Keskustelu

Khmer roussePB:n tulevaisuudesta: YLE28.5.2015 15.53
-"

Työntekijöiden toivo käy vähiin ? kartonkikone seissyt jo 2,5 vuotta

Premium Boardin tulevaisuus Juankoskella on kaikkea muuta kuin selvä. Työntekijät odottavat vielä, lähteekö tehdas pyörimään. Tilausten saaminen on kuitenkin vaikeaa, ja tehdas on tyhjillään.










Premium Boardin varapääluottamusmies Seppo Vinni

Kuva: Jukka Eskanen/Yle


Mistä on kyse?

?Premium Board hakee yhä uutta alkua Juankoskella
?Päällystyskoneella on ajettu koe-eriä, mutta tilauksia ei ole saatu
?Tehtaan entisiä työntekijöitä on siirtynyt jo paljon muiden palvelukseen

Juankoskella työntekijöiden toivo käy vähiin Premium Boardin kartonkitehtaan uudelleen käynnistymisestä. Kartonkikone on ollut pysähdyksissä jo noin 2,5 vuotta.

Varapääluottamusmies Seppo Vinni istuu tehtaan parkkipaikalla ja muistelee parempia aikoja. Vinni aloitti tehtaalla jo vuonna 1977 ja mies on nähnyt monta vaihetta tehtaan kiemuroissa.

Tehtaan työntekijöistä iso joukko on siirtynyt muualle ja osaavasta työvoimasta alkaa olla pula.

? Nuorempaa väkeä on lähtenyt Savon Sellulle Kuopioon ja Yaralle Siilinjärvelle. Myös Valmetin paikalliselle tehtaalle on mennyt väkeä ja jotkut ovat päässeet eläkkeelle. Vaikeaa on jo saada porukkaa kasaan, mikäli tuotanto saataisiin vielä joskus käyntiin, kertoo Seppo Vinni.

Alussa odotukset korkealla

Työntekijöiden luottamus Premium Boardin omistajaan, Val Samoriziin, on nollissa. Silti osa työntekijöistä uskoo itse tehtaan mahdollisuuksiin.

Premium Board on ollut yrityssaneerauksessa nyt noin 1,5 vuotta ja tehtaan päällystyskoneella on ajettu noin kerran kuukaudessa koe-eriä muualta tuotuun kartonkiin. Asiakkaita on haettu Euroopasta ja Yhdysvalloista, mutta tulos on ollut laiha.


Henkilöstö on kokenut erittäin tiukkoja aikoja.

? Seppo Vinni


? Vuosi on tässä jo koe-eriä tahkottu, kyllä pitäisi saada selvyyttä tuleeko tilauksia vai ei, tuumii Seppo Vinni.

Tehtaan työntekijöillä oli kovat odotukset kun Premium Board aloitti vuonna 2011. Tuolloin töitä tehtiin jopa talkoohengessä, mutta ilo jatkosta oli lyhyt.

? Hyvin nopeasti siinä kyllä selvisi, että homma ei lähde pyörimään terveellä pohjalla. Sen jälkeen vauhti on ollut melkoinen enkä olisi ikinä uskonut, että tämmöiseen rumbaan on joutunut. Henkilöstö on kokenut erittäin tiukkoja aikoja, sanoo Seppo Vinni.

Käynnistyminen arvoitus

Tehtaan tulevaisuus on asukkaiden mielessä Juankoskella jatkuvasti. Omakotitaloja on myynnissä, mutta kauppa tahmoo.

Premium Boardin visioissa on ollut, että oma kartonkituotanto saataisiin käyntiin Juankoskella vuonna 2015. Jo 2,5 vuotta seisoneen koneen kunto ja käynnistäminen on kuitenkin iso arvoitus.

? Tämän yhtiön nimissä en usko, että kartonkituotanto lähtee sillä aikataululla liikkeelle. Ehkä siihen olisi mahdollisuutta, jos tulisi omistajavaihdos. Kartonkikoneen käyttöön pitäisi kouluttaa uutta porukkaa ja se on vaikea tilanne. Lämpimästi toivon, että kone lähtisi vielä tuotantoon, toteaa Seppo Vinni.

Töitä haettu muualta

Premium Boardin yli 50-vuotiaiden entisten työntekijöiden on vaikea ottaa uutta askelta työmarkkinoilta. Seppo Vinnikin on hakenut töitä muualta, mutta työpaikat ovat kortilla ja muuttokynnys Juankoskelta pois on korkea.

Varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist katselee autiota tehdashallia ja visioi tulevaa. Björkqvistillä riittää yhä uskoa yhtiön jatkoon, vaikka merkit ovat hyvin vaikeat.

? Toiveissa on, että päällystyskoneella saataisiin tuotanto käyntiin ensi syksynä. Se on kuitenkin täysin tilauksista kiinni. Silloin kone pyörisi noin 30 henkilön voimin, sanoo Krister Björkqvist.

Syksy näyttää miten tilanne kääntyy. Iso kysymys on se, missä vaiheessa tämä vuosia jatkunut näytelmä menee poikki?

Jukka Eskanen"

kyrsiintynytRe: PB:n tulevaisuudesta: YLE28.5.2015 17.48
Tätä näytelmää ylläpitää Juankosken kopla Peten johdolla, saavutus kannattaa mainita ansioluettelossa kuten Savon Kuituverkon koplaus.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: