Keskustelu

eeroPalokin vaelluskala18.9.2023 19:18
Juuri äsken YLEn alueuutiset kertoi, et kuten viimeaikoina on ns. huulilla on ollunna puheenaiheena kalastajien keskuudessa vaelluskalojen elinmahdollisuuksien lisääntymismahdollisuutena olisi turhien, mitättömien tuotantomäärien omaavien piensähkövoimaloiden, lähes tuhannen kpl. purkaminen vaelluskalojen kutujokien esteenä.

Palokin koskien, Heinävedellä olevan voimalan omistaa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon kunnat.

Pohjoiskarjalan Sähkö Oy.

Suurimpana omistajana Joensuun kaupunki.

Onko kuntien päätehtävänä omistaa ja hallita kuntiensa asukkaille, määräävässä asemassa olevana energiantoimittajana olla monopoliasemassa määritellä energian hinta.

Ei ja ei

Kerätä ylisuurilla yksikkömaksuilla suuria voittoja ja senjälkeen jakaa yksityisomistajielle, kunnille. ansaitsemattomia voitto-osuuksia ???

Piilovero pahimmassa määrin.

AKM !!

Sinä olet nippelitietoexpertti.

Laskeppa mitä esim. Joensuun kaupunki saa voittoa PKS yhtiön suurimpana omistajana PKSsän omistmista vesivoimalaitoksista.

Ja kuinka suuri osuus Joensuun kaupungin kokonaisbudjetista osuus Palokin voimalaitoksen tuotoista on prosenttiosuutena kaupungin kokonaibudjetista.

eeron maalaisjärjellä ajateltuna voin jo ilman ensimmäistäkään Joenkaupungin salattua laskelmaa, voin ennustella, et Palokin tuotot kaupungin tuloissa olevat vain marginaalisia.

Kuten tänvuoden tulokset osoittavat, eteläkarjalassa simpeleellä, Hiitolanjoen turhien pienvoimaloitten purkaminen on psoittanut välittömästi, kuinka laatokan järvilohi on noussut jo suomen puolelle kutemaan ja sähkökoekalastuksessa on saatu nähtäväksi huomattavat kalanpoikasmäärät vapautetussa joessa.

Kuten julkisuudessa on jo todettu,

(akmmmän morkkaama jasper pääkkönen)

Palokin voimalapadon purkaminen vapauttaisi suomen mittakaavassa suurimman koskiosuuden, joka voisi olla vapautettavissa suomen virtavesissä.

AKM
Tee laskelmat ja todista, mitä me kalastajat olemme haluamassa ja osoita voimalan omistajille, kuinka pienistä voimalatuottojen marginaalista he yrittävät epätoivoisesti puolustaa.

Jään odottamaan vastausta

Juankosken keskustan virallinen ääni Re: Palokin vaelluskala18.9.2023 20:23
Aikanaan saimme Juankoskella Savon Voiman ja PKS:n osinkoina noin yhden kunnallisveroprosentin tuottoa vastaavan summan. Saman verran saimme veden myynnistä. Mukavahan se on, että nämä yhtiöt maksavat voitot kunnille, huonomminkin voisi olla. Tuotot kertyvät siis sähkön jakelusta ja tietysti omasta tuotannosta. Kuopion omistukset sähköyhtiöstä ovat sen verran suuret, että uskoisin suhteellisen tuoton olevan suuremman kuin oman Juankosken kunnan aikana.
Sähköllä ja vedellä verottaminen on jonkin verran epäeettistä, koska siinä maksut eivät jakaudu tulojen mukaan. Lapsiperheet, joissa on paljon vessanvetäjiä ja köyhät mummot, jotka joutuvat lämmittämään suorasähköllä ovat heikoimmassa asemassa tällä verotusmuodolla. Me keskustassa tunnistimme ongelmat, mutta koimme vedellä verottamisen käteväksi, koska olimme yleensä vesiosuuskuntien jäseniä ja meitä ei kunnan taksat rasittaneet.

alan kolmas miesRe: Palokin vaelluskala19.9.2023 2:16
Palaanpa tähänkin voimala-asiaan lähiaikoina, mutta huomenna poistun taas Saimaan rannalle "ruikuttamaan" ja viettämään LAATUAIKAA, kun Reformihallituskin on hyvin pystyssä ja kohta alkaa budjettiriihessa maan asioiden korjaaminen, kun SANNA MARIN onneksi lähti neuvomaan PUTINIA ja muita totalitarismin keulakuvia suurella rahalla.

Epäselväksi on tosin vielä jäänyt, ryhtyykö SANNA yhdessä vai erikseen Tony Blairin ja Kanadan Justin Trudeaun kanssa neuvomaan myös Kiinan XI:tä ja Pohjois-Korean Kim Jong-unia!!!

alan kolmas miesRe: Palokin vaelluskala28.9.2023 1:46
Keskustan virallinen ääni antaa yllä hyvinkin ruusuiseen kuvan siitä, kuinka Juankoskellakin sähköyhtiöiden ja vesiyhtiöiden omistuksien kautta rahaa tahkottiin muka kuntalaisten hyväksi.

Totuus on Juankoskellakin ollut kuitenkin täysin toinen, kun tarkastelun kohteeksi otetaan esim. kaupungin omistaman Juankosken Kehitysmasuunin kautta harjoitettu selvästi laiton toiminta.

Siihen en nyt halua lähemmin puuttua, koska joutuisin kirjoittamaan noistakin kähminnöistä monen sadan sivun mittaiset selvitykset.

Pienenä yksityiskohtana otan nyt vain esille Koillis-Savon kuntien omistaman sähköyhtiön eli siis Savon Voima Oyj:n surullisesti päättyneen seikkailun Englannin sähkömarkkinoilla.

Kukahan onkaan ollut sellainen Sähkömarkkinoiden NEROPATTI, joka oli keksinyt, kuinka Koillis-Savon kunnat voivat tehdä rahaa Englannin sähkömarkkinoilla???

Tietysti tämähän on ollut vain valmistelua sille, kun Fortum lähti sitten vuonna 2017 tosimielessä järjestelemään peräti Saksan sähkömarkkinoita ja koko Saksan kaasuhuoltoa ja muitakin energia-asioista tunnetuin seurauksin Sanna Marinin, Hippos Lintilän ja Tytti Tuppuraisen johdolla, kun suuret energia-alan visionäärit eli Sari Baldaus ja Pekka Lundmark olivat kertoneet, että nyt tarttui yllättäen FORTUMIN onkeen todellinen JÄTTILÄISVALAS.

Taannoista Savon Voima Oyj:n, Savon Energiaholding Oy:n (SEH), Juankosken kaupungin ja kaupunginjohtajan välistä keskinäisen päätöksenteon tasoa kuvastaa hyvin myös se, että Savon Voima Oyj omistajat eli siis 29 kuntaa ja kaupunkia päättivät 12.10.1999 jostain tuntemattomasta syystä myydä 45%:n yhtiön osakkeista englantilaiselle TXU Finland Holdings Ltd:lle, joka on kuulunut myös englantilaiseen TXU Europe Group Plc-konserniin.

NS on myös ihmetellyt sitä, minkä vuoksi vuonna 1947 perustetun Savon Voima Oyj:n nimi jouduttiin ennen ym. TXU Finland Holding Ltd:lle tapahtunutta osakekauppaa muuttamaan ATRO Oy:ksi, kun taas vuonna 2002 Atro Oy muuttui takaisin Savon Voima Oyj:ksi seuraavan tiedotteen mukaisesti:

?Atro Oyj syntyi vuonna 2002, kun verkkotoiminta ja sähkönmyynti eriytettiin. Viestintäpäällikkö Ritva Karttusen mukaan asiakkaat ovat silti puhuneet edelleen Savon Voimasta.?

NS ei kuitenkaan näe mitään asiallista perustetta sille, että perinteikkään yhtiön (perustettu vuonna 1947) nimi oli muutettava Atro Oy:ksi, kun yhtiön verkkotoiminta ja sähkönmyynti eriytettiin omaksi yhtiökseen.

Huomion arvoista on se, että TXU Finland Holdings Ltd. kuitenkin ajautui konkurssiin vain noin 1-1.5 vuotta em. osakekaupan jälkeen ja vuonna 1999 Savon Voima Oyj:n omistajien Savon Voima Oyj:n 55%:n osakkeiden apporttisijoituksen turvin 13.1.1999 perustettu SEH joutui ostamaan em. myymänsä Savon Voima Oyj:n osakkeet takaisin, jolloin kyseisistä osakekaupoista näyttää aiheutuneen viime kädessä kunnille n. 22.6 milj. EUR:n tappio, johon vielä täytyy lisätä myös Savon Energiaholding Oy:n vuonna 2003 ottama neljänkymmenen (40) milj. EUR:n suuruinen laina, jonka taas SEH joutui ottamaan ostaakseen takaisin TXU Finland Holdings Ltd:n konkurssipesästä Savon Voima Oyj;n TXU Finland Holdings Ltd:lle vuonna 2019 myydyt osakkeet.

Tuossa vuonna 2019 tapahtuneessa osakekaupassa käytettiin hyväksi Sampon seisemänkymmenen (70) milj. EUR:n suuruista lainaa, johon on täytynyt liittyä tietysti asianmukaiset takausjärjestelyt, joihin myös asianosaisten kuntien on täytynyt sitoutua tavalla tai toisella.

NS:n käsityksen mukaan näissä osakekaupoissa ja niihin liittyneissä takausjärjestelyissä on hyvinkin saatettu myös rikkoa EU:n SEUT sopimuksen artiklojen 107 ja 108 kohdassa 3 mainittuja kielletystä valtiontuesta annettuja säännöksiä.

NS onkin pyytänyt VKSV:n asiantuntijoita selvittämään ilmeisen SEUT sopimuksen rikkomisen lisäksi myös sen, ovatko edellä mainitut Savon Voima Oyj:n osakkeilla toteutetut järjestelyt TXU Finland Holdings Ltd:n kanssa edes kuuluneet asiassa mukana olleiden kuntien toimialaankaan.

NS pitää selvänä sitä, että Savon Voima Oyj:n osakkeiden myynti TXU Finland Holdings Ltd:lle, joka on kuulunut amerikkalaisen TXU-Corp.:n Euroopan tytäryrityksen TXU Europe Group plc:n liiketoimintoihin, ei ole ollut esim. Kuntaliiton ym. tiedotteen mukaan paikallista riskivapaata toimintaa, joten järjestely ei ole voinut kuulua Savon Voima Oyj:n 29 omistajakunnan ja - kaupungin toimialaan.

Kun kuntien ja kaupungin 100%sti omistama Savon Energiaholding Oy on myös ollut kyseisiä osakekauppoja järjestelemässä ja rahoittamassa mm. lainojen ja takauselementtien kautta, niin kysymyksessä näyttää olleen selvä EU:n SEUT sopimuksen artiklojen 107 ja 108 kohdan 3 säännösten rikkominen, joka on jatkunut koko ajan vuodesta 1999 aina vuoteen 2022 saakka.

Tunnettu tosiasiahan on myös se, että TXU-Corp. on ollut läheisissä liiketoimintasuhteissa vuonna 2001 konkurssiin ajautuneen amerikkalaisen kohuyhtiö Enron Corp.:n kanssa ja TXU Europe Group taas oli vahvasti mukana mm. Englannin sähkömarkkinoille, jossa Enronin väärinkäytökset ja sähkön hinnan romahtaminen johtivat sitten myös TXU Europe Group Plc.:n ajautumiseen selvitystilaan 19.11.2002.

Jo aiemminhan AKM on Juankosken viralliselle äänellekin kertonut, kuinka Fortum vielä onnistui rahastamaan Savon Voima Oyj:tä oikein kunnolla, kun Fortum myi 10.1.2020 Joensuun kaupungissa olleen kaukolämpövoimalansa Savon Voima Oyj:lle 530 milj. euron kauppahinnalla, josta Fortum kirjasi tulokseensa peräti 430 milj. euron myyntivoiton, jolloin voittoa kertyi peräti 330%:a.

Ihmeen varakasta porukkaa näyttää olevan Koillis-Savon kunnissa, kun tällaisia voimala- ja ulkomaisia sähkömarkkinakauppojakin on pystytty tekemään, eikä kukaan ole niihin näköjään millään tavoin puuttunut.

Juankosken keskustan virallinen ääni Re: Palokin vaelluskala28.9.2023 11:56
Tuo kumma NS on New Stroms, joka myös kumppanoi konkurssissa olevan kunnan kehitysyhtiö Kehitysmasuunin kanssa. Vuoden 2008 lopulla NS pyysi rahaa jatkaakseen Stromsdal Oy:n toimintaa ja pelastaakseen sen varmalta konkurssilta. Kunnan ja SV:n rahat olisivat kelvanneet NS:lle ja saattoivatpa lähteäkin NS:n tilille. Akm voi vahvistaa hämärän muistikuvani.
Kyllähän ne tuohon aikaan olivat hyvät neuvot kalliita. Kunta ja valtio ovat onnettomia pörssiyhtiön omistajia, kun osaaminen on ostettava konsulteilta.
Tärkeää ja hyvää työtä ne tekivät. Saatoimme siirtää virheet ja häpeän heidän niskoilleen mutta kalliiksi se tuli.

alan kolmas miesRe: Palokin vaelluskala28.9.2023 15:00
Virallisella äänellä näyttää olevan SENIILIN BIDENIN tauti.

Eipä asioinut NS Kehitysmasuunin kanssa missään vaiheessa, eikä pyytänyt vuoden 2008 lopulla rahaa keneltäkään, kun NS perustettiin vasta keväällä 2009 sen jälkeen, kun Stromsdal Oy oli ajettu kaupungin toimesta konkurssiin.

Tietysti AKM tämän tietää, kun oli perustamassa NS:ä.

Oleellisin asia AKM:n yllä esittämässä Juankosken kaupungin ja Savon Voiman seikkailusssa on näköjään kokonaan jäänyt VIRALLISELTA ÄÄNELTÄ taas huomaamatta.

Siis miksi Juankosken kaupungin ja kaikkiaan 29 Koillis-Savon kuntien ISÄT ovat lähteneet kehittämään Englannin sähkömarkkinoita ja tehneet kunnille tässä laittomassa seikkailussa tappiota yli 60 milj. euroa, jonka lisäksi samaiset KUNNAN VIISAAT tai LUOTTAMUSHENKILÖT ovat vielä maksaneet FORTUMILLE Savon Voima Oyj:n kautta 530 milj. euroa Joensuun vanhasta kaukolämpövoimalasta, jonka oikea hinta lienee ollut vain vähän yli 100 milj. euroa.

Tästä syystä AKM ei lainkaan ihmettele sitä, että miksi aikoinaan Koillis-Savon kaikkein vaurain kunta eli Juankosken kaupunki liitettiin Kuopioon, kun SUUTARI EI PYSYNYT LESTISSÄÄN.

Eihän kukaan voi väittää sitäkään, etteikö Juankoskellakin päätöksenteossa ehdoton valta ollut vuosikymmeniä KEPUN kasissä.

Tunnetustihan KEPU pettää aina ja DEMUT KOKO AJAN!!!

Juankosken keskustan virallinen ääni Re: Palokin vaelluskala28.9.2023 16:54
Keskusta ei levittele salassa pidettäviä asioita julkisuuteen, koska olemme luotettava keskustelukumppani. Jos Akm joskus toteuttaisi matkan Juankoskelle esim. kutsumalla allekirjoittaneen vaaliveikkauskahville Martin Teekkiin, selvittäisin joitakin asioita, jotka näyttävät olevan Akm:lle tietämättömiä.
Virallisen äänen muistikin on virallinen. Ehkäpä jotakin löytyisi aivan dokumentoituna.

Juankosken keskustan virallinen Re: Palokin vaelluskala28.9.2023 19:30
Totta kai oma sähköyhtiömme on meitä muistanut. Olihan kunnanjohtajamme holdingyhtiön johtajakin kymmenkunta vuotta. Tällä vuosituhannella Juankoskelle on rakennettu lämpövoimala tehtaan yhteyteen ja Savo Voima omisti voimalasta 30 %. Konkurssin jälkeen rakennettiin vielä toinen lämpövoimala, jonka SV omistaa kokonaisuudessaan. Juankoskella on kaksi vesivoimalaitosta: Juankoski ja Karjalankoski. Ei ole mikään ihme, että yhtiö on saanut meiltä ja me yhtiöltä.
Paljon on historian kulussa tapahtunut. Muistan, että kerran myimme yhtiön ulkomaille ja ostimme sen takaisin. Ihmisen päätökset ovat alttiita virheille. Tämän Akm:nkin oppinut kantapäänsä kautta ja meidänkin virheistä.

eeroRe: Palokin vaelluskala29.9.2023 12:58
Mitenkähän ylläolevat puheenvuorot kytkeytyy Palokin vaelluskalaan ????

Juankosken keskustan virallinen ääni Re: Palokin vaelluskala29.9.2023 15:05
Näinhän täällä usein käy, kun vastataan edelliseen kirjoitukseen. Tuntuu vain luontevalta jatkaa saman otsikon alla, vaikka ongelman tunnistaakin. Eihän tämä nyt niin hirveän vaarallista ole.
Tietysti voisi heittää Eeroĺle takaisin ja sanoa, että pitkä on matka Palokin lohellakin Juankoskelle. Ei kuitenkaan niin pitkä kuin Tenon kyttyrälohella.
Juankoskella on kaksi voimalaitosta Juankoski ja Karjalankoski. "Vapaa Juankoski" ei riitä, jos ei myös Karjalankoski ole vapaa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: