Keskustelu

PVUusi Kuntalaki12.6.2015 13.26
Moro,
onneksi monelle kunnalle:
"Uusi kuntalaki









Uusi kuntalaki tuli voimaan 1.5.2015. Esimerkiksi kunnan taloutta koskevia säännöksiä sovelletaan jo tänä vuonna. Suurta osaa lain säännöksistä sovelletaan kuitenkin vasta seuraavan valtuustokauden alusta 1.6.2017 lukien.

Uusi kuntalaki edistää kunnan asukkaiden itsehallinnon ja osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumista sekä kunnan toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä.

Laissa otetaan huomioon kunnan toiminta laajasti. Kunnan toimintaa tulee ohjata kokonaisuutena riippumatta siitä, hoidetaanko tehtäviä kunnan omassa organisaatiossa, kuntayhtymässä, kunnan omistamissa yhtiöissä tai ostopalveluina.

Kuntalaki mahdollistaa edelleen kunnan hallinnon ja taloudenhoidon järjestämisen paikallisten olosuhteiden mukaan. Osaksi säännökset ovat kuitenkin nykyistä velvoittavampia.

Kuntien uusia lakisääteisiä velvoitteita ovat kuntastrategian laatiminen, johtajasopimuksen tekeminen kunnan ja kunnanjohtajan välillä, nuorisovaltuuston ja vammaisneuvoston asettaminen, konserniohjeiden sisältövaatimukset, kuntayhtymän alijäämän kattaminen, takausten rajoittaminen, kiinteistön myyntiä koskevat säännökset, mahdollisuus antaa palveluvelvoite sekä kunnan toiminnan kannalta keskeisten asiakirjojen, päätöspöytäkirjojen sekä sidonnaisuuksia koskevien ilmoitusten julkaiseminen yleisessä tietoverkossa.

Uusi kuntalaki löytyy Finlexistä numerolla 410/2015."

PVRe: Uusi Kuntalaki12.6.2015 13.46
Moro,
ja tässä vielä uuden kuntalain takausta koskeva säännös:
"129 §

Lainan taikka takauksen tai muun vakuuden antaminen

Kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

Sen estämättä, mitä 2 momentissa säädetään, kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden, joka liittyy sen liikuntalain (390/2015), kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (728/1992), museolain (729/1992), teatteri- ja orkesterilain (730/1992) tai nuorisolain mukaisen tehtävän edistämiseen. Takauksen ja muun vakuuden antamisen edellytyksistä on kuitenkin voimassa, mitä siitä erikseen säädetään. Lisäksi kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden, jos se perustuu lain perusteella hyväksyttyyn tukiohjelmaan tai yksittäiseen tukeen tai liittyy yhteisölle tai säätiölle annettuun palveluvelvoitteeseen.

Kunnan on lisäksi otettava huomioon, mitä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklassa säädetään."

Ihmettelen vielä, miten on mahdollista, että kaupunginvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajat kertoivat lehdistölle, että antaisivat uudelleen takauksen yksityiselle yritykselle. Pitäisi aina miettiä, mitä julkisuudessa höpöttää.

Kalliita veljeksiäRe: Uusi Kuntalaki12.6.2015 14.53
Hyvä PV, että pidät huolta ja meteliä näiden hummeriveljesten sanomisista ja siitä kun ne puhuvat aivan pehmoisia aivan kuin ei heillä olisi ala huulta.

juristin alkuRe: Uusi Kuntalaki12.6.2015 19.13
Pitkään on ollut tiedossa, että Juankoskella kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen sekä valtuuston puheenjohtajat eivät ole koskaan elämässään lakikirjoja avanneet, joten päätöksiä on Juankoskella tehty aina "mutu" tuntumalla.

Mutu tuntuma on tullut Juankoskella kalliiksi, koska yksityisistä asianajotoimistoista on jouduttu laittomasti tilaamaan heikkolaatuista palvelua jo lähes 500 000 eurolla, kun kaupunginjohtajan kehittelemiä sotkuja on yritetty selittää laillisiksi. Selitykset eivät ole menneet perille KHO:ssa.

Kaliiden oikeudenkäyntikulujen lisäksi töpekisjät ovat aiheuttaneet kaupungille jo lähes 10 milj. euron laskun. Eikä piikki ole vielä läheskään täynnä.

Kyseisten päättäjien puheet siitä, että vielä uudestaankin antaisivat samanlaisen takauspäätöksen osoittavat sen, että kyseiset päättäjät eivät todellakaan ymmärrä juridiikasta mitään ja tuollaiset julkisuuteen annetut lausunnot panevat epäilemään, ovatko kyseiset päättäjät edes täyspäisiä.

Kaikissa kunnissa suurinta valtaa kayttävien päätäjien tulisi tietysti olla täyspäisiä ja paljon auttaisi, jos jotain ymmärtäisi myös vallitsevasta lainsäädännöstä.

NestoriRe: Uusi Kuntalaki12.6.2015 21.43
Vapaa Juankoski-valtuustoryhmä vastusti takausta siksi, että takaus oli aivan liian riskialtis ja vastavakuus oli täysin huteralla pohjalla.
Nyt on varmasti selvillä, että takaus tuli juankoskelaisten suoraan maksettavaksi ja siksi on jouduttu lainaamaan 5 miljoonaa euroa ja lisäksi leikkaamaan sivistystoimesta , koulutuksesta lapsille ja nuorille ja vanhuspalveluista. Lisäksi tulee Biolämpölaitoksen alaskirjaus ja 500 000 euron asianajolaskut.
Miten on mahdollista, että valtuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja olisivat valmiit tekemään saman laittoman päätöksen. Mahdollista vain siksi, että äijät ovat täysin kuutamolla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: