Keskustelu

alan kolmas miesJuankosken uudet pelissäännöt puree6.9.2015 13.53
Uudet Juankosken pelisäännöt rajoittaa selvästi keskustelua jo Vapaassa.

Sääli, että maahanmuutosta ja työttömyydestä ei voi keskustella vapaasti.

Aihepiiri koskettaa kaikkia kuntia ja Juankoski on tässä aivan eturintamassa.

Julkisen sanan neuvostolla on tapana perustella tuomionsa. Vapaasta puuttuu tällaiset perustelut, kun sensuuri iskee.

alan miesRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree6.9.2015 14.16
Ei voi tietenkaan perustella, kun ei ole saantoja.

PRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree6.9.2015 21.09
Yle


Mistä on kyse?

?Internetin keskustelupalstojen ja sosiaalisen median trollit ovat henkilöitä, joiden ainoa tarkoitus on häiritä ja ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan
?Trolli provosoi kirjoituksillaan muita keskustelijoita ja kalastaa huomiota
?Trollin kesyttää jättämällä hänet huomiotta, sillä mikä tahansa vastine on trollaajalle palkinto

Niin kauan kuin netissä on ollut keskustelupalstoja, on niillä pyörinyt trolleja: henkilöitä, joiden ainoa tarkoitus on häiritä ja ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan. Mitä suurempi reaktio, sitä suurempi on trollin mielihyvä. Median ja journalistiikan tutkija Maria Lassila-Merisalon kertoo tutkimusten paljastaneen trolleista sadistisia piirteitä.

? Kanadalaisessa tutkimuksessa vapaaehtoisille trollaajille tehtiin persoonallisuustestejä, joiden tulokset kertoivat samanlaisista piirteistä kuin sadisteilla on.

Trollit ovat valmiita käyttämään paljon aikaa siihen, että saavat haluamansa reaktion muilta keskustelijoilta. Jotkut trollit ovat valmiita rakentamaan jopa toisen identiteetin itselleen, että pääsevät mukaan arkoja aihepiirejä käsitteleviin keskusteluihin.

? Tiedän tapauksen, missä eräs trolli oli soluttautunut tarkoin valvottuun oman lapsen kuolemaa käsitelleeseen keskusteluun. Hän oli luonut hahmon, sille tarinan ja kerännyt sympatiaa muilta keskustelijoilta. Jonkin ajan kuluttua hän oli aloittanut muiden kertomien tarinoiden vähättelemisen ja kiusanteon. Näin tämä trolli oli aiheuttanut paljon mielipahaa ja surua muissa keskustelijoissa, Maria Lassila-Merisalo kertoo.

? Tämä oli aika äärimmäinen esimerkki, mutta kertoo siitä, mitä trollit ovat valmiita tekemään.

Trollin nimimerkin jäljet loppuvat lyhyeen

Perustrollin määrittäminen on vaikeaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yleensä trolli viettää paljon aikaa tietokoneella ja netissä, ja hänellä ei ole paljon sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Toisaalta trolli voi olla ihan tavallinen tallaaja. Verkkokeskusteluissa trollin tietysti tunnistaa helpommin.

? Monesti trollaaja tulee keskusteluun mukaan sivusta ja heittää heti hirvittävän provokatiivisen kommentin keskusteluun. Pyrkii siis vain ottamaan huomion itseensä ja kalastamaan kommentin, Maria Lassila-Merisalo kertoo.

? Trolli voidaan tunnistaa myös nimimerkeistä. Monilla meistä on keskustelujälki nimimerkillä, eli sillä on jonkin verran historiaa takana. Trollin jäljet yleensä loppuvat lyhyeen.

? Joskus trollaaminen on äärimmäisen pikkutarkasti valmisteltu, hyvin argumentoitu kommentti, joka kuitenkin on silkkaa puuta heinää. Senkin tarkoitus on vain herättää reaktioita. Se voi myös olla trollin tunnusmerkki, Lassila-Merisalo jatkaa.

Lehtien tekstaripalstat trollien armoilla

Trollaamista ei tapahdu pelkästään verkkokeskusteluissa tai sosiaalisen median välineissä. Perinteinen sanomalehtikin voi olla pullollaan trollaamista.

? Lehtien tekstiviestipalstat ovat omiaan trollaamiselle. Siellä provosoidaan mitä ihmeellisimmillä argumenteilla ja sitten vaan odotetaan lähipäivien lehtiä, jotta nähdään tarttuiko joku syöttiin. Nämä sitten elävät oman aikansa, sitten ne unohtuvat, kunnes trolli jälleen puhaltaa sen uudelleen käyntiin, kertoo median ja journalistiikan tutkija Maria Lassila-Merisalo.

Miten sitten välttää trollin asettamat ansat?

? Sama neuvo pätee tähän, kuin muuhunkin netin käyttöön. Mikäli vihastuit jostain, niin odota hetki, hengitä, laske kymmeneen, ota asiasta selvää ja rauhoitu. Tuolloin vältyt kirjoittamasta sellaista vastinetta, millä palkitset trollin.!"
Pitkää yötä.

alan kolmas miesRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree7.9.2015 1.38
Tutkija Maria Lassila-Merisalo näyttää tehneen nollatutkimuksen.

Hänen tutkimuksissaan kaikki somessa keskusteluun osallistuvat tai keskustelua käynnistävät leimataan nyt näköjään modernisti "trolleiksi", jolla halutaan pysäyttää tai asettaa kyseenalaiseksi vapaa keskustelu.

Tutkija on heti tukimuksensa alussa esittänyt seuraavan epäonnistuneen hypoteesin:

"Internetin keskustelupalstojen ja sosiaalisen median trollit ovat henkilöitä, joiden ainoa tarkoitus on häiritä ja ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan"

Tutkija Lassila-Merisalo ei taida oikein ymmärtää, mitä tarkoitetaan keskustelulla.

Mielestäni keskustelussa on kysymys kommunikaatiosta, jossa tietoa välitetään puoleen ja toiseen.

Kommunikaatiolla pyritään yleensä aina vaikuttamaan keskustelijoiden mielipiteisiin tai käyttäytymiseen ja ehkä jopa ohjaamaan mielipiteen muodostusta.

Kommunikaatio on erittäin tärkeätä esim. markkinoinnissa. Suomessa meillä on puutteita juuri hyvien asioiden markkinoinnissa.

Suomessa ei osata keskustella. Sen näkee heti, kun saman keskustelupöydän ympärille kerätään esim. ammattiyhdistysliikkeen ja keskusjärjestöjen edustajat tai politiikot.

Normaali käytäntö meillä on, että kaikki keskustelijat vain toistavat omat näkemyksensä, eikä minkäänlaista synteesiä saada keskusteluissa esitetyistä näkemyksistä syntymään.

Yrittääkö tutkija Maria Lassila-Merisalo trollitutkimuksissaan taas lyödä suomalaisten varovasti keskustelua aloittelevaa kansaa halolla päähän?

Tohtoriksikin joudutaan jopa väittelemään, jolloin tutkitun tiedon valossa tuodaan esille uusia mahdollisesti ennen tiedostamattomia asioita.

Siis ovatko kaikki tohtoreiksi väittelevät myös trolleja?

Tutkija Lassila-Merisalo näyttää ratsatavan modernilla trolli-käsitteellä, mutta hänen trollitutkimuksensa tulokset näyttävät valitettavasti jäävän ohuiksi.

Tutkija Maria Lassila-Merisalo ei taida olla vielä väitellyt tohtori, koska ei ole edes pystynyt määrittelemään, mikä on oikea trolli (kts. tutkija Lassila-Merisalon määritelmä alla):

"Perustrollin määrittäminen on vaikeaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yleensä trolli viettää paljon aikaa tietokoneella ja netissä, ja hänellä ei ole paljon sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa"

Onkohan tutkija Lassila-Merisalo koskaan kuullut mitään Facebookista. Minulle on syntynyt mielikuva, että monilla Seinälle kirjoittelijoilla on hyvinkin paljon sosiaalista kanssakäymistä.?

Mielellään näkisin myös alan miehen määritelmän modernista trollista.

Ennen trollina pidettiin pääsisäisnoitaa, joka lenteli ympäriinsä luudalla.

Mutta se taitaa olla aikaa, jolloin ei vielä ollut nettiä, jossa voi nykyään surffailla sinne ja tänne. Kerätä vapaasti tietoa ja välittää sitä eteenpäin.

reviisoriRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree7.9.2015 9.13
Näiltä sivuilta löytyy paljon asiaa, mutta alan mies ei valitettavasti ole vielä paljastanut osaamistaan. Alan kolmas mies on puolestaan pelastanut monta kertaa asiakeskustelun huolimatta usein pitkistä tarinoista. Faktat ovat faktoja.
Asia on niin, että rehellisyys on arvostettavaa eikä niinkään käytetty kieli. Miettikääpä, kuka hankki KHO:sta päätökset takaushuijauksesta ja Biolämmön lahjoituksesta kuntalaisten ulottumattomiin.
Tyhjänpäiväiset ja otsikosta erehtyvät jutut on yleensä trollien kynästä lähteneitä. Trollien puppugeneraattoreissa tuntuu olevan aina paljon polttoainetta. Huono omatunto on yksi sellainen, tai esim. pelko tulevista käräjistä.

valejuristiRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree7.9.2015 16.43
Jos pelisäännöistä tehdään PÄÄTÖS, siitä voi myös vaatia oikaisua. Juankosken virkajohdon juridiikan tuntemus on aiemminkin ollut harjoittelijatasoa.
Kunnallisvalituksella voi saada lisäkoulutusta Kaisulle ja Petelle, joiden omat kuvitelmat ja toiveet ovat hallituksen päätöksenteon ylin ohjenuora.
Miksi koko asia oli lista-asiana viimeksi? Veijo, kerropa meille kaikille.

juuRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree7.9.2015 18.02
voihan tämä "trollihomma" olla kuvitelmaa,tai toisten kirjoitusten siivellä etenemistä.

erikoisasiantuntijaRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree11.9.2015 10.00
Kuuluuko pelisääntöihin sekin, että kuntalaisten kanssa ei saa keskustella eikä Juankosken ainoille nettisivuille saa kirjoittaa tai osallistua keskusteluun?
Voisiko hallintojohtaja selventää tätä vaikeaa kysymystä? Kyse on demokratiasta ja uusien laintulkintojen tapaisista asioista. Meneekö uusi käyttäytymisohje hallintosääntöjen yli?

NS tiedoteRe: Juankosken uudet pelissäännöt puree24.10.2015 0.26
Itä-Suomen HAO on ilmoittanut tänään, että Juankosken uusien Pelisääntöjen laillisuuden tutkinta on aloitettu NS:n tekemän kunnallisvalituksen johdosta HAO:ssa.

Oikeus arvioi, että oikeudellinen arviointi kestää noin 11 kk.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: