Keskustelu

alan kolmas miesKaupunginjohtajan korttitalo sortuu14.10.2015 22.52
Luottamuksensa menettäneen Juankosken kaupunginjohtajan ja muiden Tratta PBF:n puuhamiesten tiimalaseissa alkaa hiekka loppumaan.

SS:n toimittaja Juutilainen oli hyvin ajan hermolla, kun tarttui Tratta PBF viimeisimpään tilinpäätökseen, joka osittaa karmealla tavalla, miten heikosti Tectan ja EntreCoten päällystäminen lyö leiville.

Hyvä, jos Risteferin palkat enää pystytään maksamaan loppuvuodesta. Rahaa oli kirstun pohjalla 31.5.2015 vain vaivaiset 53 000 euroa.

Piikissä oli lyhytaikaisia velkoja noin 2.7 milj. euroa ja sitten pitäisi vielä huolehtia saneerausmiehen jättämistä pitkäaikaista lainoista, joita on hoidettavana noin 3.2 milj. euroa.

Saneerausvelkojahan täytyy lyhentää hyväksytyn ohjelman mukaan ja maksaa niistäkin korkoja muistaakseni 3 kk:n välein.

Lassi Nyyssönenkään ei tätä farssia ja katastroofia varmaan aivan provisiopohjalta hoida.

Siitä ei valitettvaasti enää päästä mihinkään, että luottamuksensa menettänyt Juankosken kaupunginjohtaja on ollut tässä Premium Board-sopassa keskeinen toimija.

Kohti Nousua Seminaarissa keväällä 2011, jopa hallituksen puh. johtaja Jouko Lösönen kiitteli kaupunginjohtajan sitkeyttä asian hoitamisessa, jota ilman hanke ei olisi onnistunut. Lösönen antoi myös kiitosta Premium Boardin taitaville neuvottelijoille.

Kieltämättä kaupungin laittomaksi todettu 5 milj. euron takaus oli puuhamiehiltä loistava suoritus.

Operaation avulla Finnveralta ja Handelsbankenilta huijattiin rahaa 12.5 milj. euroa, joka nopeassa tahdissa siirrettiin Maltalle.

Sen lisäksi siirrettiin samaan postikonttoriin myös muiden suomalaisten tavara- ja palvelutoimittajien rahoja vielä sitäkin enemmän.

Kaupunginjohtajaa ja muitakin Juankosken päättäjiä oli varoitettu ennen laittoman takauksen esittelyä ja myöntämistä, että Hangossa oleva Farocon Oy:n vanhan varastohallin käypä vakuusarvo on enintään 500 000 euroa ellei jopa sitäkin pienempi.

Kaupunginjohtaja oli kuitenkin tilannut luottokonsulteiltaan kassavirtalaskelmat, joiden mukaan äskettäin yhdellä miljoonalla eurolla lainarahalla ostetun tyhjän hallin arvo olikin noussut yllättävästi parissa vuodessa jopa 7.5 milj. euroon.

Takauksen myöntämisen aikaan hallin omistus oli Neitsyt Saarilla. Myöhemmin hallin omistus siirtyi Maltalle ja vakuusarvo oli tietysti edelleen vähintään 7.5 milj. euroa.

Toimittaja Juutilasen innostamana tarkistin PRH:n rekisteristä Faroconin tuoreimmat tilinpäätöstiedot per 31.5.2015.

Entinen paksu monikielinen tilinpäätösaineisto on nyt supistunut vain 3:een ruotsinkieliseen sivuun eli saatavilla on vain tuloslaskelma ja tase.

Tuloslaskelmasta voidaan kuitenkin todeta, että logistiikkakeskuksen liikevaihto on nyt notkahtanut parhaimpien aikojen (2012-2013) yli 7 milj. eurosta vain 119 803 euroon.

Faroconin tappio kasvoi viimeisessä tilinpäätöksessä jo -729 919 euroon, kun edellisenä tilivuotena tappio oli -106 237 euroa.

Faroconin tasetarkastelussa yhtiöllä on velkoja yhteensä noin 926 500 euroa ja oma pääoma oli noin 1 540 000 euroa.

Kun otetaan huomioon taseen vastaavien puolella epämääräiset tuloksenjärjestelyerät noin 1 716 300 euroa vuodelta 2013, niin voidaan todeta, että Faroconin korjattu oma pääoma on suunnilleen -176 400 euroa.

Kun sitten vielä tarkistaa Faroconin kassavarat per 31.5.2015, joita oli vain 625.49 euroa, niin voidaan todeta, että Farocon Oy on käytännössä konkurssitilassa.

Tiettävästi kukaan ei ole esittänyt Faroconista yhtä euroa suurempaa lunastustarjousta ja logistiikkakeskuksen internet-sivut ovat lähes kuolleessa tilassa.

Kaupunginjohtaja voi siten vaikka maailman tappiin salata välimiesoikeuden päätöksen lain vastaisesti, mutta salaamalla välimiseoikeuden päätös Faroconin yrityskiinnityksen arvo ei valitettavasti muutu mitenkään nollaa suuremmaksi.

Koska tänään on näiden Tratta PBF-yhtiöiden tulosten suuri julkistuspäivä, niin päätin tarkistaa PRH:n tietokannasgta vielä Primary Energy Finland Oy:n tilinpäätöstiedot.

Aikaisemmin niitä olikin julkistettu vain vuodelta 2011, jolloin luottamuksensa menettäneen kaupunginjohtajan johdolla ja myötävaikutuksella toteutettiin Juankosken Biolämpö Oy:ön liittyviä omistus-jarjestelyjä ja laina-akordeja sekä kaupungin myöntämien lainojen konvertoinnit sijoitukseksi JBOY:n vapaaseen omaan pääomaan.

KHO on kuitenkin nyt todennut kaikki nämä järjestelyt lain vastaisiksi ja määrännyt päätökset purettavaksi.

Primary Energy on viime aikoina vähän virkistynyt tilinpäätösten teossa. 18.6.2015 Primary Energy pystyi jo toimittamaan tilinpäätöksen vuodelta 2013.

Tilinpäätöksestä havaitaan, että hiljaista on ollut yhtiössä. Kahtena viimeisenä vuotena kaikki on mennyt niin nappiin, että vuosien 2012 ja 2013 kaikki luvut on samoja.

Liikevaihtokin on ollut pyöreä nolla yhtäjaksoisesti aina vuodesta 2011 lähtien.

Vieläkään vuonna 2013 Primary Energy ei ole pystynyt selittämään, millä operaatiolla biolämpöä koskevissa asioissa luottamuksensa menettänyt kaupunginjohtaja Savon Energiaholding Oy:n toimitusjohtajan ominaisuudessa pystyi junailemaan asiat Savon Voima OyJ:ssä siihen mallin, että Primary Energy saattoi ostaa 40%:a Savon Voiman omistamia JBOY:n osakkeista, eikä maksanut niistä nähtävästi enempää kuin korkeintaan yhden euron.

Primary Energyn tilinpäätös-asiakirjoissa todetaan, että Primary Energy omistaa JBOY:n osakkeista 51%:a, jotka ovat sisältäneet Juankosken kaupungin myymät 11%:a ja Savon Voiman myymät 40%:a osakkeista.

PBFOY:n tilinpäätöstiedoista taas kävi yllättävästi ilmi, että PBFOY oli myynyt 10%:a omistamistaan JBOY:n osakkeista ilmeisesti jollekin uudelle omistajalle.

Primary Energyn niukoista tilinpäätösasiakirjoista selviää kuitenkin se, että Primary Energy kuluu Landsea Air Ltd-konserniin, jonka kotipaikka on Malta.

Voisi olettaa, että Landsea Air Ltd- konserni on ostanut myös em. 10%:a PBFOY:n myymistä JBOY:n osakkeista.

Näin Juankoskella kaupunginjohtajan seikkaulut näyttävätkin sotkeneet Juankosken kaupungin raha-asiat ja myös päätöksenteon syvälle maltalaisiin veroparatiisikuvioihin.

Tämä vaikutelma vain vahvistuu, kun otetaan huomioon, että Juankosken kaupunginjohtaja oli keväällä 2013 junailemassa PBFOY:n kiinteistöt maltalaisen Nemea Pankin ja sen johtajien (Revestor Oy) käsiin vain noin yhdellä milj. eurolla, vaikka Juankosken kaupungilla on ollut jälkipantti noihin myytyihin kiinteistöihin.

Tiettävästi näitä kiinteistökauppoja ei ole asianmukaisesti käsitelty esim. kaupungin valtuustossa.

PBFOY:n viimeisimmässä tilinpäätöksessä noiden kiinteistöjen vuokraoikeuksien arvo oli 12.5 milj. euroa, joten kovalla alennuksella kaupunginjohtaja näyttää junailleen ja hyväksyneen kiinteistökaupat.

Irvokasta on, että samaan aikaan kiinteistökauppojen kanssa kaupunginjohtaja selitteli ja esitteli kirkkain silmin, että Säyneisen kyläkoulu täytyy lakkauttaa koulun tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi.

Juankosken pienen kapungin veronmaksajia ajatellen on erittäin arveluttavaa, että kaupungin liikekumppaniksi on ilmestynyt täysin tuntematon veroparatiisiyhtiö, jolla on nyt sormensa pelissä ainakin seuraavissa sijoituksissa ja operaatioissa:

- Faroconin tyhjillään oleva logistiikkakeskus

- Seisova PBFOY:n pahvitehdas, josta kaupunki omistaa viimeistelyhallin

- Seisova JBOY:n biovoimala, josta kaupunki omistaa 30%:a

- Juankosken Ympäristönhuolto Oy (yhteinen PBFOY:n kanssa ja sijaistee vielä nähtävästi PBFOY:n vuokraaman kiinteistön alueella)

Keskeisen roolinsa vuoksi PBFOY-yritysryhmän rahoitus- ja muissa järjestelyissä kaupunginjohtaja vaikuttaa Troijan hevoselta ja näyttää toimivan selvästi PBFOY-yritysryhmän lukuun.

On outoa, että Savon Voima OyJ:ssä ei ole puututtu tähän epämääräiseen asiaan.

Voidaan kysyä, onko Savon Voima niin varakas yhtiö, että se voi lahjoitella lahjahinnoin lähes uusia seisovia voimaloita maltalaisille tuntemattomille liikemiehille?

ikkunapöydän raatiRe: Kaupunginjohtajan korttitalo sortuu15.10.2015 10.08
Miksi Biolämmön osakkeiden 10 %:n osuuden myymistä ei käsitelty hallituksessa ja valtuustossa? Kerro, kerro, Kangasperko, kuka on maassa ovelin.
Ovatko Heimo ja Veijo tämän järjestelyn laillisuuden takana?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: