Keskustelu

Eero kekalainenYLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 16.56
Radio savon toimittaja Pekka Niiranen kommentoi iltapäivälähetyksessä vierailuaan
Juankoskella kyselemässä mitä tapahtuu KHOn päätöksen johdosta: Kaupunginjohtaja, kuten myös valt.pj. ja kh pj. olivat ihmeissään mitä pitäs tehdä. Sormi suussa pojilla....
Niiranen oli haastatellut myös New Stroms Oy Heikki J.W. Salosta, joka pisti pahan Juankosken johdolle. New Stroms tekee laittoman takauspäätöksen toimeenpanon johdosta vahingonkorvausvaateen Juankosken kaupungille. Loppusumma korvausvaatelle vain jokunen miljoona eur. Siinäpä pikku pähkinä purtavaksi.

Eino K.Re: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 17.12
Vuosia täällä on toistettu, että kyseessä on lain vastainen tuki. Vieläkin Heimo Konttisesta lähtien väittävät, että kukaan ei epäillyt tuen laittomuutta.

Uudelleen tekisivät päätöksen, jos joutuisivat saman tilanteen eteen. Ei voi kuin ihmetellä.

Itse kääntävät puukkoa haavassaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 17.32
Mielestäni tällaiset lausunnot osoittavat, että näillä päättäjillä olisi hyvät mahdollisuudet vedota " täyttä ymmärrystä vailla" tehtyyn päätökseen.
Kuka sanoikaan, että tyhmyyttä ei ole virheen tekeminen, vaan saman virheen tekeminen uudestaan.

Juankosken tapauksessa ongelma ei varsinaisesti olekaan tehty päätös, vaan puutteellinen vakuus.

Mikäli vakuus olisi ollut turvaava ja likvidi, rahojen palauttaminen olisi nyt helppoa.

Tirkkonen ilmoittaa, että Juankoskella ei ole kiirettä asian selvittämiseen, vaan kesä vietetään rauhassa ja asiaan palataan syksyllä. Tämä puheenvuoro vaikuttaa uskottavalta.

Hessu KRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 17.52
Tässä YLE:n uutinen:
-"

Juankosken kartonkitehtaan sotkuinen vyyhti: kaupunkia uhataan miljoonakorvauksilla

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi vajaat kaksi viikkoa sitten Juankosken kaupunginvaltuuston neljän vuoden takaisen lainatakauspäätöksen. Oikeuden päätös jätti takauksen ikään kuin tyhjän päälle, mutta välissä tapahtuneen lakimuutoksen vuoksi kaupunginvaltuusto ei voi tehdä takauspäätöstä uudestaan. Juankosken johdolle saattaa lisäksi olla tulossa miljoonien eurojen vahingonkorvausvaatimus.



Premium Boardin tehdas Juankoskella.

Premium Boardin tehdas Juankoskella. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Juankoskelaisen Premium Boardin liepeillä kuohuu näinä päivinä muutenkin kuin vain kartonkitehtaan patoalueella.

Korkein hallinto-oikeus kumosi puolitoista viikkoa sitten Juankosken kaupunginvaltuuston neljän vuoden takaisen Premium Boardin lainatakauspäätöksen, koska se oli tehty virheellisessä järjestyksessä. Nyt kaupunginisät ihmettelevät joukolla, mitä oikeuden päätöksestä seuraa ja mitä tyhjän päälle jääneelle takauspäätökselle pitäisi tehdä.

? En pysty vielä varmasti sanomaan, millä tavalla asiassa etenemme, myöntää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkonen (sd.).

Hänen mukaansa kaupunki käyttää kaikkia asiantuntijoita, jotta tilanne saadaan selvitettyä. Mitään kiirettä kaupunki ei aio asian selvittelyssä kuitenkaan pitää.

? Nyt on kesä ja kesälomat tulossa, joten varmaan syksyyn menee, ennen kuin me pystymme tästä jotakin tarkasti sanomaan.

"Poikkeuksellisen hyvin valmisteltu päätös"

KHO:n päätöksestä on hämmentynyt myös Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko, jonka mukaan valtuuston takauspäätös oli poikkeuksellisen hyvin valmisteltu. Siksi EU:n edellyttämään valtiontakausselvitykseen liittyvän muotovirheen löytyminen on hänestä enemmän kuin harmillista.

? Papereista ei käynyt ilmi, ovatko Premium Boardin omistajat suuryrityksiä. Kaupungillahan tuo tieto oli, eli että yhtiön omistajat ovat holding-yhtiöitä, joilla ei ole liiketoimintaa.


Varmaan syksyyn menee, ennen kuin me pystymme tästä jotakin tarkasti sanomaan.

? Veijo Tirkkonen


? KHO totesi, että kyseessä on muotovirhe, kun sitä ei näissä papereissa näkynyt, ja sen takia kumosi päätöksen.

Tilannetta harmittelee myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen (ps.), jonka mukaan muotovirhettä ei huomannut aikoinaan kukaan ? eivät edes ne, jotka takauspäätöstä arvostelivat.

? KHO:n päätös kertoo sen, miten hyviä asiantuntijoita he olivat. He eivät löytäneet tätä muotovirhettä valittaessaan, vaan sen löysi KHO.

Päätöstä ei voi uusia

Hämmentyneiden joukossa on myös Juankosken kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Pekka Vartiainen (kd.), joka on mukana kaupungin päätöksentekoon kriittisesti suhtautuvassa Vapaa Juankoski -kansalaisverkostossa.

? Pitäisi tehdä selkeä uusi päätös, hän esittää.

? Sellainen päätös, joka selkeyttäisi tämän asian ja antaisi tälle uutta pontta.


Toivoisin selkeää, avointa ja julkista selvitystä, josta valtuusto tekisi päätöksen.

? Pekka Vartiainen


Hänkään ei tosin tiedä, millainen tämä päätös pitäisi olla.

? Toivoisin selkeää, avointa ja julkista selvitystä, josta valtuusto tekisi päätöksen.

Ongelmana on kuitenkin se, että kuntalaki on Juankoskella tehdyn takauspäätöksen jälkeen muuttunut, eikä kunta voi enää myöntää vastaavanlaista takausta.

"Sama tehtäisiin uudestaan"

Yhdestä asiasta Juankosken luottamushenkilöjohto on kuitenkin yksimielinen: takauspäätös oli oikea.

? Jos tilanne olisi sama kuin se oli neljä vuotta sitten, eli että meillä oli 200 työtöntä ja oli mahdollista pistää tehdas käyntiin ja mahdollisuus antaa


Aivan varmasti jokainen valtuutettu olisi tehnyt sen päätöksen uudelleen.

? Veijo Tirkkonen
porukalle töitä ja toivoa tulevaisuudesta, niin aivan varmasti jokainen valtuutettu olisi tehnyt sen päätöksen uudelleen, sanoo Veijo Tirkkonen.

Heimo Konttinen on samoilla linjoilla.

? Jos tämä kuvio tulisi aivan uutena esille, niin millä tavalla toimisin valtuuston puheenjohtajana toisella tavoin kuin edellinen valtuuston puheenjohtaja?

? Ehkä selvityttäisin taustatietoja hieman huolellisemmin, mutta peruskuvio on kyllä ihan sama, hän vakuuttaa.

Vahingonkorvaus harkinnassa

Premium Boardille kisan tehtaasta aikoinaan hävinnyt New Stroms Oy puolestaan vaatii päitä vadille.


Koko tämän operaation on valmistellut kaupunginjohtaja, joten eiköhän siitä porukasta se vastuunkantaja löydy.

? Heikki J.W. Salonen
Yhtiön kehitysjohtajan Heikki J.W. Salosen mukaan harkinnassa ovat nyt miljoonien vahingonkorvausvaateet Juankosken päättäjille.

? Kaupunginhallitus pani takauspäätöksen toimeen laittomasti, hän selittää.

? Koko tämän operaation on valmistellut kaupunginjohtaja, joten eiköhän siitä porukasta se vastuunkantaja löydy."

Huomioikaa valtuuston PJ:N Konttisen järkyttävän typerä selvitys. Hän antaisi, varsinkin nyt vastoin uutta kuntalakia (voimaan muistaakseni tässä kuussa), että samoilla ehdoilla antaisi takauksen. On kyllä todella viimeisien päälle "vaarallinen" mies talous asioissa. Ja huomaa, että ei ole tehnyt todellista aivotyötä luultavimmin koskaan. Nimittäin uusi kuntalaki kieltää omavelkaiset takaukset yrityksille, jotka eivät ole ja kuulu kuntakonserniin tms. Samalla Konttinen ei ymmärrä tosiseikkoja, että kuntalaiset ovat menettäneet n. 5 miljoonaa euroa kunnan palveluihin tarkoitettua euroa. Nyt leikataan vanhuspalveluja, kouluja lakkautetaan ja tiestöä ei korjata ja ihmisiä jätetään lähes heitteille.
On Konttinen aikamoinen "luottamushenkilö". Ei ymmärrä edes tapahtunutta ja hänen mielestään taitaa kaikki olla ihan ok.

Ei muuta kuin korvaukset maksuun ja perintä vastuullisiltaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 18.26
Mitenkä kulttuurisihteerinä vuosikausia työskennelleellä Kontisella voi olla mitään tuntemusta minkään laiseen liiketointaan. Vuosikymmenet on menneet kunnan nykyisen Juankosken kaupungin hommissa siinä ei paljon liikemies vaistot kehity. Aika on mennyt tilipäivää odotellessa, eli rahaa on tullut kuin Manulle illallinen. Joten niillä taidoilla ei kovin suureen johtamiseen kyllä pysty. Vai onko joku samaa mieltä. Se on vähän sama kun sosiaalijohtajasta tehdään kaupunginjohtaja ,siinä ei muuta tapahdu kuin paljon rahaa palaa, mutta viimein kirstu on tyhjä kuten nyt Juankoskella on. Eikä ihme kun pajuvitsamies sitä on vahtimassa.

PVKRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 18.31
Konttinen ei taida tuntea asiaa lainkaan. KHO ei tutki itse mitään asiaa, johon ei ole vedottu. Valittaja NS valitti kolmesta asiasta: esteellisyydestä, jota ei käsitelty, sillä valitusosio tuli liian myöhään esille valituksessa, siis vasta KHO:n käsittelyyn. Mutta voin varmasti sanoa, että kaupunginjohtaja oli todettu jo ennen asiaa esteelliseksi kaupunginhallituksen päätöksellä.
Toiseksi valittaja valitti siitä asiasta, kuuluiko omavelkainen takaus kunnan toimialaan. Päätökseen KHO totesi, että se ei muuta hallinto-oikeuden kantaa, jonka mukaan sillä hetkellä ja niissä olosuhteissa ei voitu todentaa sitä, että valittajan väittämä olisi todenmukainen.
Kolmanneksi valittaja valitti EU:n lainsäädännön ja kuntalain mukaisen selvitysvastuun EU komissiollelaiminlyönnistä ja samalla kiertäen EU-lainsäädännön perusartikkelit CEUT 107 ja 108 artiklien määräykset.

Joten Konttisen kannattaisi harkita mitä puhuu, sillä nyt ainakin puhui palturia. Valittaja nimenomaisesti valitti oikeasta asiasta.
Ja mitä lainmukaisuuteen tulee, on meidän EU-komission määräyksiä toteltava myös Juankoskella.

Ja mikä on täysin kiistatonta: Suomen Korkein Hallinto-oikeus ennakkopäätöksellä on kumonnut Juankosken kaupunginvaltuuston päätöksen, sillä Juankosken kaupunki ei toiminut lain säätämällä tavoilla, vaan virheellisessä järjestyksessä päätti asian EU-säännösten ja samalla Suomen kuntalain vastaisesti.
Ja mikä on vielä kiistattomampaa, että vain yksi valtuustoryhmä ei kannattanut virheellistä ratkaisua, vaan olisi kumonnut valtuuston päätöksen, sillä oli odotettavissa, että Juankosken kaupunki ja kuntalaiset joutuvat maksumiehiksi, sill. Juuri Pentti Tolvanen esitti asianmukaiset selvitykset PB:n yrityskonserniin kuuluvien yritysten heikosta kunnosta ja takauksen vastavakuuden olemattomuudesta, joka selvinnee kaikille, myös Konttiselle, pian tulevaisuudessa. Mutta Vapaa Juankoski-valtuustoryhmä oli vain kaukonäköinen ja selkeästi muita ryhmiä viisampia , eikä valittaneet asiasta, sillä valituksen teki toinen yrittäjä, NS. On ikävää vieläkin huomata, että juuri ennen kuntavaaleja vapaa Juankoski- sivustolla uhoillut nykyinen valtuuston PJ yrittää vieläpä tehdä huonoja yrityksiä mustamaalata oikeasti asiassa tietäneitä ja luotettavista tahoista tietoja onkineita luottamushenkilöitä.. Säälittävää.

JuttaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 18.38
Konttisen persupiirissä Perus- Pekka Keto vastusti Varkauden valtuustossa omavelkaisen takauksen päätöstä järjenvastaisena. Hän myös erosi Persuista. Nyt Konttinen uhoaa, että hän tekisi Suomen kuntahistorian heikoimman päätöksen uudelleen. Onkohan Konttisella oikeastaan mitään uskottavuutta luottamushenkilönä.

Ikkunapöydän oraakkeliRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 18.51
Juankoskella kokoontuu edelleen "Valehtelijoiden klubi". Jutut olivat TV:ssä aikanaan paljon uskottavampia.
Ei muuta kuin lasku vastuullisille. KHO:n päätöksessä ei ole tulkintavaroja.
Heimon voisi erottaa syyntakeettomana valtuuston puheenjohtajan tehtävästä.
Uusi pj. voisi lopettaa tämän piilotteluleikin ja viivyttelyn kuntalaisille vahingollisena.

PRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä2.6.2015 21.46
Moro,
ja on minunkin ihmeteltävä Konttisen puheita. Me vastustimme päätöstä siksi, että se oli täysin perseestä kokonaisuudessaan ja nyt hyvin viisaana voi kaikki, paitsi ehkäpä Konttinen huomata, että takauspäätös oli käsittämättömän typerä päätös ja tuhosi kunnan talouden ainakin osittain.
Toiseksi ihmettelen vieläkin enemmän sitä täysin käsittämätöntä potaskaa, jota Konttinen kertoi: eivät he löytäneet virhettä valittaessaan. Me emme valittaneet asiassa ja on jo ihme, ettei Konttinen sitä tiedä. Jonkun pitäisi varmaan kertoa asiasta hänelle. Tai rautalangasta viäntää. Ainoan valituksen teki New Ströms ja varmasti aiheesta.

alan kolmas miesRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 1.03
Ei ole ihme, että Juankoski menetti itsenäisyytensä, kun valtuuston puheejohtajaksi nousi täysi "lautapää".

Veijollakaan ei ole ollut homma hanskassa, kun on antanut kaupunginjohtajan kusettaa hallitusta ja valtuustoa mennen tullen.

On selvää, että tuollainen meno tulee kunnan veronmaksjille kalliiksi ja siksi kouluja suljetaan ja vanhukset jätetään heitteille.

On hyvä, että New Stroms puhkaisi Juankosken mätäpaiseen. Juankoskella voikin alkaa kohta uusi aikakausi, kun lautapäät poistuu vasemmalle.

Kalliksi se ainakin tuleeRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 8.13
Onhan Veijo Tirkkonen julkisesti koillispaperissa kertonut, ettei ole ymmärtänyt koko takausasiaa ja sitä , että mitä siinä takauksessa on pohjimmiltaan kyseessä. Tämän perusteella jo voi päätellä miten helppoa on ammattimiesten kusettaa haalituksenpuheenjohtajaa. Varsinkin kun valtuustoa johtaa entinen kunnan palkkalistoilta pois potkittu palkannauttija. Entisen sosoalijohtajan heilutellessa tahtipuikkoa,niin voi vain kysyä kuinka hyvin kunnassa yleensä voikaan pyyhkiä.
Ei ihme, että Juankoski on täysin lirissä tehtyjen typerien takauspäätösten takia. Pikapäättäjien ansiosta Juankoski menetti noin reilut 10 miljoonaa euroa ja näin vajosi suohon josta ei enää nousta. Siinä meni Juankosken itsenäisyys. Mutta äänestäjät voi vain kiittää näitä pajuvitsamiehiä, jotka tupeloivat kunnan kuralle.

Sitä saa mitä tilaaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 8.17
Yle: Miljoonien vahingonkorvaukset uhkaavat Juankosken kaupunkia

JunamiesRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 9.00
SS uutisoi: "
Juankoski

Janne Niiranen

Premium Boardille kilpailun Juankosken kartonkitehtaasta hävinnyt New Stroms Oy harkitsee miljoonien eurojen vahingonkorvausvaateiden jättämistä Juankosken kaupungille.

- Kaupunginhallitus pani takauspäätöksen toimeen laittomasti, yhtiön kehitysjohtaja Heikki J. W. Salonen sanoo asiasta ensimmäisenä kertoneen Yle Savon nettisivuilla.

- Koko tämän operaation on valmistellut kaupunginjohtaja, joten eiköhän siitä porukasta se vastuunkantaja löydy, hän syyttää.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Juankosken kaupunginvaltuuston takauspäätöksen Premium Board Finland Oy:n lainalle vajaat kaksi viikkoa sitten. Oikeuden mielestä päätös oli tehty virheellisessä järjestyksessä.

Juankoskelaiset päättäjät ihmettelevät KHO:n päätöstä, eivätkä ole varmoja, miten asiassa pitäisi edetä. Kaupunki selvittää tilannetta asiantuntijoiden kanssa.

- Nyt on kesä ja kesälomat tulossa, joten varmaan syksyyn menee, ennen kuin me pystymme tästä jotakin tarkasti sanomaan, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkonen (sd.).

Vaikka tilanteessa on paljon epävarmuutta, ovat Tirkkonen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen (ps.) varmoja siitä, että takauspäätös oli oikea."

Ovat aika käsittämättömän typeriä päättäjiä, siis Tirkkonen ja Konttinen: heidän mielestä takaus oli oikein tehty. Kummankaan mielestä takaus oli hyvä,... Onko todellakin niin, että kumpikaan ei vieläkään huomaa sitä, että on viety kuin pässiä liekassa. Talous on kuralla, kun on joutunut kunta maksamaan unkarilaisen törttöilyt ja palvelut on jouduttu leikkurikuurille.
Kumpikaan ei huomaa, että yhtään työpaikkaa ei ole syntynyt, vaan suurin poismuutto on Juankoskella. Ei ole huomanneet, että vanhukset joutuvat ilman palveluja ja kouluja lakkautetaan. Ei ole huomanneet, että velkaa on tullut roimasti lisää ja nyt konsernivelka n. 40 miljoonaa euroa.
Jos kansa luottaa tämänlaisiin tunareihin, niin kyllä Suomi on pahassa sillassa.

yksi maksajistaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 9.11
Jos Heimossa ja Veijossa on jäljellä murunenkin rehellisyyttä, kaikki salatut paperit, kuten asiaan osallisten yhtiöiden tilinpäätökset tuodaan esille hallituksen kokouksen liitteinä.
Veronmaksajaa harmittaa aiheutettu vahinko ja osallisten niljakas pakoilu ja valehtelu.

Senkin tunaritRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 9.53
Jos juankoskelaisten veroisia tunareita on enemmänkin
kuntien johdossa,,ei ole ihme,jos Suomi
on
Kreikan tiellä.

kuopiolainenRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä3.6.2015 10.20
Eikö olisi aika alkaa kiinnittää huomiota Kuopion ja kuopiolaiset millaisen sotkupesän he ottavat taakakseen jos aikovat tehdä kuntaliitoksen 2017 Juankosken kanssa. Saattaa tulla vielä harkinnan paikka kun vielä tästä soppa vielä kiehuu Juankoskella ja miljoona korvaukset maksuun. Pitäisi ainakin harkita mitä liitos tuo meille kuopiolaisille tulessaan.

Hän on vähän häiriytynyt, ei ole pahvihommia.Re: YLE/radio savo tänään iltapäivällä4.6.2015 18.41
Yllä oleva viesti on ilmeisesti lähety ystäväni ip numerosta 85.76.167.96 hän yleenä lähettelee tällä numerolla tuon kaltaisia viestejä. Onko muuten lähetellyt sullekin.

YPRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä4.6.2015 22.19
Ylläpito ilmoittaa, että rikosilmoitus asiassa on tehty ja viestit IP-osoitteineen on annettu rikospoliisille.

Ulkopuolinen tarkkailijaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä5.6.2015 10.13
Merkillistä rahan paljoutta
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/merkillista-rahan-paljoutta/2061138
5.6.2015
Kuopio on siirtynyt moottorikelkkareittien rakentamisessa sanoista tekoihin?
>
Muitakin mielenkiintoisia uutisia löytyy osoitteesta:
http://www.maastoliikennevalvonta.fi/fi/maakunnat.html

AnalyytikkoRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä6.6.2015 10.27
"Merkillistä rahan paljoutta"

Kun Juankoski ja Kuopio ovat nyt kihlautuneet ja menossa peräti naimisiin v. 2017.
Sopii kyllä ajatella, että kumpi osapuoli on ottanut mallia toisiltaan rahojen käytössä ja taloudenhoidossa! Tai olisiko touhu ollut peräti yhdessä opittua jo seurusteluaikana?
Sanotaan, että "vakka kantensa valitsee".

KarjulaRe: YLE/radio savo tänään iltapäivällä19.9.2015 22.43
Haastattelussa Konttinen ja hallituksen puheenjohtaja kertoivat, että tekisivät saman päätöksen edelleen, siis takaisivat vakuudettoman lainan ukranalaiselle onnenonkijalle. Ei ihme, että uudessa kuntalaissa ääliöillä ei ole mahdollisuutta tehdä samanlaista hölmöilyä ja lainvastaisuutta uudelleen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: