Keskustelu

eeroFortumin tulospalkkiot15.4.2023 17.49
Näin jaetaan köyhältä kansalta sodan varjolla kupatut miljoonat johdon tulospalkkioihin

En viitsi kirjoittaa stooria, mut lukekaa tänään Iltalehti klo 16.37 toimittaja Solmu Salmisen juttu.

Rauramon tulospalkkio vastaa Fortumissa tavallisen työntekijän 20 vuoden kokonaisansiota.

alan kolmas miesRe: Fortumin tulospalkkiot16.4.2023 3.55
Tämä FORTUMIN tunkio haiseen pahemmalle kuin 1000 sian sikala.

Aikoinaan Pyhäsalmella asuessani kylän laitamilla oli omakotitalomme naapurissa sikala. Kyseisessä sikalassa ei ollut 1000 sikaa, mutta kyllä AKM muistaa, miltä sikalan vieressä ihan oikeasti 1960-luvulla haisi.

Nykyään sellaisesta pääsisi varmaan tiilenpäitä lukemaann

Lehdistössä PEKKA LUNDMARKIN taannoista UNIPERIN hankintaa hieman arvosteltiin, mutta samalla myös kaikki Suomen johtavat poliitikot pitivät LUNMARKIN UNIPERIN hankintaa aivan loistavana liiketoimena, josta tuli FORTUMILLE ja siis valtiolle lihavat osingot.

LUNDMARKIN ja SARI BALDAUKSEN "loistoinvestointi" käynnityi syyskuussa 2017, kun FORTUM tarjoutui ostamaan EON:n tytäryritys UNIPERIN 46.65% omistusosuuden 3.76 miljardilla eurolla.

Tietysti kauppa toteutui vuonna 2018, kun elinkeinoministeri MIKA LINTILÄ oli hyväksynyt kaupan TERRA SIPILÄN "Valtion taseet tuottamaan" ohjelman hengen mukaisesti.

Fortum maksoi noista osakkeista noin 4.088 miljardia euroa.

Vuonden 2019 aikana Fortum osti lisää UNIPERIN osakkkeita, vaikka UNIPERIN johto vastusti voimakkaasti Fortumin niin kutsuttua vihamielistä hankintaa.

Fortumin omistusosuus Uniperistä nousi näiden kauppojen johdosta 70.5%:in ja Fortum maksoi lisähankinnasta 2.3 miljardia euroa.

Vuonna 2020 Fortum hankki vielä lisää Unipierin osakkeita ja omistus nousi vuoden loppuun mennessä 73.4%:iin, jolloin Fortum kertoi sisjoittaneensa Uniperin hankintaan yhteensä 6.5 miljardia euroa.

Vuosien 2021-2022 aikana Fortum hankki vielä lisää Uniperin osakkeista yhteensä 317 miljoonalla eurolla, mutta ajautui sitten vuoden 2022 aikana konkurssikypsäksi, jolloin Saksan valtio pelasti yhtiön ja maksoi Fortumille sen osakkeista 498 milj. euroa ja palautti Suomen valtion Fortumin pelastamiseksi antaman 4.0 miljardin osakaslainan.

Vuoden 2022 tilinpäätöksessään Fortum toteaa, että Fortum käytti Uniperin osakkeiden hankintaan kaikkiaan 7.2 miljardia euroa ja kun Fortum sai Uniperista osinkoja 900 milj. euroa ja osakkeiden myyntihinta Saksan valtiolle oli em. 498 milj. euroa, niin kokonaistappio Fortumin Uniper kaupoista oli Fortumin mukaan vain 6.0 miljjardia euroa.

Totuus on kuitenkin toinen. Uniper oli kaiken kaikkiaan älyttömin sijoitus, mitä Suomen historissa on tehty.

Uniperin osakekaupassa ostettujen tuotantolaitosten ja sähkösopimusten arvo oli kaikkiaan 49.7 miljardia euroa ja yhtiöllä oli vierasta pääomaa 38.4 miljardia euroa, josta peräti 21.1 miljardia euroa oli epävarmoja sähkön hintaan liittyviä johdannaisia.

Kuten tunnettua, niin juuri nämä johdannaiset hinnat nousivat moninkertaisiksi eli siis pilviin ensiksi Angela Merkelin käynnistämän idioottimasen Energiwendenin eli kiilusilmäisen VIHERSIIRTYMÄN seurauksena, joka entisestään kiihtyi UKRAINAN sodan vuoksi.

LUNDMARK, BALDAUF ja LINTILÄ olivat siis ottaneet käsittämättömän riskin Suomen veronmaksajien rahoilla ja systeemi räjähti käsiin, kun Ukrainan sota alkoi ja Fortumin asioita alettiin hoitaa BILE SANNAN, TYTTI TUPPURAISEN ja MIKA LINTILÄN tapaisten LIIKENEROJEN toimilla.

Todellisuudessa Fortumille kutenkin aiheutui UNIPER seikkailusta noin 32 miljardin euron suuruinen kassavirta menetys, kun UNIPER sekoilussa Saksa sai ostettua Ruotsissa Uniperin omistamat arvokkaat ydinvoimalaitoksen ja puhdasta rahaa tahkoavat vesivoimalat. Kaupat tehtiin käytännössä sopuhintaan NOLLA EUROA.

Muistaakseni Sanna Marin ilmoitti RUISROKIN jatkoillta Saksan Olaf Scholzille, että meistä NOLLA EUROA on käypä noista Ruotsin voimaloista.

Sanna Marin piti hyvänä ideana sitä, kun Scholz oli ehdottanut, että Fortum voisi uudestaan tarjouksen perusteella ostaa itselleen nuo hyvin tuottavat voimalat, jotka Fortum oli jo kertaalleen ostanut, mutta oli joutunut myymään ne takaisin Saksalle Fortumin jättiläistappioiden vuoksi.

Eero esille ottama Fortumin johtajien palkitseminen on tietysti ennen näkemättömän härski juttu Suomen pörssiyhtiöiden historiassa, mutta sitäkin suurempi rötös on selvästi tapahtunut keskeisten poliittisten päättäjien taholla eli siis kolmikon Marin, Tuppurainen ja Lintilä toimesta.

AKM:n milestä kyseiset valtion edustajat onkin saatettava asiassa vastuuseen aivan samalla tavalla, kuten 1990-luvun laman aikaan valtakunnanoikeuteen vietiin keskustan kokenut kansanedustaja KAUKO JUHANTALO, vaikka KAUKO oli vain ehdottanut Tampellan ja omien yritystensä lainojen koplausta seuraavasti:

"Tuomio valtakunnanoikeudessa
1991-1992 Kauko Juhantalo toimi kauppa- ja teollisuusministerinä Esko Ahon hallituksessa, missä hän joutui SKOP-ryhmän kriisin vuoksi tekemisiin myös ryhmän suurimman yksittäisen riskikeskittymän, metalliteollisuuskonserni Tampellan rahoitusvaikeuksien kanssa.

SKOP:n johtaja Christopher Wegelius oli tullut pyytämään valtion tukea Tampellan pelastamiseksi.

Wegelius esitti muistelmissaan, että Kauko Juhantalo oli ministerin ominaisuudessa pyrkinyt yhdistämään Tampellan pelastamiseen tarvittavan valtion rahoitusratkaisun omien yhtiöidensä mahdolliseen rahoitukseen säästöpankkiryhmästä.

Wegelius nimitti Juhantalon menettelyä koplaamiseksi.

Seurauksena oli paljon julkisuutta saanut oikeudenkäynti valtakunnanoikeudessa, joka kokoontui Säätytalossa.

Syyttäjänä toimi eduskunnan oikeusasiamies Jacob Söderman.

Wegeliuksen todistuksen perusteella ja aihetodistein päädyttiin tuomitsemaan Juhantalo ehdolliseen vankeuteen lahjusten ehdottamisesta."

On selvää, että KAUKO JUHANTALO on ollut aikoinaan vain pikku näpertelijä, kun KAUKON toimia vertaa SANNAN, TYTIN ja MIKAN kertaluokkaa suurempaan töpeksintään.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: