Keskustelu

JokupikaPB jatkaa persnetto-tulosta14.10.2015 11.40
Savon sanomat uutisoi tänään:"Premium Board kituuttaa yhä

Tilinpäätös: Lähes miljoonan euron henkilöstökulut ja 163 000 euron liikevaihto ovat kestämätön yhtälö.

Juankoski

Jouko Juutilainen

Kartonkitehdas Premium Board Finland Oy jatkaa sitkeästi säästöliekillä.

Yhtiö selvisi toukokuussa 2015 päättyneellä tilikaudella yrityssaneerausohjelmansa velvoitteista. Numerot kertovat myös, että yhtiö jatkoi pienten päällystekartonkierien koeajoja.

Premium Board ylsi tilivuoden aikana 163 000 euron liikevaihtoon. Kun pienillä numeroilla pelataan, liikevaihto paisui edelliseen vuoteen verrattuna yli seitsenkertaiseksi.

Merkittävin kasvu tapahtui henkilöstökuluissa, jotka kohosivat sivu- ja eläkekuluineen 922 000 euroon.

Vielä edellisellä tilikaudella Premiun Boardin henkilöstökulut jäivät 326 000 euroon.

Yrityksen palveluksessa oli nyt keskimäärin 14 työntekijää ja viisi toimihenkilöä.

Liiketappiota Premium Board kirjasi tilinpäätökseensä 1,6 miljoonaa euroa, kun edellisellä tilikaudella tulos oli miinuksella liki kaksi miljoonaa euroa. Rahoitustuottojen 159 000 euroa vetivät tilikauden tappion 1,4 miljoonaan euroon.

Edelliseltä vuodelta yrityssaneerauksessa oleva Premium Board kirjasi huiman 11,3 miljoonan eurona voiton, kun maksuohjelman mukaiset velkojen leikkaukset kirjattiin satunnaisiin tuottoihin. Operaation satunnaiset tuotot olivat 19,8 miljoonaa euroa ja satunnaiset kulut 5,7 miljoonaa euroa.

Kartonkitehtaan taseen loppusumma oli tilinpäätöksessä 3,7 miljoonaa euroa.

Kolme vuotta seisoneen tehtaan koneet ja kalusto on arvostettu yhä 2,1 miljoonaan euroon, minkä lisäksi seinien tasearvo on 918 000 euroa.

Oma pääoma on pakkasella viime tilivuoden tappion jälkeen 2,2 miljoonaa euroa, mutta rahoitustilannetta on paikattu 2,7 miljoonan euron uudella velkapääomalla saman konsernin yrityksiltä eli käytännössä pääomistaja Valeriy Samorizin kassasta.

Myös rahalaitosvelkaa on ilmestynyt kaksi miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin pankkivelka oli vain 140 000 euroa.

Vierasta pääomaa Premium Boardin taseessa löytyy nyt yhteensä 5,9 miljoonaa euroa.

Liitetiedoissa todetaan, että Premium Board Finland kuuluu edelleen hollantilaiseen Pehami B.V. -konserniin, mutta konsernitilinpäätöstä ei ole laadittu.

Viime vuoden tilinpäätöstiedot puuttuvat myös holding-yhtiö Premium Board Capitalin osalta.

Tilintarkastaja Ari Niemensivu vahvistaa Premium Boardin tilintarkastuskertomuksessa, että yhtiö on noudattanut maksuohjelmaa, jonka Pohjois-Savon käräjäoikeus hyväksyi heinäkuussa 2014.

- Tilinpäätös antaa Suomessa voimassa olevien tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten mukaisesti oikeat ja riittävät tiedot yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, Niemensivu esittää.

reviisoriRe: PB jatkaa persnetto-tulosta14.10.2015 14.55
Kangasperkon johdolla Juankosken kaupunginhallitus jatkaa tehdaspelleilyä.
Kuka uskoo, että saneerauspelleilyn takana on jokin vakava yritys saada tehdasta tulille tai että Juankoski voisi lisätappioiden sijasta voittaa jotain?
Kepu, demarit, kokoomuslainen, persut ja vasurit pitävät juankoskelaisia pilkkanaan, ja salailu jatkuu. Onko mikään lainmukaista?

juristin alkuRe: PB jatkaa persnetto-tulosta14.10.2015 17.06
Tilintarkastajia on monenlaisia ja tilintarkastusta valvotaan mm. tilintarkastuslain säädösten avulla.

Risteferin valitsemalla tilintarkastaja Ari Niemenharjulla on vain hyvän tilimiehen paperit (HTM). Tai saattaa olla jopa erittäin hyvän tilimiehen paperit, kuten joillakin valelääkäreillä on.

Niemenharju ei siis kuitenkaan ole KHT-tasoinen tilintarkastaja, jolloin virheiden todennäköisyys on suurempi kuin esim. KHT-tasoisella tilintarkastajalla.

Niemenharju on antanut Premium Board Finland Oy:n tilintarkastuskertomuksessaan seuraavan lausunnon:

"Lausuntonani esitän, että tilinpäätös antaa Suomessa voimassa olevien tilinpäätösten laatimista koskevien säännösten mukaisesti oikeat ja riittävät tiedot yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta."

Niemenharjun lausunto on pahassa ristiriidassa tilintarkastuslaissa mainittujen säädösten kanssa.

Niemenharju ei näy tutustuneen PBFOY:n kirjanpitoon lainkaan.

Todennäköisesti Niemenharjun tilintarkastuslausunto on myös toimitettu Risteferin toimesta Pohjois-Savon käräjäoikeuteen, joka on 28.7.2014 vahvistanut PBFOY:lle saneerausmenettelyn päätyttyä maksuohjelman, jota PBFOY on Niemenharjun mukaan nyt noudattanut.

PBFOY:n saneerausohjelma Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on salattu kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Kukaan ulkopuolinen ei siis voi varmuudella sanoa, täyttyykö saneerausohjelman vaatimukset PBFOY kohdalla tällä hetkellä.

Yrityssaneeraushakemuksessaan Risteferi ja Niemenharju kuitenkin ilmoittivat, että mikäli yrityssaneeraukseen päästään, niin PBFOY:n taloutta kuvaavat luvut ovat tiettävästi suunnilleen seuraavat (liikevaihto, käyttökate, käyttökate liikevaihdosta):

Liikevaihto
 vuosi 2014 39 milj. euroa
 vuosi 2015 92 milj. euroa
 vuosi 2016 95 milj. euroa

Käyttökate
 vuosi 2014 8 milj. euroa (20% liikevaihdosta)
 vuosi 2015 16 milj. euroa (17% liikevaihdosta)
 vuosi 2016 17 milj. euroa (18% liikevaihdosta)

PRH:n julkisesta tilinpäätösrekisteristä löytyy puolestaan nyt PBFOY:n kohdalta seuraavat todelliset tiedot:

Liikevaihto
 vuosi 2014 22 011.85 euroa
 vuosi 2015 163 230.73 euroa
 vuosi 2016 0.00 euroa (paras mahdollinen arvaus)

Käyttökate
 vuosi 2014 -1.99 milj. euroa (- 8 713% liikevaihdosta)
 vuosi 2015 -1.57 milj. euroa (- 889% liikevaihdosta)
 vuosi 2016 0.00 euroa (0% liikevaihdosta, paras mahdollinen arvaus)

Onkohan saneerausmies Lassi Nyyssönen huomannut tätä suurta eroa suunnitelmien ja todellisten tietojen välillä.

Se nyt on kuitenkin selvää, että Kangasperko ei Veijon hallituksen valtuuttamana kaupungin edustajana PBFOY:n velkojaintoimikunnassa ole ainakaan huomannut mitään eroja.

Niemenharju ei ole tilintarkastuskertomuksessaan huomannut sitäkään, että Juankosken kaupunki oli myöntänyt 5 milj. euron takauksen PBFOY, jonka johdosta kaupunki maksoi PBFOY:n puolesta noin 4 milj. euroa Handelsbankenille.

Tästäkään maksusta ei näy mitään velkaa tai korvausvelvoitetta PBFOY:n taseissa. Tältä osin kaupingin vähät rahat on hävinneet taivaan tuuliin Kangasperkon vain seuratessa katseellaan vierestä rahavarojen kähmintää.

Pentti Tolvaselle ei liiemmin ole kerrottu, millä tavoin kaupunginjohtaja sovitteli tuon takauksen (Faroconin halli) ilmeisesti nollille välimiesoikeudessa.

SS:n toimittaja Juutilainen on siinä oikeassa, että PBFOY:llä on ratkaistavanaan mahdoton yhtälö. Nykyinen liikevaihto on alle 200 000 vuodessa vuodessa ja pelkät palkkakustannukset ovat koeajoissa olleet jo lähes miljoona euroa

Vaikka PBFOY:tä on tuettu lainoja leikkaamalla noin 11 milj. eurolla, niin viimeisin tilinpäätös per 31.5.2015 osoittaa, että yhtiön oma pääoma laski jo -2.2 milj. euroon, kun edellisenä vuotena oma pääoma oli vielä pyöreästi -736 000 euroa. Ilman lainojen leikkausta oma pääoma olisi ollut vuonna 2014 tietysti suunnilleen -12 milj. euroa ja nyt jo peräti lähes -15 milj. euroa.

Kun sitten lähemmin tutkii PBFOY:n vuoden 2015 taseita, niin havaitaan mm. seuraavia asioita:

Vastattavien puoli
- ostovelat ovat noussset jo noin 580 000 euroon eli suunnilleen tuplaantuneet
- lyhytaikaisia lyhytaikaisia velkoja on tullut lisää noin 375 000 euroa
- siirtovelkoja (mm. maksamattomia palkkoja, lomarahoja ja TEL-maksuja) noin 120 000 euroa

Vastaavien puoli
- varastot, aineet ja tarvikkeet ovat nousseet lähes 300 000 eurolla (oudon korkea luku)
- valmistuotevarasto, ei muutoksia (outo juttu)
- saamiset konserni- ja omistusyhtiöiltä, lisäystä lähes 200 000 euroa!!!
- kassassa on rahaa vain 50 883.40 euroa (tällä ei maksa esim. erääntyneitä siirtovelkoja, kuten esim. TEL-maksuja)

Hyvä tilimies Niemenharju, on kokonaan unohtanut tilintarkastuskertumustaan sepitellessään, että KHO on määrännyt purettavaksi kaikki kaupungin takausta ja biolämmön järjestelyjä koskevat päätökset EU komission SEUT sopimuksen vastaisina.

KHO päätösten mukaan kaupunki näyttää antaneen PBFOY:lle ja biolämmölle noin 6-7 milj. euron edestä kiellettyä valtiontukea. Kaupunki on määrätty purkamaan ko. laittomat päätökset ja tämä laiton tuki tullaan kaiken järjen mukaan perimään PBFOY:ltä ja JBOY:tä takaisin. Kyseisten yhtiöiden taseet eivät varmuudella kestä tällaista suoneniskua.

Erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta on PBFOY:n tilinpäätöstiedoissa myös se, että PBFOY näyttää myyneen 10%:a JBOY:n osakkeita jonnekin.

Veikkaukseni on, että osakkeet on myyty jollekin maltalaiselle yritykselle.

Voi hyvin olla, että tällä selittyy myös se, että PBFOY on saanut joltakin rahoituslaitokselta noin 2 milj. euron suuruisen lyhytaikaisen lainan viimeisen tilivuoden aikana. Onkohan tästä osakekaupasta käyty keskustelua kaupungin hallituksessa?

Tiettävästi Kangasperko laati Samoritzin kanssa myös JBOY:tä koskevan osakasopimuksen. Mitähän mahtaa seistä osakasopimuksessa osakkeiden myynnistä?

Millähän hintaa nuo JBOY:n osakkeet on myyty? Käyttikö luottamuksensa menettänyt Kangasperko taas erityisasiantuntija Ekurin diskonttolaskelmia apunaan JBOY:n yhtiökokouksessa?

Lassi Nyyssösen ja Pohjois-Savon käräjäoikeuden olisi hyvä myös tarkistaa, mitä Suomen yrityssaneerauslaissa sanotaan ohjelman raukeamisesta ja muutoinkin yrityssaneerauksen ehdoista.

PBFOY:n tilinpäätöstietoja ainakin ulkopuolinen havainnoitsija näkee heti, että PBFOY:llä ei ole mitään mahdollisuuksia jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttämiseksi taikka sen edellytysten turvaamiseksi.

Massiivisista saneraustoimista huolimatta PBFOY:n oma pääoma on edelleen raskaasti pakaselle ja negatiivinen oma pääomaa vain lisääntyy. Sellaisella yrityksellä ei ole mitään pitemmän aikavälin toimintaedellytyksiä, jolloin yrityssaneerauslain 1 §:n ehdot eivät täyty. Kysymyksessä on ilmeisen konkurssin viivyttäminen.

Juankosken kaupunginjohtaja sekä Veijo ja Heimo ovat myös tästä konkurssin viivyttämisestä vastuussa, kun kaupungin omaisuutta on luovutettu korvauksetta PBFOY:n käyttöön ja on laittomasti vielä menty maksamaan laiton kaupungin myöntämä takauskin.

Merkit on sellaiset, että puuhamiehet eivät tästä pelkällä huomautuksella selviä.

Alla pari pientä lainausta yrityssaneerauslain ohjeista:

"1 §
Lain tarkoitus ja suhde muuhun lainsäädäntöön
Taloudellisissa vaikeuksissa olevan velallisen jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttämiseksi taikka sen edellytysten turvaamiseksi ja velkajärjestelyjen aikaansaamiseksi voidaan ryhtyä tämän lain mukaiseen saneerausmenettelyyn.

65 §
Ohjelman raukeaminen

Saneerausohjelma voidaan tuomioistuimen päätöksellä määrätä valvojan tai velkojan vaatimuksesta raukeamaan, jos:

1) ohjelman vahvistamisen jälkeen ilmenee seikkoja, jotka 53 §:n 2 momentin mukaan olisivat estäneet ohjelman vahvistamisen, jos ne olisivat tuolloin olleet tiedossa; tai

2) velallinen on rikkonut ohjelmaa suosiakseen jotakin velkojaa eikä rikkomus ole vähäinen.

Jos velallinen on yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja ja saneerausohjelman aikana tehdään päätös yksityishenkilön velkajärjestelyn aloittamisesta, tämän lain nojalla vahvistettu saneerausohjelma raukeaa. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä, että saneerausohjelma ei velkajärjestelystä huolimatta raukea, jos tähän on erityinen syy sen vuoksi, että pääosa saneerausohjelmaan sisältyvistä veloista on ohjelman mukaisesti suoritettu. (2.3.2007/247)

Jos saneerausohjelma määrätään raukeamaan, sen voimassaolo lakkaa ja velkojilla on samanlainen oikeus suoritukseen saneerausvelasta kuin jos ohjelmaa ei olisi vahvistettu. Ohjelman raukeaminen ei vaikuta sen perusteella jo tehtyjen oikeustointen pätevyyteen."

reviisoriRe: PB jatkaa persnetto-tulosta15.10.2015 10.13
Tämä pitää käsitellä tarkastuslautakunnassa siitäkin huolimatta, että puheenjohtaja ei ymmärrä koko asiasta juuri mitään. Mitähän ohjeita kaupunginjohtaja antaa hänelle tällä kertaa?
Tarkastuslautakunnan tehtävä on toimittaa muistio valtuustolle ja varoittaa Heimoa hukkaamasta ko. paperia.

JormaRe: PB jatkaa persnetto-tulosta15.10.2015 22.53
PB oli saneeraus-selvityksessään kertonut pääsevänsä viime vuonna n. 150 miljoonan liikevaihtoon ja tulos oli 150000 liikevaihto. Samalla se selvitti, että se takoo n. 10 miljoonan voiton , mutta tulos on perseestä, ja vain lainan avulla se on pystynyt karttamaan konkurssin.
Yritys ei siten todellakaan ole päässyt saneeraussopimuksen mukaiseen tulokseen ja miten on mahdollista, että velkojainkokous on hyväksynyt lisävelan oton (2 miljoonaa euroa). Tämä on ollut mahdollista, koska Kangasperko on ollut velkojainkokouksen pääheppikeppi.
Kun konkurssia näin vierytetään eteenpäin ja pelataan aikaa, kärsijänä on ainoastaan valtio ja Juankoski- Kuopio. Miksi kukaan ei puutu asiaan. Lähinnä Juankosken kaupunginhallitus. On kyllä todella tosi pellejä. Suorastaan pölvästejä.

eskimoRe: PB jatkaa persnetto-tulosta15.10.2015 23.31
miten joku ois antanu paria milliä, ei kai niin pölvästiä maailma päällään kanssa. paitsi jos pete on taas takuumiehenä juankosken piikkiin

eskimoRe: PB jatkaa persnetto-tulosta15.10.2015 23.35
oho, meinas pulla mennä väärään kurkkuun ja kirjaimet miten sattuu. jos tuo parimillinen pitää paikkansa

alan kolmas miesRe: PB jatkaa persnetto-tulosta16.10.2015 0.57
Älä eskimo hyvä tukehdu pullaan. Kyllä kaksi milliä pitää paikkansa. Jos Pete on pannut hätätilassa omaisuuttaan jo kaniin, niin sitten asia on ihan kunnossa.

Se myös lienee 100% varmaa, että mikään suomalainen pankki, eikä edes ulkomainen luotettava pankki, voi antaa tuollaiselle yritykselle lainaa killinkiäkään. Sellaisia vakuuksia ei löydy.

Mutta kun seuraa Primary Energy Finland Oy tilinpäätöksiä, joista on viimeisimpänä toimitettu vasta 8.6.2015 saapunut vuotta 2013 koskeva tilinpäätös PRH:een, niin voi löytää jäljet sylttytehtaalle.

Maltalla on nykyään "kunnallisen" Biölämmön juuret. Ei olisi aluksi uskonut kukaan, että näin käy Peten juonitteluissa.

Tämän operaation puolesta puhuu myös PRH:n rekisterissä oleva PBFOY:n tilinpäätös per 31.5.2015, jossa PBFOY omistaa biolämmöstä enää 20%:a entisen 30%:n sijasta.

Ainut mahdollinen PBFOY:n rahoittaja näyttää olevan maltalainen Nemea Bank, joka nyt näyttää tulleen Kangasperkon parhaaksi ystäväksi.

Laittomiin biolämpöjärjestelyihin näyttää jäljet johtavan. Tuon sylttytehtaan ja tunkion äärellä näyttää makkaran paistossa olleen myös Savon Voima.

Näissä järjestelyissä Juankosken Nero on jo polttanut näppinsä ja palovammat ulottuu jo ainakin kyynerpäihin saakka.

Peten omaisuus olisikin laitettava mahdollisimman pian takavarikkoon. Sen verran iso piikki on Petellä auki, kun Samovaari-seikkailu selvitetään juuriaan myöten.

On ymmärrettävää, että biolämpö kiinnostaa maltalaista pankkia ja Samoritzia, koska kyllä Samoritz ja myös Juankosken Nero ovat molemmat tieneet, että ei jälleenhankinta-arvoltaan melkein 10 milj. euroa maksava lähes uusi biovoimala voi mitenkään maksaa vain 13 200 euroa, kuten Juankosken Nero on Juankosken hallituksen koukouksissa erilaisten luottokonsulttien lausunnoilla kirkkain silmin todistanut.

Ikkunapöydän raatiRe: PB jatkaa persnetto-tulosta17.10.2015 16.09
Kun edes tilinpäätöksiä ei saada, miksi otamme Premium Board -yhtiöryhmän mitään esityksiä vakavasti? Kangasperko pitää juankoskelaisia pilkkanaan. Hyväksymmekö sen? Kaupunginhallituksen olisi pitänyt antaa ultimaatumi jo ajat sitten ja sen perään konkurssiin haku.

SeuraajaRe: PB jatkaa persnetto-tulosta18.10.2015 19.25
Onko Kagasperko Juankosken virkamiesten käyttämä nukke ja pehmolelu, jolle kaupungin hallitus on lisäksi myöntänyt hänelle oikeudet järjestellä omia etujaan kuntalaisten piikkiin?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: