Keskustelu

Pena T.Tuoretta korruptiota Juankoskella8.2.2015 17.29
Viime maanantain (2.2.2015) kaupunginhallituksessa oli keskusteluasiana päättäminen Kuopion hallinto-oikeuden päätökseen suhtautumisesta. Päätettiin, että kaupunginjohtaja ryhtyy tarpeellisiin toimenpiteisiin eli antaa asianajotoimistolle tehtävän laatia valitus. Sama asia oli esillä jo kolmannen kerran.
Kun asia käsiteltiin keskusteluasiana, ei syntynyt valituskelpoista päätöstä, vaikka samasta asiasta Juankoski on jo tehnyt kolme päätöstä ja valitusta. Tällainen menettely ei kuitenkaan estä vaatimasta oikaisua tai tarvittaessa valittamasta.
Kaupunginjohtaja on edellisissä, samaa asiaa koskevissa tapauksissa todettu jääviksi. Asianajotoimiston käyttäminen viranomaiselle kuuluvassa tehtävässä (kaupunginhallituksen puolesta) on hallinto-oikeudessa todettu perustuslain vastaiseksi. Salailua ajatellen asianajotoimiston käyttö on tehokasta. Nilkit saavat puuhailla salassa.
On käsittämätöntä, että kaupunginhallituksen jäsenet antavat selkeästi lainvastaisen toiminnan jatkua ilman ensimmäistäkään vastalausetta, vaikka se on tuomioistuimissa todettu juuri lainvastaiseksi.
Jo tuomitusta asiasta valittamalla saadaan taas n. 10.000,- euron lasku Juankoskelle. Maksaako kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus jo etukäteen lainvastaiseksi tietämänsä toimen kulut?
Päätöksen luonteen salaaminen kuten kaikki muutkin salaamiset ovat korruptiota. Onko hallituksen jäsenet puhuttu etukäteen pysymään hiljaa? Kepumafian tyyliinhän tämä kuuluu.
Saman tuomioistuimissa hylätyn päätöksen jättäminen korjaamatta osoittaa merkillistä uppiniskaisuutta Juankosken kaupunginhallitukselta.
Mitkä ovat kepumafian motiivit? Ketä tässä suojellaan, koska ainakaan Juankosken veromaksajien etua ei tässä suojella? Miksi kaupunginjohtaja pitää ulkomaisten huijareiden rakentamaa korttitaloa pystyssä, vaikka siellä ei ole mitään jäljellä? Tosin hän on itse yksi rakennusmestareista.

JäsenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella8.2.2015 22.27
Kyseessä ei ollut virallinen päätös, vaan taas keskusteluasia-päätös, joka taasen on täysin lainvastainen.
Kun Juankosken kaupunginjohtaja on esteellinen, ja myös todettu tuomioistuimessa esteelliseksi, on päätös hallinto-oikeuden päätöksestä siirtää kaupunginjohtajalle vastoin toimivaltasääntöä. Hallitus voi delegoida kaupunginjohtajalle asian, mutta kaupunginjohtaja ei ilman valtuuston päätöstä saa uudelleen delegoida toimivaltaa asianajotoimistolle. Nyt asiamiehenä ilman laillista toimivaltaa on asianajaja Petäjäniemi. Ja muuten kaupunginjohtaja koko asiassa on edelleen esteellinen.
Voi hyvä sylvi tuota Juankosken tietämättömyyttä asioiden hoidossa ja menettelyssä.
Hyvä Pena ja teet perustuslain mukaisen oikaisun ja luultavasti mmyös valituksen. Jossain vaiheessa kaupunginjohtajan lainvastainen menettely menee yli hilserajan.

juristin alkuRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella8.2.2015 23.40
Kangasperkon systemaattinen lainvastainen toiminta vie miehen taatusti vielä käräjätupaan.

Hän pitää pilkkanaan mm. Suomen perustuslakia, kuntalakia, hallintolakia sekä kirjanpitolakia.

Kaiken lisäksi Kangasperko tuntuu viis veisaavan EU:n SEUT sopimuksen pakottavista säännöksistä.

Biolämpöasiassa Itä-Suomen HAO on todennut jo kahteen kertaan, että biolämpöä koskevat järjestelyt ovat olleet lainvastaisia ja päätökset on purettava.

Veikkaan, että muutaman viikon sisään KHO tekee myös asiassa oman lopullisen päätöksensä. Kangasperkon venkoilu päättyy viimeistään siihen.

Ensimmäisellä Kangasperkon biolämmön järjestelykerralla Kangasperko todettiin asiassa esteelliseksi. Lisäksi oli epäilys kielletyn valtiontuen myöntämisestä.

Sittemmin EU:n komissio on kirjeessään (toisen samansisältöisen järjestelykerran perusteella Kuopion HAO:n pyytämä lausunto/ohjeistus) jo todennut Itä-Suomen HAO:een ja kaupungillekin, että kaupunki ei toiminut asiassa kuten varovainen ja huolellinen markkinatoimija olisi toiminut.

JBOY:n järjestelyt eivät siis ole täyttäneet ns. markkinatoimijatestiä, jonka perusteella tullaan sellaiseen johtopäätökseen, että kysymys on ollut kielletystä valtiontuesta.

Mahdollista kiellettyä valtiontukea koskevia menettelytapoja ei ole noudatettu ennakkoon ennen päätöksiä, joten asiaa koskevat päätökset on laittomina purettava.

Näyttää siltä, että kielletty valtiontuki menee takaisinperintään Primary Energy Finland Oy:ltä ja JBOY:ltä

Ensimmäisellä ja toisellakin kerralla järjestely todettiin siis EU:n komission kirjelmöinnin perusteella laitetun täytäntöön ilman ennakkolmoitusta komissiolle ja komission mukaan järjestelyt eivät läpäise välttämätöntä markkinatoimijatestiä

Järjestelyt ja osakekaupat ovat siis olleet EU SEUT sopimuksen säännösten vastaisia. Kysymyksessä oli epäily kielletystä valtiontuesta ja SEUT sopimuksen säännöksiä ei noudatettu.

Nyt yritetään neljättä kertaa ajaa samaa käärmettä pyssyn piippuun. Tuntuu järjen vastaiselta, että asiassa esteellinen kaupunginjohtaja valtuutetaan tekemään ns. tarvittavia jatkotoimia.

Kaupunginhallitus on käsitellyt asiaa nyt muka keskusteluasiana, jotta siitä ei tulisi valitusta.

kh 42§ kuitenkin todettiin, että asiassa jatkovalitetaan ja kaupunginjohtaja valtuutettiin tekemään tarvittavia jatkotoimenpiteitä.

Se on selvää, että tästä tulee valitus, koska kysymys on selvästä päätöksestä, jossa käynnistetään jatkovalitustoimet ja jatkotoimien tekijäksi on valtuutettu asiassa vielä aiemmin esteelliseksi todettu kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

AiheellinenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 9.04
Ilman muuta asiasta voi valittaa ja pitääkin. Valittaja on vahvoilla kh42§ osalta. Joten toimeksi vaan.

Pena T.Re: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 10.14
"Enemmistöpäätös ei tee laittomasta laillista", kuten olen usein todennut. Oikaisuvaatimus on jo jätetty kaupunginhallitukselle.
Minun ei tarvitse tietenkään antaa kenellekään tietoja, jotka ovat luettavissa pöytäkirjoista. Tästä syystä Juankoskella on salattu päätöksiä ja päätösten perusteluja yhtä paljon kuin Pohjois-Savossa yhteensä. Asianajotoimisto toimii selkämme takana oikeusistuimissa, jolloin kaikki mahdollinen salataan.
Kirjoitapa "jäsen" omalla nimelläsi ja lopeta kangasperkolaisen lööperin lateleminen ja salailun puolustelu.
P.S. Kaisu Matinniemellä on hoitamatta vieläkin Biolämmön arvonmäärityskirjan toimittaminen minulle. Eduskunnan Oikeusasiamies totesi ratkaisussaan, että pyyntöni pitää viedä kaupunginhallitukseen, ja siitä pitää tehdä pykäläpäätös. Juankoskella ei ole tapana paljastaa kepumafian salaisuuksia, joten otan asian uudestaan esille.

OpeRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 10.52
Tässä ketjussa esiintyy kaksi "jäsentä". Jälkimmäinen pitääkin poistaa, mutta kiinnittäisin kaikkien huomion jälkimmäisen viesti loppuun: tyypillinen objektivirhe ruotsin- tai englanninkieliselle.
"Poista nyt nopeasti tämäNkin viestiN." Varatoimitusjohtajan suomen kieli on hiukan epävarmaa. Oikein on "tämäkin viesti".
Laita ensi kerralla oma nimi alle. Odottelemme muutenkin asiallista tietoa tehtaalta.

alakoulun rehtoriRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 14.09
Tehtaan ja biolämmön asiat kuuluu kaikille verommaksajille tasapuolisesti.

Haukkuva koira ei pureRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 14.23
Pena T sanoo: " kuten aiemmin olen todennut".
Kuitenkaan ei ole tullut vuosiin mitään muutosta tähän touhuun. Missä tulokset, muualla kuin tällä palstalla?

Marginaalissa ei kannat räksyttää. Muuruvedelläkin keskitytään bingoon. Hyvä niin.

Ja kepu voittaa seuraavat vaalit. Vetäkää siitä.

Pena T.Re: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 14.58
Marginaalissa todellakin tunsin olevani, kun valtuustossa puhuin taloudenpidosta ja käytin yllä mainittua lausetta. Kepulaiset ja demarit tuijottivat lasittunein silmin eivätkä ymmärtäneet yksinkertaista matematiikkaakaan. Kuka kehtaa muistaa, mitä kerroin valtuustolle tehtaan takauksesta keskusteltaessa.
Hiljan keksitty älykkyysosamäärän aleneminen (yle uutiset) on alkanut Juankoskella kauan sitten. Kangasperkokin on tullut muualta.
Tämä nettisivusto on asiallisesti ja moraalisesti ollut koko ajan keskustelun eturintamassa, kun räksyttäjät ovat yöaikaan kirjoitelleet niitä-näitä viinihuuruissaan.
Kun suuret puolueet käyttävät veronmaksajien rahaa miljoonia vaalitaisteluun ja ottavat vielä velkaakin päälle, voidaan puhua korruptiosta myös: Rahalla ostetaan tarkoitushakuista julkisuutta, jotta totuus pysyisi piilossa eikä pääsisi Arkadianmäelle.

Erkki, yrittäjäRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 16.28
Onko alakoulun rehtori seonnut lopullisesti? Mistä lähtien suomalaisen yksityisen yrityksen asiat kuuluisivat veronmaksajille? Ryhdistäydy, alakoulun rehtori ja lopeta paskan jauhaamiset.

"Tehtaan ja biolämmön asiat kuuluu kaikille verommaksajille tasapuolisesti".

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 17.25
Moro,
erkki- kun Juankosken kunnan veroeuroja annetaan miljoonia yksityisille ja jopa ulkomaalaisille yrityksille, asia kuuluu mitä suurimmassa määrin kunnan veronmaksajille. Kun valtion euroja annetaan lisäksi n. 10 miljoonaa euroa, kuuluu asiat kaikille Suomen veronmaksajille ja asukkaille kaikenkaikkiaan.

Näin se meneeRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 17.26
Nimimerkki "Erkki, yrittäjä" on oikeassa, että ei suomalaisen yksityisen yrityksen asiat kuulu veronmaksajille.

Mutta nimimerkki" Erkki, yrittäjä" ei näytä sitä tietävän ja olevan perillä siittä, että Juankosken tapauksessa "Tehtaan ja biolämmön asiat kuuluu kaikille veronmaksajille tasapuolisesti".

Syystä, että Juankoski on sekaantunut sellaisiin kuvioihin, jotka ei yleensä kaupungille /kunnalle kuulu.

Onhan veronmaksajilta mennyt jo yli neljämiljoonaa euroa kuntatakauksen ym. lisä miljoona kulut tehtaan lämmityksessä ja muissa asianajokuluissa.

Kaupunki on mitä syvimmässä liemessä juuri siitä syystä, että on poikennut varsinaisesta sille kuuluvista tehtävistään. Vaikka tästä poikkeamasta eräs ryhmä varoitteli jatkuvasti, että ei pidä mennä toimiin jotka ei kunnalle kuulu.

Tämä jos mikä on aiheuttanut se, että asiaa näin julkisesti on käsitelty ja käsitellään vielä pitkän aikaa.
Jos kaupunki ei olisi sellaisessa liemessä kuin on tässä takaus ja laittomien kauppojen tekemisten kanssa, niin eihän kukaan uskaltaisi eikä olisikaan puutunut yksityisen yhtiön asioihin millään tavalla. Sivustohan poistaa herjaavat jutut pois jotka koskevat yksityistä yritystä tai yksityisiä henkilöitä.

Kuntaan tai kaupunkiin naimisissa olevat yritykset ovat selvää riistaa julkisuuden kanssa, samalla tavalla kuin poliitikot, joita voi arvostella ja pitääkin arvostella heidän tekemistään.

Juankoskelle muuttanutRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 17.56
Juankoski ei ole sekaantunut mihinkään, vaan ottanut laillisen hallitun riskin ja antanut kuntatakauksen tottakai omien etujen ja kaupunkilaisten etujen turvaamiseksi. Joskus riski toteutuu, joskus ei. Yrittäjän ja tehtaan asiat eivät kuitenkaan kuulu kuntalaisille. Takauksista voidaan kaupungissa olla samaa mieltä tai eri mieltä, mutta sekään ei johda loppupeleissä mihinkään.

Juankoski ilman tehtaita on kuollut Juankoski. Asunnot ja muut kaupungissa olevat m.m, kiinteistöt menettävät myös arvonsa. Kaupunki yrittää estää tällaista onnettomuutta edesauttamalla teollisuuden toimintamahdollisuuksia kotikaupungissamme. Kaupunkilaisena olisin uskonut, että tämä perusfakta olisi kaikille selvä asia, mutta eräille ei, näköjään.

Kouraan ajattelijaRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 18.33
Juankosken kaupunki ei ole tyytynyt "lailliseen ja hallittuun" riskiin, vaan on ottanut laittoman ja hallitsemattoman riskin. Juankoskelle muuttanut on muuten oikeassa, mutta on täysin väärässä. Mustasta ei tule valkoista, vaikka sitä kuinka monta kertaa toistaisi.

Kaupungissa olevat asunnot ja kiinteistöt ovat menettäneet arvonsa juuri kaupungin toiminnan seurauksena. Toivottavasti tämä perusfakta on nyt kaikille selvä.

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella9.2.2015 19.01
Moro,
nimimerkki-Juankoskelle muuttanut-, kunta ei kunnallisoikeuden professori Harjulan mukaan ja kuntalain mukaan ottaa minkäänlaista riskiä kuntatakauksien suhteen, vaan laissa on säädetty siksi ns. turvaava vastavakuus, jonka pitäisi takauksen realisointitapauksessa kokonaan korvata takauksen määrän.
Myös takauksen realisoitua se ei saa millään muotoa heikentää palvelujen järjestämistä. Nyt molemmat epäkohdat ovat myös realisoituneet. Kyseessä on siten kielletty kuntatakaus. Myös takauksen aina pitäisi antaa kunnan toimialaan kuuluvalle yritykselle, mutta sekään ei ole lain mukaan tehty.
Myös takauksesta olisi pitänyt tehdä EU-komissiolle kilpailuosastolle selvitys ns. valtiontuesta, jota takaus osoittaa. Näinkään ei ole tehty.
Kunta ei saa puuttua yritysten väliseen kilpailuun, jota Juankosken kaupunki mitä suurimmassa määrin teki.
Myös jos takaus olisi ollut sopiva näihin kriteereihin, olisi sen pitänyt luoda jatkuvaa työllisyyttä ja takaus olisi pitänyt kokonaisuudessa mennä investointeihin. Kumpikaan näistä ei toiminut lain mukaan.
Kun Juankoskella pelattiin tälläistä nyt jo uudessa kuntalaissa suoraan kiellettyä toimintaa,, on Juankoski romahtanut kriisikunnaksi.
Professori Harjula kirjassaan selvittää, että kunnat eivät saisi ja nykyään saa myöntää kuntatakauksia, koska kunnan luottamushenkilöt ja virtkamiehet eivät tajua ja ymmärrä sitä riskiä, joka realisoituaaan voi olla kohtalokas kunnalle taloudellisesti.
Joten kaiken kaikkiaankoko takaus on ollut erittäin kyseenalainen ja katsotaan, miten tuomioistuin tulkitsee NS:n ja Juankosken kaupungin välisen ristiriidan. Minä en ole tuomari tuomioistuimessa, vaan lakimies.

kyselijä ja päättelijäRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella10.2.2015 21.33
Mistä lienee Juankoskelle muuttanut?

Olet näköjään muuttanut kaltaistesi johtamaan korruptiokylään.

Tervetuloa vaan.

Takauksista ei olla enää meillä mitään mieltä, koska takauksia ei koskaan ollutkaan.

Oli vain Kangasperkon pyhä lupaus työllistää...työllistää...ja taas työllistää...

Nyt helsinkiläisiä lakimiehiä Kangasperko on työllistänyt jo neljä vuotta 500 000 eurolla.

Yhtään pysyvää työpaikka yksityiselle sektorille Kangasperko ei ole pystynyt luomaan Juankosken Lilliputti-kylään koko virkakautensa aikana.

Kaupunki on sen sijaan tehnyt kaikki voitavansa, jotta kylän työttömyys saadaan huippuunsa, veroprosentti maan korkeimmaksi, kiinteistöjen arvo nolliin ja lähipalvelut ainakin
Säyneisistä katsoen lähes 100 km:n päähän.

Minäkin uskon, että nämä perusfaktat ovat meille kaikille ihan selviä Juankoskella.

Siksi me äänestetään vuodesta toiseen kepua.

Lähettäjä:*Re: Tuoretta korruptiota Juankoskella11.2.2015 11.08
Ennen kuulumatonta on myös se, että vaikka opetus lakkaa ei koulurakennusta poisteta käytöstä. Tosiasiallinen säästö jää näin ollen korkeintaan muutamaan kymmeneen tuhanteen.

kuntalainenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella11.2.2015 13.58
Usko ilman tekoja on teeskentelyä. Persujen ja kristillisten pitäisi tietää se.
Miettikääpä. Oletteko te piilokepulaisia? Vai ettekö tiedä, miten huonoja päätöksiä vastustetaan asia- ja laillisuusperusteilla?

juristin alkuRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella11.2.2015 14.59
koulu asiaa näyttää olevan oikeilla jäljillä.

Säyneisen koulusta on "yksimielisiä" kansanäänestyksiä pidetty samaan malliin kuin viime keväänä Krimillä ja sittemmin laajemminkin Itä-Uktainassa.

Kansanvälinen yhteisö ei ole hyväksynyt tällaisia äänestyksiä, jotka on toteutettu kalahsnikovi-ovimiesten valvonnassa. Nämä kansanäänestykset eivät ole perustuneet faktatietoihin.

Missään vaiheessa vaiheessa Säyneisen kouluun liittyvä päätöksenteko ei myöskään ole perustunut faktatietoihin.

Lakkautuskokouksessa kouluviranomaiset ja kaupungin johto ovat väittäneet mm., että Säyneisissä oppilaskohtainen koulutuskustannus on 18 000 euroa per oppilas, kun koulun oppilasmäärä oli ensin ajettu olemattomalle tasolle kaiken tyyppisellä pelottelupolitiikalla.

Tätä valheellista ja mielivaltaista kustannusta verrattiin kuulemistilaisuuksissa yhtä mielivaltaiseen Juantehtaan oppilaskustannukseen 8 500 euroa per oppilas.

Molemmat oppilaskohtaiset luvut ovat täysin tuulesta temmattuja.

Kunnolla toimivan Säyneisen lähikoulun todelliset nettokustannukset Juankosken kaupungille ovat vain 5 035 euroa per oppilas ja Juantehtaan koulussa 6 248 euroa per oppilas.

Säyneisen koulun lakkautusta oli perusteltu tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Sellaisia syitä ei ole koskaan ollut olemassa.

Säyneisen koulun lakkautuksen yhteydessä on rikottu mm. kuntalakia ja aivan oleellisesti myös perustuslakia.

Tästä syystä Säyneisen koulun typerä lakkautuspäätös on viety Itä-Suomen hallinto-oikeuteen päätettäväksi.

sivusta seurannut vanhempiRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella11.2.2015 15.45
vastaan nimimerkki- kouluasiaa:
Säyneisen koulussa ei ollut yhtään erityisopetuksen tarpeessa olevaa oppilasta ja siksi erityisopetus lakkautettiin. Muistutan, että erityyisopetus myönnetään oppilalle, jolla on lääkärinlausunto asiassa. Muut ovat erityisen lisäopetuksen tarpeessa, jota kyllä myönnettiin.
Oppilaille Juankoskella tarjotaan tulevaisuudessa opetusluokissa, jossa on monta kertaa enemmän oppilaita, kuin Säyneisen koulussa ja se lisää tukiopetuksen tarvetta, jota edes Juankoski ei pysty kaikille antamaan, joten ojasta allikkoon on menty. Lisäksi koululaiskyyditys lisää lasten kouluaikaa lähes kaksi-kolme tunnilla, joten lasten oppimiskyky on erittäin haasteellinen Juankoskella.
Kun katsoo oppilasmäärän vaihtuvuutta, siis syitä miksi lasten vanhemmat, ei siis lapset, halusivat Juankoskelle, on aivan muut syyt kuin opetus ja lasten paras: Oli perhesyitä, jotka aiheuttivat muuton Juankoskelle, oli muuttoja muualle, kuin Juankoskelle, jotka aiheuttivat muutosta ja oli sitten muutama vanhempi, joiden lasten lisäopetuksen tarve voitiin parhaiten vanhempien mukaan saada Juanoskella. Pääsyy oli kuitenkin Säyneisen koulun lakkauttaminen ja siihen tarvittiin ns. huoltajan lausunto kaupunginhallitukselle. Tämä sai aikaan, sen, että koulua alettiin "virallisesti" lakkauttamaan. Myös kahden perheen vanhempien julkinen ja järjestelmällinen Säyneisen koulun lakkauttamisvimma sai sitten jo surkuhupaisat piirteet ja ikävä kyllä myös Säyneisen koulun kuoliniskun. Esimerkiksi kun eräät Säyneläiset valittivat koulukiusaamisesta AVI:lle, niin koulukiusaamisesta kertoneet vanhemmat (2) itse selvittivät, ettei kiusaamista ollutkaan tapahtunut.
Mielestäni on säälittävää, että kahden vanhemman omat sotkut saivat aikaan hyväkuntoisen ja Säyneiselle tärkeän koulun lakkauttamisen.

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella11.2.2015 19.36
Moro,
olin mukana kantelussa, sillä minulle lähetettiin E-maileja, jossa kerrottiin totuudenmukaisesti koulukiusaamisista ja siitä, että sivistystoimi ei ollut reagoinut huoltajan valituksiin. Kuitenkin sama huoltaja kertoi minun kertoneen väärää tietoa, vaikka kantelussa oli osia kirjeistä. Näinollen AVI vastasi, ettei voinut ottaa kantaa näihin kanteluihin.

Toisaalta olin mukana kantelemassa koulun lakkauttamisen menettelyä koskevassa kantelussa, jossa vastattiin AVI:n puoleltya, ettei he voi mitään kunnan autononomisille päätöksille. Vastauksessa lähinnä AVI toivoi syvällisempää keskustelua ja päätöksentekoa koskien kouluverkkoa kokonaisuudessaan.

AVI:n antamassa vastauksessa , joka on kokonaisuudessaan julkinen asiapaperi, on myös vastineet kahdelta Säyneisen koulun lasten äidiltä, jotka vaativat Säyneisen koulun lakkauttamista.
Kyseinen vastaus löytyy Juankosken kaupungin kansliasta, joten ennen kuin kuin kirjoitatte pelkkää potaskaa asiasta, ottakaa selkoa vastauksesta.

Terveisiä Savon SanomilleRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella13.2.2015 13.42
Kaupunginhallituksen listalla on jo hyvää esimerkkiä korruptoituneesta hallinnosta. Katsokaa vain pöytäkirjasta, kun kepumafia kannattaa kaupunginjohtajan esitystä. Luultavasti persut ovat mukana samassa sopassa... kuten tähänkin asti.
Se, mitä Kangasperko, Lösönen ja Kettunen ovat 2010 ja 2011 sopineet Premium Board Finlandin taustahenkilöiden kanssa, menee kirkkaasti kuntalaisten edun ja hallinto-oikeuksien päätösten yli. Kaikkien salaamisten höystämänä.
Se on sitä korruptiota.

juristin alkuRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella14.2.2015 22.07
Viimeksi eilen ihmeteltiin MTV:n uutisissa Suomen kuntapäättäjien järjetöntä kyläkoulujen lahtauslinjaa.

Viimeisen 15 vuoden aikana on suljettu yli tuhat kyläkoulua ja perusteluina on ollut useimmiten säästöt koulutuskustannuksissa. Tutkimusten mukaan mitään säästöjä ei ole kuitenkaan
yleensä syntynyt.

Säyneisen koulun kohdalla koulun lakkaustusprosessi on ollut tavanomainen.

Koulun oppilasmäärä on vähentynyt ja siitä syystä koulun palvelutasoa on lähdetty päättäjien toimesta leikkaamaan, kun olisi pitänyt hyvissä ajoin ryhtyä toimiin, joilla koulun koko opetuskapasiteetti otetaan täyteen käyttöön.

Tämä olisi edellyttänyt järjellisiä neuvotteluja myös Juankosken naapurikuntien kanssa. Tähän Juankosken johto ei ole pystynyt.

Tällaiset neuvottelut on sovittu myös Kuopion liitospaperissa, mutta Juankosken Tex Willer eli kaupunginjohtaja Kangasperko päättikin jostain syystä toimia asiassa toisin.

On naurettavaa, että keskusteluun nostetaan koulukiusaaminen ja sillä lähdetään perustelemaan jopa koulun lakkautusta.

Tavallinen maatiainenkin tajuaa sen, että lähikoulua tai muutakaan koulua ei pidä lähteä lakkauttamaan, jos koulussa esiintyy kiusaamista. Kiusaaminehan ei voi johtua koulusta, koska aina kysymyksessä on vain kiusaaja ja kiusattu.

Jos koulussa on havaittu kiusausta, niin kysymys on tietysti siitä, että kiusaaja on pantava vastuuseen teoistaan. Käsitykseni mukaan kiusaaja voidaan myös erottaa koulusta ainakin määräajaksi.

Kiusaus voi johtua myös valvonnan puutteista. Silloin korostuu tietysti opetushenkilöstön kyky puuttua kiusaamiseen.

Jos opetushenkilöstön kyky on puutteellinen, niin siitä ei myöskään seuraa se, että koulu pitää lakkauttaa vaan se, että opetushenkilöstöä pitää ohjeistaa kunnolla tai vaihtaa kyvytön opetushenkilöstö.

Tutkimattakin on selvää, että esim. koulukiusaamisen valvonta on vaikeampaa isoissa kuin pienissä kouluissa.

Opetuksen järjestämisessä on myös otettava huomioon se, että kaikki oppilaat ovat yksilöitä, joiden oppimiseen vaikuttaa paitsi oppimisympäristö myös geneettiset ym. tekijät, joilla on vaikutusta oppimismotivaatioon ja myös kykyyn omaksua annettua opetusta.

Jotkin oppilaat saatetaan helposti leimata häiriköiksi tai heikkolahjaisiksi, jos oppilaalla sattuu olemaan esim. ADHD oireyhtymä tai joku muu oppimista vaikeuttava ongelma kuten esim. varsin yleinen lukihäriö.

Heikko oppimistulos voi riippua myöskin opettajien taidoista opettaa.

Omakohtaisesti olen joutunut vuosikausia seuraamaan myöskin tällaisen erityisopetusta tarvinneen lapsen ponnistelua läpi suomalaisen kaavoihin kangistuneen peruskoulujärjestelmän, joten tiedän näistä asioista jotain kokemukseni perusteella.

Aika paljon on tullut oltua myös yhteyksissä verokkien vanhempien kanssa ja tietysti on joutunut olemaan paljon tekemisissä myös opetushenkilöstön kanssa.

Sen olen huomannut, että monet opettajat eivät valitettavasti ole tehtäviensä tasalla niin kuin pitäisi.

Säyneisissäkin keskustelussa on myös ollut erityisopetuksen ja tukiopetuksen riittämättömyys.

Perusopetuslaissa on näistä nykyään selvät säännökset, että tarvittaessa sellaiset on kunnan järjestettävä. Perusopetuslaissa ei ole mainintaa siitä, että näiden palvelujen puuttumisen johdosta koulu pitäisi lakkauttaa.

"Perusopetuslain muutos (642/2010), jolla täydennettiin mm. oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyviä pykäliä, tuli voimaan 1.1.2011.

Muutoksella parannettiin oppilaan oikeutta saada oppimisessaan tukea mahdollisimman varhain ja suunnitelmallisesti.

Opetukseen osallistuvalla oppilaalla on lain mukaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä (30 §).

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta.

Jos oppimisessa tai koulunkäynnissä on vaikeuksia, oppilaalla on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa (16 §).

Perusopetuslain muutosten mukaisesti oppilaalle, joka tarvitsee säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti (16 a §).

Jos annettu tehostettu tuki ei riitä, tulee tehdä päätös erityisen tuen antamisesta (17 §).

Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalla on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (17 a §).

Opetushallitus uudisti opetussuunnitelman perusteet lain muutosten mukaisiksi siten, että opetuksen järjestäjä voi ottaa näiden mukaiset opetussuunnitelmat käyttöön 1.1.2011.?

Tuotannollisia ja taloudellisia syitä Säyneisen koulun lakkautukselle ei ole olemassa, kuten kaupunginjohtaja Kangasperko on kertonut esitellessään koulun lakkautuspäätöksen 30.12.2014 kh 46 §.

Koulun lakkauttamisen aiheuttamat lisäkustannukset Juankosken kaupungille ovat vuosittain ainakin 42 500 euroa eli diskontattuna yli 500 000 euroa tulevan 15 vuoden aikana.

Väestökadon (arvioutu varovasti 4 henkilöä per vuosi) johdosta kaupungin verotulot vähevevät tulevan 15 vuoden aikana ainakin 130 000 eurolla ja kauppohin käytettävä ostovoima 330 000 eurolla. Juankosken bruttokansantuoteosuus pienee noin 1.8 milj. eurolla.

Nythän Juankosken väestökato on ollut huomattavasti suurempi kuin vain 4 henkilöä vuodessa. Viime vuonnakin kytkintä nosti varmaan 100 henkilöä.

Koska nyt Säyneisen koulun kohdalla taloudelliset vaikutukset kuntaan on konservatiivisesti selvitetty, niin on helppo laskea millaisen taloudellisen katastroofin Kangasperko on taas Säyneisen koulun lakkautuspäätökseen leiponut:

Esim. verotulojen menetys tulevan 15 vuoden aikana 100/4 x 130 000 euroa = 3 250 000 euroa.

Lukuhan alkaa siten lähestyä jo Premium Board Finland Oy:lle lahjoitettua kaupungin takausrahaa.

Heikki J.W. SalonenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 10.14
Viimeksi eilen ihmeteltiin MTV:n uutisissa Suomen kuntapäättäjien järjetöntä kyläkoulujen lahtauslinjaa.

Viimeisen 15 vuoden aikana on suljettu yli tuhat kyläkoulua ja perusteluina on ollut useimmiten säästöt koulutuskustannuksissa. Tutkimusten mukaan mitään säästöjä ei ole kuitenkaan
yleensä syntynyt.

Säyneisen koulun kohdalla koulun lakkaustusprosessi on ollut tavanomainen.

Koulun oppilasmäärä on vähentynyt ja siitä syystä koulun palvelutasoa on lähdetty päättäjien toimesta leikkaamaan, kun olisi pitänyt hyvissä ajoin ryhtyä toimiin, joilla koulun koko opetuskapasiteetti otetaan täyteen käyttöön.

Tämä olisi edellyttänyt järjellisiä neuvotteluja myös Juankosken naapurikuntien kanssa. Tähän Juankosken johto ei ole pystynyt.

Tällaiset neuvottelut on sovittu myös Kuopion liitospaperissa, mutta Juankosken Tex Willer eli kaupunginjohtaja Kangasperko päättikin jostain syystä toimia asiassa toisin.

On naurettavaa, että keskusteluun nostetaan koulukiusaaminen ja sillä lähdetään perustelemaan jopa koulun lakkautusta.

Tavallinen maatiainenkin tajuaa sen, että lähikoulua tai muutakaan koulua ei pidä lähteä lakkauttamaan, jos koulussa esiintyy kiusaamista. Kiusaaminehan ei voi johtua koulusta, koska aina kysymyksessä on vain kiusaaja ja kiusattu.

Jos koulussa on havaittu kiusausta, niin kysymys on tietysti siitä, että kiusaaja on pantava vastuuseen teoistaan. Käsitykseni mukaan kiusaaja voidaan myös erottaa koulusta ainakin määräajaksi.

Kiusaus voi johtua myös valvonnan puutteista. Silloin korostuu tietysti opetushenkilöstön kyky puuttua kiusaamiseen.

Jos opetushenkilöstön kyky on puutteellinen, niin siitä ei myöskään seuraa se, että koulu pitää lakkauttaa vaan se, että opetushenkilöstöä pitää ohjeistaa kunnolla tai vaihtaa kyvytön opetushenkilöstö.

Tutkimattakin on selvää, että esim. koulukiusaamisen valvonta on vaikeampaa isoissa kuin pienissä kouluissa.

Opetuksen järjestämisessä on myös otettava huomioon se, että kaikki oppilaat ovat yksilöitä, joiden oppimiseen vaikuttaa paitsi oppimisympäristö myös geneettiset ym. tekijät, joilla on vaikutusta oppimismotivaatioon ja myös kykyyn omaksua annettua opetusta.

Jotkin oppilaat saatetaan helposti leimata häiriköiksi tai heikkolahjaisiksi, jos oppilaalla sattuu olemaan esim. ADHD oireyhtymä tai joku muu oppimista vaikeuttava ongelma kuten esim. varsin yleinen lukihäriö.

Heikko oppimistulos voi riippua myöskin opettajien taidoista opettaa.

Omakohtaisesti olen joutunut vuosikausia seuraamaan myöskin tällaisen erityisopetusta tarvinneen lapsen ponnistelua läpi suomalaisen kaavoihin kangistuneen peruskoulujärjestelmän, joten tiedän näistä asioista jotain kokemukseni perusteella.

Aika paljon on tullut oltua myös yhteyksissä verokkien vanhempien kanssa ja tietysti on joutunut olemaan paljon tekemisissä myös opetushenkilöstön kanssa.

Sen olen huomannut, että monet opettajat eivät valitettavasti ole tehtäviensä tasalla niin kuin pitäisi.

Säyneisissäkin keskustelussa on myös ollut erityisopetuksen ja tukiopetuksen riittämättömyys.

Perusopetuslaissa on näistä nykyään selvät säännökset, että tarvittaessa sellaiset on kunnan järjestettävä. Perusopetuslaissa ei ole mainintaa siitä, että näiden palvelujen puuttumisen johdosta koulu pitäisi lakkauttaa.

"Perusopetuslain muutos (642/2010), jolla täydennettiin mm. oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyviä pykäliä, tuli voimaan 1.1.2011.

Muutoksella parannettiin oppilaan oikeutta saada oppimisessaan tukea mahdollisimman varhain ja suunnitelmallisesti.

Opetukseen osallistuvalla oppilaalla on lain mukaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä (30 §).

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta.

Jos oppimisessa tai koulunkäynnissä on vaikeuksia, oppilaalla on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa (16 §).

Perusopetuslain muutosten mukaisesti oppilaalle, joka tarvitsee säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti (16 a §).

Jos annettu tehostettu tuki ei riitä, tulee tehdä päätös erityisen tuen antamisesta (17 §).

Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalla on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (17 a §).

Opetushallitus uudisti opetussuunnitelman perusteet lain muutosten mukaisiksi siten, että opetuksen järjestäjä voi ottaa näiden mukaiset opetussuunnitelmat käyttöön 1.1.2011.?

Tuotannollisia ja taloudellisia syitä Säyneisen koulun lakkautukselle ei ole olemassa, kuten kaupunginjohtaja Kangasperko on kertonut esitellessään koulun lakkautuspäätöksen 30.12.2014 kh 46 §.

Koulun lakkauttamisen aiheuttamat lisäkustannukset Juankosken kaupungille ovat vuosittain ainakin 42 500 euroa eli diskontattuna yli 500 000 euroa tulevan 15 vuoden aikana.

Väestökadon (arvioutu varovasti 4 henkilöä per vuosi) johdosta kaupungin verotulot vähevevät tulevan 15 vuoden aikana ainakin 130 000 eurolla ja kauppohin käytettävä ostovoima 330 000 eurolla. Juankosken bruttokansantuoteosuus pienee noin 1.8 milj. eurolla.

Nythän Juankosken väestökato on ollut huomattavasti suurempi kuin vain 4 henkilöä vuodessa. Viime vuonnakin kytkintä nosti varmaan 100 henkilöä.

Koska nyt Säyneisen koulun kohdalla taloudelliset vaikutukset kuntaan on konservatiivisesti selvitetty, niin on helppo laskea millaisen taloudellisen katastroofin Kangasperko on taas Säyneisen koulun lakkautuspäätökseen leiponut:

Esim. verotulojen menetys tulevan 15 vuoden aikana 100/4 x 130 000 euroa = 3 250 000 euroa.

Lukuhan alkaa siten lähestyä jo Premium Board Finland Oy:lle lahjoitettua kaupungin takausrahaa.

kouluneuvosRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 11.19
Ei Säyneisessä kiusaamista ole. Sen ovat monet koulun lähipiiriin kuuluvat todenneet. Ehkä joku häiriintynyt vanhempi tai tilapäinen ongelma. Tarve olisi ollut vain yhden lisäopettajan palkkaamisesta ja turhien ruokakuljetusten lopettamisesta. Siinä säästö samalla.
Se on huomattu jo 2-3 vuoden aikana, että Kangasperkon talutusnuorassa olevat virkamiehet ja -naiset ovat estäneet lisäoppilaiden hankkimisen lähialueilta. Kahden opettajan taktiikka on selvästi ollut sekin oppilaita ja perheitä karkottavaa. Tietysti Juankosken mainekaan ei ole ollut omiaan houkuttelemaan tänne ketään.
Miksi ei ole hyödynnetty säyneeläisten osaamista ja omia ideoita. Koulutoimen johto ja kepumafia ovat olleet varsinaisia diktaattoreja. Mistä maksamme palkkaa virkamiehille? Juankosken tuhoamisestako?
Jos haluaa nähdä kodikkaan ja viihtyisän yli 100-vuotiaan alakoulun, se on mahdollista esim. Iisalmen Partalassa. Kuin kotona oltaisiin, melkein. Säyneisen koululla oli ainekset ja kokemusta pienille oppilaille sopivan ympäristön järjestämisestä. Sellaisessa ympäristössä kehittyy enimmäkseen positiivisia ja tasapainoisia ihmisiä.
Vastuu on kepumafialla, joka tiettävästi ei ole kuunnellut Juankosken harvoja osaajia.

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 11.34
Moro,
kun päätimme kahden opettajan järjestelmästä, oli tiedossa oppilasmäärän olevan n. 35. Itse pidän asianmukaisena, että kaksi opettajaa on aivan tarpeeksi alaluokan oppilaslaitokselle, jossa on samainen määrä oppilaita.
Esimerkkinä on monet kyläkoulut, joissa on oppilaita n. 40 ja opettajia kaksi. Pitää muistaa, että kun Juhani Korhonen oli rehtorina, niin opettajia oli hänen lisäkseen 2 ja oppilaita n. 80. Jos opettajat ovat motivoituneita ja heillä on hyvä luottamus koulutustoimen johtajaan ja apuun sieltä, niin systeemi olisi toiminut erittäin hyvin. Pitää muistaa, että kiertävä enkun ope on ollut mukana ja yksi luokka-avustaja, jolle oli pitänyt enemmän opetustehtäviä, ei vain takseihin avustamista. Sitä paitsi Juankosken muissa kouluissa on selkeästi ollut suurempi luokkakoko ja nyt se vain lisääntyy ja kasvaa, kuten tulevat ongelmat.

kouluneuvosRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 14.04
Hyvin nuorten oppilaiden opettaminen ja kasvatus ei ole teoriaa, vaan käytännön toimintaa nuorille sopivan ympäristön luomisessa. Kaikkein tyhmintä on esittää hyvän ympäristön luominen väärin laskettuina kustannuslukuina.
Jos Säyneisen koulun eteen olisi tehty kaikki myönteinen apu ja oppilaiden etsiminen, en sanoisi mitään. Nyt on käynyt niin, että virkamiehet ovat avustaneet oppilasmäärän vähentämisessä ja estäneet uusien oppilaiden hankkimisen.
Kepulainen korruptio on pelannut demarien avustamana.

säyneeläinenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 16.02
Tosiasia on myös että koulussa on ollut jo pidempään sisäisiä ongelmia. Sen tiedän satavarmasti koska olen siellä työskennellyt ja myös joutunut opettamaan mikä ei toimen kuvaani olisi kuulunut. Silloin koulu oli vielä 3 opettajainen. Huvittavinta tässä oli että kaikki opettajat olivat yhtä aikaa poissa. Ja vain yksi poissa oleva opettaja oli tiedossa. Siinä sitten sijaisen, apuopettajan ja harjoittelijan voimin pyöritettiin koulua. Että oli loistavaa opetusta tottavie!

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 17.49
Moro,
satavarmaa on myös se, että se on johtunut opettajahallinnosta. Siitä myös valitettiin. Koulussa ei ole ollut sisäisiä ongelmia ja siitä olen satavarma.
Olen jo kertonut aikaisemmin, että muutamien lasten poismuutto Säyneisestä on johtunut muista syistä, kuin koulun opettaja/sisäisistä ongelmista esim. perhesyistä on muutettu muualle. Toisaalta on luultavimmin ollut myös esim. pedagogisia syitä, josta syystä on haluttu pois. Mutta on myös kymmeniä lapsiperheitä, joiden lasten hakemukset ovat jääneet ties minne, kun ovat hakeneet Säyneiseen. Tämä seikka minua harmittaa vietävästi. Jokaisella on oikeus käydä koulua vaikka Kiinassa ja se on jokaisen oikeus asiassa. Siihen en minä puutu, mutta paskanjauhantaan kyllä. Olen myös tietoinen, että poismuuttaneiden lasten vanhempien asenne ei ole ollut oikeanlainen, eikä ole todellakaan haluuttu sitoutua Säyneiseen ja ymmärränkäin sen, sillä vanhemmat ovat ulkopaikkakuntalaisia, siis Säyneiseen muuttaneita, joten historiallinen sitoutuminen omaan kylään on ollut heikko. Ei ole ollut tahtoa puolustaa omaa kylää ja sitoutua kylän kehittämiseen ja elävöittämiseen.

säyneeläinenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 18.17
Anteeksi huono argumentointini, koulun sisäiset ongelmathan ovat jokaisen henkilökohtainen näkemys. Mielestäni silti koululla on ollut sisäisiä ongelmia sellaisena kuin minä nään ne. Olisi mielenkiintoista tietää mitä muut pitävät koulun sisäisinä ongelmina.

PVRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 20.42
Moro,
olen sitä mieltä, että erityisopetus pitää saada kunnolla yhdessä paikassa. Tietenkin jos lapsen vanhemmat haluavat ehdottomasti erityisopetuksen lähikoulussa, on se varmistettava. Säyneisen koulussa ei ollut tarvetta erityisopetukseen, sillä lasten vanhemmat eivät esittäneet asiassa tahtoa ja vaatimuksia. Näinollen ei ollut tarvetta erityisopetukselle, mutta mahdollinen tukiopetus on aina järjestettävä. Erityisopettajaa ei tarvita tukiopettamiseen.
Sitten ns. sisäisistä ongelmista. Opettajien huono toiminta on opettajahallinnon ja sivistystoimen johtajan ja sitten lopuksi itse koulun johtajaopettajan ongelma. Siitä ei saa tulla lapsien opetukselle sisäisiä ongelmia. Kaikkea opettamista johtaa sivistystoimen johtaja lautakunnan alaisena. Koulun ongelma ei ole johtajuuden heikkous ja puute.

säyneeläinenRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 22.05
Ymmärränkö nyt väärin vai tarkoitatko että "sisäisiä ongelmia " ei edes ole olemassa missään muodossa, missään koulussa.

PRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 23.21
Moro,
onko päässäsi ja lukemisen ymmärtämisessä jotain vikaa. Tämä kysymys voisi olla oleellinen ihmisen sisäisen ongelman ratkaisemisessa.
Koulun sisäinen ongelma viittaa esim. koulukiusaamiseen, jota esiintyy lähes jokaisessa koulussa jossain muodossa. Jos kyse on todellakin kiusaamisessa, kyse on sisäisestä ongelmasta ja siihen on aina puututtava. Mutta koulun opettajien taso tai kyky hallita lapsia ei ole sisäinen ongelma, vaan kunnan ongelma, koulutoimen ongelma ja opettajahallinnon ongelma, johon puuttuu, jos kykyä on, sivistystoimen johtaja lautakunnan johdolla.
Ja älä enään jatka jankuttamista.

päättelijäRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella15.2.2015 23.41
Minä ymmärrän asian niin, että kaikissa Juankosken kouluissa on ollut sisäisiä ongelmia jo useamman vuoden ajan. Hiiret ovat päässeet hyppimään pöydille.

Koulutoimi ei ole ollut pitkään aikaan johtaja Jari Karttusen hallinnassa.

Tämä lienee syynä siihen, että kyseinen tehtävässään täysin epäonnistunut johtaja on jo luikkinut evakkoon Kuopioon, mutta tietysti säästänyt vielä itselleen pakastevirankin.

Erika Suominen, koulujen ja sivistystoimen alasajon äiti, ohjeisti Jari Karttusen täysin harhaanjohtavien koulukustannuslaskelmien tekoon ja Jari teki työtä käskettyä.

Seuraukset on nyt käsissä, kun ajatus ei ole ollut kustannuslaskijoilla mukana harhaanjohtavia laskelmia tehtäessä.

Ensimmäisenä on lakkautettu Amis. Sitten on hyökätty Säyneisen koulun kimppuun. Seuraavaksi liipasimelle nousee ilmeisesti lukio. Sen jälkeen lahdataan Muuruveden kyläkoulu, ellei sitä lahdata jo ennen kuin lukion kello lyö.

Tällaisesta menosta ei voi tehdä muita johtopäätöksiä kuin sen, että homma ei ole kenkään hanskassa enää.

Silloin ainoa oikea johtopäätös on, että peli vihelletään poikki ja aloitetaan alusta.

Säyneisen koulun eli Kuopion koillisen alueen koulun kehittämistyö on syytä aloittaa siitä, että hankkelle laitetaan kyvykäs projektijohtaja eli rehtori.

Tämän projektijohtajan ainoaksi tehtäväksi on syytä antaa Säyneisen koulun koko koulutuskapasiteetin ottaminen täyteen käyttöön.

Kuopio näyttää tälle hankkeelle heti vihreätä valoa, kun kysytään asiaa vähänkään viisammilta päättäjiltä kuin nyt istuu Juankosken päättävissä elimissä.

Asian tekee harvinaisen helpoksi se, että vielä ei ole ehditty purkamaan tai myymään hyväkuntoista Säyneisen koulua. Se se vielä puuttuisikin jo tehdyistä tyhmistä päätöksistä

näkökulmaaRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 10.10
Hei sinä kommentoija,mihin sinä Rainer-rehtorin olen unohtanut.

Myös hänen aikanaan koulussa oli kuri ja järjestys.
Hän patisti vanhemmat perustamaan vanhempainyhdistyksen ja oli siinä itsekkin mukana.

Oli jalkapalloturneet vanhemmat vs.oppilaat.
Oli koko kylän korttelisuunnistus ja prätkäpojat esitteli pyöriään ,jne..

Koulun oppilaita ja heidän vanhempiaan kohdeltiin tasavertaisesti
kouluyhteisönjäseninä,kunnioitus oli molemmin puolista.

Hän oli koulunrehtori,joka kantoi koululle kuuluvan kasvatusvastuun
Ja loi koululle turvalliset raamit ja kodin ja koulunyhteistyö oli saumatonta.

juristin alkuRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 14.41
nim. merkki kommentti on esittänyt kiihkottomasti tietoja Säyneisen koulun arjesta. Kurinpidollisia ongelmia näyttää jonkin verran olleen ja on ollut myös erityisopetustarvetta, eikä lukihäiröitäkään ole huomattu, kuten säyneeläinen omakohtaisesti toteaa.

On kuitenkin ollut parempiakin aikoja rehtori Juhanin ja Rainerin aikana. Opetustarjonnan supistukset näyttävät lisänneen ongelmia ja vanhempienkin huolia.

kommentti ei kuitenkaan pääse ym. teksteillän vielä asian ytimeen, jotta koulun typerää lakkautuspäätöstä voitaisiin käsitellä asiallisesti.

Luvut esiin. Siitä se alkaa. Tehdään vaikka oletus, että Säyneisissä on 30-40 oppilasta. Ensimmäinen kysymys on, mitä aineita oppilaille pitää opettaa ja kuinka paljon. Tästä selviää, millaisella opetushenkilöstöllä asia hoituu.

Käsittääkseni perusopetuslaki edellyttää, että jokaisessa koulussa on oltava rehtori, joka voi osallistua myös opetukseen ja pienessä koulussa on syytäkin.

Toinen kysymys on, kuinka moni tarvitsee tukiopetusta tai erityisopetusta. Luulisin, että tukiopetusta kannattaa antaa runsaasti ja siten motivoida oppilaita.

Toiminta voi olla ennalta ehkäisevää ja se voi olla oppilaidenkin toimesta mentoroivaa, kuten muualla nykyään tapahtuu.

Erityisopetuksessa on syytä tehdä ero, onko kysymyksessä ns. häiriökäyttäytyminen vai jokin lääketieteellinen ongelma kuten esim. ADHD tai lukihäiriö, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä häiriökäyttäytymisen kanssa.

Tällainen kenkilö tarvitsee keskittymisrauhaa ja aikaa. Oikein ohjattuna tällainen henkilö voi olla huomattavasti tavallista ihmistä sitkeämpi hänen erityislahjakkuuksiaan kiinnostavien asioiden hoitamisessa. Tavoitteen saavuttamiseksi tällainen ihminen voi tuntitolkulla askarrella päämäärän saavuttamiseksi. Sitä ns. normaali ihminen ei tee.

Joka tapauksessa paljastamatta mitään henklökohtaisia asioita koulutoimessa ja vanhempien yhteistyössä voidaan aina selvittää hyvinkin tarkasti seuravat koulukohtaiset luvut:

- X kappaletta oppilaita, joista Y kappaletta per luokka on sellaisia, jotka voivat osallistua normaaliin opetukseen

- jos oppilaita on koulussa 30-40, niin tukiopetuksen tarve voi olla tasolla 10-20% eli enintään 3-8 oppilaan kohdalla

- jos oppilaita on koulussa 30-40, erityisopetuksen tarve on ehkä enintään 5-10% eli siis 1.5-4 oppilasta

Kun tällainen laskuharjoitus opetustyön osalta on tehty, niin sen jälkeen voidaan ryhtyä miettimään, miten asiat järjestetään, kun otetaan huomioon, mitä perusopetuslaissa ja myös perustuslaissa on säädetty.

Minulla on sellainen käsitys, että perusopetusta mukaan lukien myös siihen kuuluvaa eritysiopetusta tulee järjestää lähikoulussa, ei pelkästään keskuskouluissa.

Juankoski on laaja kunta, joka kärsii asukaskadosta ja palvelujen puutteesta. Tässä tilanteessa on syytä avoimin silmin uudistaa perinteisiä palvelumalleja. Esim. erityisopettajan toimipaikka ei välttämättä ole nykypäivänä enää keskuskoulun yhdessä luokkahoneessa.

Erityisopetusta voidaan hoitaa myös mobiilista.

Jos kylässä on runsain mitoin erityisopetustarvetta, niin opetusta voidaan viedä suunnitellusti myös kentälle.

Kyllä opettajakin voi lähteä helpommin opettajainhuoneesta opetustyöhön kuin esim. hajallaan asuvat erityisopetusta tarvitsevat oppilaat taksilla ees taas kuskattuna keskuskoululle.

Muistaakseni Muhammedkin joutui nöyrästi kävelemään vuoren juurelle, kun vuori ei lähtenytkään liikkumaan Muhammedin toiveiden mukaan.

Myöhemmin filosofi Bacon on myös pohtinut tätä Muhammedin vuoriongelmaa syvällisesti ja kirjoittanut siitä seuraavaan tapaan:

"Bacon yksinkertaisesti esittää, että vuori (siis luonto ja sen lait) eivät tottele ihmisen haluja, vaan ihmisen on itse nähtävä vaivaa saadakseen selvää luonnon toimintaperiaatteista.

Tiede on hidasta vaivalloista patikoimista pois lapsellisesta maailman käskyttämisestä ja kohti nöyrää asioiden hyväksymistä.

Baconin esimerkissä Muhammed itse asiassa esitetään viisaana ja valaistuneena henkilönä, joka lakkaa istumasta persiillään ja elämästä päänsä sisäisissä kuvitelmissa - ja hyväksyy sen, että totuutta täytyy lähestyä hattu kourassa."

Keskusteltaessa opetus- tai kurinpidollisista tarpeista on vielä syytä välttää ilmauksia:

- meillä on ollut paljon koulussa sisäisiä ongelmia. Silloin pitää aina kysyä, kuinka paljon niitä on ollut? Onko ollut yksi vai 15? On myös hyvä kysyä, mistä ne sisäiset ongelmat oikein johtuu? Onko vika opettajissa, oppilaissa vai koulurakennuksessa?

- meillä on ollut paljon pahoja kurinpidollisia ongelmia. Kuinka paljon ja kuinka pahoja. Onko jotain oppilasta tai opettajaa ?lyöty nokkaan??

Luvut siis vain kylmästi esiin. Siitä se alkoi Kolumbuksenkin matka aikoinaan Amerikkaan.

Rahaa retkeen oli pyydettävä kuninkaalta ja sen pyynnön Kolumbus laati "liiketoimintasuunnitelman" muotoon ja sai rahat valloitusretkelleen. Loppu onkin sitten historiaa.

juristin alkuRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 16.05
oletus tarkkaileee tulevaisuutta peruutuspelistä ja siksi ihmettelee esittämääni vaatimatonta 40 hengen oppilasmäärää.

Antaisin oletukselle mielelläni yhden neuvon. Se varmaan auttaa kaikissa asioissa.

Esim. autoa ajettaessa kannattaa aina katsoa tuulilasin läpi eteenpäin. Välillä on hyvä tarkistaa peruutuspelistä, ettei ole jäänyt tien tukkeeksi tai joku jo yrittää ohitusta.

Ikkunapöydän raatiRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 17.51
Meistä tuntuu, että Kangasperkon housut käryävät jo... ihan spämmistäkin pääteltynä.
Kuka ihmeen luuseri puhuu Heikistä, vaikka hän on kyllä kärsinyt kovasti juankoskelaisen korruption hedelmistä ja ollut eräänlainen kuntakiusattu.
Siirry "luokkakaveri" maitoon ja piimään, niin todellisuus ei tunnu niin ihmeelliseltä.

HeikkiRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 17.56
Eipä ollut Heikillä kiusaajia kouluissa. Perässähiihtäjiä oli sitäkin enemmän.

Kaikista kouluista on jäänyt hyvät muistot ja paljon ikuisia kavereita sekä oppilaiden että opettajien keskuudessa.

Luokkakaveri voi iskeä faktansa pöytään ja lopettaa perättömät höpinäsi.

Höpinäsi ei auta millään tavoin ketään keskusteltaessa korruptiosta ja kouluasioista Juankoskella.

Luokkakaveria on jäänyt näköjään vaivaamaan se, että ei ole elämässään saanut aikaan mitään muuta kuin muiden ihmisten arvostelua.

Kun luokkakaverin tekstejä lukee ja tulkitsee, tulee mieleen helposti vanhat SF-elokuvat, joissa yleiset kommentit olivat esim.:
- "kyllä herra opettaja"
- "kyllä rouva opettaja"

Nykypäivänä tarvitaan johtamisessa ja opetustyössäkin ihan toisenlaisia taitoja ja menetelmiä.

Luokkakaverista ei taida olla edes omien lapsiensa vanhemmaksi? Puhumattakaan esimerkiksi.

Sinulta puttuu yksinkertaisesti ns. särmää ja henkistä sivistystä. Elämänarvosi eivät näytä olevan kohdallaan.

heikilleRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 18.10
Kateelisten panettelua ja puhetta! tsemppiä Heikki.

kouluasiaaRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 18.38
Joskus aikoinaan joku ehdotti että Juhanilta olisi pyydetty konsultaatio apua koulun ongelmien ratkaisuksi, Kun oikea ratkaisu ei ole se että kielletään kaikki.
Juhanilla on vankka tieto taito kouluasioissa josta olisi ollut rutkasti
apua Säyneisen koulun asioissa ja ongelma tilanteissa.
Joa pyytää apua ei se tarkoita omaa epäonnistumista vaan halua
oppia uutta jotta voi toimia entistä tehokkaammin ja paremmin.
Ettei koulu olisi ajautunut tilanteeseen joka meillä nyt on vain ihme pelastaa koulumme nyt.
Asioista tietävät voisivat kertoa mitä enää on tehtävissä ja entiset oppilaat saataisiin luottamaan lähikouluunsa ja tulisivat takaisin.
Koulurakennus on huippukunnossa, entä sisäinen puoli.
Olen ymmärtänyt että tämä "joukko pako" johtui juuri sisäisitä
asioista.

YPRe: Tuoretta korruptiota Juankoskella16.2.2015 19.38
Ylläpito välittää tiedon, että AVI ei sanallakaan viestinyt kiusaamisesta, jonka myös kaksi vanhempaa kielsivät, kun yksi AVI:lle valittajista kertoi kuulleensa vanhemmalta sellaisen asian. AVI kertoi, että kun näyttöä ei ole kiusaamisesta ja vanhemmatkin kieltävät kiusaamisen , niin kiusaamista ei ole siten ollut.
Myös Pekka Vartiaisen valitus toisen vanhemman kirjeen perusteella olevasta kaupungin sivistystoimen johdon välinpitämättömyydestä ei toisen vanhemman todistelun mukaan sittenkään ei pitänyt paikkaansa, joten kaupungin sivistystoimi oli toiminut oikein.
Kokonaisuutena Säyneisen koulussa ei ollut tapahtunut sellaista, josta olisi pitänyt huomauttaa. Myös sivistystoimen johto toimi oikein.
Kuka sitten on ollut väärässä.
Ylläpito poistaa kaikki paskat pois sivuilta, joilla yritetään mustamaalata jo AVI:nkin selvittämää asiaa.
Kyse oli kaupungin päätös, jossa tekijänä oli taloudellistuotannolliset perusteet ja niin se myös on merkitty kaupunginhallituksen ja sivistystoimen kokouspöytäkirjoihin.
Nyt sitten voidaan keskustella, onko taloudellistuotannolliset perusteet oikeita, vai onko kyseessä perusteeton koulun lakkauttaminen.
Siis vielä kerran: Sekä Juankosken kaupungin ja AVI:n selvitysten perusteella kiusaamista ja ns. sisäisiä ongelmia ei ole ollut. Ainoastaan lasten vanhempien tahto on ollut saada lapset pois tuntien matkustusaikojen päähän lähikoulusta. Myös paikkakunnalta muutto ratkaisi useamman lapsen muuton. Kyseessä oli huono vuosi ja jo nyt tuleva vuosi takaisi n. 25 oppilaan koulun ja kun katsotaan lasten päivähoitotilannetta Säyneisessä, on lasten päivähoitajien tarve kasvanut ja nyt lapsia päivähoidossa on toistakymmentä ja sekin on selkeästi suurempi luku kuin Muuruvedellä esimerkkinä.
Myös Palonurmen koulu on lakkautettavana mahdollisesti jo vuonna 2017 ja siksi toimiva koulu, kuten Säyneisen koulu ja sen lakkauttaminen on lähes pähkätyhmä päätös.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: