Keskustelu

Sinne meni lähes 400.000 euroa juankoskelaisten rahaa, kuin kankkulan kaivoonSavon Sanomat uutisoi tänään28.5.2015 9.00
Kuituverkon velka on tapissa



Savon Kuituverkko Oy:n tilinpäätös vuodelta 2014 kertoo, että haja-asutusalueen laajakaistaverkon rakentaja pyörii tappiolla ja pahasti velkavetoisesti. Yhtiö on tehnyt kumulatiivista tappiota jo liki 737 000 euroa.

Viime vuonna Savon Kuituverkon operatiivinen tulos ylsi plussalle 158 000 euroa, mutta 244 000 euron rahoituskulut ulkopuolisille vetivät koko tilikauden 85 000 euroa miinukselle. Edellisenä vuonna takkiin tuli jo liikevoittorivillä 30 000 euroa ja rahoituskuluista 72 000 euroa lisää eli yhteensä 101 000 euroa.

? Suurimmat haasteet tulevat rahoituskustannuksista, joille on tehtävä jotakin. Asiasta päätetään yhtiön hallituksen seuraavassa kokouksessa kesäkuussa, ennakoi Savon Kuituverkon toimitusjohtaja Pekka Laukkarinen.

Kuituverkon tiukka rahoitustilanne näkyy pitkäaikaisten rahoituslaitoslainojen ja ennakoiden kasvuna 3,1 miljoonaan euroon, kun niitä oli edellisenä vuonna 1,9 miljoonaa euroa.

Lyhytaikaista velkapääomaa yhtiö onnistui vähentämään 3,8 miljoonan euron lukemista 2,6 miljoonaa euroon, mutta velkaa löytyi edelleen tilikauden lopussa yhteensä 5,7 miljoonaa euroa. Summa vastaa kuituyhtiön 6,5 miljoonan euron taseesta 88,5 prosenttia.

Omistajakunnat ovat hakeneet ratkaisua talouden epätasapainoon yhteisestä rahoitusyhtiösta. Savon Verkkoholding jäi kuitenkin lähtötelineisiin, kun Tuusniemi ja Maaninka jättäytyivät sen ulkopuolelle.

Jo aikaisemmin kuituverkon vetämisestä haja-asutusalueelle ovat vetäytyneet Leppävirta, Kaavi ja Juankoski, vaikka ne ovat maksaneet yhtiöön peruspääoman. Ne ovat kuitenkin mukana kuntia palvelevassa maakuntaverkossa.

? Jatkossa vaihtoehdoiksi ovat jäämässä kuntatakaukset ja suora lainotus kunnilta, joiden alueelle kuituverkkoa rakennetaan, Laukkarinen arvioi.

Perusongelma on valokuituverkon rakentajan raskaat investoinnit, joiden varaan lasketut tuotot eivät alkuvaiheessa vastaa menoja.

Rakennusvuosi näkyy materiaalien ja palveluiden kulusarakkeessa, joka kohosi viime vuonna 272 000 euroon edellisen vuoden 106 000 eurosta.

Henkilöstökuluihin upposi 147 000 euroa, mikä oli lähes 30 000 euroa edellistä vuotta enemmän.

Uutta valokuitukaapelia Savon Kuituverkko laskee maahan parhaillaan Suonenjoen teollisuusalueella, josta edetään kohti Iisvettä. Kyseessä on ensimmäinen yhteisrakennusurakka Savon Voiman kanssa, joka siirtää linjojaan maan alle.

Suonenjoella rahoituksesta vastaa kaupunki, joka on tehnyt verkosta luovutussopimuksen Savon Kuituverkon kanssa. Tiukka rahatilanne näkyy investoinneissa, joiden Laukkarinen ennakoi jäävän tänä vuonna oleellisesti viime vuotta pienemmiksi. Nykyisten noin 600 kotitalousliittymän määrä kartuu tänä vuonna arviolta 200 asiakkaalla.

Savon Kuidun kesän työlistassa on urakka Siilinjärven Luvelahden, Kumpusen ja Pöljän alueilla, Kiuruveden ja Pielaveden valokuiturunkoverkkojen yhdistäminen sekä rakentamista Rautalammin ja Leppävirran taajamissa. Rautalammilla on myös suunnitelmat haja-asutusalueiden rakentamiseksi Vaajasalmella, Kerkonkoskella ja Kivisalmessa.

veronsa maksanutRe: Savon Sanomat uutisoi tänään28.5.2015 11.12
Nyt ryhtiä, Veijo ja Heimo!
Lähdetään Kaavin kanssa yhdessä tästä kepulaisesta veivauksesta. Menestymisen mahdollisuudet ja voitollinen toiminta on samanlaista utopiaa kuin Premium Boardissa.
Priorisoidaan vanhusten hoito ja koululaisten asiat myös käytännössä.
Oletteko miehiä vai ...?

Pena T.Re: Savon Sanomat uutisoi tänään28.5.2015 11.14
Minua häiritsee se, että kuntien omistaman yhtiön tulostietoja joutuu itse hakemaan PRH:lta, kun Savon Kuituverkko ei itse viitsi niitä pyydettäessäkään antaa.
Firma on kuin johtonsa... tunnettu tiedon julkistaja, Petri Kangasperko, hallituksessa ja Veijo Tirkkonen edustajistossa.

Näin rahojen menetys realisoituuRe: Savon Sanomat uutisoi tänään28.5.2015 12.04
36
Esitys kuntien maksuosuuden tarkentamisesta Laajakaista kaikille -hankkeessa Savon Kuituverkko Oy:n osalta ?asia 4
189/07.02/2009
Kh 08.08.2011 §167
Esitys
Esitän, että Juankosken kaupunginvaltuusto ei hyväksyisi teknistä lisäystä päätökseensä 30.09.2010 § 28 koskien laajakaistahankkeiden rahoitusta siten, että kaupunki voi suorittaa maksuosuutensa avustuksena laajakaistalain mukaisella tavalla.
Vastaavasti kaupunginhallituksen tulisi päättää koko Savon Kuituverkko Oy:stä eroamista hallintolainkäyttölain 63§:n nojalla.
Perustelut:

Osakassopimus sisältää merkittäviä riskejä Juankosken kaupungille.
Esimerkiksi muutos, että 385374,00 euron pääomalainaosuutensa lisäksi kaupunki voi suorittaa maksuosuutensa avustuksena laajakaistalain mukaisella tavalla.
On huomioitava se, että muutos antaa mahdollisuuden kaksinkertaiseen maksatukseen kunnilla. Uskoisin, että tämä lisärahoituksen tuoma mahdollisuus on huomattu Savon Kuituverkko Oy:ssä ja siksi päätöksessä on maininta, että tällä teknisellä lisäyksellä ei ole vaikutusta Savon Kuituverkko Oy:n osalta jo annettuihin päätöksiin ja sitoumuksiin.
Mielestäni nyt kannattaisi hankkeesta irtautua hallintolainkäyttölain 63§:n nojalla.
Pykälän nojalla voi päätöksestä vetäytyä kun toteamme sen, että esittelijän esittämien puutteellisten tietojen perusteella kaupunginhallituksen jäsenille ja valtuustolle on tapahtunut erehdys ja näin lainvoimaiseksi tullut päätös voidaan purkaa.
Uskon, että tämä olisi kaikkien kuntalaisten ja kaupungin edunmukaista.
Koko hanke vaatii laajempaa selvitystä.
Tulisikin selvittää onko hanke EU:n komission tukipäätösten piiriin kuuluva hanke vai onko koko hanke EU:n peruskirjan vastaista julkista tukea.
Osakassopimuksessa mainitaan, että voimassa olevan liiketoimintasuunnitelman mukaisesti osakkaat sitoutuvat rahoituksen riittävyyteen ja saatavuuteen mukaan lukien tilapäistarkoituksiin varatun käyttöpääoman varmistaminen liiketoimintasuunnitelman tarkemmin määriteltyjen suhteiden mukaisesti.
Voi olla, että saamani tiedon perusteella myös liikenne- ja viestintäministeriö sekä kuntaliitto suosittelevat etteivät kunnat lähtisi takaamaan yhtiön hankkimia lainoja.
Lisäksi kts. kaupunginhallituksen 09.08.2010 pöytäkirja ja pykälä 133 sekä kaupunginhallituksen 08.08.2011 pöytäkirja ja siellä olevat tekemäni muutosesitykset ja eriävät mielipiteeni.

Pyydän, että kirjallinen esitykseni liitetään pöytäkirjan liitteeksi.

Juankoskella 18.08.2011
Martti Pohjolainen

Ikkunapöydän miehetRe: Savon Sanomat uutisoi tänään28.5.2015 18.07
Ensin suunnitelma ja julkinen keskustelu, sitten EU:n lausunto mahdollisesta kielletystä valtiontuesta, sitten käsittely kunnissa.
Tarkastelussa on kiinnitettävä huomio mobiilien laajakaistojen hintoihin ja kattavuuteen.
Summa summarum: Hylätään tämäkin puhallus ja pannaan pohjattoman aukon päälle luja kansi.
Eikö näin, Veijo ja Heimo?

valeinsinööriRe: Savon Sanomat uutisoi tänään29.5.2015 12.28
Onko katsottava, että Rane ja Joke toivat laajakaistahankkeen pikapäätettävänä Juankosken hallitukseen ja valtuustoon? Pikapäättämisen perusteluna oli kiire alkaa kaapelin piilottaminen jo heti kesällä 2011. Kun päätös ja rahat saatiin salaamalla todelliset kustannukset, alkoi venkoilu ja selittely. Sitten pyydettiin lisää rahaa.
Nyt kaikk' on mänt', ja rahaa tarvitaan satoja tuhansia euroja lisää. Tilaajia ei ole lupautunut kuin ne muutamat, edelleenkään.
Eikö pohjoissavolainen kepu-mafia pysty kuin näihin jättitappioiden tekemisiin? Miten on mahdollista, että Suomen talous saadaan kuntoon näillä kepulikonsteilla? Tuskin saadaan...
Juankoski on syytä irrottaa laajakaistahankkeesta pikimmiten.

KaarinaRe: Savon Sanomat uutisoi tänään2.6.2015 11.27
Ja ongelmat jatkuvat:
--"

"Tässä on joku tietokatko" ? laajakaista jumiutui rahoitussekoiluun Lapinlahdella

Lapinlahdelle laajakaistaa rakentava tietoverkko-osuuskunta odottaa rahoitusta Viestintävirastolta. Virasto taas odottaa selvitystä tietoverkko-osuuskunnalta, eikä hanke pääse eteenpäin.


Työmies asentaa kaapelia maahan.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle


Mistä on kyse?

?Lapinlahden Varpaisjärvellä reilut 200 taloutta joutuvat vielä odottamaan nopeaa valokuituyhteyttä.
?Rakennustyöt viivästyvät tältä kesältä, sillä Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta odottaa rahoitusta viestintävirastosta.
?Viestintävirasto on pyytänyt tietoverkko-osuuskunnalta selvitystä hankkeen muista julkisista tuista, mutta niitä ei ole toimitettu tukiviranomaiselle.
?Tietoverkko-osuuskunnan mukaan kyse on tietokatkosta.

Lapinlahden Varpaisjärvellä reilut 200 taloutta joutuvat vielä odottamaan nopeiden, kiinteiden laajakaistayhteyksien rakentamista. Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta ei ole toimittanut Viestintävirastolle lisäselvitystä, ja rakennustöiden aloittaminen viivästyy tältä kesältä.

Tietoverkko-osuuskunnalta on pyydetty selvitystä hankkeen muista julkisista tuista. Viestintäviraston mukaan viimeisin selvityspyyntö on lähetetty huhtikuussa.

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan toimitusjohtaja Pirjo Manninen kertoo, että pyyntöihin on vastattu.

? Tässä on tapahtunut joku tietokatko. Nyt pitää selvittää, miksi selvitykset eivät ole menneet perille, sanoo Manninen.

Varpaisjärven eteläisen osan valokuituverkon rakennustyöt maksavat yhteensä noin 900 000 euroa. Viestintäviraston osuus rahoituksesta on noin 400 000 euroa. Kunnan osuus on 22 prosenttia ja osuuskunta rahoittaa loput 34 prosenttia lainalla.

Valtimo, Rautavaara ja Varpaisjärven pohjoisosa rakennettu

Myös Nilsiässä valokuituverkon vetäminen junnaa paikallaan. Rautavaaran verkko-osuuskunta odottaa Kuopion kaupungin liikkeitä, sillä kaupunki ei ole toistaiseksi varannut rahaa budjetistaan kuituverkon rakentamiseen Nilsiään.


Tässä on tapahtunut joku tietokatko. Nyt pitää selvittää, miksi selvitykset eivät ole menneet perille.

? Pirjo Manninen


Rautavaaran verkko-osuuskunnan muille alueille, Valtimoon, Rautavaaralle ja Varpaisjärven pohjoiselle alueelle, kuituverkko on jo vedetty. Tällä hetkellä osuuskunnalla on noin 1 100 asiakasta.

? Meillä on sellainen mielikuva, että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Pieniä korjauksia on jouduttu tekemään, Manninen kertoo.

Lisäksi sadat taloudet jo rakennetuilla alueilla ovat tehneet kuituvarauksen, mutta talon seinään vedettyä yhteyttä ei ole vielä otettu käyttöön.

Valokuituhankkeen tavoitteena on, että yli 99 prosenttia väestöstä on enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 megabitin mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta.



Lue myös


Rautavaaran laajakaistahanke etsii uusia keinoja valtion "

Uutinen YLE

PokkoRe: Savon Sanomat uutisoi tänään10.12.2015 14.02
Kysyittekö EU:lta lausuntoa mahdollisesta valtion tuesta?

juristin alkuRe: Savon Sanomat uutisoi tänään10.12.2015 17.41
Pirjo Mannisen yo.ilmoituksen mukaan Tietoverkko Osuuskunnan projekti on tyypillisessa savolaisen projektin vaiheessa eli käytännössä aloittamista vaille valmis, kuten alta huomataan: Rahat näkyy puuttuvan.

"Valokuituhankkeen tavoitteena on, että yli 99 prosenttia väestöstä on enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 megabitin mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta."

Kyllä se on todettava, että on helvetin hyvä, että kaapeli on jo kahden kilomerin päässä seinästä.

Mutta minusta kaapelin pitää kuitenkin tulla seinään saakka. Minä olen ainakin luullut, että bitti kulkee kaapeiissa noissä kaapeliverkoissa..

Kokonaan toinen asia on tietysti sitten nuo tehokkaat ja halvat G4 verkot, joissa bitti kulkee ilmassa.

Viimeisten tietojen mukaan yli 90% koko maasta on jo katettu noilla G4 mobiiliverkoilla ja vielä tehokkaampia tulee kohta markkinoille.

Kyllä tässä on selvästi sellaiset merkit, että EU:n kilpailuviraston ennakkoilmoituskaavakkeet on syytä täyttää, koska tuet voi mennä takaisin perintään.

Sitten tarvitaankin taas Osuuskunnalta tuplasatsaukset.

PokkoRe: Savon Sanomat uutisoi tänään11.12.2015 9.52
Lausunto EU:lta tulee pyytää ennen takaussitoumusta. Suojaakohan yrityssaneeraus Rautavaaran verkkoosuuskunnan varoja EU:lta, jos EU haluaa periä valtion tuen pois?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: