettava ja ehdottoman rehellinen Tehtaan Patruuna.

VH:n etevät kansainväliset konsultit olivat saaneet juuri TEM:in avustuksella hyvän ympäristöreferenssinkin Valkeakoskella Avilonin konkurssiin myöhemmin meneessä tapauksessa, jossa kaatopaikka oli kultaakin kalliimpi vakuuselementti.

Avilonissa kaatopaikkavakuus ei auttanut, vaan konkka tuli, kun VH:n konsulttien kehittämä liiketoimintaidea ei toiminutkaan.

Valkeakoskelainen Pauli Kiuru (kok) tiedusteli ministeri Ihalaiselta kesällä 2013 Avilonin konkurssin jälkeen, kuinka näin onnettomasti pääsi käymään, vaikka asialla oli VH:n kansainväliset huippuosaajat?

Ihalainen antoi selvityksen asiasta, mutta koko totuus jäi vielä selvittämättä. Alla vähän lisätietoa VH:n takausreferenssistä tapauksessa Avilon Fibres Oy.

Kiurun kysymyksessä tiedusteltiin muun muassa ympäristöasioista ja valtion käyttämästä rahamäärästä tehtaan käynnistämishankkeessa sekä tapahtumien jälkianalysoinnista ja hyödyntämisestä jatkossa vastaavissa tapauksissa.

Ihalainen totesi mm. ?Tässä vaiheessa ei tiedetä, kenelle kiinteistö tulee kuulumaan konkurssimenettelyn ja kahden peräkkäisen konkurssipesän vastuu- ja vakuusjärjestelyjen selvittämisen jälkeen. Siksi vastuuta erilaisista ympäristökysymyksistä ei voida vielä arvioida.

Kaatopaikalle on kuitenkin asetettu vakuus, joka kattaa sen sulkemiskustannukset ja jälkiseurannan.

Finnvera myönsi tehtaan käynnistämishankkeeseen lainoitusta 10 miljoonaa euroa. Suoraan valtion maksettavaksi siitä jää 3 miljoonaa euroa. Finnvera on jo alaskirjannut luottotappiot parin viime vuoden tuloksissaan.

Valtion lisätalousarviossa on jo eduskunnassa hyväksytty 6.1 miljoonaa rikkihiilen ja muiden kemikaalien hävittämis- ja puhdistustoimia varten."

Kiuru toteaa blogissaan, että hänen esittämiin kysymyksiin ministeri oli perehdtynyt huolella ja vastaukset olivat kattavia. Paljon on myös avoimia asioita, joihin ei ole kuitenkaan vielä vastauksia olemassa.

Tulevassa Koillis-Pravdan erikoisnumerossa Vihreä Juankoski Tehtaan Varjossa onkin syytä suorittaa Vihreän Työttömien Hoivakylän ympäristön kokonaisarvointi.

Kokonasiarvioinnin piiriin joudutaan luonnostaan ottamaan nim. merkki ympäristökeijun mainitsema jäteveden puhditamo ja keskellä Hoivakylää olevat Nemea Bankille myydyt ikivanhat teollisuuskiinteistöt.

Vanhojen teollisuuskiinteistöjen käyttötarkoituskin on muuttunut teollisesta toiminnasta museotoimintaan. Käsittääkseni kaupungilla on näihin ikivanhoihin kiinteistöihin jälkipanttikin.

YlläpitoRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle29.12.2014 22.46
Tänään näyttää olleen taas vilkas sivustolla vierailu päivä. Olisiko lojuvien kemikaaliastioiden vuoksi kiinnostus ollut näin suuri, mutta hyvin näyttä saanen huomiota myös matkat ilmaisbingoon Muuruvedelle. Tämän päivän lukema hieman pienempi edellisenpäivän lukemaa joka oli käyntien osalta seuraava eilen 1382 ja tänään 1152, joten yllättävän moni on käynyt lukaisemassa tänäänkin JuanKoskista. Joten voi todeta, että melkoisen hyvä mainoskanava tästä JuanKoskisesta on kehittynyt

PRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle30.12.2014 16.24
Moro,
valtuutettu Repa kertoi, että tynnyrit sisältävät sellaisia kemikaaleja, jotka ovat käytössä esim. puhdistuksessa ja jäteveden puhdistuksessa. Tietääkseni erittäin vaarallisia kemikaaleja.

Valtuutettu Huusko kysyi kaupunginjohtajalta, pitäisikö varautua ensi vuoden talousarviossa myrkkyjen poistamiseen ja niiden kustannusten hoitamiseen ja kaupunginjohtaja kertoi, että asia ei ole Juankosken eikä kuulu Juankosken toimivaltaan.
Onkohan kaupunginjohtajan ajatuksessa käynyt se ajatus, ettei koko tehtaan käynnistämiseen luovutettu 4 miljoonaa euroa ja miljoona euroa Biolämpö Oy:n alaksirjauksessa menetetty raha myöskään kuulunut Juankosken kaupunginjohtajan toimivaltaan.
Nimittäin konkurssitilanteessa Juankoski maksaa ja hoitaa ympäristön puhdistamisen.

eskimoRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle30.12.2014 19.34
eihän tähän hommaan tarvita kuin kauhakuormaaja, jolla kipataan pönikät virtaan. sitten avataan karjalankosken tulvaluukku ja homma on hoidossa. myrkyt menevät muuruveden kautta kuopioon, sinnehän juankoskikin on menossa. sehän olis vähän kuin tupaantuliaislahja

JuuhanRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle30.12.2014 23.12
ELY luokitteli kemikaalit ympäristömyrkyiksi. Ja nyt ne annetaan olla Juankosken harmina ja juankoskelaisten vaarana. Missäs on nyt Kokoomuksen ympäristölautakunnan entinen puheenjohtaja ja lukion keittiöopettaja. Taitaa olla täys tomppeli.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle30.12.2014 23.49
Puhdistuksessa tai jäteveden puhdistuksessa ei nimenomaan saa olla mitään vaarallisia kemikaaleja puhumattakaan myrkyistä. Niiden vaara on ainoastaan siinä, että ne ovat liian suuressa konsentraatiossa eli väkevyydessä. Laimennettuna niistä ei ole vaaraa.

Tyypillinen tällainen kemikaali on lipeä tai lipeäkivi eli natriumhydroksidi. Sehän liukenee vedessä Na-ioniksi, jota on ruokasuolassa ja runsain mitoin merivedessä. Lopettakaa se myrkyistä puhuminen.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 1.25
Onko ELY-keskus taas erehtynyt, kun luokitteli kemikaalit ympäristömyrkyiksi?

Aikaisemmin ELY-keskus erehtyi luulemaan Neron kehittelemää Samovaari-hanketta Pohjois-Savon kaikkien aikojen suurimmaksi työllistämishankkeeksi. Hanke oli jopa niin hyvä, että kyseiset työllistämisselvitykset salattiin.

Ketä me nyt uskomme?

Onko alan mies käynyt salaa tutkimassa kontit ja tynnyrit ja kehottaa meitä nyt vain laimentamaan ne?

Kristoffer von Münchausen kehotti Tratta PBF:n tehtaalla myös taannoin laimentamaan kemikaalit. Olisiko silloinkin ollut kysymys natriumin kanssa leikkimisestä? Taisi mies menettää laimennuksessa näkönsä.

Ympäristölautakunnan entisen puheenjohtajankin pitäisi tässä kyllä myös aktivoitua, koska Nokiallakin laitettiin kunnan virkamiehiä vastuuseen, kun meni vahingossa paskaputkien ja juomavesiputkien johdot yhteen.

Lukion keittiöopettajan ei kannata ainakaan ihan heti uskoa noita alan miehen ruokasuolajuttuja, jos alan mies ei todistettavasti ole käynyt myrkkytynnyreitä tutkimassa.

Keittiöopettajahan on ollut käsittääkseni ympäristölautakunnan puheenjohtajana, kun Akonvesi ja sen rannatkin pilattiin. Tosin aktiviteetti osallistua kokouksiinKaavilla vuonna 2012 ei ollut parasta mahdollista luokkaa.

Vuoden 2012 tilinpäätöksessä on kyllä jo tiedostettu jossain määrin Tratta PBF:n toimintaan liittyvät riskit, josta alla oleva vuosikertomuslainaus kertoo ainakin vähän:

"Stromsdal Oyj:n tehtaiden monimuotoinen toiminta pitkän aktiivisen historian aikana on pitänyt sisällään useiden erilaisten kemikaalien ja polttoaineiden käsittelyä. Kemikaaleja on käytetty metsäteollisuuden
prosesseissa, prosessilaitteiden pesuissa sekä korjaamotoiminnassa.

Polttoaineita on vastaavasti käytetty rakennusten lämmitykseen ja prosessihöyryn tuotantoon sekä päällystyskoneen kuivausprosessiin suoraan. Prosesseissa käytetyillä kemikaaleilla ei ole todennäköistä pääsymahdollisuutta maaperään muuten, kuin säiliöautojen purkupisteiden läheisyydessä.

Lisäksi ympäristölle vaarallisten kemikaalien toimitusmuoto polttoaineita lukuun ottamatta on ollut astiatoimituksina
(kontteina ja tynnyreinä) ja astioita käsiteltiin ja varastoitiin pääasiassa sisätiloissa tai harvoin lyhyitä aikoja asfaltoidulla piha-alueella.

Suurimmat ympäristöriskit kartonkitehtaan tonteilla sijaitsevat polttoaineiden varastointi ja purkaus/tankkauspisteiden alueilla.

Toteutuva taloudellinen "riski" on, jos tehtaan toiminta loppuisi kokonaan, olisivat maaperätutkimusten kustannukset.

Kustannukset voivat kohota merkittäviksi kohteiden lukumäärä takia ja vastaavasti todennäköisimmän toteutuvan ympäristöhaitan poistamisesta aiheutuvan kustannuksen (polttoaineella saastuneen maamassan vaihtaminen puhtaaseen) määrää on vaikea arvioida."

Nyt näyttää siltä, että vuosikertomuksessa mainittu harvoin tapahtunut lyhytaikainen säilytys on muodostunut jo lähes 100 vuotta pitkäksi ja Tratta PBF;nkin toimesta jo kohta neljäksi vuodeksi.

Allahhan antoi meille aikaa asioiden hoitamiseen ja Allah antoi meille aikaa tietysti tarpeeksi.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 1.25
Onko ELY-keskus taas erehtynyt, kun luokitteli kemikaalit ympäristömyrkyiksi?

Aikaisemmin ELY-keskus erehtyi luulemaan Neron kehittelemää Samovaari-hanketta Pohjois-Savon kaikkien aikojen suurimmaksi työllistämishankkeeksi. Hanke oli jopa niin hyvä, että kyseiset työllistämisselvitykset salattiin.

Ketä me nyt uskomme?

Onko alan mies käynyt salaa tutkimassa kontit ja tynnyrit ja kehottaa meitä nyt vain laimentamaan ne?

Kristoffer von Münchausen kehotti Tratta PBF:n tehtaalla myös taannoin laimentamaan kemikaalit. Olisiko silloinkin ollut kysymys natriumin kanssa leikkimisestä? Taisi mies menettää laimennuksessa näkönsä.

Ympäristölautakunnan entisen puheenjohtajankin pitäisi tässä kyllä myös aktivoitua, koska Nokiallakin laitettiin kunnan virkamiehiä vastuuseen, kun meni vahingossa paskaputkien ja juomavesiputkien johdot yhteen.

Lukion keittiöopettajan ei kannata ainakaan ihan heti uskoa noita alan miehen ruokasuolajuttuja, jos alan mies ei todistettavasti ole käynyt myrkkytynnyreitä tutkimassa.

Keittiöopettajahan on ollut käsittääkseni ympäristölautakunnan puheenjohtajana, kun Akonvesi ja sen rannatkin pilattiin. Tosin aktiviteetti osallistua kokouksiinKaavilla vuonna 2012 ei ollut parasta mahdollista luokkaa.

Vuoden 2012 tilinpäätöksessä on kyllä jo tiedostettu jossain määrin Tratta PBF:n toimintaan liittyvät riskit, josta alla oleva vuosikertomuslainaus kertoo ainakin vähän:

"Stromsdal Oyj:n tehtaiden monimuotoinen toiminta pitkän aktiivisen historian aikana on pitänyt sisällään useiden erilaisten kemikaalien ja polttoaineiden käsittelyä. Kemikaaleja on käytetty metsäteollisuuden
prosesseissa, prosessilaitteiden pesuissa sekä korjaamotoiminnassa.

Polttoaineita on vastaavasti käytetty rakennusten lämmitykseen ja prosessihöyryn tuotantoon sekä päällystyskoneen kuivausprosessiin suoraan. Prosesseissa käytetyillä kemikaaleilla ei ole todennäköistä pääsymahdollisuutta maaperään muuten, kuin säiliöautojen purkupisteiden läheisyydessä.

Lisäksi ympäristölle vaarallisten kemikaalien toimitusmuoto polttoaineita lukuun ottamatta on ollut astiatoimituksina
(kontteina ja tynnyreinä) ja astioita käsiteltiin ja varastoitiin pääasiassa sisätiloissa tai harvoin lyhyitä aikoja asfaltoidulla piha-alueella.

Suurimmat ympäristöriskit kartonkitehtaan tonteilla sijaitsevat polttoaineiden varastointi ja purkaus/tankkauspisteiden alueilla.

Toteutuva taloudellinen "riski" on, jos tehtaan toiminta loppuisi kokonaan, olisivat maaperätutkimusten kustannukset.

Kustannukset voivat kohota merkittäviksi kohteiden lukumäärä takia ja vastaavasti todennäköisimmän toteutuvan ympäristöhaitan poistamisesta aiheutuvan kustannuksen (polttoaineella saastuneen maamassan vaihtaminen puhtaaseen) määrää on vaikea arvioida."

Nyt näyttää siltä, että vuosikertomuksessa mainittu harvoin tapahtunut lyhytaikainen säilytys on muodostunut jo lähes 100 vuotta pitkäksi ja Tratta PBF;nkin toimesta jo kohta neljäksi vuodeksi.

Allahhan antoi meille aikaa asioiden hoitamiseen ja Allah antoi meille aikaa tietysti tarpeeksi.

hyvää työtäRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 1.18
monestikko googletit, että sait asian selvitettyä.

Vihreän joen rannaltaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 19.32
Eipähän aamua nähnyt edellinen viestini ennen poistamistaan, joten laitetaan uusi vetämään.

Onko ELY-keskus missä maininnut kemikaalien olevan vaarallisia kemikaaleja?

Kemikaalijätettä kyllä mutta ei vaarallisia. Täysin normaaleja kartongin valmistuksessa käytettäviä litkuja ne on olleet ja ovat edelleen.

Tämä totuus ei vain tunnu nyt kaikkien mieleen olevan.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 20.25
alan mies on todennut, että kysymyksessä on mahdollisesti ruokasuolasta, joten kenelläkään ei pitäisi olla silloin vaaraa.

Merissä on runsaasti ruokasuolaa, kuten alan mies meitä opastaa. Jos sitten Akonvesi menee liian suolaiseksi, niin sitten voidaan käydä konsultoimassa Aral-suolajärven limnologeja.

Konsultaation aiheena voisi olla: suolajärjen kuivattaminen nykyisellä teknologialla. Alla lyhyt kalastustieto Ikosen kalakalenterista, jos lähtee Aral-järvelle kalaan.

"Aral-järveä käytettiin aiemmin kuljetusreittinä ja järvestä saatu kalasaalis oli huomattava.

Merkittävimmät kaupungit järven rannalla olivat pohjoisessa Kazakstanin alueella sijaitseva Aral ja etelässä Uzbekistanissa sijaitseva Mojnaq. Kaupunkien välillä oli vilkasta vesiliikennettä Araljärven poikki.

Vesiliikenne loppui 1980-luvulla. Aral ja Mojnaq olivat jo kaukana järvenrannasta. Liikennettä pidettiin kuitenkin yllä pitkillä kanavilla, joiden ylläpito muodostui liian vaikeaksi ja kustannukset liian korkeiksi.

Kalastus oli merkittävä elinkeino Aral-järven ympäristössä. Järvestä saatiin 40 000 tonnin saalis vuonna 1962. Viisi vuotta myöhemmin kalaa saatiin enää vain noin puolet tuosta määrästä.

Vuoteen 1975 mennessä kalaa pyydettiin enää 3 000 tonnia ja vuonna 1980 koko kalateollisuus oli kuollut. Kymmenettuhannet ihmiset menettivät kalateollisuuden loppumisen johdosta elantonsa.

Uudesta pohjoisesta Aral-järvestä pyydetään taas kalaa, erityisesti sinne istutettua kampelaa."

Vihreän joen rannaltaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 20.32
Otahan kolmas mies hieman happea, joka on itsessän vaarallinen aine ihmiselle mutta typen kylkiäisenä oiva hengenpidin. Siihen vielä prosentti jotain toisarvoista niin ilma perkele on lopputuloksena. Imaise siis muutama täyskeuhkollinen sitä niin jospa se sillä pahimmat paineet poistuisi. Ja aivotkin alkaisi ajattelemaan. Nekin, jopa sinun tarvitsevat happea ja sitä tulee ilman mukana.

Ja kellosta aikaa milloin viesti poistuu. Pukataan vielä vertaus että hiilidioksidina ilmaan.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle31.12.2014 23.45
Vihreän joen rannalla ei kannata kiihkoilla, jos vähän haarukoidaan myrkkytynnyrien sisältöä ja vaikutusta.

Fakta lienee Uuden Vuoden aattonakin se, että ELY-keskus antoi hallintopakon eli ukaasin siirtää tynnyrit tai kontit 22.12.2014 mennessä turvalliseen paikkaan eli varmaan lähinnä Ekokemin laitokselle.

Myrkkylasti lienee edelleen entisessä paikassaan, kun rahaton Kristoffer von Münhausen on aloittanut venkoilun, että lastin hävitys ei kuulu rahattomalle yhtiölle. Juankosken Nero on taas todennut, että lasti ei kuulu Juankosken kaupungille.

Kenelle myrkkylasti ja sen hävittäminen sitten kuuluu?

alan mies on myös innostunut analysoimaan tynnyreiden tai konttien sisältöä ja todennut myrkkylastia näkemättä, että kysymyksessä lienee pahimmillaan ruokasuolakontit, joista päästään helposti eroon laimentamalla suolaliuokset Akonveteen.

alan mieheltä voisi tietysti kysyä, mitä varten Suomessa tehtailla on noita ympäristölupia, joiden lupaehtoja ja päästöjä viranomaiset meillä valvoo?

Minulla ei ole harmainta aavistustakaan, kuka on tehnyt poliisille myrkyistä selvityspyynnön, joiden perusteella asianomainen viranomainen on aivan oikein toiminut.

Minulla on kuitenkin olettama, että vielä ei taideta olla tekemisessä noiden tynnyrien tai konttien kanssa "ympäristöongelman äidin" kanssa, mutta jotenkin ottaa kupooliin, kun viranomaisten ukaaseja ei Juankoskella ja Tratta PBF:n muissakaan toiminnoissa tunnuta ottavan millään tavalla huomioon.

Jos minulla olisi rantasauna Akonveden rannassa, niin olisin kyllä huomattavasti nykyistä ärhäkämpi.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle1.1.2015 0.22
Äläpäs alan kolmas vääristele sanontojani. Minä en ole väittänyt konteissa olevan ruokasuolaa eli natriumkloridia, vaan natriumhydroksidia. Suolat, emäkset ja hapot dissosioituvat vedessä ioneiksi eli ruokasuola esimerkiksi natrium- ja kloridi ioneiksi. Lipeästä jää vain natrium ja loppu on hapen ja veden yhdiste niin kuin vedessäkin.

Suolat eivät yleensä ole kovin vaarallisia vaikka ei olisi laimennettu lainkaan. Lipeä sen sijaan on pahasti syövyttävä suuressa konsentraatiossa.

Niissä konteissa ei varmasti ole ruokasuolaa, kun sitä ei tuollaisella tehtaalla tarvita. Mutta niin lipeä kuin ruokasuolakin muodostaa vesiliuoksessa saman natrium ionin. Luulisi nyt paperi-insinöörin sen verran tietävän.

Hyvää uutta vuotta vaan alan kolmannelle ja ota esiin ne Gripenbergin orgaanisen kemian luennot tai edes Aaltion paperikemian, josta minulla oli kiitettävä arvosana.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle1.1.2015 1.01
alan miehelle Erittäin Hyvää Uutta Vuotta 2015!

En ota esille Gripenbergin Orgaanisen kemian luentoja enää, koska tässä voi olla kysymyksessä epäorgaaninen ongelma.

Minäkin tykkäsin kovasti Aaltion Paperikemiasta.

Aaltio oli muuten Pöyrynkin neuvonantaja ja opetti kauppakorkeassa Tavarateknologiaa, joka oli varsin mielenkiintoista. Siinä yhteydessä tuli selvitettyä myös rikkihiilen ongelma (Avilon Fibres Oy), jota ei puukemian (Sjöstrom) ja paperikemian (Aaltio) puitteissa ainakaan minusta kovin selvästi käsitelty.

Sivuraiteille?Re: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle1.1.2015 1.43
Virheän joen rannalle semmonen juttu, että kun meillä on tässä maassa tietyt yhdessä sovitut säännöt ja lait, joiden mukaan vaan sitten toimitaan tai sitten itket ja toimit, niin se ei ole pointti enää miettiä mitä paskaa olikaan säiliöissä, kun ne on määrätty poistamaan, niin ne poistetaan. Piste ja punkt.

Jos asenteesi on oikeasti noin lapsellinen, kuin annat ymmärtää jutuistasi, niin suosittelen muuttoa Pekka Perän alajuoksuille, noin 187km Juankoskelta pohjoiseen, niin voit fiilistellä siellä mimmosta ihanaa on, kun on kaikki täysin vaaratonta, mitä putkesta pihalle pistetään. Hyvä mielleyhtymä muuten tuo Pekka, kun onkohan sukua Samorizille, vai mistä lähteestä nää näitä ideoita oikein saa?

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle1.1.2015 2.02
Onko pesserivisseri uuden vuoden kännissä? Minkä vuoksi? Herkistääkö Kuopio-liitos mielesi?

Päivystyskin näytti loppuvan Juankoskella. Hyvä, että ainakin minä olen hyvässä kunnossa. Ikävää, että moni muu meillä ei ole.

En kirjoittanut sinulle, vaan toivotin Hyvää Uutta Vuotta 2015 alan miehelle ja pyysin häntä terävöittämään sanomaansa.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle2.1.2015 20.17
Huomauttaisin muuten, että en ole Tampereelta, vaan Helsingistä. Ikuisesti muistan oppikoulun kemiasta kaavan happo + emäs = suola + vesi. Nämä epäorgaaniset aineet eivät ole myrkyllisiä. Eri juttu on, jos mennään orgaanisiin happoihin tai harvinaisempiin metalleihin.

Itse asiassa lipeän päästäminen järvivesiin vähentää niiden happamuutta, mikä on saastuneen ilmaston järvien ongelma.

Talvivaarasta sen sijaan tulee happoja. Etelä-Ruotsissa ajellessani ihmettelin, kun pikkujärvet olivat kirkkaita ja niin puhtaan näköisiä. Minulle sanottiin, että ne ovat happamoituneet ja niissä elävät enää muutamat ahvenet ja kiisket. Happamuutta vastaan taisteltiin kalkitsemalla järviä aivan kuin peltojakin. Tämä pitäisi siellä maalla kyllä ymmärtää.

AsiantuntijaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle2.1.2015 21.59
Alan miehelle,
kun et ole ottanut selvää ympäristöviranomaiselta, mistä kemikaaleista on kyse, älä jatka omaa tietämätöntä sepostelemista.
PB on ilmoittanut, ettei kyse ole heidän kartonkiteollisuuden kemikaaleista, joten kyse on aineista, jotka kuuluvat vaarallisiin myrkkyihin.
Odotetaan, että saadaan päivitettyä tositietoa asiasta. Kyse on ainakin ympäristölle vaarallisista aineista. Sen voin jo nyt kertoa.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle2.1.2015 23.18
Minun käsitykseni mukaan PBF on antanut ymmärtää, että kontit ovat jo edellisen tehtaan pyörittäjän peruja. Vielä vähemmän edellien pyörittäjä on tarvinnut myrkkyjä prosessissaan. Tai voihan se olla, että ne ovat pelkkää ilkivaltaa.

Asiantuntija ei näytä olevan alan miehiä, kun päättelee konttien sisältävän myrkkyjä sillä perusteella, että ne eivät kuulu PBF:lle. Tällä perusteella kaikki maailman konteissa olevat aineet ovat myrkkyjä PBF:n alueen ulkopuolella. Logiikka näyttää pettävän.

Jos teillä on jäänyt puolityhjä maalipurkki varastoon, niin se on ongelmajätettä eikä sitä saa panna roskiin. Mutta ei se mitään myrkkyä ole. Myrkkypurkin kyljessä on pääkallon kuva ja varmaan on lipeätynnyrinkin, mutta laimennettuna se ei ole mitään myrkkyä, päinvastoin.

valeympäristötarkastajaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 0.24
Aina on Juankosken johdolla ollut hyviä selityksiä. Jospa jo lopetettaisiin selittely ja valehtelu, ja tehtäisiin, kuten viranomaiset ja järki käskevät.
Kangasperko on ilmeisesti selvinnyt elämästä selittämällä, mutta siihen meillä muilla ei ole varaa.
Veijo ja Heimo! Hommatkaa ne astiat sisältöineen pois Juankoskelta ja laskuttakaa Björkqvistiä ja Kangasperkoa. Eiköhän maksaja ala löytyä trattaamalla, jos ei eräpäivän jälkeen rahat ole kunnan tilillä.
Ympäristövahingon leviäminen on sitten kuitenkin estetty, mikä jo kuuluukin kunnan tehtäviin.
Viedään pari astiaa alan miehen pihalle kukkien lannoittamiseen.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 1.28
alan miehelle huomauttaisin taas, että ei pidä suhtautua yliolkaisesti noihin epäorgaanisiin aineisiinkaan. Kyllä niistä aikamoisia myrkkyjä saa aikaiseksi.

Minulle jäi kemian tunneilta mieleen kaksi happoa. Minun suosikkihapponi oli silloin suolahappo eli HCl. Se toinen happo oli typpihappo HNO3. Kun näitä happoja sekoitetaan suhteessa 3:1, niin syntyy varsinainen "happopommi" eli kuningasvesi, joka pystyy liuottamaan jopa kultaa ja platinaa.

Tästä syystä kuninkaallisten pottia ei ole koskaan tehty kullasta.

Kun tätä kuningasvettä nyt pohdiskelin, niin tuli taas mieleeni nuo virallisen äänen epätoivoiset alkeemiset harjoittelut Römssyn muuttamisesta siemenkullalla kultatehtaaksi.

Kun tuo kuningasvesi tuli nyt sitten lopulta esiin, niin sehän on täysin selvä, että kuningasvesi siis liuottaa erittäin helposti myös kultaa kevyempää rautaa.

Liuotuksessa täytyy syntyä mukavasti rautaioneja, jotka taas saadaan muutettua raskaammiksi metalleiksi kuten kulta, kun käytetään hyväksi esim. ydinreaktorista saatua energiaa.

Kun tuo biolämpökin näyttää seisovan toimettomana, niin aivan hyvin biolämmön kellariin voidaan rakentaa pienimuotoinen ydinreaktori.

Tutkimuskäyttöönhän meillä tällainen rakennettiin jo vuonna 1962 VTT:n toimesta Espoon Otaniemen, jossa reaktori edelleen toimii Aalto Yliopiston tiloissa mm. tutkimustarkoituksissa ja syöpähoidoissa.

Henkilökohtaisestikin olen käynyt tutkimassa reaktorin ja tehnyt sillä pienen kokeenkin, joten kyllä sellaisen sammion voi hyvin biolämmön kellariin rakentaa, koska biolämmön perustus on tiettävästi vahvalle kalliolle rakennettu.

Sitä paitsi Otaniemen reaktoria ollaan näköjään ajamassa alas viimeistään vuonna 2016, kun syöpähoidosta ei saada enää riittävästi tuloja reaktorin pyöritykseen.

Minä luulisin, että tuo vanha reaktorikin voitaisiin siirtää Juankoskelle melko edullisesti ja sitten voitaisiin ruveta muuttamaan Tratta PBF:stä syntyvää romurautaa puhtaaksi kullaksi atomivoiman avulla.

Tähän hankkeeseen saadaan aivan varmasti massiiviset ELY-keskuksenkin tuet. Eikä meidän tarvitse salata hankkeen työllistäviä vaikutuksia koskevaa raporttiakaan.

Sitä paitsi Kuopion kaupunginjohtaja entinen Kuopion Yliopiston rehtori farmasian teknologian tri Petteri Paronenkin varmasti ilahtuu, kun saa kuulla, että Juankoskelle nouseekin yllättäen uusi ydinreaktorin avulla pyöritettävä kultatehdas.

EunochRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 11.47
Otetaan vielä kerran uutinen esille:"

Juankosken kemikaalikontit Premium Boardin vastuulle



Jouko Juutilainen

1.12.2014 14:52



Pohjois-Savon ely-keskus on määrännyt juankoskelaisen Premium Board Finland Oy:n siirtämään voimalaitosalueen kemikaalijätteet paikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. Ongelmajätteen käsittely on annettava kemikaalien käsittelyyn erikoistuneelle yritykselle, jotta konttien käsittelystä ei aiheudu lisää vaaraa ympäristölle.

Ympäristöviranomaiset edellyttävät, että kemikaalikonttien siirto tapahtuu välittömästi. Takarajaksi toimenpiteille on asetettu 22. joulukuuta. Premium Boardia kehotettiin jo 10. marraskuuta siivoamaan kemikaalit pois, mutta yhtiö kiistää omistavansa Juankosken Biolämpö Oy:n piha-alueelle varastoidut jätekontit.

Ely-keskuksen tietojen mukaan konteissa säilytettävät kemikaalijätteet ovat peräisin Juankosken kartonkitehtaan toiminnasta. Premium Board osti tehtaan Stromsdal Oyj:n konkurssipesältä, mutta pesän omaisuusluetteloon ei sisältynyt kirjausta kemikaalikonteista.

Ely-keskuksen asettama hallintopakko perustuu ympäristönsuojelulakiin, jonka mukaan valvontaviranomainen voi teettää työn ja periä kustannukset jätekonttien poistosta Premium Boardilta. Yritykselle hyväksyttiin viime kesänä saneerausohjelma."
Onko tämä teksti vaikeaa ymmärtää, vai miksi alan mies jaksaa jauhaa pastaa samoin, kuin joku vihreän Joen rannalla-kusipää. Olis itte täällä ihmettelemässä, kun mitään ympäristösuojeluasiaa ei oteta kunnialla hoidettavakseen, vaan karataan paikalta, kuin paskakokkare vihreän joen virralla.
Lukekaa teksti, ottakaa selvää ympäristölaista ja kemikaaliasetuksista. Pölvästit ja mukamas alan miehet.

Ikkunapöydän raatiRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 12.56
Tarinaa tuntuu riittävän. Vastuunpakoilijat keksivät vaikka mitä. Tekojen aika oli jo joulukuussa, mutta kepumafia jatkaa huulenheiton linjalla. Sehän on heidän tapansa.
Veijo ja Heimo! Tehkää jotakin ja tulkaa heti esiin sieltä pusikosta. Kuntalaiset naureskelevat torin tienoilla aivan avoimesti teille.
Kertokaa yksikin "johtajan ratkaisu", minkä olette tehneet ajalla 2012-2014.

Veijo ja HeimoRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 13.31
Olemme tehneet töitä. Ei ole ollut aikaa vastata näihin palstalla esiintyviin jaarituksiin, joten lopettakaa.

Terv
Veijo ja Heimo

valeheimoRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 13.57
Mitä siellä Ikkunapöydässä ihmetellään?

Mehän on tehty jämeriä pikapäätöksiä ja "johtajien ratkaisuja" koko ajan.

Esimerkkejä johtajuudesta:

- biolämmön lahjoitus kolmanteen kertaan Samorizille tammikuussa 2012

- Päätettiin ihan yksimielisesti liittyä Kuopioon 26.8.2014, kun ei tiedetty, miten kustannuksia voi leikata.

- Päätettiin hyväksyä kaupunginjohtjan junailema, Tratta PBF:n 4.1 milj. euron Handelsbanken lainojen maksu syyskuussa 2013

- Tratta PBF:n & biolämmön yrityssaneerausratkaisut, kaupunginjohtajan valinta velkojaintoimikuntaan kesä ja syksy 2014. Useita kovia ja jämeriä päätöksiä.

- Kuultiin, että kaupunginjohtaja oli lähtenyt välimiesoikeuteen 5 milj. euron takausasiassa. Kaupunginjohtaja oli puolestaan päättänyt sovitella takauksen kohtuulliseksi varattomalle Tratta PBF.lle.

- Päättettiin hakea vuodelle 2014 harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta 2.0 milj. euroa, kun jouduttiin maksamaan Tratta PBF:n lainat ja lahjoitettiin hyvä biovoimala 13 200 eurolla.

- 30.12.2014 hyväksyttiin muutettu talousarvio 2015.

Kuntalain 65.3 §:n vastaisesti päätettiin jättää vuoden 2015 tulos ainakin -1.1 milj. euroa alijäämäiseksi ja päätettiin korottaa kumulatiivinen alijäämä vuonna 2015 jo ainakin -12. milj. euroon ja edelleen vuonna 2016 peräti -13.0 milj. euroon. Päätettiin myös lopettaa hyvä Säyneisten kyläkoulu, vaikka tehtiin päätökset väärässä järjestyksessä.

Ikkunapäydän raati ei voi väittää, etteikö jämeriä päätöksiä tässä ole koko ajan tehty. Mehän emme ole tehneet mitään muuta kuin päättäneet olla tekemättä mitään muutoksia jo vuosia sitten hyväksi havaittuun vanhaan hamelinjaan.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 14.12
Vielä kerran totean, ettei ELY-keskus ole puhunut mitään myrkyistä, niin kuin ketjussa puhutaan. Käytetään oikeita termejä. Olen vaatinut oikeiden termien käyttöä enkä ole vastustanut konttien viemistä käsittelyyn. Juankoskella vain aina puhutaan asioista eikä mitään tapahdu. Kontit ovat oiva esimerkki juankoskisten toimettomuudesta.

Tässä vielä Juankoskelle tietoa käsitteistä:

Mikä on vaarallinen kemikaali?
Kemikaalilla tarkoitetaan alkuaineita ja niiden kemiallisia yhdisteitä sellaisina kuin ne esiintyvät luonnossa tai teollisesti tuotettuina (aineet) sekä kahden tai useamman aineen seoksia (valmisteet). Kemikaali voi olla siis aine tai valmiste (seos).

Kemikaali on palo- ja räjähdysvaarallinen, jos se on:
1) räjähtävä,
2) hapettava,
3) erittäin helposti syttyvä,
4) helposti syttyvä tai
5) syttyvä.

Kemikaali on terveydelle vaarallinen, jos se on:
1) erittäin myrkyllinen,
2) myrkyllinen,
3) haitallinen,
4) syövyttävä,
5) ärsyttävä,
6) herkistävä,
7) syöpää aiheuttava,
8) perimää vaurioittava tai
9) lisääntymiselle vaarallinen.

Kemikaali on ympäristölle vaarallinen, jos se
1) ympäristöön jouduttuaan voi aiheuttaa välitöntä
tai viivästynyttä vaaraa ympäristölle tai sen
osalle.

Kemikaali luokitellaan ympäristölle vaaralliseksi sen
? vesiympäristölle vaarallisten välittömien tai pitkäaikaisten haittavaikutusten taikka
? otsonikerrokselle vaarallisten haittavaikutusten vuoksi. Lisäksi kemikaali voidaan luokitella vaaralliseksi muulle ympäristölle myrkyllisyytensä, pysyvyytensä, kertymistaipumuksensa ja arvioidun tai todetun kulkeutumisensa ja muiden ominaisuuksiensa perusteella. Muun kuin vesiympäristön ja otsonikerrokselle vaarallisuuden osalta yksityiskohtaiset luokitusperusteet vielä puuttuvat.
Vaarallisten kemikaalien ryhmitys niiden palo- ja räjähdysvaarallisten, terveydelle vaarallisten ja ympäristölle vaarallisten ominaisuuksien perusteella on kuvattu kemikaaliasetuksen (675/1993) 3 §:ssä.

Ikkunapöydän raatiRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 14.51
Meillä on erilainen käsitys "työn" tekemisestä Veijon ja Heimon kanssa. Työstähän pitäisi tulla jotain tuloksiakin. Ei Kangasperkon kannattaminen tai Säyneisen koulun tappaminen ole työtä. Se on vahingontekoa.
Työtä olisi kunnan talouden korjaaminen.
Tarvittavat neuvot saa Vapaan Juankosken osaajilta.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 15.09
alan mies pitää nyt turhaan keskustelua yllä saivartelemalla myrkyistä.

Olisi hyödyllisempää, jos jättäiset valtavan tietotasosi mainostamisen vähemmälle ja keskittyisit oleellisiin asioihin. Tähän minua opasti aikoinaan suuresti kunnioittamani esimieheni ja opettajani Niilo Ryti, entisen presidenttimme poika.

Muistelen, että alan mieskin on pitänyt Niiloa viisaana miehenä. Niilo on muistaakseni kehunut alan miehen kiitettävästi kirjoitettua diplomityötäkin.

Niilolla oli hyvä konsulttimotto: "Keep it simple".

Juankoskella on kaikkien taloudellisten faktojen perusteella edessä täydellinen taloudellinen katastroofi ennen Kuopio-liitosta 1.1.2017.

Kaupungin kumulatiivinen alijäämä näyttää nousevan ilman rajuja leikkauksia lähelle 20 milj. euroa. Talouden tasapainoitus edellyttää siis noin 20 milj. euron kustannusleikkauksia, veronkorotuksia, pidättäytymistä kaikista investoinneista ja merkittäviä käyttöomaisuuden myyntejä.

Samovaari-yhtiöt mukaan lukien myös Farocon Oy ovat selvässä konkurssitilassa. Yhtiöiden omat pääomat ovat käsittääkseni lähes 20 milj. euroa miinuksella.

Uutta pääomaa tarvittaisiin tässä yritysryhmässä suunnilleen ainakin 35 milj. euroa, jotta jatkuva toiminta olisi mahdollista. Tällaista pääomaa ei löydy, koska sitä on haettu jo ainakin 10 vuotta erilaisin virityksin.

Mukana on ollut ihan vakaviakin investoreita, mutta rahaa ei ole löytynyt TECTA Oyj:n eikä tule löytymään VisorCoteen.

Kukaan ei tule enää käynnistämään sellaista tehdasintegraattia, joka ei voi toimia nykypäivän maailmassa kannattavasti. Se on nyt valitettava fakta.

Ns. Momentum meni keväällä 2011 ohi. Se oli olemassa varakkaan venäläisen investorin kautta, mutta Neron venkoilun takia ainutlaatuinen tilanne menetettiin.

New Stroms on jo aikaisemmin kertonut Juankosken Nerolle, jos Römssy ei kunnialla käynnisty, niin edessä on tehtaan museointi ja maisemointi. NS oli jo asiantuntijoidensa avulla selvittänyt, että se maksaa helposti yli 8 milj. euroa.

Jos alan mies tai Juankosken Nero eivät tätä usko, niin käykää kysymässä Joensuun päättäjiltä, maksoiko Penttilän sahan kiinteistön maisemointi yli 16 milj. euroa.

Tässä asiassa täytyy siis näkemykseni mukaan laskea yhteen yllä esittämäni kolme isoa asiaa ja miettiä, mikä on lopputulos.

Minun ei tarvitse tätä enää ruveta laskemaan, mutta lainaan vain Paasikiven taannoista lausuntoa: "tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku".

Nykyinen presidenttimmekin Sauli Niinistö taisi huomauttaa uuden vuoden puheessaan vähän lievemmin, mutta kuitenkin jotenkin seuraavasti ja myös selvästi: "puheiden aika alkaa olla jo ohi. On syytä keskittyä toimeenpanoon".

Myrkkykonttien tai tynnyrien sisällön arvuuttelu VAPAASSA tai kunnanvaltuustossa on turhaa. ELY-keskus on määrännyt "myrkyt" poistettaviksi 22.12.2014 mennessä ja sillä selvä. Jos ei poistu, niin ne poistetaan ELY-keskuksen toimesta ja lasku lähetetään vastuutahoille. Tämä asia on jo hoidossa.

Nyt on syytä keskittyä siihen, millä tavoin kaksi ilmeistä konkurssipesää hoidetaan: kaupunki ja Samovaari-yritysryhmä. Asioiden pitkittäminen lisää vain vahinkojen suuruutta (kts. Murphyn lakikirja).

KoirankusettajaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 16.24
Voi olla, että tehtaan jätteet eivät tapa ihmisiä, mutta kaloja ne varmasti tappavat. Muistan, kun kerran rekka-autollinen liimaa hulahti virtaan. Venttiili oli unohtunut auki.
Tehtaan alajuoksulta sai poimia isoja kaloja, jotka jostain syystä uivat maha ylöspäin välivirrassa.
Kukaan ei tiedottanut tapahtumasta sanaakaan ranta-asukkaille, koska kyseessä oli mitä ilmeisemmin alan miehenkin tuntema vaaraton aine, joka riittävästi laimennettuna on lähes vettä.

Alan mies mainostaa itseään insinöörinä ja yliopiston opettajana. Oikeassa olemisen tarve on näille herroille kovasti hallitseva ominaisuus. Hieman matalampikin profiili riittäisi.

veronmaksaja ja äänestäjäRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 17.03
Siellä ne kontit näyttivät olevan 3.1.2015, klo 14. Minusta tämä kuuluu jokaiselle juankoskelaiselle veronmaksajalle ja äänestäjälle. Ei taida kepulle tai demareille herua mainittavasti ääniä Koillis-Savosta.
Perusrehellisyys olisi melkoinen avu ehdokkailla.
Eikö tätä saa kysyä Heimolta ja Veijolta? Onko se "jaarittelua"? Tekisi mieli sanoa asioista paljon rumemmin, mutta ette kai te sitäkään ymmärrä.
Pankaa se Kangasperko jo ojennukseen.

YPRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 22.32
Martti Pohjolainen Re: Matkat ilmaisbingoon Muuruvedelle 3.1.2015 10:43
Kiitos Salme samoin sinulle ja kaikille Säyneiseen .

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 23.28
Älä sinä Salme ja Unto hermostu. Kyllä myrkkytynnyrit lähtee Juankoskelta Ekokemin laitokselle Riihimäelle.

Ei ELY-keskus voi myrkkytynnyreitä Säyneisiin toimittaa, ellei sitten Säyneisten koulusta tehdä myrkkytynnyreiden sarkofaagia, kuten jouduttiin tekemään Ukrainan räjähtäneessä Tsernobylin ydinvoimalassa.

Juankosken pölvästien kyllässä on kyllä valitettavasti kaikki mahdollista.

SalmeRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 23.51
Tule nyt hyvä alan kolmas mies hakemaan myrkkytynnyrit ennenkuin myöhäistä. emme haluaa Juankoskelle uutta Tsernobyliä

Salme HarjunenRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 23.34
tämä salme ,joka esiintyy täällä en ole minä,lapsellisuus huipussaan kirjoittaa toisen nimellä.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle3.1.2015 23.53
Arvelinkin, että häiriköt kirjoittaa sinun nimelläsi.

Ala-arvoista kiusata ihmisiä noin.

Salmelle vain rakkaita terveisiä Säyneisiin. Elämä jatkuu kaikesta huolimatta. Uusi Vuosi 2015 on haasteita täynnä. Ja tulevat vuodet vielä enemmän. Kerro Sinä, mitä tehdään seuraavaksi?

Kyllä kylätoimikunnassa ajatus pelaa!!

Minä ainakin uskon kehitykseen.

Jii HuuskoRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 10.32
Juankosken kaupunginvaltuustosto 30.12.2014
Kemikaali on kemiallinen aine, jonka rakenne tunnetaan ja jolla on rakenteensa mukainen nimi. Täten sillä on yleensä myös CAS-numero. Kemikaali voi olla myös kemiallisten aineiden seos, jonka ainesosat ja ainesosien pitoisuudet tunnetaan. Tällä hetkellä meillä juankoskelaisilla on taajama-alueella, asutuksen ja vesistön välittömässä läheisyydessä laiton kemikaalivarasto, jonka sisältö on täydellinen arvoitus kemikaalien omistajalle ja ympäristöviranomaisille.
Vanhat, (vaaralliset), kemikaalit tulee hävittää asianmukaisesti. Niitä ei saa johtaa viemäriin, maahan, tai vesistöön sanotaan Suomen laissa. Suomen laki on laki, jota on noudatettava myös Juankoskella.
Tällä hetkellä kemikaalikontit on varastoituna lämpövoimalan pihalla. Voitaneen todeta, että kyseinen tapa ei ole asianmukaista hävittämistä, vaikkakaan kontit eivät näy tehdasalueelle. Poissa silmistä, poissa mielestä ei ole asianmukaista toimintaa.
Pohjois-Savon Ely-keskus on määrännyt juankoskelaisen Premium Board Finland Oy:n siirtämään voimalaitosalueen kemikaalijätteet paikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. Ongelmajätteen käsittely on annettava kemikaalien käsittelyyn erikoistuneelle yritykselle, jotta konttien käsittelystä ei aiheudu lisää vaaraa ympäristölle.
Ympäristöviranomaiset edellyttävät, että kemikaalikonttien siirto tapahtuu välittömästi. Takarajaksi toimenpiteille on asetettu 22. joulukuuta.
Takaraja tuli ja meni, kontit seistä jököttävät edelleen JBOY:n pihassa. Onko niissä enää kemikaaleja vai ei? Valistunut arvaus on, että kemikaalit ovat edelleen konteissa. Onko kaupungin viranhaltijoilla tietoa, mikä on tämän hetkinen tilanne kemikaalikonttien osalta?
Miten kauan siedämme tilannetta, jossa mahdollisesti (vaaralliset) kemikaalit ovat varastoituna keskelle kaupunkia ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa välitöntä vaaraa asukkaille ja ympäristölle. Pystyykö kaupungin valtuusto ja viranhaltijat takaamaan 100 prosenttisesti, ettei kemikaaleista ole vaaraa ihmisille ja ympäristölle?
Onko varauduttava talousarviossa 2015 siihen, että me juankoskelaiset olemme edelleen nettomaksajia myös tässä kartonkitehtaaseen liittyvässä asiassa. Vuonna 2013 satunnaisiin eriin meni noin 4 miljoonaa euroa (tehtaan takauksen maksu) ja 2014 alaskirjaukseen JBOY:sta meni 920 000 euroa. Pahoin pelkään, että tulevaan budjettikirjaan varattu 0 euroa satunnaisiin menoihin, ei ole sitä varautumista mahdollisesti tuleviin uusiin ?yllätyksiin?, jotka ovat odottamassa nurkan takana.
Meillä juankoskelaisilla on oikeus olla huolissamme ympäristöstämme, ja luottamushenkilöillä ja vastaavilla viranhaltijoilla on asiasta myös vastuu kannettavana, siitäkin huolimatta että asiaa tällä hetkellä hoitaa Pohjois-Savon Ely-keskus.

alan miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 10.54
Valistunut arvaus on, että Juankoskella riidellään asiasta koko vuosi eikä mitään tapahdu.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 13.31
Jos kemikaalikontit annetaan oikein rahan kanssa pois Ekokemille, niin teen kunnallisvalituksen, koska olisin tarvinnut ne bioydinkultavoimalan raaka-aineiksi ja ottanut vastaan ihan ilmaiseksi. Että kyllä tästä pitkä keskustelu saadaan aikaiseksi ennen kuin varsinaisesti mitään tapahtuu, mutta toisin kuin alan mies, arvioisin että kolmesta viiteen vuotta menee.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 16.12
On älyn köyhyytttä ja lapsellista kirjoitella toisten nimimerkeillä kuten yllä "kekseliäs" "alan kolmas mies" taas tekee. "kekseliäs" pitää tätä toimintaa ilmeisesti huvittavana. Oletko jo osallistunut Mensan testiin?

Tällainen toisten nimissä kirjoittelu vain osoittaa sen vähäisen älyllisen tason, joka näkyy iskostuneen muutamaan häirkkökirjoittelijaan VAPAAssa. Tuollaiset kirjoittelijat on syytä laittaa VAPAA:ssa ikuiseen dispoon. Kysymys on väärentämisestä ja tahallisesta julkisesta herjaamisesta.

Jii Huuskolta yllä asiallinen analyysi myrkkyasiasta.

Jii Huuskolle vastaan. Minusta näyttää myös siltä, että TA 2015 kirjattu satunnaisten menojen kohta saattaa vielä olla miljoonaluokassa, kun lähestytään 31.12.2015.

Myrkkylastista huomauttaisin, että se näyttää Jii Huuskon tarkistuksen mukaan olevan Nemea Bankin omistaman Juantehtaan Ympäristö Oy:n tontilla. JBOY on vuokrannut tämän teollisuustontin käyttöönsä.

Jotta asian juridinen puoli tulisi vielä selvemmäksi, totean, että Juankosken kaupunki on yhä edelleen virallisten asiakirjojen perusteella 30%:n omistaja JBOY:ssä.

Juankoksen Neron tekemillä voimalakaupoilla ei ole lainvoimaa, eikä tule.

Käsitykseni mukaan ympäristön saastuttaja on vastuussa teoistaan.

Jotta lasku ei nousisi kovin suureksi, niin Kangasperkon kannattaa pikapuoliin vuokrata rekka ja ajattaa myrkkylasti Riihimäelle. Lösösen poika voi kertoa, mihin kohtaan Riihimäellä kontit sijoitetaan. Ekokemillä saattaa olla Joensuussakin osoittaa myrkyille väliaikainen varasto.

oikea alan kolmas mies

JokkriRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 18.28
Alan kolmas mies, häiriköt ovat tosi lirissä ja se johtuu kohta tietoon tulevista KHO:n ja välimiespäätöksistä ja samalla konkurssiuutisista. Siellä se sylttytehdas on ja paska haisee todella tuoreelta.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle4.1.2015 18.30
Onko Intellektun Elli sukua Haloo Helsingin Ellille tai Joensuun Ellille?

Minä ainakin olen ihastunut jo kovasti Haloo Helsingin Elliin ja hänen virkistävään musiikkiinsa.

Eikä Joensuun oikeassa Ellissäkään mitään vikaa tainnut olla, vaikka Elli olikin tiettävästi Juukan nirsoja tyttöjä, jolle Kettuset ei tuntunut kelpaavan kosiomieheksi. Miksikähän?

Lieneekö Juukan Kettuset sukua Ranelle, joka yhdessä Romppaisen ja Hempan kanssa päätti lakkauttaa oman kyläyhteisön koulunkin.

Roskanpoimijoiden blogista löytyi alla oleva pikku tarina, joten kaikkia Ellejä ei kannata ottaa ihan vakavasti, vaikka esittävät omasta mielestään mukamas älykkäitä ympäristöasioihin liittyviä kommenttejaan.

?Olimme matkalla Helsingistä Rovaniemelle yöjunalla. Ennen nukkumaan menoa päätimme vielä käväistä ravintolavaunussa haukkaamassa voileivän ja oluet.

Juuri kun olimme asettumassa pöytäämme, siihen tulla tupsahti 60v vaan ei 70v vuotias tytönhupakko, joka harvan hammasrivinsä välistä ilmoitti kertovansa meille mielenkiintoisen jutun, jos kustannamme hänellekin voileivän ja oluet.

Tyttönen esitteli itsensä kuuluisaksi Joensuun Elliksi, joka ostaa kuukausilipun kyseiseen junaan ja hankkii elantonsa tavalla, jonka juuri on esitellyt.

Elli kertoo laulun sanoittajan Eino Kettusen kovasti rakastuneen häneen, mutta tunne ei ollut molemminpuolinen.

Siksi Eino matkusti etelään kihloja tienomaan, mutta nekään eivät kelvanneet junassa tupakkaa ja mansikoita myyvälle Ellille.

Sen päivän mie muistan niin nuukaa

kuin eilen se ollunna ois

kun Ellin kanss' seilattiin Juukaan

Koli-laivalla Lieksasta pois.

Tämä haastateltamme Elli osti kuukausilipun Pohjanmaan yöjunaan, ja alkoi myydä milloin mitäkin. Useimmiten pientä syötävää ja juotavaa. Yönsä hän nukkui kovalla kolmen istuttavalla penkillä ja heräsi kun juna lähestyi Rovaniemeä."

YkäRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle5.1.2015 12.02
Kemikaaleista lain mukaan:
-"Kemikaaleja on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle ja ympäristölle. Toiminnassa
käytetyt kemikaalit on sijoitettava paloviranomaisten hyväksymällä tavalla niiden fysikaaliskemiallisia
ominaisuuksia huomioon ottaen. Kemikaalit on varastoitava katetussa ja tiiviissä varastossa,
joka on varustettu riittävillä suojalaitteilla estämään kemikaaleja joutumasta maaperään,
viemäriin tai vesistöön. Paloja
ympäristöviranomaisille on lähetettävä kaikkien kemikaalien suojatietolomakkeet.
Onnettomuuksien varalle on oltava valmiussuunnitelma. Toiminnanharjoittajalla
on oltava valmius nopeasti ja varmasti kerätä mahdolliset jätteet sekä ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen
tulipalon terveydelle ja ympäristölle aiheuttamien riskien minimoimiseksi."
Onko ryhdytty toimenpiteisiin.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle5.1.2015 15.35
First Quantum Minerals Ltd:n osti vuonna 2013 entisessä kotikunnassani Pyhäsalmella sijaitsevan Suomen suurimman kaivoksen Inmet Mining Corporationilta, joka taas oli ostanut vuonna 1959 käynnistetyn kaivoksen Outokummulta vuonna 2001.

Vuonna 2013 kaivokselta lähetettiin kemikaalikontti Laukaan Vihtavuoren tehtaalle hävitettäväksi.

Vihavuorella "vaaraton kemikaalikontti" alkoi kuitenkin yllättäen savuta ja syntyi räjähdysvaara. Kemikaalikonttiin oli mennyt vahingossa jotain tuntematonta ainetta. Olisiko ollut aniittia?

"Aniitti on jauhemainen räjähdysaine. Aniitti sisältää muun muassa ammoniumnitraattia, trotyylia ja alumiinia. Aniittia käytetään lähinnä pengerlouhinnassa sekä kuivissa että kosteissa olosuhteissa, tunnelilouhinnassa, louhinnassa asuttujen alueiden läheisyydessä sekä raivausräjäytyksissä."

Noiden epäorgaanisten aineiden kanssa ei ole leikkimistä.

Sama koskee myös orgaanisia aineita, joista alan mieskin meitä varoittaa.

Minullakin on henkilökohtainen kokemus, miten yksinkertainen bensa saadaan räjähtämään märässä nuotiossa, kun sen levittää tyhmästi nuotioon ja tuikkaa sitten nuotion tuleen.

Iso mieskin lentää sellaisessa tusauksessa monta metriä. Jos huonosti käy, menee henki. Minulta ei mennyt, mutta tuli pitkä sairasloma.

Sen voin todeta, että tuossakaan tilanteessa varovaisuutta ei kyllä puuttunut, mutta tietoa puuttui siitä, miten tuntematon ikivanha polttoaine kesämökillä hävitetään.

Jälkeenpäin olen saanut kuulla, että moni on menettänyt henkensä, kun on mennyt tyhjiä vanhoja bensatynnyreitä tai kanistereita liian tarkasti tutkimaan. Aika moni on päässyt hengestään myös ruuttaamalla heikosti syttyvää sytytysnestettä huonosti syttyneeseen pallogrilliin.

Kotimaa kirjoitti Vihtavuoren kemikaalikontista seuraavasti:

Kotimaa 10.7.2013 klo 7:12 | päivitetty 10.7.2013 klo 7:53
Jätekontti savuaa yhä Laukaan ruutitehtaalla - alueella liikkumista kehotetaan välttämään

Laukaan Vihtavuoren räjähdysainetehtaalla tarkkaillaan edelleen savuavaa jätekonttia. Varsinaista räjähdysvaaraa alueella ei uskota olevan, mutta Vihtavuoren alueella liikkumista kehotetaan välttämään, kunnes vaaratilanteen päättymisestä on tiedotettu.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan tehdasalueella sijaitsevaan, noin kuutiometrin kokoiseen jätekonttiin on päässyt sinne kuulumatonta ainetta, mikä on aiheuttanut kemiallisen reaktion.

Vielä ei ole tietoa siitä, mistä aineesta on kyse. Tehtaalla valmistetaan louhintaräjähteitä, mutta varsinaista räjähdysvaaraa ei alueella uskota olevan. Käytännössä pelastuslaitos seuraa tällä hetkellä reaktion etenemistä.

Sivullisille ei aiheudu vaaraa.
- Tämä kontti on tehdasalueella ja suojaukset ovat sen malliset, että ei tästä vaaraa ole. Savuavat aineet ovat tehtaalla käytettäviä ja todennäköisesti myös ympäristösuojaukset on tehty siten, ettei tästä aiheudu ympäristöriskiä, arvioi aluepalopäällikkö Hannu Kouhia Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen vaarallisen aineen onnettomuudesta tiistai-iltana noin kello yhdentoista aikaan."

Tuntemattomat kemikaalikontit on parasta toimittaa pikavauhtia Ekokemille!!!

Nyt kontit sijaitsee, joka tapauksessa kaupungin omistaman yhtiön vuokraamalla tontilla ja kontit ovat varmuudella peräisin Tratta PBF:n ja JBOY:n tai jätevesilaitoksen toiminnasta.

Mitä silloin pitää tehdä Heimo, Veijo ja Petri, kun tämä asia on tullut teidän tietoonne?

valeympäristötarkastajaRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle5.1.2015 16.10
Mitä sanoo Rissas-Pentti? Mitä olet tehnyt?
Pitäisikö tarkastuslautakunta kutsua pikaisesti koolle tämän asian käsittelemiseksi? Jos kerrankin tekisit jotain oma-aloitteisesti kysymättä lupaa Peteltä ja Ranelta.

alan kolmas miesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle5.1.2015 16.13
journalisti näyttää pyrkivän alan miehen "tietotoimistoon" töihin.

alan mies kirjoittaa kuitenkin aina virheettömästi, joten veikkaan, että journalistin urasi tulee siinä toimistossa jäämään lyhyeksi, koska kohta valmistuvalla journalistilla on pilkuissa ja välilyönneissä noin paljon vielä huteruutta.

Sitä paitsi Hesarin toimittajakoulun pitkäaikainen rehtori Antero Okkonen opasti ainakin minua kauan sitten eräässä isossa konsulttifirmassa, miten raportti ja uutinen pitää kirjoittaa.

Okkonen korosti mm. sitä, että uutisen alkuun pitää aina laittaa ns. ingressi, jossa oleellinen asia kerrotaan heti lyhyesti. Sitten pääasiaa koskevat vähempiarvoiset tiedot kirjoitetaan tärkeysjärjestyksessä sen jälkeen. Kirjoitettujen asioiden pitää myös olla tosia.

Sinulta näyttää puuttuvan kommentistasi ensinnäkin ingressi. Se, että valmistut joskus journalistiksi ei liene asiasi ydin. Siirrä se tieto aina kommenttiesi loppuun.

Journalistin tiedot perustuslainkin säännöksistä vaikuttavat puutteellisilta. Jos olet havainnut VAPAA:ssa perustuslaillisia ongelmia, niin perustele ne. Äläkä kirjoita vaan tunteen vallassa.

Minä epäilen, että journalistin tarinat eivät taida päästä edes SEISKAn kansien väliin.

ex ruukkilainenRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle18.6.2015 21.01
Mitenhän nuo jätteet tuolta nyt häviää. Odotettavissa mielenkiintoinen kuvio, veikkaisin.

jätepisnesRe: Jätteet eivät ole ongelma Juankoskelle21.6.2015 21.19
Samalla vois tutkia entiset purkaamot Juankoskella ja niiden jatkokäytöt, kuten niiden päälle rakennetut asuinkiinteistöt ja niiden kaupat.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: