Keskustelu

Pekka VHyvä Kaavi30.10.2015 19.30
Moro,
olen joka suhteessa seurannut Kaavin nousua Koillis-Savon kauppa- ja palvelukeskukseksi ja onnittelen Perussuomalaisten hallituksen puheenjohtaja Miettistä , kunnanhallitusta ja ritoten kunnanjohtaja Ari Sopasta. Sopanen on osoittanut toiminnallaan ja johtamistaidollaan, että pienikin kunta voi olla elinkelpoinen ja hyviin toimeentuleva kunta modernissa kuntarakenteessakin. Ari, täydet pisteet.

Menestyvän kunnan kivijalka on elinkeinopolitiikka ja valistunut johtaminen. Vaikeistakin asioista on keskusteltava, riideltäväkin joskus ja lopulta hyvän sovinnon saamisen kautta yhteinen sävel, josta kumpuaa mainio tulos.
Vaikeuksia on ja varmasti tulevaisuudessa enemmänkin, mutta kun yhdessä puidaan asiat ja etunenässä johtamassa on kyvykäs
On todettava, että kun Juankoskella luovutettiin, niin Kaavilla vasta aloitettiin täysi rähinä. Isänmaallista ja oikea asennetta on vaadittu. Juankoskella sitä ei löytynyt, vaan heikko johtaminen virkamiespuolella, kuten myös kyvyttömyys luottamushenkilöpuolella tuhosi Juankosken kaikki mahdollisuudet toimia itsenäisenä kuntana. Mutta hyvä, että edes naapurikunta näytti närhen munat.
Onnea Kaaville, kaavilaisille ja aletaan etsimään kämppää Kaavilta. Ystävätkin ovat jo sinne löytäneet Helsingistä asti ja yritys pyörii täysillä ja siitäkin suuri kiitos Kunnanjohtaja Sopaselle.kunnanjohtaja, niin tulos on taattua A-sarjaa.

PVRe: Hyvä Kaavi30.10.2015 19.32
Moro,
muuten tämä artikkeli huomisessa Savon sanomissa: "
Mikä tuo ihmisiä reilun 3 000 asukkaan kuntaan? "Viinakauppa vetää"























Kuva: Tapio Hartikainen Keijo Ojasalmi (vas.), Reijo Peltonen, Heikki Tirkkonen ja Veikko Ahvenainen pitävät Kaavia koko Suomen parhaana kuntana.
Keijo Ojasalmi (vas.), Reijo Peltonen, Heikki Tirkkonen ja Veikko Ahvenainen pitävät Kaavia koko Suomen parhaana kuntana.

18:14
Vaatekauppa, rautakauppa, kirjakauppa, kenkäkauppa. Hotelli, ravintoloita, kampaamoja, optikko ja suutari. Reilun kolmen tuhannen asukkaan Kaavilla on säilynyt palveluita kokoonsa nähden runsaasti.

? Viinakauppa vetää, tietää keskustan kahvilaan kokoontunut kyläparlamentti.

Heidän mielestään Kaavi on Koillis-Savon keskeisin paikka, minne tullaan pitkänkin matkan päästä asioimaan. 140-vuotiaalla Kaavilla menee kyläparlamentin mukaan hienosti. Palveluita on kunnassa riittävästi, Kaavi kuuluu yliopistosairaalan alueeseen ja eteläänkin pääsee sukkelaan Kuopion lentoasemalta.

? Kaavi on paras kunta koko Suomessa. Kaikki tunnemme toisemme ja on hyvä olla, Keijo Ojasalmi kiteyttää.

Perjantaina parlamentin puheenaiheena on ollut kunnan asioiden sijaan Kanarian saaret, minne herrat ovat lähdössä muutaman viikon päästä lomalle.

? Kaavi ei voita Kanariaa lämmössä, mutta muuten kyllä. Pari palmua kun tänne saisi, Ojasalmi haaveilee.

Ojasalmi muutti Kaaville kolmisenkymmentä vuotta sitten. Aluksi kuntaan veti työ, mutta lopullisesti Ojasalmen sai pysymään kunnassa luonto: jylhät vaarat, marja- ja sienimetsät.

? Lapsiperheille Kaavi olisi mainio paikka asua, Ojasalmi mainostaa.

Kaavi juhlii sunnuntaina 1. marraskuuta kunnan 140-vuotispäiviä. Ohjelma alkaa klo 10 juhlajumalanpalveluksella, jonka jälkeen on kahvitarjoilu koulukeskuksessa. Juhla alkaa koulukeskuksessa klo 12."

Eero KekäläinenRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 7.17
Työkseni liikun ympäri ampäri itä ja keskisuomea ja olen huomannut kuinka kuntien talouden kurimus aiheuttaa ongelmia mm. infran rakentamisessa. Mennäviikolla vapaapäivänä poikkesin siviiliautollani Kaavin kylällä hlökohtasella asiallani ja etuajassa odotellessani sovittua tapaamista ehdin kierrellä ex kotikyläni pääraitin ulkopuolella olevat sivukadut ja tiet. Silmä pyöreänä katsoin kuinka kaavin kunta on laittanut rahaa infraan. Sivukadut ja tiet on uutta asfalttia, raviojat on siistitty, viemäriverkkoa kunnostetaan, ym.ym.
Ei oo ihme et moropekkakin on tunnustanut julkisesti, mikä ero on juankosken ja kaavin välillä. Missä on juankosken infran rakentaminen ?? Koirienpaskomispuisto. Rautatien sillanalusen syventäminen. Sekin tosian ei ole kaupungin, vaan tieviranomaisten toimenpide. Siihenjohtava toimenpide oli hämmästyttävä. Nykyisten raskaankaluston korkeusten nosto 4,4 metriin aiheutti sen et tässä alkottomassa kaupungissa raskas kalusto joutuu kiertämään sillan jostakin muualta. Helppo nakki. Uudenkylän kautta, mut kun kaupungin viisaat hokasivat et uudenkyläntie onkin niin huonossa kunnossa et sehän särkyy lopulisesti, vaikka eihän se voi mennä enepää huonommaksi ja vaihtoehtona vois olla soratie tialasta sillankupeeseen, joka olis talventullen aivan mahdoton reitti raskaille, nilsiästä päin tuleville yhdistelmille. Järkevä vaihtoehto olis ollut vain uudenkyläntien kautta Laitetaampa 30 tn painorajoitus uudenkyläntielle., joka on ollu rakentamisensä jälkeen täysin kunnostamaton. Raskas kalusto ajaa sitäkautta. ok tie on menny niin huonoon kuntoon raskasliikenteen vuoksi et elykeskuksen tarvii maksaa kunnostus. Miksi raskaskaluston liikenne on lisääntynyt juankoskella ??
Siksi, koska jännevirran sillalle asetettiin 65 tn painorajoitus sillan huonokuntoisuuden vuoksi ja idästäpäin, huom !!!! kaavilta (luikonlahden rikastamolta} tuleva tavaravirta tarvii kiertää jostakin. Sanon edelleenkin voi pyhä yksinkertaisuus. Nytkin kun jännevirran sillalla on 65 tn rajoitus yhtä ajoneuvoyksikköä kohti, kukaan ei valvo sitä et samaan aikaan sillalla voi olla kaksi 65 tonnin yhdistelmää. Anteeksi juttuni lipsahti ohi juankosken.Nyt kun kaavi juhlii 140 vuotista taivaltaan, tervetuloa kaikki juankoskelaisetkin mukaan ex kotikuntani juhlaan. Tulkaa katsomaan kuinka kaavilla on vielä tilaa rakentaa taloja hienoille paikoille melkein keskellä kylää.

Eero KekäläinenRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 11.12
Lisäys ed. kommenttiini.
Voi pyhä yksinkertaisuus. Minunkin pojan pöllirekat 76 tn. joutuu kiertämään. Mut firman kaksi 60 tn. yhdistelmät voivat kaksistaan ajaa samalle sillalle peräkkäin. Mihin on helsinkissä kadotettu niin useasti kysytty ja tarvittu maalaisjärki ??????

YlermiRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 11.16
Ylläolevasta kirjoituksesta voi tehdä sen huomion, että olisi parasta kiertää Juankoski kokonaan. Ja vielä toinen huomio: mitään tehdasta ei ole tulossa Juankoskelle.
Myös se , että valtio ei halunnut Juankoskea puuterminaalipaikaksi on selvinnyt. Ei ole liikenne mahdollisuuksia, koska johdossa on esim. entinen liikenneopettaja ja koulun rehtori.

varavaltuutettuRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 11.21
Maalaisjärki on Kaavilla. Juankosken kateelliset yrittävät valehdella itselleen ja muillekin, että täällä olisi jotain konsulttien tuomaa järkeä. Hah-hah ja hoh-hoh...
Kangasperkokin on useaan otteeseen kertonut luottamushenkilöille, miten huonoja ja kalliita päätöksiä Kaavilla on tehty.

MKRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 14.33
Kaavilla on ne kaksi suurta syytä siihen, että se porskuttaa ja Juankoski on uponnut.
Ne kaksi syytä ovat : Ari Sopanen ja vielä merkittävämpi osuus on Kangasperkolla, siis Juankosken heikolla ja täysin väärää talouspolitiikkaa ja elinkeinopolitiikkaa harjoittavalla kaupunginjohtajalla. Ja että Kangasperko ei ole Kaavvin kunnajohtaja.

Kyllä tietysti suuri syy on myös henkilöillä nimeltä Rauno Kettunen ja Jouko Lösönen, joiden täysin käsittämätön toiminta Juankoskella merkitsi kunnan tuhoutumista.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 15.10
Johdossa se on vika, jos virta ei kulje Juankoskella!

Johto on syytä vaihtaa mahdollisimman nopeasti. Sitten virta taas kulkee.

eskimoRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 15.43
ravintola ja hotelli kaavilla, säyneisistä katoen voi näyttää siltä. mutta kyllä kaavilaiset edelleen taitaa ajaa juankosken juottoloiden kautta kuopioon ja tahkolle illanviettoon

Eero KekäläinenRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 16.11
Täytyy myös muistaa vanha sanonta. Kaikki johtuu kaikesta. MK sanoi sen.
Kaavin kunnanjohtaja Sopanen on osoittanut kyvykkyytensä pikkukunnanjohtajana.
Kuitenkaan syytä kunnan menestykseen ei voi vierittää pelkästään Sopasen syyksi.
Nousukiitoon on vaikuttaneet niin monet pienet asiat. Kaavilla on yrittäjäyhdistyksen puolella merkittävä panos kannustaa uusien yrittäjien mukaantuloon. Puhumattakoon siitä, et vanheneville yrittäjille olis perheen piirissä jatkaja. Tämä on se maailman tärkein asia, et perheen uran jatkajia ei lyödä maanrakoon ajattelemalla et onhan se hyvä rellestää, isäs/äitis se teki sinullekin kaikki valmiiksi.
Olkaamme kaikkien niitten nuorien yrittäjien puolella, jotka uskaltaa panostaa pienelläkin kylällä. Ja toinen maailman tärkeä asia on se että kunnan johto ja varsinkin päättäjät ymmärtäisivät jos jollakin nuorellakin yrittäjällä on uusia ideoita luoda työtä pikkukuntaankin.
Enkä nyt puhu itsestäni, enkä poikani puolesta, koska molemmat olemme poissa kaavilta, vaan yleisestä hyvästä.

JJRe: Hyvä Kaavi31.10.2015 16.57
Missä Juankoskella on juottoloita. Yksi löytyy , ja kunnon baaari-biljardi- musiikkipaikka Muuruvedellä. Hyvä Masa.

MLRe: Hyvä Kaavi1.11.2015 23.07
Kaavilla on kaikkea. Hyvää syntymäpäivää.

MiesRe: Hyvä Kaavi3.11.2015 21.18
Kaaville tulossa koillis-Savon sisäurheiluhallikin. Hyvä Kaavi.

sählynpeloojaRe: Hyvä Kaavi3.11.2015 21.26
Juankoskele tekonurmikentä, eekö kaapunnin rahoile oes muutae käätöö, kun potkupalo pyhättö rakento muutamale käättäjäle.

Ikkunapöydän raatiRe: Hyvä Kaavi3.11.2015 21.37
Kangasperko, Konttinen ja Tirkkonen ovat peruneet tekonurmen rahoittamisen. Se taisi kuulua puuterminaalihankkeeseen.
Premium Board ja Farocon tarvitsevat vielä rahaa. Ajatelkaa, miten käy, jos tehdasrakennukselle tulee kylmä? Entä koneet? Miksei niitä ole kaikkia myyty?
Kyllä osaavat Veijo ja Heimo olla saamattomia. Kristeriä ja Raineria kyllä on naurattanut monet kerrat, kun Pete on pyörittänyt rulettia.
Kuopiolaiset pistävät varmasti tuulemaan.

KaikuRe: Hyvä Kaavi3.11.2015 22.27
Kohta konkurssi, onneksi.

kiekuRe: Hyvä Kaavi3.11.2015 22.47
Joulukuussa on taas Tratta PBF:n ja biolämmön kassojen kurkistusaika.

Tyhjältä nayttää, tyhjältä näyttää.

Eiköhän käräjäoikeuskin jo ala uskoa. Tosin valtuustojen valitsemat lautamiehet kuuluu olevan Suomessa poliittisessa ohjauksessa.

Kuopion "maito-oikeudessa" voi ollakin se syy, miksi Nyyssöstä ei uskottu jo viime kesäkuussa, kun Nyyssönen totesi, että tästä ei tule biolämmön kanssa lasta eikä sitä.

Ei todellakaan ole tullut mitään. Tratta PBF:n oma pääoma on noin 2 milj. euroa miinuksella, joten siitäkään ei voi tulla mitään, vaikka kuinka saneerataan.

Tuotanto on jo saneerattu pois, henkilökunta on jo saneerattu pois. Nyt puuttuu enää, että pahvitehtaan neuvonantajana toiminut Juankosken Nero saneerataan pois, niin kyllä asiat sitten lähtee taas luistamaan..

kuavilainenRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 8.06
kaavin kunnanhallitus esittää kyläkoulut lopetetaan. Takit ja koltat kääntyy.

alan miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 10.23
Tämä on pitkäjänteistä politiikkaa. Tietenkin kyläkoulut lopetetaan, koska on uusi koulu, jossa oppilaat voivat aloittaa.

Vaihtoehtona oli, että vain yksi koulu lopetetaan ja kunnan veroa nostetaan. Juankoskella ei ymmärretä järkevää kunnan talouden hoitoa.

alan kolmas miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 14.36
Mistä kuavilainen on moista tyhmyyttä kuullut.

Tarkistin Kaavin 2.11 hallituksen 3.11. valtuuston esityslistat. kuavilaisen esitystä ei näkynyt kummallakaan.

On hyvä, että Kaaville tulee uusi koulu, mutta siitähän ei automaattisesti johdu se, että kyläkoulut pitäisi perustuslain vastaisesti lopettaa, kuten alan mies on yllä jo innostunut.

Nyt kaikissa kyläkouluissa siirrytään pilviaikaan, joten opetus ei tehostu seiniä rakentamalla vaan pienryhmissä vaikka kotona.

Yksinomaan koulujen kuljetuskustannuksisssa syntyy pienkouluissa satojen miljoonien säästöt Suomessa. Nykymetodeilla koulujen erikoistuminenkin tulee mahdolliseksi.
Kaikille oppilaille ei kannata opettaa edes integraalilaskentaa. Monipuolinen kielitaito sen sijaan tulee olemaan tärkeä.

Minä olen kyllä aikoinaan joutunut paljon opiskelemaan linja autossa, kun piti käydä kahta korkeakoulua yhtä aikaa, mutta nykyään ei tarvitse enää autoissa opiskella, koska meillä on jo tietokoneet. Tärkeätä on se, että tieto liikkuu, ei se, että oppilas liikkuu. Paitsi liikuntatunnilla, joita viisas Sanni Grahn-Laasonen nyt haluaa lisätä.

Kouluja ei myöskään uhkaa lähitulevaisuudessa minkäänlainen oppilaspula, koska työperäisiä ja lapsirikkaita mamuja tulee Suomeen lähivuosina noin 100 000 ja silloin meillä on moderneista kyläkoulusta huutava pula.

Luotan siiten, että Sanni Grahn-Laasonen on tämän asian jo sisäistänyt.

Sote-uudistuksen myötä koulutuksen järjestäminen jää itse asiassa kuntien ainoiksi tehtäväksi, jolloin kuntatalous ei voi verotusoikeuden johdosta koskaan kaatua eikä mennä raiteiltaan.

Hyvään koulutukseen tulee siis aina rahaa riittämään ja sellaiset kunnat kehityy, jotka pitää huolta moniarvoisesta ja korkealuokkaisesta opetuksesta. Kaikki mamutkin korostavat Suomeen muuton yhtenä motiivina sitä, että he haluavat opiskella ja Suomessa koulutus on korkealla tasolla.

Opettajavalinnalla on tässä prosessissa tärkeämpi merkitys kuin koulutaloilla. OAJnkin olisi aika jo heittää TESSIT nurkaan ja sallia opettajien palkkojen erityminen. Voisi harkita jopa tulospohjaista palkanmaksua.

alan mies elelee vielä Jussi Virolaisen vanhassa peruskouluajassa. Konsepti on vain noin 50 vuotta vanha, jolloin esim. tietokoneita ei vielä ollut edes keksitty. Nyt tietokone on jokaisella mamullakin, joten meillä Suomessakin on aika siirtyöä nykyaikaan myös kouluissa.

Takit ja koltat kyllä kaikilta kääntyy Kaavilla ja muuallakin, kun silmät avataan uuteen pilviaikaan.

alan miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 14.47
Virallisista pöytäkirjoistahan tuo kyläkoulujen lopetustieto löytyy. Ja kunnan johdon esitys sai ylivoimaisen äänivyöryn.

Taantumus yritti Kaavillakin säilyttää kyläkouluja, mutta onneksi kunnan johto on viisaampi ja modernimpi kuin kyläläiset. Muutosvastarinta on inhimillistä, niin kuin Juankoskelta olemme oppineet.

Hyvä kaavi!Re: Hyvä Kaavi4.11.2015 16.49
Täytyy myöntää, että ratkaisu on yllättävä ja erikoinen, mutta koska asian ratkaisseet henkilöt ovat kaavilaisia, voidaan päätöstä pitää hyvänä ratkaisuna.

alan kolmas miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 17.12
Oli varmaan vanhempi pöytäkirja, jossa tieto oli.

En ole ihan tarkkaan seurannut Kaavin koulupolitiikkaa. Mutta muistaakseni Kaaville rakennettiin kalliilla rahalla uusi koulu, eikä siinä taidettu soveltaa edes elinkaarimallia, joten lyhytnäköistä on ollut kouluissa ajattelu Kuavillakin ja päätökset sekä valmistelut ovat perustuneet aikaan ennen mamuja.

Onneksi tyhmiä päätöksiä voi tietysti perua. Juankoskellakin on ollut aina tapana tehdä tyhmiä päätöksiä vaikka kolme kertaa peräkkäin, kuten tehtiin taannoin biolämmön kohdalla ja kaupungin tappaneessa takauksessakin useita kertoja.

Kun ei anna periksi, niin lopulta kunnankin päättäjät joutuvat taipumaan järjen edessä. Ja voi joutua jopa perumaan tyhmät päätöksensä, kuten myös sitten kävi mm. biolämmön osakekaupassa. Peruminen vain tapahtui liian myöhään. Vahinko oli Juankoskella jo ehtinyt tapahtua.

Eilisessä MOT ohjelmassakin jo todistettiin useimpien taloustieteilijöiden toimesta, että EU:ssa Austerity Ollin austerity- ohjelmat (talouskuri) ovat olleet hullun puhaa.

Uutisissa näköjään kerrottiin juuri, että Paskahuusikonsultti Paula Lehtomäenkin mummojen huussien jätevesiasetuksia muutetaan inhimillisemiksi. Kuitenkin mummoja piti kyykyttää noin 2 miljardilla eurolla ennekuin huomattiin, että kepuloisten Paskahuusikonsultti oli erehtynyt.

Austerity Ollin toimesta EU:n talous on saatu kuralle ja Suomessa mm. koulut suljetaan talouskurin vuoksi, vaikka sote-uudistus muuttaa koko kunnan toimintakentän. Suomessa paperimiehet ja kaikki koodaajatkin laitetaan työttömyyskortistoon tai hakeutuvat Viroon, kun meidän pitää pelastaa Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian pankit.

Meidän pitäisi nöyrästi tunnustaa, että kaiken kurjuuden pääsyy on täysin mieletön ja Suomen hyvinvointivaltion tuhonnut euro-kytkentä.

Nämä kytkytin-miehet olisi hyvä laittaa vastuuseen. Vastuun hintakin on jo laskettu ja on suuruusluokkaa 40 miljardia euroa lyhyellä tähtäyksellä (tarkempi laskelma prof. Vesa Kanniainen: ero eurosta 20 miljardia, BKT menetys 20 miljardia euroa). Ja pitemmällä tähtäyksellä (20 vuotta) aiheutettu vahinko on noin 300 miljardia euroa.

Mehän on jo yhdet sotakorvaukset maksettu viimeiseen peniin asti. Kyllä ainakin minusta piikin pitäisi nyt olla jo kiinni ja alettaisiin vihdoin kehittämään yhdessä Suomea.

Meitähän ei kovin paljon ole tässä maailmassa enää jäljellä.

Käykö meille samalla tavalla kuin Venäjällä Marin asukkaille?

PVRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 19.08
Moro,
Kaavia voidaan pitää monella tavalla hyvin erikoisena paikkakuntana, ja nyt olisi mielessäni Savon Gallialaiskunta. Itsenäinen, itsepäinen ja itsehallintoinen. Minulta saa erittäin korkeat pisteet.
Myös Kaavilaishallinto on erittäin selkeää, avointa ja poliittisesti hienoa tasoa.
En edes iitsi verrata omaan kuntaani, sillä ero on niin valtava. Kaikessa suhteessa.
Onnittelen. Säyneisen kyläkoulu lakkautettiin ja samoin käy Kaavin kyläkouluille. Iso, tasokas ja liikunnallinen yhtenäiskoulujärjestelmä rulettaa.

alan miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 19.26
Kun akm aina kirjoittaa enemmän kuin lukee, niin kehotan lukemaan tulevan valtuustokokouksen esityslistan eli alustavan pöytäkirjan, jossa päätetään veroäyristä ja kyläkoulujen lakkautuksesta.

alan kolmas miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 19.35
Kunnallisessa päätöksenteossa pitäisi katsoa ajassa eteenpäin. Eikä vain päättää tehokkaasti, pikaisesti ja jämerästi.

Vastauksia ei löydy peruutuspeilistä. Peruutuspeilissä opetuksia löytyy sitäkin enemmän, mutta opetuksista ei vain oteta meillä oppia. Huomenna tulee jonkinlaiset raamit sotelle. Sitten ollaan taas vähän viisaampia.

Koulupäätöksissä, jotka on tehty ennen "Manu ja Pilviaikaa" ei ole mitään mieltä.

Kysymys on laajamittaisesta ja sytemaattisesta kansantaloudellisesta tuhlauksesta. Yhden vaihtoehdon politiikasta, jolla Suomea on valitettavasti mutta tehokkaasti ajettu alas viimeiset 20 vuotta. Tosi surullista!

Tehokas ja jämerä kunnallinen pikapäätöksenteko sai Juankoskella kauniin lopun.

Lasku laitettiin veronmaksajien piikkiin.

alan kolmas miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 22.07
Kiitän alan miestä lukemiseen ohjauksesta.

Olin olettanut, että koulutus on jotenkin tärkeä kunnallinen tehtävä. Oletin siis, että sitä koskeva päätöksenteko tapahtuu myös huolellisen harkinnan ja selvitysten perusteella.

Tästä syystä en havainnut Kaavin esityslistaan kirjattua hallituksen koulupäätöstä, josta on näköjään päätetty lähes huutoäänestyksellä hallituksen veroprosenttipäätöksen sivulauseessa.

Perustelu näyttää siis olleen taloudellinen, joka ei näköjään perustu mihinkään tosiasiaan, koska meille on nyt tulossa laajamittainen kunnan tehtävien uudelleen organisointi soten kautta. Jo huomenna kuullaan asiasta lisää.

Tulevaisuudessa kunnissa pääpaino tulee kuitenkin olemaan koulutuksen hyvä järjestäminen. Melkein kaikki muu menee valtion piikkiin. Kaavin kaavailema 21.75%:n veroprosentti on siis täysin hatusta vedetty luku vähänkään pitemmällä täntäyksellä, koska kunnan veroprosentti painuu lähivuosina tasolle 5-7%.

Tässäkin valossa Kaavin kunnanhallituksen päätös herättää suurta hilpeyttä, vaikka Moro Pekka ja alan mies ovat kiirehtineet jo ylistämään Kaavin tekokasta päätöksentekoa.

Kun tuo koulujen sulkemien näytää olevan noin helppoa, niin miksi esittelijä ei ole samalla ehdottanut kaikkien Kaavin koulujen lakkauttamista?

Minusta se olisi vasta ollut todella tehokas ja virtaviivainen Savo-gallialainen ratkaisu.

Siinä kustannussäästöt olisivat olleet aivan omassa luokassaan. Päätösen seurauksena, olisi saattanut siintää myös kuntaliitos Kuopion kanssa, koska onhan järkevää ajatella kouluasioistakin laajemmasta näkövinkkelistä. Silloin voidaan havaita, että joku kyläkoulu on himpun verran väärässä paikassa Kuopion näkövinkkelistä tarkastellen.

Olisi mukava kuulla valtuustossa, millä perusteilla Eino M., Jorma R., Elvi H., Antti M., Pasi P., Hilkka T. ja Kirsti T. nyt kannattivat veroprosentin nostoa 0.5%:lla ja kyläkoulujen lakkauttamista kustannussyistä. Minkähän takia kaikki maailman johtavat talousasiantuntijat sanovat, että nyt jos koskaan täytyisi elvyttää halvalla lainarahalla ja näin luoda kysyntää myös julkisssa palveluissa.

Englannissa ja Amerikassa tällaista säästämistä pidetään hölmöläisten hommana.

Kaavihan ei ole mikään kriisikunta, koska kunnassa on joka tapauksessa tolkullinen kunnanjohtaja.

Alla Kaavin kunnahallituksen pikapätös kaikille syyniin:

"Kunnanhallituksen jäsenille on jaettu esityslistan mukana päätöksenteon tausta-aineistoksi tämän hetkinen talousarvion 2016 valmistelun tilanne (valtuustotasoinen käyttötalousosa; eurot ja tekstejä, tuloslaskelma, investointiosa ja rakentamisohjelma tekstiosineen).

Ehdotus: Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että veroprosentiksi vuodelle 2016 vahvistetaan entinen 21,25 prosenttia ehdolla, että molemmat kyläkoulut lakkautetaan syksystä 2016 alkaen.

Puheenjohtajan avattua keskustelun esitti Minna Oksman Harri Saarion kannattamana, että veroprosenttia korotetaan 0,5 prosenttiyksikköä 21,75 prosenttiin ja lakkautetaan yksi kyläkoulu.

Puheenjohtaja päätti keskustelun ja teki seuraavan äänestysesityksen: "Suoritetaan kädennostoäänestys, jossa ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä, nostavat ensin kätensä ja sitten nostavat kätensä ne, jotka kannattavat Minna Oksmanin esitystä." Äänestysesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksessä esittelijän esitys sai seitsemän ääntä (Eino Miettinen, Jorma Räsänen, Elvi Heikkinen, Antti Miettinen, Pasi Pitkänen, Hilkka Tiilikainen ja Kirsti Toikka) ja Minna Oksmanin esitys kaksi ääntä (Minna Oksman ja Harri Saario).

Päätös: Puheenjohtaja totesi esittelijän esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi äänin 7-2. Pöytäkirjamerkintä 1: Pasi Pitkänen poistui kokouksesta."

Täytyy onnitella Minna Oksamania ja Harri Saariota, että olette tajunneet asiat oikein. Säästyi ainakin toinen kyläkoulu. Joukossa tahtoo yleensä "tyhmyys tiivistyä".

Kyllä veroprosenteissa eroa on: 5-7% on paljon pienempi kuin 21.75%.

"Sirpan kanssa landelle muutettiin
rahat ei riitänyt jäädä kaupunkiin
tää tila oli puoli-ilmainen
kyläraitti täysin hiljainen
uusi alku meille avautui

kylppärin seiniä remppailitiin
pois mustat pilkut laatoista hangattiin
Sirpa löysi Elloksen kuvaston,
eikä ollut viikkoon onneton
syksyn myötä lehdet lakastui

missä voisimme vielä säästää,
voiko mäyräkoiran luontoon päästää,
kun lokakuussa öisin pakastaa?"

alan miesRe: Hyvä Kaavi4.11.2015 23.25
Mitä se akm taas höpöttää. Kaavihan on rakentamassa uutta koulua juuri sen takia, että vanhat kyläkoulut voi lakkauttaa. Päätös lakkauttamisesta on tehty johdossa jo silloin, kun uuden koulun rakentamisesta on tehty päätös. Ja molemmat kyläkoulut lakkautetaan ihan varmasti.

Uuden koulun edistymistä voi seurata rakentajan viikkoraportoinnista kuvineen ja hyvin näyttää etenevän.

Minä en ainakaan tiedä, kuinka puhdas sisäilma noissa kyläkouluissa on. Yleensä ne ovat myrkkypesiä. On todella vaarallista, jos altistuminen myrkkyihin ja allergeeneihin alkaa jo alakouluiässä. Ei särkevään päähän jää opetuksesta jälkiä.

Kaavin suuri ongelma on se, että lähes Suomen suurimmat valtionavut varmasti pienenevät. Kuinka hyvin sitten uusi sote-ratkaisu paikkaa sen on täysin arvailun varassa. Eivät Savon perukat voi iänikuisesti elää etelän kaupunkien kustannuksella.

alan kolmas miesRe: Hyvä Kaavi5.11.2015 0.25
Tänään tuli valaisevaa A-studiotietoa taas Suomen koulujen sisäilmoista. Nyt YLE:n toimittaja Kirsi Heikel on laittanut tuulemaan ja alkaa vihdoin Suomen homekoulujen valtakunnallinen kartoitus.

Ehkä jo ennen joulua Kirsi kertoo meille listan lakkautettavista homekouluista ja rehtorien haastattelut päälle. Demut saavat taas uutta amitsuunia hallituksen morkkaamiseen, kun koulutkin kolmen ässän hallitus on päästänyt pahasti rapistumaan. Ja nuori Sanni Grahn-Laasonen vaan joutuu säästämään kaikesta.

Aika vaikeassa tilassa oli Kirsin haastattelema Lahden koulun kielten opettaja. Tuli mieleeni, että mahtoiko opettajalla olla jo ennestään allergisuutta tai jotain herkkyyttä erilaisille ötököille ja kemikaaleille. Niin pahaksi oli tauti äitynyt.

Se on kyllä sanottava, että allergioiden kanssa ei ole leikkimistä. Juha Sipiläkin on jo kahdesti ollut menehtyä vaikeaan maitoallegiaan, mutta silti Valio myy maitoa entiseen tahtiin suomalaisille.

alan miehelle sen verran, että tiedän kyllä Kaavin rakentavan uutta koulua, mutta jos oikein muistan, niin rahoitus on järjestelty kalliisti vanhanaikaisella tyylillä. Minä luulen, että alan mies on siinä oikeassa, että Kaavin uuden koulun rakentamiseen liittyy ajatus kyläkoulujen sulkemisesta.

Olen varmaan jälkijunassa tässä asiassa, mutta olenkin todennut vain, että Kaavilla koulupäätös on tehty ilmeisesti ennen "Mamu ja Pilvi aikaa". Mamuthan meille syöksyi tähän maahan vasta pari kuukautta sitten. alan miehen on turha luulla, että mamuvirta jotenkin loppuu lähiaikoina. Isokallion visiossa meille voi pian tulla vaikka miljoona mamua.

Minua huolettaa se, että mamuliikenne on meille vilkastunut myös idästä päin, eikä meillä ole tarkkaa kuvaa siitä, minkä väriset vaatteet on noilla mamulla päällään. Metsän siimeksessä ei helposti erota vihreitä maastopukuja.

Minulla ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, että rakennetaan uusia kouluja ja kunnostetaan vanhoja, mutta kyläkoulujen kohdalla meillä on menty järjettömyyksiin ja tämä ei ole pelkästään minun mileipiteeni.

En halua aliarvioida noita sisäilmaongelmia, mutta aikoinaan asustelin itsekin valtion 1950-luvun alussa rakentamassa virastotalossa, eikä minulle mitään ongelmia tullut, vaikka paljon oltiin kavereiden kanssa kellareissa ja vintillä sun muualla.

Nythän tuo talo seistä töröttää keskellä kylää ja on todettu jo varmaan ainakin 10 vuotta sitten täydelliseksi homepesäksi.

Jos tulkitsin Kirsin välittämää hometietoa oikein, niin kaikki vuosina 1960-70 rakennetut isommat ja pienemmät kyläkoulut täytyy näköjään meillä purkaa.

SAK:n mihet ovat olleet sitä mieltä, että mamu ei kelpaa meillä edes homekoulua purkamaan, koska siinäkin pitää olla ammattimies.

Homekouluja purettaessa onkin ehkä parasta ottaa käyttöön dynamiitti, jolla UPM:kin taannoin purki vanha myrkyllisen vaneritehtaan muistaakseni Kaukkaalla. Siitäkin näin hyvää videokuvaa.

Nyt olisi hyvä saada Kaavin uudesta koulusta myös videokuvaa, niin voidaan seurata rakennustyömaan etenemistä reaaliajassa ja valvoa, että uutta homekoulua ei tähän maahan pääse synymään. Homekouluhan tehdään yleensä aina rakennusvaiheessa.

voi hyvä reppanaRe: Hyvä Kaavi5.11.2015 14.56
Paikallinen pösilö itkee paikallislehdessä kun lakkautetaan oman kylän koulu. Pösilö ite oli ajamassa Kaaville ylisuurta koulua hinnalla millä hyvänsä. Rakennus on mitoitettu kaikille kaavilaisille oppilaille ja ei pösilö tajunnut että sehän tarkoittaa sitä että sivukylien koulut lakkautetaan.
Istunut vieläpä kaiken kukkuraksi kunnanhallituksessa viimeiset kuusi vuotta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: