Keskustelu

eeroPONSSE12.4.2023 17.51
Juuritulleen tiedotteen mukaan Einari Vigrenin perilliset 4 poikaa ovat jälleen siirtäneet yhtiön hallitusvastuuta suvun ulkopuolisten johdettavaksi.

Yhtiökokouksen päätösten mukaan hallituksessa jatkavat veljessarjasta vain Jukka Vidgren ja hallituksen puheenjohtajaksi valittu Jarmo Vidgren.

Veljessarjan vanhin Juha, yhtiön suurin yksityinen osakkenomistaja jättäytyi jo jokunen vuosi taapäin hallituksen puheenjohtajan vakanssilta.


Ennakoiko tämä uutinen sitä, että Einarin perilliset laittavat yhtiön
ns. lihoiksi ??

Tiedä häntä.
Jos näin käy, menetys on valtaisan suuri Pohjois-Savon yritystoiminnalle ja koko maakunnan elinkeinotoiminnalle

Vidgrenit ovat olleet aina yläsavon vetureita.

alan kolmas miesRe: PONSSE13.4.2023 1.00
AKM on tottunut siihen, että tällä tavalla näitä perheyhtiöiden asioita voidaan jossain vaiheessa hoitaa.

Sampo Kaulanenkin päätyi lopulta siihen, että nyt on oikea aika luopua 70 vuotta vanhasta Äkäslompolon kyläkaupasta ja ilmoitti myyneensä kaupan K-Liikkeelle ja uusille kauppiaille.

Sampo sanoi yrityskaupan jälkeen, että nyt hän ottaa ainakin vähän aikaa rennosti.

Kaupan pitäminen oli jo vienyt mehut Sampolta ja Mintulta, joten en ihmettele, että Sampo antoi asiasta seuraavan lausunnon:

- Tilasin itselleni traktorin ja klapikoneen. Traktori tulee ensi kuussa. Mie menen sillä meidän hevostilalle ajelemaan hevosen paskaa! Se on lähiajan suunnitelma, tuleva vapaaherra totesi.

Sampo teki siis oikean päätöksen oikeaan aikaan, aivan samoin kuin moni muukin suomalainen teki viime vaaleissa, kun he sankoin joukoin äänestivät oikeaan aikaan oikeita puolueita.

Sääliksi käy keskustan viralllista ääntäkin ja hänen viisasta vaimoaan, kun he menivät äänestämään ilmeisesti rökäletappio puoluetta ns. auringonlaskun puolue.

Kyllä kokeneen poliitikon pitäisi ajan merkit tajuta!!!

Mutta ei se mitään, AKM ymmärtää, että virheitä voi sattua kenelle tahansa, mutta virheistä pitää aina ottaa opiksi!!!

Ponsse on onnistunut saavuttamaan hyvän markkina-aseman globaaleilla harvesterien markkinoilla, mutta alalla on kyllä kova kilpailu.

PONSSEN tulokset vuonna 2022 olivat seuraavat:

- Liikevaihto: 755.1 milj. EUR
- Netto tulos: 37.1 milj. EUR
- Oma pääoma: 321.8 milj. EUR
- Markkina-arvo: 791 milj. EUR

Ponssella näyttää olevan valikoimassa vain kolme harvestrimallia:
- Beaver
- Cobra
- Scorbion

Ponssen ehkä kovin kilpailija on amerikkalainen John Deere. Yhtiö on kooltaan 116. suurin maailmassa.

Vuoden 2022 lopussa John Deeren palvelusessa oli 82 239 työtekijää ja keskeiset taloudelliset suureet olivat seuraavat:

- Liikevaihto 52.58 miljardia USD
- Tulos 7.13 miljardia USD
- Yhtiön markkina-arvo (12.4.2023) 110.33 miljardia USD

Yhtiön Construction & Forestry Divisionan taloudelliset tunnusluvut olivat seuraavat:

- Liikevaihto 12.53 miljardia USD
- Operatiivine tulos 2.01 miljardia USD
- Sijoitetun pääoman tuotto 29.9%

John Deerellä harvestereita riittää lähes kaikkiin mahdollisiin kategorioihin ja yhteistyötä harjoitetaan mm. Hitachin kanssa.

John Deeren harvestereiden teho näyttää olevan jonkun verran suurempi kuin Ponssen missään harvesterimallissa.

Voi hyvinkin olla, että Ponsse kiinnostaa John Deereä.

Ponssen osakekurssi on ollut hieman myllerryksessä viimeisen vuoden aikana.

Ponssen osake oli huipussaan 11.10.2021 (39.25 EUR), mutta on sittemmin laskenut aika reilusti. 10.4.2023 osake maksoi enää 27.90 EUR.

Hieman huolestuttava tieto oli se, että vuoden 2022 tilinpäätksessä Ponsse raportoi, että koko vuoden liiketoiminnan kassavirta oli -17.95 milj. EUR, kun edellisenä vuonna vastaava kassavirta oli vielä 102.43 milj. EUR.

Ponssen tilannetta miettiessä tulee mieleen tietysti taannoiset ajat, jolloin UNILUKKARI vieraili Valkoisessa talossa TRUMPIA tapaamassa ja paikalliset demokraattihäiriköt järjestivät shown Oval Officeen juuri sopivasti, kun UNILUKKARI ja TRUMP keskustelivat ajankohtaisista asioista.

TRUMP mainosti UNILUKKARILLE F-35 hävittäjiä, mutta UNILUKKARI totesi, ettei hän voi ottaa kantaa asioihin.

Samassa yhteydessä paikalliset demokraatti- ja ympäristöaktivistit aloittivat TRUMPIN häiriköinnin, kun samaan aikaan Kaliforniassa oli isot metsäpalot.

Paikalliset demokraatti agitaattorit syyttivät TRUMPIN ilmastopolitiikkaa kyseisistä paloista.

TRUMP taas totesi, että Kaliforniassa valtion metsät on päästetty rämettymään vihervasemmistolaisen ajattelun mukaisesti ja siitä syystä kuivissa oloissa metsäpalot sekä tahallaan sytytetyt että myös salamoiden ja muutoinkin huolimattoman tulen käsittelyn vuoksi voivat riistäytyä käsistä.

Tässä yhteydessä UNILUKKARILLE tarjoutui tietenkin tilaisuus kehaitra Suome nerinomaista metsien hoitotapaa.

Mutta UNILUKKARI itse asiassa meni mollaamaan TRUMPIA, kun UNILUKKARI myöhemmin piti luentoja matkansa aikana siitä, kuinka Amerikassa ei muka osata metsiä hoitaa.

Jos tällainen tilanne oli tarjolla hyvä sanoman viemiseen, niin miksi UNILUKKARI ei sitten pystynyt esim. St1:n omistaja Anttosen ja TRUMPIN kanssa yhdessä käynnistämään esim. Kaliforniassa massiivista istutusohjelmaa, jolla Amerikan hiilinielut olisi saatu kasvuun.

Kun vielä TRUMP käytti Kalifornian metsänhoidosta puheenvuoron, jossa TRUMP käytti harvesterien tekemästä työstä termiä RAKE, joka vastaa myös haravointia.

Niin eikoös UNILUKKARI ja Suomen FAKE NEWS LEHDISTÖ tiestysti vielä jälkikäteen ottanut esille tuon RAKE-termin ja totesivat yhteen ääneen, ettei Suomessakaan metsiä haravoida.

Tietenkin UNILUKKARIKIN siis innostui asiasta ja piti myöhemmin luentoja lehdistölle, kuinka TRUMP ei tunnu ymmärtävän metsänhoidosta mitään.

Myöhemmin sitten Suomessa jotkut metsäalan asiantuntijat kuitenkin tarkensivat näitä Suomen FAKE NEWS MEDIA levittämiä tietoja ja näyttivät ihan kuvien kanssa, millaisia mestähoitokoneita Amerikassa on käytössä ja tarjolla.

Jos nyt katsoo Ponssenkin varsin rajoittunutta harvesteritarjontaa, niin AKM ei todellakaan ihmettele, miten mutkaisille harhapoluille Suomen LUKEN ja SYKEN ns. hiilinielu- ja puunkorjuu asiantuntijat ovat oikeasti ajautuneet.

Meillä on kumma systeemi Suomessa, kun meillä vähän joka asiassa kuvitellaan, että Suomessa ollaan kaikin puolin maailman viisainta ja kekseliäintä väkeä.

Tämähän nähtiin jo NOKIANKIN kohdalla ja nyt RKP:n Anna-Maja Henrikssokin on lähtenyt vaalien jälkeen leikkimään jo Suomen pääministeriä tai kuningasta, joka voi päättää siitä, syntyykö Suomen oikeisohallitus, vai jatketaanko VIHERVASEMMISTOLAISTA TUHON TIEN POLITIIKKAA, koska Henriksson onilmeisesti jo keittiössään keksinyt SOSIAALIDEMOKRAATTISEN SINIPUNA-NIMISEN IKILIIKKUJAN eli NOKIA II:n.

Einari Vidgren on tehnyt Ponssen kohdalla aivan mahtavan elämäntyön ja Einarin mentyä manan majoille, hänen poikansa ovat hienosti kehittäneet yhtiötä edelleen.

Mutta maailmassa asiat ovat valitettavasti niin, että ennen pitkää isot tulevat syömään pienet yhtiöt pois tieltään.

Toisaalta monet kansainväliset yhtiöt ostettuaan pienemmät yhtiöt, saattavat kuitenkin hyvinkin säilyttää ostamansa tuotemerkit tuoteportfolioissaan myös tulevaisuudessa.

Näin käy, etenkin silloin jos ostettu tuotemerkki on saavuttanut vahvan markkina-aseman kilpailluilla markkinoilla.

On selvää, että Ponssen rahalliset resurssit ovat aivan toisessa luokassa verrattuna John Deeren kansainvälisiin kuvioihin.

On tietysti surullista, jos Ponssekin näin menettää itsenäisen toimivaltansa, mutta isomman kansainvälisen yhtiön kautta voi hyvinkin käydä niin, että Vieremällä harvesteribisnes saa vain entistä enemmän vauhtia.

Kiinnostavaa on, että John Deere on erittäin vahva globaali toimija myös maatalousektorilla ja jopa sotilaskalustoissa.

Jäämme siis odottamaan, mitä Ponssen suunnalta tullaan kuulemaan ehkä jo ihan lähikuukausina.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: