Keskustelu

vähän mutta asiaaTaas loppuu19.4.2023 6:31
Vehnänen taas konkurssiin,Hatay Oy on
haettu konkurssitilaan.Kaikki jäi maksamatta.Ota rahat ja juokse.

alan kolmas miesRe: Taas loppuu21.4.2023 0:37
Vehnäsessä on käytetty väärää juurta, joten ei ole ihme, ettei taikina ole sitten noussut.

Olisi kannattanut konsultoina edesmenneen Heikki Haaviston vaimoa Maijaakin leivontahommissa.

Heikki Haavistollahan oli tapana ulkoministerinä ollessaan aina lähettää EU:n MEPEILLE ja muille byrokraateille Hintsan tilalla leivotut joululeivät.

Silloin ei tietenkään tarvinnut puhua mistään hiilinieluista ja turvepeltojen ennallistamisesta.

AKM epäilee, että Heikki Haavistolla oli käytössään kaimansa Heikki Haaviston ikiaikainen leivän juuri, joka oli ilmeisesti saatu Kaivannon kylästä Heikki Haaviston luomutilalta, jossa bisnes tuntuu luistavan kuin heinänteko seuraavasti:

"Kumarainen mies hipsuttelee talon pihan poikki piharakennukseen.

Mies sytyttää valot pieneen tilaan, jota hallitsee nurkassa seisova tiiliuuni. Mies tuuppaa uuniin puuta ja sytyttää tulen. Kello on kaksi aamuyöllä, on ruisleipäpäivä.

Heikin leivän ruismestari Heikki Haavisto lämmittää kotileipomon leivinuunia.

Puisessa kaukalossa muhii Haavistojen suvun kolmesataa vuotta hellimä aarre.

Puun uurteisiin tarttuneet hiivat ja bakteerit, ruisleivän juuri, antavat ruisleivälle juuri sille ominaisen maun.

Reilu vuorokausi aiemmin astiaan on laskettu kädenlämpöistä vettä ja sekoitettu ruisjauhoja.

Hapantuvaan ruisvelliin lisätään jauhoja vielä uudemman kerran. Edellisenä iltana syntyneen raskin pintaan hiputellaan merisuolaa.

Tulen rätistessä uunissa Heikki alustaa kevyesti kuplivan raskin ruisjauhoilla taikinaksi. Pian valkoisen pellavaliinan alla kohoaa parin ämpärillisen verran taikinaa.

Kolmen aikaan tytär Pirjo Veckman saapuu leipomoon ja sitaisee esiliinan ylleen. T-paidassa lukee "Pomo".

Taikinaa ja uunia odotellessa "pomo" liimaa paperisiin leipäpusseihin kauppojen vaatimat koodit ja päiväykset.

Puoli tuntia kohonnut taikina alkaa olla valmista vaivattavaksi.

Leivintasolle levitetty ruisjauhokerros pöllähtelee kevyesti, kun Heikki ja Pirjo leipoivat ruistaikinasta pötköä ja leikkaavat siitä paloja.

Helposti tarttuva juuritaikina pysyy kurissa jauhojen ja tottumuksen voimin. Isä on leiponut neljä vuosikymmentä ja tytärkin 15 vuotta todenteolla.

Muutamalla pyöräytyksellä paloista syntyy kakku, josta taputellaan pyöreä leipä. Vielä lehmänsarvella rei?ät keskelle, ja leivät voi laittaa kohoamaan.

Kaksikko nostaa tuppeensahatut koivulaudat seinältä ja laskee leivät laudoille jatkamaan kohoamista. Kun kaikki viisi lautaa on täynnä leipiä, Heikki vetää hiilet pois uunista ja harjaa tuhkat.

Leipomon ilma väreilee kuumuudesta, mittarikin näyttää 50 astetta, hiki kihoaa otsalle.

Leipomon ulko-ovi pysyy visusti kiinni, leipä ei tykkää vedosta. Pirjo aukaisee kuitenkin oven keittiön puolelle ja edelleen myymälän ulko-oven.

Kohonneet leivät lasketaan alas, ja Pirjo koristelee leivän pinnan lehmänsarven kapealla, sahalaitaisella päällä. Heikki painaa sahanterällä jakoviillot taikinaan.

Lämpimäiset maistuvat

Neljän aikaan uuni alkaa olla iskussa. Heikki ottaa leipälapion, johon Pirjo nostaa leivät metallisella lastalla. Leipälapio työntyy uuniin. Nopea vetäisy, ja leipä jää uuniin.

Sujuvasti vanha isäntä ja nuori emäntä tanssahtelevat tuttuja askelkuvioita pikkuruisen perinneleipomon ahtaudessa.

Tapahtuma toistuu viisitoista kertaa ennen kuin uuni on täynnä. Uunin luukku kiinni, ja taas taikina muuttuu ensin pötköksi ja paloiksi, sitten kakuksi ja leiväksi.

Ulkona seisoo musta Fiat Fiorina, johon tytär pakkaa kuusi pärekopallista ruisleipää. Itse ruismestarikin lähtee mukaan, mutta vain kuvana auton kyljessä. Kello on yhdeksän. Isä torkkuu tuvan puolella, tytär ajaa leivät kauppaan."

AKM epäilee, että Vehnäsen kohdalla Hatay Oy:n porukka on aloittanut leivontahommat ANNIKA SAARIKON ohjeiden mukaan kysymällä ensin paikallisilta demuilta, millainen hillotäytteisen kahvipullan täytyy olla.

Tietenkin toimitusjohtaja tai ainakin hallituksen puheenjohtajan on myös täytynyt hankkia vähintään Hybridi Mersu tai ehkäpä modernisti jopa täyssähkö TESLA, jotta on näyttänyt olevansa vaastuullinen suuri johtaja - lähes Fortumin Pekka Lundmarkin tasoa vähintäänkin!!!

ottoRe: Taas loppuu23.4.2023 6:22
Syy on juuressa, juuressa hyvinkin.

Sanoisinko juurisyyssä. Ja senhän kaikki kylällä tietävätkin...Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: