Keskustelu

kyrsiintynyt veronmaksajaKaupunginjohtajan virheetön suoritus2.11.2015 14.03
Jälleen virheetön suoritus Kangasperkolta. Tilinpäätös vuodelta 2014 on valmistunut ja talousarvio vuodelle 2016 on julkistettu.

Kaupungin väkiluku on pudonnut suoraviivaisesti ilman mitään häiriötekijää koko ajan vuodesta 2005.

Vuonna 2005 asukkaita oli vielä 5 583. Vuonna 2016 ei päästä ihan vielä nollaan, mutta 4 722 on ihan hyvä alustava työluku. Vähennystä tulee siten jo 15.4%:a.

Asiat meillä meni päin prinkkalaa, kun vuonna 2010 jouduttiin pakkoinvestointeihin ja päätettiin porukalla ottaa syömävelekoo 14 miljoonoo euroo.

Nythän meillä onkin sitten velekoo jo kaikkiaan 26.4 miljoonoo euroo, eli 5 658 euroo jokkaista pikkulastakin myöten. Vuonna 2009 selevittiin vielä 1 689 eurolla per jokkainen pikkulapsi.

Ei oo mikkään ihme, että meillä Suomessa on noita luottohäiriöisiä jo suunnilleen 400 000. Meijän kunnassakkii niitä näkkyy olevan jo lähes 5 000.

Vaikka meillä on tuo asukasluku puonnu jyrkästi, niin työpaikkojen miärä on jo lähes vuoden 2008 tasolla, kun pahvitehtaan uudelleen käynnistyminen näkkyy jo työpaikkojen miärässä.

Viralliset työpaikkatilastot ovat tosin vuodelta 2012, mutta työpaikkatiedostot vuodelta 2013 valmistuvat vasta syksyllä 2015. Tiettävästi pari huoltomiestä käy viikottain tarkistamassa, ettei pysäytettyä pahvitehdasta ole vielä pantu palamaan.

Huolimatta jyrkästä asukasluvun laskusta kaupungin henkilöstö on onnistuttu pitämään lähes ennallaan. Vuonna 2014 kokonaisvahvuus putosi 295 henkilöön vuoden 2013 314:stä. Vakinaiset henkilöt vähenivät vain seitsemällä 230:stä 223:een. Määräaikaisissa vähennystä oli enemmän eli 12.

Kehitys oli erittäin ilahduttavaa yleishallinnon osalta. Yleishallinnon vahvuus kasvoi kahdella 45:een, mutta sosiaalitoimessa pudotusta oli valitettavasti eniten eli peräti 21 henkilöä.

Ateria- ja siivouspalveluissa päästiin jo vuonna 2014 tavoitteisiin, kun etenkin Sinikellon kannattavuus parani ja asiakaskuntaa laajennettiin.

Sinikellon myyntituotteisiin lounaalle on lisätty salaattilounas, joka on tuonut lisää asiakkaita. Sinikellon kahvileipämyynnissä tullaan panostamaan kausituotteisiin (ns. sesonkituotteet). Esim. joulunaikaan on mahdollista ostaa joulukahvikakkuja, pipareita jne. Hinnastot lähetetään asiakkaille joulutiedotteen mukana.

Ateria ja siivouspalveluissahan meillä paiski töitä vuonna 2014 yhteensä 23.45 henkilöä, joista tuontantokeiitiössä oli 12 , Sinikellossa 0.85, palvelukeittiöissä 2.85 ja puhdistuspalvelussa 7.45.

Jonkun verran ateriapalvelussa työtahtia haittasi koneiden ja laitteiden korjaukset, joista tuli suurimmat yllättävät menoerät. Kovasta työtahdista johtuen ateria- ja puhdistuspalvelussa henkilöstön jaksaminen on ollut tiukoilla ja sitä varten on jouduttu järjestämään henkilöstölle työhyvinvointikoulutusta.

Vuoden 2016 talousarviossa kaupungin käyttötalous kehittyy edelleen hyvin. Tuloja meille syntyy pyöreästi 10.8 milj. euroa ja menoja meillä on vain 41.5 milj. euroa. Kun sitten verotuloja ja valtionosuuksia saadaan yhteensä noin 31 milj. euroa, otetaan vähän lisää lainaa, myydään rakennuksia eikä investoida, niin päästää rahankäytössä lähes nollille.

Erittäin ilahduttavaa on se, että ateria- ja puhdistuspalvelu on jo noussut tulojen osalta kaupungin toiseksi suurimmaksi tulonlähteeksi heti teknisen lautakunnan palvelujen jälkeen. Ateria ja puhdistuspalvelusta kerätään rahaa vuonna 2016 jo peräti 1.9 milj. euroa, kun tekninen lautakunta käärii rahaa kasaan 3.6 milj. euroa.

Harmi vain, että näissä molemmissa tärkeissä tulojen tuottajayksiköissä ei jää mitään ylijäämää. Kaikki mikä tienataan myös kulutetaan menoihin.

Elinkeinoasiamies on ollut erittäin kiireinen viime aikoina ja tänäänkin hallituksen kokouksessa elinkeinoasiamies Liisa Jokela esittelee hallitukselle mullistavan Yritys oppii- ja menestyy koulutushankkeen. Juankoski satsaa tähän hankeeseen seuraavasti:

 2015 314 euroa
 2016 2 304 euroa
 2017 1 662 euroa

Valitettavasti vuonna 2014 jouduttiin kirjaamaan alas Juankosken Biolämpö Oy:n lainoja ja satunnaisiin menoihin kirjattiin tilinpäätöksessä 988 000 euroa. Edellisenä vuonnahan me kirjattiin samaan tyyliin peräti 4.075 milj. euroa Tratta PBF:n puolesta maksettuja lainoja. Tässä suhteessa saatiin siis selvä parannus aikaan.

Kirjanpidossa meille sattui vielä pikkuinen virhe, kun me ei huomattu sitä, että biolämpö olisi pitänyt kirjata kaupungin konsernitaseeseen.

Me luultiin, että me oltiin jo lahjoitettu biolämmön osakkeet maltalaisomisteiselle Primary Energy Finland Oy:lle. Nythän tuo kirjausvirhe ei enää mitään haittaa, kun me jo ehdittiin myös nollamaan kaikki biolämmön lainatkin. Tosin, me taidettiin välillä jo ehtiä ostamaan takaisin myydyt biolämmön osakkeetkin.

Eihän näissä omistussuhteissa kukaan voi millään pysyä ajantasalla nykyaikana, kun niitähän voi muutella päivittäin.

Kouraan ajattelijaRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus2.11.2015 15.07
Ateria- ja puhdistuspalvelun myynti ja laskutus on sisäistä laskutusta. Aterian laskutettava hinta perustuu tuotantokustannuksiin: tarvikkeisiin ja henkilöstömenoihin, joka jaetaan ateriapäivien määrällä. Poistot on jaksotettu 30 vuodelle. Oikeasti tuona aikana keittiö peruskorjataan kolmesti ja rakennetaan kerran kokonaan uusiksi. Oikea poistoaika keittiön koneille ja laitteille pitäisi olla paljon lyhyempi.

Ateriapäivän hinta on tähtitieteellinen, yli 20 euroa/ ateriapäivä. Jos kotona on vanhemmat ja kolme lasta, maksaisi kunnan ruoka siis yli 3000 euroa /kk. Keskituloiset. molemmat työssäkäyvät vanhemmat voisivat ostaa tuloillaan pelkän ruuan.

Aterian hinta on sellainen, että jos se kilpailutettaisiin, ei kunnan keittiö pystyisi tuottamaan yhtään ateriaa.

Tai toisin päin. Jos ateriatuotanto kilpailutettaisiin, riittäisi ateriapalveluihin upotettu raha sekä ruokaan että puhdistuspalveluihin ja kunnan veroprosentti voisi olla yhden prosenttiyksikön pienempi.

No, oikeasti ei tietenkään pienempi, vaan kunnan vuotuinen alijäämä voisi olla puoli miljoonaa pienempi.

Tulevan kuntaliitoksen jälkeen on mahdollista, ettäå ateriat ajetaan Juankoskelle Kuopiosta käsin. Tai ei käsin, vaan autolla.

PVRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus2.11.2015 15.36
Moro,
juankoskelaiset ovat subventoineet keskuskeittiömenoissa miljoonia euroja. Olisimme säästäneet siten miljoonia euroja, jos olisimme ostaneet ateriat esim. Kaavilta.
Mutta mehän kritisoimme valtuustoryhmänä tätä asiaa ja vastustimme tätä miljoonien eurojen tuhlausta, mutta Kepu, demarit, kokoomus ja vasurit vaativat pikapäätöksiä ja niitä tuli ja täysin järjettömiä.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus2.11.2015 16.18
En ole ennen kuullut sitä, että joku suomalainen kunta on saatu syömällä nurin.

Totta se vaan on Juankoskella. Kukahan lienee Sillikuukin Äiti?

Toivottavasti Sillikuukin Äiti on myös palkittu konjakkipullolla kuten kunnallisen pahvitehtaan Äitikin palkittiin taannoin.

Kouraan ajattelija on suuri optimisti, että elinaikanaan Sillikuukki peruskorjataan kolmeen kertaan ja rakennetaan kerran uusiksi.

Sillikuukin hinta lienee tähän menessä jo noin 10 milj.euroa ellei enemmänkin. Kyllä sellaisessa ravintolassa annoksilla on hintaa.

Veikkaukseni on, että vuoden 2016 tilinpäätökseen ilmestyy noin 3.5 milj. euron alaskirjaus suljettavan Sillikuukin johdosta.

Kuopio ei tule sallimaan sitä, että Kuopio menee syömällä nurin.

Kuopion on luvannut panostaa Juankoskella etenkin lähidemokratiaan. Uskoisin, että se tarkoittaa sitä, että Juankoskella saa vapaasti äänestää jaloillaan. Se lähtee, ken ehtii.

Jokainen lähtevä juankoskinen meinaa sitä, että hinnat Sillikuukin Ravintolassa vain nousee. Täytynee pian pyytää Jyrki Sukula Sillikuukin ravintolakonsultiksi.

Pena T.Re: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus2.11.2015 19.22
Keskustan Keittiön isä ja äiti ovat Jari Korhonen ja Kaisu Matinniemi.
Kai kaikki muistavat, miten Päivi Marttila kehui valtuustossa Keskustan Keittiön ruokien laatua ja edullista hintaa. Myös työntekijöiden työn keveneminen oli tärkeä pointti.
Jostain syystä kepumafia ei halua keskustella ruoan hinnasta eikä keittiön toiminnan lopettamisesta 2017. Laskelmieni mukaan Keskustan Keittiö on maksanut meille ainakin n. 7 milj. euroa enemmän kuin kotiruoka olisi maksanut. Rissas-Pentti ei taida ymmärtää, mistä on kysymys ja mitä todella on tapahtunut.

alan miesRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus5.11.2015 20.20
Miksi ei Juankoskella kyseenalaisteta johtajan toimintaa tosissaan, kuten Rautavaaralla. Johtuuko se 0saamattomuudesta?

http://yle.fi/uutiset/rautavaaran_luottamusjohto_kummastelee_unto_murron_johtamistapaa_lausunnon_jalkeen_pohditaan_johtaako_tama_mihinkaan/8433687

Näin se onRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus5.11.2015 20.33
Puuttuu rehellisyyttä ja osaamista. Energia kuluu kepumafialta nykyään vanhojen syntien peittelyyn.

alan miesRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus6.11.2015 11.05
Taas Yle Savo töppäsi. Puhuttelee Sebastian Tynkkystä, sinänsä lahjakasta kaveria, kansanedustajaksi, mitä hän ei ole.

Toinen lahjakas kaveri Oulusta on kansanedustaja eli Olli Immonen. On sitten eri esia, mitä nämä ovat lahjoillaan tehneet.

Juankoskella ei ole lahjakkaita persuja, mitä todistaa Heimon saamattomuus. Ei saa kaadettua edes toista lahjatonta vai pitäisikö sanoa lahjomatonta, meinaan Kangasperkoa.

http://yle.fi/uutiset/pohjois-savon_ps-nuorten_puheenjohtaja_kannatusluisusta_puolueen_pitaisi_parantaa_viestintaansa/8431615

Kouraan ajattelijaRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus6.11.2015 16.27
Mitä se alan mies höpöttää taas. Kyllähän se Sebastian Tynkkynen on kansanedustaja vai onko aikaansa edellä oleva alöan mies saanut jo tiedon eduskunnan hajottamisesta.

Eero KekäläinenRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus6.11.2015 16.58
Haloo kouraan ajattelija !!
Kylläpähän alan mies on oikeassa. Tynkkynen ei ole kansanedustaja, jos virallista edustajaluetteloa on uskominen.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kaupunginjohtajan virheetön suoritus6.11.2015 23.46
Riippumattomana ihmisenä minä tarkastelen politikkoja ja heidän tekemisiään ulkopuolisena tarkkailijana, joten minun poliittisia mieleipiteitäni ei tarvitse ottaa vakavasti.

Minusta ei kuitenkaan kannata erikoisemmin hötkyllä siitä, mitä Olli Immonen kesäyönä kirjoitti nettiin ja sai aikaan mätäkuun jutun. Minä katson, että Olli Immonen on noita marginaalimiehiä.

Sitten taisi tulla mamut ja etenkin persujen kuppi meni nurin. Sitten taisi tulla "pakkolait" ja täystyrmäys SAK:n seinään. Sitten tulikin persugallup ja työmies Matti Putkosen musta lista ja tapaus persunuorten Sebastian Tynkkynen. Sekään ei ole vielä riittänyt, vaan nyt on jo epäilys Hanna Mäntylän nuhteettomuudesta ministerinä.

Jo pitempään olen katsellut, että nykyisessä hallituksessa heikoin lenkki on yksi ÄSSÄ eli Timo Ässä. Aika pitkään Timon kehonkieli on ollut sellainen, että homma ei ole hanskassa.

Hallitusta muodostettaessa olin jo sitä mieltä, että persuministerien laadussa voi olla parantamisen varaa.

Sen ymmärtää tietysti hyvin, kun ei ole aiempaa kokemusta ministerien tehtävistä ja kokemusta kertyy vain kokemuksen kautta. Ministerin kokemusta ei voi saada oppikirjoista tai oppositiosta huutelemalla tai jollain verbaaliakrobatialla.

Sinänsä persut ovat olleet myös positiivinen ilmiö Suomen aneemisessa puoluekentässä, mutta Timo Ässällä on toisen jytkyn jälkeen vähän jäänyt vanha levy päälle ja siksi demut ovat nyt aiheetta saaneet nostetta gallupeissa.

Aluksi pidin Jari Lindströmiä persujen heikkona lenkkinä, koska hän joutui paikkaan, jossa yleensä on ollut juristi ja edellytetään myös mielellään juridista osaamista. Minusta Lindström on kuitenkin menestynyt yllättävän hyvin. Ministerin toimi ei näytä nouseen myöskään hattuun Jarilla. Jussi Niinistöllekin voi antaa täydet pinnat.

En mielelläni sitä sano, mutta Timolla on vähän karannut mopo käsistä, kun on päässyt mustan auton peräpenkille ja sinuksi Lavrovinkin kanssa.

Lauantai-iltaisin katson yleensä Uutisvuodon, jonka laatu on muuten heikentynyt kovasti, mutta kuitenkin mielenkiinnon vuoksi sitä katselen. Sauli Niinistökin on kehottanut lukemaan muistaakseni iltapäivälehtiä ja Aku Ankkaa, jos Dostojevskin teokset ovat liian raskaita.

Persuista Uutisvuotoon on päässyt esille muistaakseni ainakin Sampo Terho ja viime lauantaina taisi olla Sebastian Tynkkynen.

Minulla voi olla asioista vain oma käsitys, mutta minä annoin taannoin Sampo Terholle hänen esiintymisestään korkeat pisteet. En aiemmin ollut hänen esiintymisiään juurikaan seurannut, mutta minusta Sampo osasi ottaa ohjelman ns. lunkisti ja jopa nauraa Persuille. Pidin sitä hyvänä piirteenä.

Sebastianin olen nähnyt esiintyvän telkkarissa jo aiemmin jossain ohjelmassa ja minusta kaveri esiintyi silloin edukseen ja silloin myös muistaakseni ilman partaa. Nyt Tynkkyselle on parta ja Uutisvuodossa meni myös ihan ok, mutta Tynkkynen lähti kuitenkin haastamaan jo ennestään turhautunutta Timoa. Se oli iso virhe.

Meillähän on vanhemmilla vielä hyvässä muistissa, kuinka taistolaiset, kommarit, demut ja keskustan demokraatiset nuoret valloittivat taannoin teiniliiton 1970-luvulla ja havittelivat jo vallankumousta, mutta lopulta vallankumous söi itsensä ja teiniliitto lakkautettiin lopullusesti 1984.

Tiedän sen, että esim. myös kokoomuksessa on aina ollut innokkaista nuorisojäseniä, joilla on kaikenlaisia ideoita, mutta vakiintuneessa puolueessa tällaiset veneenkeikuttajat eivät saa mielipiteilleen kannatusta, eikä erikoisemmin myöskään julkisuutta. Siksi rauha säilyy puolueessa.

Persujen sisällä ei tällä hetkellä ole rauhaa, koska diktaattorin ottein ei voi johtaa mitään puoluetta tai hallitusta, jota Juha Sipiläkin näyttää nyt yrittävän.

Nykyisen hallituskriisin todellinen syy on hallituksen heikoin lenkki eli Timon johtajuusvaje.

Tästä johtajuusvajeesta seurasi se, että Timo meni hyväskymään Juha Sipilän 18 sotealuetta ilman mitään kritiikkiä, vaikka kaikki sote-alan asiantuntijat ovat todenneet, että 18 sote-aluetta johtaa sote-kustannusten kasvuun ja on vielä perustuslain vastainen järjestely.

Juhan ärhentely Alexille osoittaa myös sen, että Juhalta itseltäänkin näyttää puuttuvan johtajan taitoja, vaikka hän on kovasti niitä peräänkuuluuttanut.

Juhankin olisi hyvä ymmärtää, että maan hallituksen johtaminen ei ole samanlaista, jota esim. Jortikka ja Summanen ovat soveltaneet jääkiekossa.

Jos Timo taas olisi ollut vahva johtaja, niin hän olisi lyönyt hynttyyt yhteen Alexin kanssa ja todennut, että nyt sotessa mennään kerrankin asiantuntijoiden osoittamaa tietä, niin sotehan olisi sovittu jo aikaa sitten. Timolla ja Alexilla olisi silloin ollut selvä enemmistö takanaan.

Sipilä lähti leikkimään tulella ja tuli yleensä polttaa. Juhan pitäisi myös olla yritysjohtaja, mutta nyt Juhasta tulikin yllättäen kyläpolitiikko ja Juha saattoi lopulta pelata poliittisen Mustan Pekan käteensä.

Politiikassa Suomella ei ole vaihtoehtoja, koska ollaan jo kohta EU:n talutusnuorassa. Alexilla saaattaa olla kovimmat kortit käsissään, koska oppositiossa on helppo huudella, jos kepuloinen kenttä kääntää punamultatakit päälleen.

Suomen kilpailukyky ei mihinkään parane, jos sote-uudistus jää pelkästään julkisten palvelujen monopolituotannoksi. Yksityisten ja julkisen palvelujen tuottavuusero yksityisten hyväksi on nykyään ainakin 30%.

Juha Sipilää kiinnostaa tietysti myös raha ja valta. Rahasta on vähemmän puhuttu, mutta alueista sitäkin enemmän.

Juhalta on jäänyt kertomatta myös se, että sote-ratkaisussa päätetään ainakin 20-30 miljardin euron kiinteän omaisuuden siirrosta kunnilta sote-alueille. Lain mukaan siirron täytyy tapahtua käypiin arvoihin. Kunnissahan sote-kiinteistöt eivät yleensä ole missään käyvissä arvoissa.

Juhalta on jäänyt kertomatta mm. myös se, kuka hallitsee näitä isoja pääomia ja myös henkilökuntaa sekä palkanmaksua.

Onko se niin, että kepu hallitsee näitä pääomia ja rahavirtoja maakuntamallissaan, vai sovitaanko siitä, että nämä asiat ovat demokraattisessa käytössä.

Laitetaan samalla sote myös perustuslailliseen kuntoon siten, että köyhäkin saa asianmukaista sote-palvelua parhaalla mahdollisella tavalla ja myös kustannustehokkaasti silloin, kun sitä tarvitaan, eikä vasta muutaman kuukauden kuluttua siitä, kun tarve tulee esiin?

Nykyinen valitettava sote-ongelmahan on se, että asianmukaista sote-palveua eivät kaikki saa inhimillisessä ajassa ja sen liäksi monopoli-soten pyöritys on käynyt kansakunnalle aivan ylivoimaisen raskaaksi. Tästä meidän pitäisi päästä eteenpäin riippumatta siitä, kuka hallitusta johtaa ja ketkä siellä istuu.

Jos Juha Sipilä nyt ajaa hallituksen täydelliseen umpikujaan perustuslain vastaiselle maakuntamallillaan, niin silloin voimme todeta, että pääministeri on epäonnistunut tärkeimmässä työssään ja Juhahan on jo ilmoittanut, että silloin hän lähtee.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: