Keskustelu

Ei kovin halpaaJuankosken Linux-koneet poistoon kuntaliitoksen takia13.10.2015 16.06
Kuopioon liittyminen tuo myös erinäisiä kuluja Juankosken kaupungille. Kuopion vaatimuksesta Juankosken on päivitettävä tietokonekantansa ja järjestelmät yhteensopiviksi Kuopion kanssa. Kuopion taholta on todettu, että Linux-pohjaisilla koneilla ei voi jatkaa, vaikka ne ovatkin vain oppilaskäytössä, Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko sanoo. Linux-järjestelmä on valittu Juankoskelle aikanaan niiden edullisimman hinnan takia. Nyt edessä on siirtyminen Windows-järjestelmään. Koulupuolella hankintalistalla on 40 000 euron arvoiset lukion uudet koneet, joiden perusteena on myös ylioppilaskirjoitusten muuttuminen sähköisiksi. Vielä isompi hankinta on edessä on seuraavana vuonna, kun koulupuolen noin 100 työasemaa päivitetään Kuopion ja Istekki Oy:n mallin mukaiseksi. Hintalappu on noin 100 000 euroa. Koulukoneiden pitäisi olla yhteensopivia syksyllä 2016. Kuntaliitos tulee voimaan vuoden 2017 alussa. Tänä vuonna Juankosken hallinnon työasemien uusimiseen on varattu 120 000 euroa. Sote-puoli jätettiin erilleen koska sen oletetaan jatkavan toistaiseksi Kysterissä. Ohjelmistolisensseihin on merkitty 46 000 euroa. Istekin suurimmat omistajat ovat Kuopio ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Kangasperko kertoo, että jo nykyisellään Juankosken palvelimet ovat Istekin konesalissa. On osaamista, mutta myös jaettavaa kulupohjaa. Asioilla on puolensa ja puolensa, hän sanoo Istekistä.

alan kolmas miesRe: Juankosken Linux-koneet poistoon kuntaliitoksen takia13.10.2015 17.38
Näyttää epäilyttävästi siltä, että Kuopiossa ja Juankoskella ollaan taas menossa perse edellä puuhun.

Tällä kertaa puuhun yritetään nousta ICT-palveluissa, joissa tukkimiehen kirjanpito on nykyiselle Juankoskelle täysin riittävä palvelumuoto.

Alunperinkin Juankosken Nero on lähtenyt suunnittelemaan Juankosken ICT-järjestelmiä tarjolla olleista tietokoneista ja ohjelmista.

Näyttää siltä, että Juankosken tietojärjestelmät on tehty hintalapun perusteella ja valittu avoin LINUX.

Nyt edessä näyttää olevan sitten siirtyminen Windowsiin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä vielä sitä, mikä on hintalapun koko ja hankkeen kesto.

Minulla on sellaisia koemuksia, että nämä Suomen julkisen hallinnon ICT-hankkeet ovat ns. iäisyysprojekteja, kuten Iisakin kirkko.

Sellaiseen tilanteeseen voidaan helposti joutua, jos tilaaja ei ymmärrä, mitä ollaan tilaamassa.

Minäkin olen joutunut koko elämäni taistelemaan näiden tietojärjestelmien kanssa.

Eräässäkin konsulttibyroossa sain pitää melkoisia palopuheita, että konsulteille hankittiin Applet, kun viisaat IT-konsultit olivat todenneet, että Olivetin toimittamat PC:t ovat kaikkien parhaimpia ja se on kiveen hakattu firmastandardi.

No, me ei välitetty firmastandardeista, vaan hankittiin palopuheiden jälkeen konsulteille Applet ja kaikenkarvaiset CAD-ohjelmistot. Konsulttien ja suunnittelijoiden työteho nousi ainakin 500%:lla.

Heti kohta osallistuttiin Applen järjestämään hyperdard-ohjelmiston sovelluskilpailuun ja tultiin sovelluskilpailussa Suomessa ronssille kuten Ronssi Ruuskanen. Kultaa voitti silloin Wärtsilän diesel-generaattorin ohjausohjelma.

Meidän kehittämämme ohjelmisto muodostui parissa vuodessa johdon järjestelmäksi ja meillä järjestelmää kehitti johdollani kolme miestä.

Kun sovellus oli valmis, niin lähdettiin Amerikkaan myyntimatkalla. Siellä totesivat, että onpas pojat kehittäneet 4-polven johdonjärjestelmän.

Oltiin siis ehdottomasti maailman kärjessä noissa johdonjärjestelmissä. Meitä huvitti se, että toimitimme prototyypin jopa KOP:n silloiselle toimitusjohtajalle eli Jaakko Lassilalle.

Myöhemmin huomattiin se, että Apple ei ollut laajasti käytössä teollisuudessa ja muualla, joten muutimme noin puolessa vuodessa Applen sovelluksen Windowsiin, koska se alkoi jo lähestyä Applen tasoa.

Nyt Kangasperko on Kuopion kanssa taas lähdössä liikkeelle koneista ja ohjelmistojen lisenssimaksuista, kun Kangasperkon ja myös Kuopion olisi syytä miettiä enemmänkin sisältöjä.

Kangasperkon ICT-projektin vetäjänä näyttää olevan Istekki Oy.

Minua huolettaa nyt se, että Istekki Oy näyttää rakentelevan nyt tätä maakunnallista ICT-projektiaan yhdessä Savon Kuituverkko Oy:n kanssa.

Minun käsittääkseni Savon Kuituverkko Oy on hyvin lähellä konkurssitilaa. Yhteistyökumppanuus ei siis vakuuta.

Nykypäiväna ns. pilvipalvelut ovat tulleet tietoverkoissa yleisiksi. Pilvipalvelut ovat yleisessä käytössä myös jo kouluissa. Näistäkään ei Istekkin suunnitelmissa näköjään puhuta mitään (kts. alla).

"Istekkin suunnitelmia

Etenemisen mahdollisuudet

? Haettava toimintamalli yhteisten intressien mukaisten asioiden priorisoinnille

? Alueellisen toimeenpanokyvyn parantaminen ja konkretisointi parantaminen ja konkretisointi
? Tuotteistetut ja kohdennetut palvelut

? Palvelutuotannon ja tietohallintotyön tiivistäminen ja yhdistämisen tiivistäminen ja yhdistämisen
? mm. Istekki Oy, Savon Kuituverkko Oy, YSIT Oy

Tuotteistetut kokonaispalvelut kokonaispalvelut

? Maakunnalliset tieto-ja viestintäpalvelut
? Savon Kuidun ja Istekki Oy:n yhteisenä kokonaispalveluna kattavat tietoverkkopalvelut
? Kattavat ja vikasietoiset ydinpalvelut

? Turvallisuuspalvelut: palomuuri, internet-liikenteen sisällönsuodatus, roskapostin suodatus ja virustarkastus

? Asiantuntija palvelut

? Raportointipalvelut

? 24/7 palvelutasot
? Puhelinvaihde- ja välitysratkaisut"



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: