Keskustelu

Eero Kekäläinensuomalainen musiikki11.10.2015 16.09
Vaihdetaampa keskustelunaihetta hieman kepeämpään suuntaan. Minä ex iloharjulainen vanhan koulukunnan miehenä olen kuunnellut hämmästyneenä mihin suuntaan suomalainen musiikki tänä päivänä menee.On nuoria miehiä, jotka ovat omasta mielestään ns muusikkoja. Kirjoitetaan hyviä tekstejä. ok.joskus hyviä. mut sitten kun ne puetaan musiikiksi, heillä ei ole minkäänlaista musiikkitaaustaa, joilla he voisivat pukea tekstinsä ihmisiä kiinnostavaan muotoon. Otetaan syntikka tietokoneesta ja rämpytellään jotakin mielestään musiikkia taustalle. Minulle vanhan koulukunnan miehelle ei kelpaa mikä tahansa rämpytys. Jos minulle myytte musikkia, siinä täytyy olla melodia, mukanaanvievä, sanat ei merkitse yhtikäs mitään jos siinä ei oo melodiaa. Selkeä ero on suomalaisissa nuorissa naisissa. He Ovat ymmärtäneet asian, kuinka musiikkia kaupataan. Heillä, nuorilla naisilla on asiasisältöisiä tekstejä, joihin he ovat myös ymmärtaneet tehdä musiikin, jossa on myös meille aikuisille sopiva melodia.Niin monta uutta nuorta naista on tullut esille.. Kuuntelen mielelläni aivan minulle tuntemattomien naisten luomaa musiikkia. Heillä on myös sanomaa meille aikuisillekin. Ne vanhat hyvät ajat ei palaa koskaan.

alan kolmas miesRe: suomalainen musiikki11.10.2015 17.38
Olenpa keskustellut tästä aiheesta parin eläkeläisen kanssa muutaman tunnin, kun käväisin alkuviikosta kauppareissun aikana kahvilla.

Ikäpolveni edustajat ruttasivat maan rakoon suomalaisen nykymusiikin ja esittäjät, joilla ei ihan oikeasti ole edes laulutaitoa.

Laulussa on ihmeellinen voima. Virolaiset lauloi itsenäisyyden maalleen. George Ots ja Saarenmaan valssi. Kauniimpaa laulua ei ole.

Muisteltiin vanhoja maakuntalauluja ja virsiä. Minullekin tuli aikoinaan melkein tippa silmään, kun kansakoulussa vedettiin Savolaisten laulu täyttä kurkkua. Minä pidin sitä maailman parhaana lauluna.

Olen jo pitemmän aikaa käyttänyt nykyisistä rokkareista ja räppääjistä minusta kuvaavaa ilmausta: Uimahousulaulajat. Nämä "taiteilijat" esiintyy milellään vaikka kalsareisillaan. Ei iske minun pirtaan.

Vaikka pidän kovasti hyvän näköisistä naisista, niin minua häiritsee suuresti sekin, jos naislaulaja esiintyy melkein alasti estraadilla.

Sami Hintsasen Tartu mikkiin on alkanut myös ottamaan päähän, kun Samikin tuntuu lähinnä huutavan joitakin Guns & Roses juttuja. Sanoistakaan ei saa mitään selvää.

Maailmassa on paljon legendaarisia laulajia, jotka osaa laulaa myös vaatteet päällä. Näitä ei enää Suomessa kuule edes Iskelma-radiossa.

Erinomaista kotimaista musiikkia löytyy kyllä nyt TV:n kanavalta 17 Harju & Pöntinen. En muista kuulleeni sieltä koskaan Uimahouslaulajien kiekumista..

Jos helmiä kyyneleet ois.....mua rikkaaksi mainita vois.

Eero KekäläinenRe: suomalainen musiikki19.10.2015 10.25
Hyvä akm.
"sitaatti auki: Ikäpolveni edustajat ruttasivat maanrakoon suomalaisen nykymusiikin ja esittäjät, joilla ei ihan oikeasti ole edes laulutaitoa, sitaatti kiinni: akm puhuu asiaa. Olen lukuisia kertoja antanut palautetta YLE:lle jota kanavaa aina kuuntelen kun istun työkseni rekan ratin takana. Ei oo kauaa aikaa siitä ko televisiossa julkisesti keskusteltiin juuri tästä suomalaisia, maksavia asiakkaita koskevasta aiheesta. Radio suomen musiikki, jota esitetään,ohjelmalista luodaan kolmehenkisen musiikkitoimituksen johdolla helsingissä. Musiikkitoimituksen nykyinen päällikkö Jorma Hietamäki, entinen radio keskisuomen toimittaja on siellä ylimpänä pomona. Kaikille alueradioille luodaan tämä minun vihaamani soittolista. Minä, Eero joka liikun ympäri maakuntaa itä-ja keskisuomessa. Minun työautossa on niin hyvä radio, josta voin jossakin tietyssä paikassa kuunnella jopa neljää maakuntaradiota. Olen jo useamman kerran havainnut, et hesassa laadittua soittolistaa noudatetaan niin tarkasti, et kolmella YLE savo, yle keskisuomi, yle pohj.karjala,soi juuri samaan aikaan sama musiikki. Vielä yritän hakea aikaa ja paikkaa missä myös autossani kuuluva yle kainuu soittaisi samaa biisiä. Sitten olen päässyt neljän eri taajuuden musiikkielämykseen. Auton RDS toiminto vaihtaa aina parhaimmin kuuluvalle asemalle, voi pyhä yksinkertaisuus, on se vaan niin hienoa kuulla ko joka kanavalta soi sama biisi.

eskimoRe: suomalainen musiikki19.10.2015 20.50
kerroppa eero vaikka pojallesi, että lataa tikulle musiikit tai ota vaikka tietokone mukaan ajuun ja etsi mieleistä musaa bittimaailmasta. laitan minäkin töllön kiinni, jos ei ole mieleistä katsottavaa, enkä sen takia itkuun purskahda.nykyään voi valita mitä kuuntelee tai katselee. yle-verot joutuu kyllä maksamaan rynkytyksen kuuntelustakin

alan kolmas miesRe: suomalainen musiikki20.10.2015 0.45
Minusta eskimo on nyt ottanut Eeron mainitsemiin YLE:n soittolistoihin vähän liian kevyen otteen.

Minusta kepun senaattori Mikko Alatalo on myös epäonnistunut pahasti noiden soittolistojen valvonnassa. Mikkohan on ollut vuosikymmenet YLE:llä hommissa ja on istunut myös YLE:n hallintosneuvostossa.

Kyllä Mikko on ottanut nämä YLE:n karmeat soittolistat esille jo muistaakseni vuonna 2003, mutta Mikon ehdotuksia ei olla otettu vakavasti huomioon.

Minä ihmettelen sitä kovasti, koska Mikko tiesi viime launantain Uutisvuodossa senkin, miten Kostamuksen harjakaisissa täytyy käyttäytyä. Jos oikein muistan, niin Mikko oli käynyt laulaa luruttamassa jopa Venäjän duuman edustajille.

Vakavasti puhuen Mikko on kyllä jo pitkään ollut huolissaan YLE:n soittolistoista, kuten alta selviää:

Yleisradion hallintoneuvostossa istuva Mikko Alatalo jätti alkuvuodesta (vuonna 2003) Markus Mustajärven kanssa laatimansa kotimaisten radioasemien musiikkipolitiikkaa kritisoivan kirjallisen kysymyksen liikenneministeriölle.

"Olen henkeen ja vereen julkisen palvelun ihminen ja Pro Yleisradio -mies. Mutta nykytilanteessa on puutteita, eikä Yleisradiossa enää kiinnitetä tarpeeksi huomiota soitettavan musiikin kotimaisuuteen tai monipuolisuuteen. Nyt tosin radiouudistusta on korjattu ja myös vanhempaa musiikkia soitetaan Radio Suomessa" sanoo Yleisradiolle 30 vuotta töitä tehnyt Mikko Alatalo.

Alatalon mukaan suurin syy on se, että Yleisradiossa on alettu tehdä ohjelmaa kaupallisten radioasemien hengessä kuulijatutkimuksiin perustuen, koska pelätään, että esim. Radio Suomea ei kohta enää kuuntele muut kuin mummot.

Hyväksytkö kansanedustajana/eduskunnan sivistysvaliokunnan varajäsenenä sen, että Yleisradio säästää tekijänoikeusmaksuissa ja vähentää siten kotimaisten tekijöiden musiikin soittamista?"

Edelleen Mikon taannoisia mietteitä:

"Mielestäni YLE.n tehtävänä on edistää suomalaisen kulttuurin leviämistä; sen pitää satsata kotimaiseen musiikkiin ja käyttää kohtuullinen osuus suomalaisen musiikin maksuihin (puhuuko Mikko omista tekijänoikeusmaksuistaan, ja siksi häntä ei ole kuunneltu?).

Enkä usko, että YLE:ssä tekijänoikeusmaksusäästöt liittyisivät tähän radiouudistukseen, vaan kyllä nyt on kyse ihan jostain muusta. Radio Suomelle on yritetty haalia nuorempaa kuulijakuntaa, mutta samalla YLE on hylännyt ainakin kolme kuuntelijaryhmää; mun ikäiset ihmiset, jotka kuuntelevat iskelmää, rootsia ja rockia, mun vanhemmat, jotka ovat 80-kymppisiä ja Mafian vanhat roots-kuuntelijat."

Kyllä Mikko on yo. kritiikissään oikeassa, mutta missä vika, kun virta ei kulje?

Epäilen, että vika on johdossa.

Ei ole kovin montaa vuotta, kun YLE:n toimitusjohtajana hääri demujen Mikael Junger, joka nimitettiin YLE:n toimitusjohtajaksi ihmeiden tekijänä Kuopion Suuren Pojan eli Paavo Lipposen vahvalla tuella.

Samoihin aikoihin demujen viestintäministeri Krista Kiurun ansioksi luettiin se, että YLE:n rahoitus järjestettiin verotuksen varaan.

YLE onkin menestynyt oikein mukavasti, mitä tulee ainakin vuotuiseen rahankäyttöön. Ilkeät kielet ovat jo todenneet, että YLE on jo kasvanut dinosauruksen mittoihin. YLE on siis valtio valtiossa, jonka ei enää tarvitse kuunnella veronmaksajien toiveita.

Vuoden 2015 alussa mediakonsultti Jaakko Tapaninen raportoi YLE:n tilasta ja totesi raportissaan mm. seuraavasti:

"Tilanne on kuitenkin pyörähtänyt nurin: YLE-verolla pulskistunut Yleisradio pyörittää lähes 500 miljoonan budjettia ja on nykyisellä, kaupallisten kilpailijoidensa toimintaa muistuttavalla strategialla pikemmin kasvattamassa vapaarahoitteisen median ahdinkoa.

Jopa YLE:n 10 miljoonan indeksikorotuksen nipistys saattaa vinouttaa tilannetta lisää. Lisäraha ei langennutkaan automaatista, vaan johti ahdistavaan tuhatta ihmistä koskeneeseen yt-kierrokseen ja uusiin toimintatapoihin, kuten irtisanomisiin tärkeässä uutistoiminnassa.

Luovien sisältöjen labyrinttia ei siivottu, vaan pajasta putkahtaa edelleen yhä viihteellisempiä konsepteja.

YLE:n tulevaisuusbrändin uusi vartija on Areenan ja tv-kanavien julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa. YLE:stä nuorten "tubettajien mahdollistajana" (HS 3.12.) innostunut johtaja on tullut tunnetuksi Duudson-, Madventures- ja Dockventures-tuottajana.

Tuli YLE:stä Kuulasmaan resepteillä "maailmanluokan edelläkävijä" tai ei, perusteellisen Yleisradio-keskustelun paikka on juuri nyt."

Lyhyesti voidaan todeta, että YLE on poliitikkojen temmellyskenttä, jossa YLE:n perustehtävä on kokonaan unohtunut.

Ensimmäinen tehtävä, jolla soittolistat ja muu ohjelmatarjonta saadaan kuntoon, on selvittää millainen kuulija- ja katsojakunta YLE:llä on.

Musiikkitarjonnasta puhuttaessa voidaan todeta mm. seuraavat puutteet:
- Missä viipyy Seppo Hovin vetämä Tenavatähti-kisa (taisi kyllä olla Alman ohjelma)?
- Missä viipyy 1950-luvun musiikki?
- Missä viipyy 1960-luvun musiikki?
- Missä viipyy 1970-luvun musiikki?
- Missä viipyy hyvä työpaikkamusiikki päiväsaikaan?
- Nykymusiikkia voidaan karsia, koska sitä tulee tuutin täydeltä yötä päivää kaikilta kanavilta!
- Missä viipyy viipyy Suomen parhaat virret (Joel Hallikaistakin kuunnellaan nykyään kirkoissa)?
- Missä viipyy työväen lauluilta?
- Missä viipyy eläkeläisten toivekonsertit?
- Missä viipyy Jazz-musiikin ilta?
- Missä viipyy klassisen musiikin ilta?
- Missä viipyy musiikkivisailut mallia Bumtsi Bum? (tämäkin oli Alman ohjelma)?

YLE:llä on 6 radiokanavaa, joista voidaan syöttää eetteriin 24h/7 hyvää työ- tai taustamusiikkia varsin pienin kustannuksin.

YLE:n liikevaihto vuonna 2014 oli 472.9 milj. euroa. Tappio oli 4.7 milj. euroa ja työntekijöitä oli kaikkiaan 3 586.

Vertailun vuoksi mainittakoon Bauer Media (mm. Voice-, Iskelmä-radio ja Radio City). Liikevaihto vuonna 2014 16.0 milj. euroa, tappion 0.5 milj. euro ja työntekijöitä 119.

En ole radioalan erityisasiantuntija, mutta Bauer Mediasta voisi ounastella, että YLE:n 6 radiokanavaa voisi pyöriä yötä päivää noin 700 ammattilaisella. Mitähän muut 2 800 mahtaa puuhastella YLE:llä.

YLE:n ongelmien ratkaisijaksi voitaisiin kutsua entinen kokoomuksen kansanedustaja radiotekniikan emeritus prof. Martti Tiuri, jolla on aina ollut hyvä vainu tulevaisuuden suhteen.

Hän voisi varmasti vieläkin yhden viikon konsultoinnilla selvittää, miten soittolistat saadaan vastaamaan kansan syvien rivien tahtoa. Soittolistojen laatimisessa politikointi ei auta.

Toinen hyvä kandidaatti YLE:n ongelmien ratkaisuun olisi tietysti ollut viestinnän prof. Osmo A Wiio, mutta hän ehti jo valitettavasasti poistumaan seurastamme vuonna 2013.

Osmo kehitti viestintää varten ihan omat laitkin, joista YLE:n toimintaan sopii erittäin hyvin Laki Nro 5:

"5. Joukkoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävät olevan."

Eero KekäläinenRe: suomalainen musiikki26.10.2015 15.38
Eskimolle ystävyydellä.
Kun se, että suomi yhteiskuntana jotenkin menisi eteenpäin ja kehittyisi, jonkun tarvii tehdä myös tätä fyysistä työtä, eikä vain räplätä kompuutteria. Minullakin on työautossa kompuutteri, josta katson minne minun seuraavaksi tarvii lähteä, ja erittän hyvä radio. Mut se ei tarkoita sitä et minun tarvis sieltä kompuutterin taivaskanavilta etsiä musiikkia, jota minä haluan kuunnella. Siksi minäkin maksan oman vähäisen osani YLEverosta ja haluan et minunkin lukuisat palautteeni YLEn musiikkitarjonnasta otettaisiin huomioon. En viitsi toistaa sitä mitä akm edellä luetteli, missä nämä on????

Eero KekäläinenRe: suomalainen musiikki26.10.2015 22.32
Nyt kun me olemme kuunnelleet tätä suomalaisen musiikin rappiotilaa, palaa elävästi mieleeni juuri kuuntelemani kolumbialaisen Juanes nimisen miehen vuoden 2006 maailmanhitti A Dios le Pido, ei voi kuin vain toivoa et kyllä se vielä suomalainenkin musiikki nousee tästä suosta. Kuin myös hänen toinen hittinsä La Camisa Negra. Edesmenneen hyvän ystäväni Juicen kaltaisia suomirokin ja myös hänen iskelmäsanoituksen kaltaisia suurmiehiä kaivataan tähän maahan.

alan kolmas miesRe: suomalainen musiikki27.10.2015 0.12
Eerolle voin kertoa, että New Stroms Oy suunnitelmiin kuului mm. Juicen perinnön vaaliminen kunnolla Juankoskella.

Itse asiassa, kun tulin ensimmäisen kerran Juankoskelle pyysin ystävällistä taksimiestä ajamaan minut ensimmäisenä tarkistamaan Juicen patsaan.

Kun näin Juicen patsaan pettymykseni oli suuri. Kun sitten keskustelin erilaisten prominenttien kulttuurivakuttajien kanssa, niin he totesisvat minulle, että Juicen perintö on itse asiassa kaikkein arvokkainta Juankoskella.

Olen ollut hyvin pitkälle samaa mieltä. Tätäkään kulttuuriarvoa ei vain valitettavasti ole tajutta Juankosken komean kaupungintalon hallituksen huoneessa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: