Keskustelu

Takkiin tuli Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa11.11.2015 15.01
Osa kaavilaisista nuorista suuntasi Ruukin yläkouluun Juankoskelle Kaavin luovuttua omasta yläkoulusta. Nykyään Kaavilla on sopimus Tuusniemen kanssa.

Korkein hallinto-oikeus muutti Kuopion hallinto-oikeuden ratkaisua Juankosken ja Kaavin välisessä riidassa niin, että suurin lasku lähtee Juankosken suuntaan.

Kunnat kiistelivät perusopetussopimuksensa tulkinnoista ja valtion maksamien kotikuntakorvauksien jaosta. Ratkaisu koskee vuotta 2010, jolloin myös valtionosuusjärjestelmä muuttui.

Juankoski velvoitetaan maksamaan Kaaville noin 122 000 euroa. Ratkaisu koskee ajanjaksoa 1.8.?31.12.2010. Hallinto-oikeus oli tuolta ajalta määrännyt Kaavin maksumieheksi summan ollessa noin 26 000 euroa.

Sen sijaan hallinto-oikeuden ratkaisu alkuvuoden osalta jäi voimaan. Siinä Kaavi joutuu maksamaan Juankoskelle noin 62 000 euroa. Juankoskella oli oikeus vaatimaansa suoritukseen perusopetuksen järjestämisestä.

Juankoski ja Kaavi sopivat vuonna 2007, että Juankoski järjestää Kaavin yläkouluopetuksen vuodesta 2008 alkaen.

Vuoden 2010 kesään asti opetus hoidettiin sopimuksen mukaan kahdessa toimipisteessä, Juankoskella ja Kaavilla

Syksyllä 2010 yläkoulutoiminta siirtyi Kaavilta kokonaan Juankoskelle. Kolmasosa oppilaista meni kuitenkin Tuusniemelle. Juankoski sai kuitenkin korvaukset edeltävän vuoden oppilasmäärän (112) mukaan, vaikka yhteisessä perusopetuksessa oli vain 65 oppilasta.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että perusopetussopimusta sovellettaessa ja tulkittaessa huomioon on otettava sopimuksen taustalla ollut valtionrahoituksen aiempi järjestelmä.
Tämän mukaisesti lähtökohtana on edelleen pidettävä toteutuneita oppilasmääriä ja sopimusosapuolten välisen kustannusvastuun tarkastelua ja toteutumista kunakin vuonna erikseen.

PVRe: Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa11.11.2015 15.08
Moro,
tässä pääpiirteittäin Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu:
"Korkein hallinto-oikeus katsoo edelleen, samoin kuin Juankosken kaupunki, että oppilaskohtaiset tulot, samoin kuin oppilaskohtaiset menot, on laskettava yhteistä perusopetusta saavien kaavilaisten ja juankoskelaisten oppilaiden lukumäärän perusteella. Sopimusosapuolet ovat olleet yhtä mieltä siitä, että oppilaskohtaisia menoja laskettaessa kaavilaisten oppilaiden määränä käytetään 65 oppilasta. Samaa kaavilaisten oppilaiden määrää on käytettävä oppilaskohtaisia tuloja laskettaessa. Vastaavalla tavalla Juankosken saamana valtionosuutena otetaan huomioon 174 oppilaaseen perustuva kotikuntakorvausten määrä, kun tätä oppilas­määrää on käytetty myös menolaskelmissa. Myös Juankosken osalta laskelmaan otetaan siten valtionosuudet yhteistä perusopetusta saaneiden oppilaiden lukumäärän perusteella eikä Juankosken kaupungin asukkaiden sen ikäluokan suuruuden perusteella, johon Juankosken saama valtionosuus on uudessa rahoitusjärjestelmässä perustunut.

1.5.4 Tilityslaskelman lopputulos

Edellä todetun perusteella kuntien välisessä ajanjaksoa 1.8.?31.12.2010 koskevassa tilityslaskelmassa oppilaskohtainen meno on sekä Juankosken kaupungin että Kaavin kunnan käsityksen mukaan 4 281,77 euroa.

Oppilaskohtainen tulo lasketaan seuraavasti: kaikkien oppilaiden kotikuntakorvausten perusosat ja pidennetyn oppivelvollisuuden korotukset tai erityisopetuksen korvaukset lasketaan yhteen ja jaetaan yhteistä perusopetusta saavien oppilaiden määrällä. Oppilaskohtainen tulo lasketaan siten Juankosken kaupungin hallinto-oikeudessa esittämästä täsmennetystä vaatimuksesta ilmenevällä tavalla, joka on selostettu edellä kohdassa 1.3. Oppilaskohtaiseksi tuloksi muodostuu siten 3 573,27 euroa.

Laskelmassa päädytään siten siihen, että oppilaskohtaiset menot ovat olleet 708,50 euroa suuremmat kuin oppilaskohtaiset tulot. Kaavin kunnan olisi tämän perusteella maksettava Juankosken kaupungille 65 oppilaan perusteella laskettuna maksuosuutena 46 052,37 euroa.

Koska kuntien välisessä perusopetussopimuksessa lähdetään kustannusvastuun vuosittaisesta tarkistamisesta, tilityslaskelmassa on oppilaskohtaisten tulojen ja menojen lisäksi otettava huomioon se, että Juankosken kaupungille on maksettu kotikuntakorvauksia Kaavin kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta 112 oppilaan perusteella, vaikka yhteisessä perusopetuksessa on ollut vain 65 kaavilaista oppilasta. Kotikuntakorvaus 47 kaavilaisesta oppilaasta viideltä kuukaudelta on 167 868,92 euroa, mikä summa siis on otettava lopputilityksessä huomioon Kaavin eduksi.

Edellä todetun mukaisesti Juankosken kaupungin on maksettava Kaavin kunnalle ajanjaksoa 1.8.?31.12.2010 koskevan lopputilityksen perusteella 121 816,55 euroa.

1.6 Kohtuullistamisvaatimukset

Molemmat osapuolet ovat esittäneet sopimuksen kohtuullistamiseen liittyviä vaatimuksia siltä varalta, että heidän vaatimuksensa eivät menesty.

Kun otetaan huomioon osapuolten vaatimukset ja se, mitä edellä on näiden vaatimusten johdosta todettu, vaatimukset perusopetussopimuksen kohtuullistamisesta on hylättävä.

1.7 Viivästyskorkovaatimukset

Kaavin kunnalla on edellä todetun mukaisesti Juankosken kaupungin ja Kaavin kunnan välisen perusopetussopimuksen ja siihen perustuvan ajanjaksoa 1.8.?31.12.2010 koskevan tilityslaskelman nojalla 121 816,55 euron saatava Juankosken kaupungilta. Kaavin kunta on vaatinut saatavalle maksettavaksi viivästyskorkoa hallintoriitahakemuksen tiedoksiantopäivästä lukien. Asiakirjoista ilmenee, että hakemus on annettu Juankosken kaupungille tiedoksi 10.8.2011.

Perusopetussopimuksen 8 §:n 4 momentin mukaan, jos sopimuksessa mainitut suoritukset viivästyvät yli eräpäivän, on niistä maksettava viivästyskorkoa kulloinkin voimassa olevan vuotuisen koron mukaan, jolleivät osapuolet yksimielisesti muuta sovi. Perusopetussopimuksen 8 §:n 2 momentista ilmenee, että vuotuisen tilityksen perusteella laskettu maksuosuus kultakin vuodelta on maksettava seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Korkolain 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan korkolakia ei sovelleta julkisoikeudellisesta perusteesta johtuvaan velkasuhteeseen. Kaavin kunnan saatava Juankosken kaupungilta perustuu kuntien väliseen hallintosopimukseen. Korkolaki ei tule asiassa sovellettavaksi.

Juankosken kaupunki ja Kaavin kunta ovat kuitenkin tasavertaisina osapuolina sopineet viivästyskoron maksamisesta perusopetussopimuksesta ilmenevällä tavalla. Molemmat osapuolet ovat myös vaatineet viivästyskorkoa saatavilleen.

Edellä todettuun nähden Juankosken kaupunki on velvoitettava suorittamaan Kaavin kunnan saatavalle viivästyskorkoa ratkaisuosasta ilmenevällä tavalla."

Tämä päätös tarkoittaa, että Juankoski maksaa Kaaville n. 120000 euron korvaukset ja lisäksi tulee viiden vuoden korot päälle, jotka ovat viitekorko plus 7 prosentin vuotuinen korko.
Olen yrittänyt jo alussa kertoa, että Kaavi tullee voittamaan asian, mutta kuten aikaisemminkin, meillä on hyvä kunnanjohto, joka tietää asiat. Voi muuten sitten poikia lisää korvauksiakin.

hypitäään taas riemustaRe: Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa11.11.2015 15.25
Juankoski -> Kaavi 122 000 e
Kaavi -> Juankoski 62 000 e
------------------------------------
Maksettavaa 60 000 e + korot

HemppaRe: Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa11.11.2015 18.03
Voi vinyyli, mitä tunareita Juankoskella, pitäisi pistää itse makselemaan. Viimeiset kymmenen KHO:n tapausta Juankoski on hävinnyt. Ja Juankoski on käyttänyt Suomen "parasta" asianajotoimistoa. Kalleinta se ainakin on.

juristin alkuRe: Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa11.11.2015 20.15
Juankosken kannattaisi varmaan käyttää New Stromsin halvempia ja taitavampia lakimiehiä, niin ei tulisi niin paljon sutta ja sekundaa.

Kaiken päälle tuo skeida on vielä maksanut poskettoman summan rahaa Juankosken pienelle kaupungille.

Opettajan koiraRe: Juankoski joutui maksajaksi koulukiistassa12.11.2015 12.57
Lopetetaan kotitalouden opetus ja lisätään liikuntaa. Yhden opettajan kulut, n. 70.000,- säästyvät, ja liikuntaan ei tarvita lisäopettajaa.
Näin kompensoidaan tappio.
Juankosken kotitalousopettaja on ollut kannattamassa valtuustossa kaikkia älyttömiä hankkeita, joissa olemme menettäneet miljoonia. Se siitä kokoomuksen talousosaamisesta...
Tämänkertainen tappio on siis helppo kompensoida.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: