Keskustelu

JoreJuankosken kaupungin tilinpäätösluvut hirveät27.5.2015 17.03
Tässä ote tarkastuslautakunnan päätösasiakirjasta:
-"

Kaupungin lainakanta on 23,432 milj. euroa, 4.797,63 euroa/asukas.



Taseen loppusumma on 35,502 (37,156) milj. euroa.



Konsernitilinpäätös on laadittu voimassa olevien säännösten mukaisesti. Juankosken kaupunki ja sen määräysvallassa olevat tytäryhteisöt muodostavat kuntakonsernin, jossa on neljä kiinteistöosakeyhtiötä, yksi asunto-osakeyhtiö ja Koillis-Savon Ympäristöhuolto. Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty lisäksi viisi kuntayhtymää ja viisi osakkuusyhteisöä.



Konsernin lainakanta on 34,220 (30,648) milj. euroa, 7.007 euroa/asukas.



Henkilöstön määrä ja henkilöstömenot on esitetty tilinpäätöksen liitetiedoissa. Henkilöstörakennetta ja henkilöstön työhyvinvointia koskevia tietoja on käsitelty tarkemmin henkilöstökertomuksessa (liite nro 20).



Tilikauden tulos on negatiivinen 2.437.979,87 euroa. Poistoeron kirjauksen jälkeen tilikauden alijäämä on 2.367.557,44 euroa. "

Nyt tuli myös päätös takauksen kumoamisesta. Tuliko lisää maksettavaa vai saadanko jotain takaisin.

PVRe: Juankosken kaupungin tilinpäätösluvut hirveät27.5.2015 17.09
Moro,
hyvä Matti Vento. Mies paikallaan ja uskaltaa olla todellinen tarkastuslautakunnan vastuuntuntoinen jäsen.
"Ehdotus

Tarkastuslautakunta esittää:

1.tilintarkastuskertomuksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle


2.vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksymistä


3.vastuuvapauden myöntämistä kaupungin hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille 1.1.-31.12.2014





Liitteenä tilintarkastuskertomus vuodelta 2014.



Päätös

Matti Vento teki poikkeavan esityksen, että vastuuvapaus jätetään avoimeksi kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan, kamreerin ja hallintojohtajan osalta. Esitystä ei kannatettu.

Puheenjohtaja totesi lautakunnan hyväksyneen puheenjohtajan ehdotuksen.

Matti Vento jätti eriävän kirjallisen mielipiteen, joka on pöytäkirjan liitteenä. "
Tietenkin vastuuvapaus-seikka olisi jo pitänyt todellisuudessa kieltää jo vuonna 2012, kuten teimmekin Masan kanssa valtuuston käsitellessä tarkastuslautakunnan selvitystä.

alan kolmas miesRe: Juankosken kaupungin tilinpäätösluvut hirveät28.5.2015 0.20
Matti Vento on esittänyt erittäin asiallisen eriävän tarkastuslautakunnan kokouksessa 27.5.2015.

Kaikki mitä Matti esittää eriävässään on pelkkää asiaa. Koska KHO on antanut päätöksensä laittomasta 5 milj. euron takauksesta, niin kaikki Juankosken kaupungin tilinpäätökset vuosilta 2011-2014 on tehty kirjanpitolain vastaisesti. Sama koskee JBOY:n käsittelyä kaupungin tilinpäätöksissä.

BDO:n Pikkarainen on toiminut Juankosken kaupungin JHTT-tilitarkastajana ja hän on toiminut tässä tehtävässä siis virkamiesvastuulla. Pikkaraisen esittämät tilintakastuskertomukset vuosilta 2011-2014 ovat irvokkaita, koska niissä ei ole puututtu Premium Boardin ja JBOY:n asioihin eikä laittomaan takaukseen asianmukaisesti. Pikkaraisen toiminnasta onkin syytä tehdä kantelu asianomaisiin instannseihin.

Pikkarainen näyttää toiminnallaan tukeneen Juankosken kaupungin laitonta takausmenettelyä ja EU SEUT säännösten ehdottomien määräysten jatkuvaa noudattamatta jättämistä.

Juankosken kaupunginvaltuuston ei ole mitään syytä enää jatkaa laitonta hallintomenettelyä kunnassa. Tilivapautta ei siis pidä myöntää tilivelvollisille, jotka ovat aiheuttaneet Juankosken veronmaksajille tahallaan noin 10 milj. euron vahingon.

Alla vähän samasta ongelmasta Hämeenlinnassa:

"Hämeenlinnan virka- ja luottamushenkilöjohto, yhdessä kaupungin tytäryhtiöiden johdon kanssa, on sössinyt ja sössii edelleen pitkään, hartaasti ja urakalla. Kaupunki maksaa ko. töpeistä miljoonia, eikä touhulle tai laskulle näy loppua. Esimerkiksi, Innoparkin tilintarkastajat huomauttivat yhtiön Innosteel Factorylle antamasta lainasta, eivätkä puoltaneet yhtiön johdolle vastuuvapautta ko. asiassa. Valtuusto ei saanut koskaan tietää tätä asiaa.

Toinen asia kokonaan on se, että Innoparkin KHT-tilintarkastajat eivät noteeranneet Innosteelin lainoituksen olleen osakeyhtiörikos?

Kaupungin JHTT-tilintarkastaja toimii virkavastuulla. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. tarkastaa
? onko kunnan hallintoa hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti;
? onko kunnan tilinpäätös ja siihen kuuluva konsernitilinpäätös laadittu tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti sekä antavatko ne oikeat ja riittävät tiedot tilikauden toiminnasta, taloudesta, taloudellisesta kehityksestä ja taloudellisista vastuista;
? onko kunnan sisäinen valvonta ja konsernivalvonta järjestetty asianmukaisesti.

Jos tilintarkastajat havaitsevat, että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen, tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus.

Julkishallinnon hyvä tilintarkastustapa kuvaa tilintarkastuksen tehtävää mm. seuraavasti:

"Tilintarkastuksen tehtävänä on tarkastaa ja arvioida tarkastuskohdetta laillisuuden näkökulmasta sekä havainnoista raportoimalla palvella ensisijaisesti ylimpien päätöksentekijöiden tiedontarpeita. Ylimpiä päätöksentekijöitä ovat valtiolla eduskunta sekä kunnilla ja seurakunnilla valtuusto. Tämän ohella tilintarkastajan tehtävänä on edistää julkisen hallinnon taloudenhoidon yleistä luotettavuutta ja julkishallinnolle kuuluvan tilivelvollisuuden asianmukaista toteuttamista."

Voidaan kysyä kuin vanhassa katekismuksessa: Mitä se on?

Se on sitä, että VAIN valtuusto voi päättää vastuuvapauden myöntämisestä.

Kaupunginhallitus ei voi päättää töppien, etenkään omien töppiensä villaisella painamisesta, eikä tilintarkastaja saa huomioida mahdollisia yrityksiä. Tästä hyvänä esimerkkinä jäähalliprojektin valtuuston päätöksen vastainen laajennus ja viranhaltijoiden valtuudet ylittävä rahoitus. Vekan "esimiesalaiskeskustelut" eivät vapauta tilintarkastajaa velvollisuudestaan esittää asiasta huomautus tilintarkastuskertomuksessa.

Valtuusto taas voi päättää vastuuvapaudesta sitovasti vain, jos se saa riippumattoman ja objektiivisen tilintarkastuskertomuksen kaupungin hallinnosta ja koko kaupunkikonsernin konsernitilinpäätöksestä. Tällaisen kertomuksen edellytyksenä on mm. tilintarkastajan ja hänen taustayhteisönsä vankkumaton riippumattomuus?

Ei voida siten ajatella, että kaupungin JHTT-tarkastaja voisi antaa tilintarkastuskertomuksen ja puoltaa tilivelvollisten vastuuvapautta ennen kuin kaupunkikonsernin strategisten yhtiöiden tilintarkastus ja tarkastuskertomukset ovat valmistuneet. Nimenomaan näin kuitenkin kävi, ja siksi valtuusto ei esim. koskaan saanut tietää, ettei Innoparkin johdolle puollettu vastuuvapautta."

Valtuuston tehtävänä on siis myöntää vastuuvapaus tai jättää se myöntämättä.
Veikkaukseni on, että Juankoskella valtuusto myöntää vastuuvapauden, mutta siitä seuraa vamasti valitus hallinto-oikeuteen. Kaupunginjohtajan rötökset ovat aivan ilmeisiä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: