Keskustelu

entinen koululainenhomekoulu!1.12.2015 18.53
JUANTEHTAAN ALAKOULUN SISÄILMAN LAATU

Juankosken kaupungin tilauksesta Juantehtaan alakoululla (Koulukuja 4) on suoritettu rakenteellisia tutkimuksia syys-marraskuun 2015 aikana Sisäilmatalo Kärki Oy:n toimesta. Tutkimukset liittyvät käynnissä olevaan hankesuunnitteluun, jossa tiloihin suunnitellaan sijoitettavaksi mahdollisesti tulevaisuudessa päiväkoti- ja esikoulutoimintaa.

Tutkimuksilla on selvitelty rakennuksessa olevia sisäilman laadun riskitekijöitä mahdollisten tulevien korjauksien lähtötiedoiksi. Tutkimuksien yhteydessä on tehty pistokoeluontoisesti eri rakenteisiin kohdistuvia rakenneavauksia rakenteiden toteutuksen, sekä rakenneteknisen ja mikrobiologisen kunnon selvittämiseksi.

Otettujen materiaalinäytteiden perusteella alapohja- ja ulkoseinärakenteissa todettiin poikkeavaa

mikrobikasvua rakennusmateriaaleissa. Sisäilman laadun suhteen merkittävimmät vauriot ovat rakennuksen alapohjarakenteessa, sekä ulkoseinän ikkunaliitosrakenteissa. Vauriot ovat syntyneet rakennusaikakaudelle tyypillisiin rakennetyyppeihin, jotka nykytietämyksen mukaisesti luokitellaan riskirakenteeksi. Vaurioituneista rakenneosista havaittiin ilmayhteyksiä huonetilaan. Tutkimuksien perusteella rakenteissa havaittujen mikrobiepäpuhtauksien pääsy sisäilmaan on mahdollista.

24.11.2015 pidetyssä sisäilmatyöryhmän kokouksessa on esitelty kohteeseen tehdyt tutkimukset ja tutkimustulokset. Sisäilmaryhmässä on käsitelty yhdessä terveydensuojeluviranomaisen, työterveyshuollon, kouluterveydenhoidon, työsuojeluorganisaation ja sisäilma-asiantuntijan kanssa koulutyön jatkamisen edellytyksiä tiloissa.

Sisäilmaryhmän yksimielisen päätöksen mukaisesti rakennuksen sisäilman olosuhteita parannetaan ensitilassa teknisin järjestelyin. Ilmanvaihdon painesuhteita muutetaan ylipaineiseksi rakenteista sisäilmaan tulevien epäpuhtauksien estämiseksi ja luokkatiloihin asennetaan ilmanpuhdistimet. Lisäksi tilojen yleistä siivoustasoa tehostetaan.

Toimenpiteet pyritään tekemään mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin viimeistään ennen kevätlukukauden 2016 aloittamista. Koska tiloista ollaan joka tapauksessa siirtymässä kesällä 2016 pois, suunnitelluilla toimenpiteillä turvataan koulutyön jatkaminen tiloissa kevätlukukauden 2016 ajan. Kevätlukukauden jälkeen tiloissa ei jatketa koulu- tai päiväkotitoimintaa, ennen rakennuksessa suoritettavia rakenteellisia korjauksia.

Koulun sisäilmatilannetta seurataan tehostetusti kevätlukukauden aikana yhdessä kouluterveyden- ja työterveyshuollon kanssa. Tämän vuoksi mahdollisista poikkeavista oireista pyydetään ottamaan suoraan yhteyttä koululaisten osalta kouluterveydenhoitaja Raija Tuomelaan (puh. 017 171 451) ja työntekijöiden osalta työterveyshoitaja Anne Miettiseen (puh. 044-444 2483 ). Tarvittaessa tilannetta arvioidaan uudelleen kevätlukukauden kuluessa.

Tutkimuksilla rakenteissa havaitut vauriot ja riskit tullaan huomioimaan rakennuksen jatkokäytön suunnittelussa. Suunnitteluryhmää on täydennetty tehtyjen tutkimuksien jälkeen sisäilma-asiantuntijalla. Mahdollisesti tulevien korjauksien lähtökohtana on, että rakennuksen sisäilman laatu on terveellinen ja turvallinen tilojen käyttäjillä.

Lisätietoa asiassa antaa tekninen johtaja Ari Räsänen, puh. 0400 575 208 tai sähköpostitse ari.rasanen@juankoski.fi. Opetustoiminnan osalta tietoa antaa rehtori Riikka Karttunen puh. 040 7098 442.

veronmaksajaRe: homekoulu!1.12.2015 22.39
Kokonaan uusittu koulu 2010. Hinta 4 milj. euroa. Hallituksessa on otettava esiin takuu- ja vastuukysymykset. Tämähän oli yksi Ranen pikapäätettyjä projekteja, jossa rakentamisspesialisti Erika Suominen oli pääjunailijana ja konsulttien selvitysten tilaajana.
Kiitos kepumafia! Me osaajat esitimme amiskan vuokraamista moneksi vuodeksi alakoulun tarpeisiin. Onhan meillä nytkin Säyneisen koulu strategisena reservinä.
Taisi kepun vaalirahoitus ja eräät yksityiset intressit olla kuntalaisten edun edellä... Sanoisin, että varmasti oli.

valetarkastajaRe: homekoulu!1.12.2015 22.45
Mitähän Ari Räsänen valehteli aluehallintovirastolle 2013, kun sieltä tiedusteltiin homeasiaa ja oppilaiden runsasta astman sairastamista? Taisi mennä toivotaan, toivotaan tyylillä sekin...
Kaupunginhallituksen käsittelyyn uusintana se asia. Vai hyvin siivottu? Vai ei mitään havaittu?
Remontti oli kuitenkin maksanut enemmän kuin uusi koulu!

juristin alkuRe: homekoulu!2.12.2015 0.17
Tämä Juantehtaan "rakennustarkastaja" Erikan vetämä homekouluprojekti olkaa uhkaavasti muistuttaa Multian Poukaman modulikeittiön hankintatapausta, josta kunnanjohtaja ja hallituksen jäsenet on nyt kuultavana Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Poukaman tapauksessa oli kysymyksessä pikkurötös, hankinnassa kaupungille oli ilmeisesti tuottamuksellisesti aiheutettu vain 63 058 euron vahinko.

Juankosken homekoulun neljä (4) milj. euron vahinko on jo vähän toisenlainen luku kuin Multian 63 058 euron vahinko, jonka tuottamuksellisuutta nyt ollaan käräjäoikeudessa selvittämässä.

On omituista, että Juankoskella neljä vuotta hankkeen valmistumisen jälkeen todetaan, että kysymyksessä olikin homekoulun toimitus.

Kysymyksessähän oli homekoulu jo heti sen valmistuttua, koska siinä oli rakennusteknisiä tai toimituksellisia virheitä, joita ei asianmukaisesti oltu valvottu.

Toimituksen kokonaistaloudellisuudesta ei siis kenelläkään ole ollut hajuakaan.

Hankintalain 2§:ssä huomautetaan seuraavista seikoista:

Hankintayksikön on

 käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet

 kohdeltava tarjoajia tasapuolisesti ja syrjimättä

 toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset
huomioon ottaen

 Toiminta on suunniteltava taloudellisesti, hankintojen
toteutus tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina
ympäristönäkökohdat huomioon ottaen

Hankinnoissa pitää valita kokonaistaloudellisesti edullisin.

Hankinnan arvoon vaikuttavat hankintahinnan ja esim.
kuljetuskustannusten lisäksi

 Hankintakustannukset
 Palvelun tai tuotteiden "vaikuttavuus"
 Vastaanotto
 ja käsittelykustannukset
 Reklamaatiot: myöhästyminen, virheellinen tai puutteellinen
toimitus, sopimusrikkomukset
 Ympäristökuormitus
 Jätteenkäsittely (esim. kierrätys, ongelmajätteet...)
 Varastointi
 Hallinto
 Laskujen käsittely, tilausprosessin sujuvuus

Sisäilmatalo Kärki Oy on syys-marraskuussa 2015 tehtyjen mittausten perusteella todennut, että kysymyksessä näyttää olevan Erikan johtamassa kouluremontissa rakennettu homekoulu.

Herää kysymys, millä tavoin "rakennustarkastaja" Erika on valvonut rakennushanketta ja tietysti myös se, onko hankkeessa toimittu, kuten vuonna 2010 voimassa ollut hankintalaki on edellyttänyt?

Jos Erika on tilannut valvonnan puutteessa tai muuten homekoulun, niin kysymyksessä näyttäisi olevan ainakin puutteellinen toimitus.

Neljässä vuodessa on sitten jollekin herkälle lapselle tai opettajalle jo saatettu aiheuttaa elinikäinen vamma.

Millaisen vastuun näistä ottaa esim. Raija Tuomela tai Anne Miettinen? Riittäkö puhelinsoitto, että on vähän köhää ja naama vähän punottaa aina illalla?

Nyt ollaan vielä kaiken kukkuraksi päätetty lyödä lihoiksi Erikan pitkäaikaisen unelman täyttymyksenä hyvä Säyneisen koulu ja ilmeisesti kuskata Säyneisenkin alakoululaiset taksilla opiskelemaan keskellä kylää olevaan homekouluun.

Mahtaakohan rehtori Riikka Karttunen ottaa vastuun siitä, että Säyneisen koulun lapset kuskataan päivittäin homekouluun?

Onko rehtori Karttunen unohtanut valvoa Juantehtaan koulun homekovenantteja samaan tapaan kuin kaupunginjohtaja unohti epähuomiossa valvoa Samovaari-yhtiölle annetun vähän suuremman laittoman 5 milj. euron takauksen kovenantteja?

VanhempiRe: Alakoulu!!!2.12.2015 7.51
Kyseinen tiedonanto koskee kyllä Alakoulua!
Ei Tehtaankoulua.

PirpanaRe: homekoulu!2.12.2015 8.21
On Tehtaankoulullakin ongelma, kun vanhempainillassa vanhemmat pyytää ensimmäisenä avaamaan ikkunat, kun luokassa on huono ilma... Ja se ilma on huono! ....Vanhemmat ei suostu tuntia olemaan tilassa ja lasten pitää olla koko päivä....

MKRe: homekoulu!2.12.2015 11.30
Suoraan Juankosken kaupungin sivuilta:
-Juantehtaan alakoulu



?Yhdessä oppien elämään. Jokainen ihminen on tärkeä!?



Juantehtaan koulun toiminnassa painotetaan omaan vastuuseen kasvamista ja toisen huomioimisen toteutumista. Tavoitteena on kasvattaa tasapainoinen ja rauhallinen oppilas.

Projektit
Juantehtaan koulu on mukana erilaisissa yhteistöissä, mm. Comenius- ja KiVa-koulu ?projekteissa. Comenius lisää kontakteja ulkomaille ja edistää eurooppalaisten koulujen yhteistyötä. KiVa-koulu pyrkii estämään koulukiusaamista.

Historia
Koulu perustettiin 1800-luvun puolivälissä ja se aloitti toimintansa elokuussa 1973, jolloin yhdistettiin Juankosken ja Muuruveden keskikoulut sekä Muuruveden ja Säyneisen kansalaiskoulut. Tämäkin koulurakennus osoittautui ajan mittaan riittämättömän kokoiseksi, joten ala-aste sai ylä-asteen tiloista kolme luokkaa käyttöönsä vuosien 1986-2003 väliseksi ajaksi. Vuonna 2003 valmistuneen Ruukinkoulun myötä vanhan lukion tilat jäivät Juantehtaan koulun käyttöön. Nykyisin siellä toimivat 1. ja 2. luokat, esikoulu ja pienryhmäluokat. Koulussa sattui vesivahinko 2006, minkä jälkeen sitä remontoitiin sen valmistuessa 2011.

Yhteystiedot

Riikka Karttunen 040-7098442 (rehtori)

eskimoRe: homekoulu!2.12.2015 12.39
hyvin on pekkakin perillä asioista, vaikka kouluasiosta kiukutteleekin

PirpanaRe: homekoulu!2.12.2015 14.10
Aika hauskasti on kaupungin sivuillakin koulut esitelty...

Juantehtaan alakoulu, koulukuja 4. Eli lukionmäki, jota tiedote koskee. Osoite on hometiedotteen ensimmäisellä rivillä, saa tarkastaa.

Juantehtaan koulu on Ruukintiellä.

Juantehtaan koulu on siis jaettu kahteen rakennukseen.

Molemmat on tehtaan kouluja, koska ala-asteen nimi on Juantehtaan koulu.
Yläaste/lukio on nimeltään Ruukin koulu.

Terveys unohtuiRe: homekoulu!2.12.2015 15.30
Säyneisen oppilaat terveestä koulusta homekouluun. Kannattaa tarkastella Säyneisen lasten terveyttä. Nyt ovat varmasti Säyneisen lasten koulunvaihtoa vaatineet pari vanhempaa kiitollisia ja säyneläisten lasten vanhemmat saavat kiittää näitä homekouluun siirtymiestä.

Suunta se on toinenkinRe: homekoulu!2.12.2015 17.49
Kulukoo ne taksit ja linja-autot Juankoskelta Säyneiseenkin päin. Sieltä vaan lapset autoon ja terve koulurakennus odottaa oppilaitaan! Ei kait tuossa sen kummempaa maalaisjärkeä tarvitse etsiä. Tuhlataan taas vaan ikuisesti remontteihin lukematon määrä euroja ja sen valamiimpaa ei tule Ruukin koulurakennuselämästä.

alan kolmas miesRe: homekoulu!2.12.2015 19.35
eskimo yrittää taas luikerrella osaajia vastaan.

Mittausten mukaan Juantehtaan alakoulu (Koulukuja 4) on homeessa ja rakennusten ulkoseinärakenteissa on mikrobikasvua.

Näytteiden mukaan ongelmia on alapohja- ja ikkunaliitosrakenteissa, jotka johtuvat aikakaudelle tyypillisistä rakennusratkaisuista.

Rehtori Karttunen on ilmoittanut yllä myös koululla vuonna 2006 sattuneesta vesivahingosta, joka korjattiin vasta 2011. Eikö rehtori Karttunen ole tutustunut luonnontiedon oppikirjoihin, joissa kerrotaan homesienien rihmastojen nopeasta kasvusta?

Ilman oppikirjojakin vanha kansa sanoo "niitä syntyy kuin sieniä sateella".

Vesi, lämpö ja ravinteet ovat ratkaisevassa asemassa tässä rakennuksia koskevassa turmiollisessa ilmiössä kuten alta havaitaan:

"Mikrobeja ja niiden itiöitä on kaikkialla, sillä ne ovat osa normaalia elinympäristöä. Mikrobit tarvitsevat kasvaakseen kosteutta, lämpöä ja ravinteita. Homesienet ja muut mikrobit voivat kasvaa missä tahansa; jopa pinnoille kiinnittynyt pöly esim. betonin ja teräksen pinnalla sisältää riittävästi ravinteita eräiden mikrobien, kuten homesienten, kasvun käynnistymiseen.

Myös rakennuksen lämpöolosuhteet ovat yleensä suotuisat mikrobikasvulle. Useimmat mikrobit kasvavat lämpötila-alueella 10-40°C niiden optimikasvulämpötilan ollessa 20-30°C. Siten ainoa mikrobikasvua käytännössä säätelevä tekijä rakennuksessa on rakenteiden ja pintojen kosteus.

Mikrobikasvu voi alkaa optimilämpötilassa, kun rakenteen tasapainokosteus on >65-70 %. Kosteusvaurion kehittyessä vauriokohtaan ilmestyvät ensimmäisinä yleensä home-, hiiva- ja/tai sädesienikasvustot ja myöhemmin rakenteen sisältämän kosteuden kohotessa voi etenkin puurakenteissa ilmetä sinistymä- ja lahovikoja.

Toisin kuin homesienet, lahottajasienet voivat siirtää rihmastollaan vettä kosteasta puurakenteesta kuivaan puuhun, jopa betonirakenteen läpi.

Kostuneen rakenteen väliaikainen kuivuminen ei tuhoa mikrobikasvustoa kokonaan, sillä mikrobien itiöt ovat hyvin kuivuutta sietäviä.

Osa mikrobeista jatkaa kasvuaan, jos rakenteen kosteus kohoaa uudelleen. Rakenteen kosteusolosuhteet määräävät sen, kehittyykö mikrobikasvusto muutaman päivän, kuukauden vai vuosien kuluessa."

Viisi vuotta vesivahingon jälkeen on pitkä aika odotella korjauksia. Minulla on sellaisia henkilökohtaisia kokemuksia mm. lautatavaran osalta, että suojaamaton lautatavara menee 5 vuodessa melkoisen heiveröiseen kuntoon, eikä sellaista voi käyttää ainakaan sellaisissa tiloissa ja kohteissa, jotka on tarkoitettu esim. nuorten lasten opetuskäyttöön.

Vesi on siitä ihmeellinen aine, että se painovoiman vaikutuksesta tietysti laskeutuu ylhäältä alas ja lopulta päätyy tietysti aina pohjarakenteisiin saakka.

Talvella jäätyessään vesi vielä suurentelee ulkoseinissä ja eristeissä sokkeloitaan, joissa lämmön noustessa keväällä alkaa massiivinen homesienien kasvu ja tietysti sienirihmastot vettä sisältävissä eristeissä levittäytyy pitkin tällaisia ulkoseinärakenteita ja ilmeisesti myös nyt Juankosken tapauksessa aivan alapohjaan asti.

Kysymyksessä on siis kauttaaltaan ns. riskirakennus.

Koulu on mittausten mukaan siis homeessa ja sillä siisti.

Vaikuttaa siltä, että mitkään ensitilan tekniset järjestelyt eivät tässä enää auta.

Tuntuu hullulta ajatella, että ongelma postuisi sillä, että esim. homepesästä paineella johdetaan ilmaa ulos. Sisäilmaryhmän on syytä vielä perehtyä tähän ongelmaan tarkemmin.

Mikään seuranta ei tietenkään poista ongelmaa ja ne jotka jatkavat opetustoimintaa tällaisissa hometiloissa ovat vastuussa lasten ja työntekijöiden terveydestä. Erittäin yksinkertainen asia.

Seuraavaksi joudutaan näköjään ottamaan vaan kantaa siihen, kuka on asiasta kokonaisvastuussa.

Nim. merkki suunta se on toinenkin ymmärtää asian erinomaisen hyvin. Olipa kylän keskellä koulun nimi mikä tahansa, niin homevaurioiden korjaaminen tulee aina kallimmaksi kuin hyvän mutta suljetun Säyneisen koulun täyskäyttö.

Muutama opettaja voi kyllä hyvin siirtyä vaikka autolla myös Säyneisiin, jotta ei ainakaan sen takia tarvitse mitään kouluja lähteä miljoonilla taas korjaamaan.

tyrmistynytRe: homekoulu!2.12.2015 23.33
Kohta se on Säyneisenkin koulu homeessa,kas kun on peruslämmöllä ja siivoamatta niin hyvin kasvaa kaikenmaailman pöpöt.
Sitten ei voi enää ottaa koulua käyttöön ja se voidaan vaikka purkaa käyttökelvottomana.
Tulikohan tästäkään koulun lakkauttamispäätöksestä säästöjä?EI VARMAAN!!
Niitä on paljon menneiden vuosien aikana tehtyjä päätöksiä,joista johtuen Säyneisessäkin on useita kunnan omistamia kiinteistöjä lahoamassa paikoilleen, se on sitä säästöä ja tulokset on jokaisen luettavana.Kiitos veronmaksajien ,että eivät ole vielä tarpeeksi kyrsiintyneet!

valekonsulttiRe: homekoulu!3.12.2015 10.27
Kun Juantehtaan koulun järjetön täysremontti piti tehdä, kaupunginjohtaja kertoi vanhan lukion olevan käyttökelvoton vesi- ja homevahinkojen takia. Hän ei halunnut keskustella korjaamisesta, joka olisi kuulemma maksanut 600.000,-.
Sitten kävi ilmi, että remontoituun Juantehtaan kouluun ei mahdukaan kaikki oppilaat, joten otettiin vanha lukio sittenkin käyttöön ja korjattiin ilmastointi n. 35.000,- eurolla. Näin pelattiin edullinen, homeeton amiska pois pelistä ja maksimoitiin veronmaksajille koituvat miljoona-kustannukset.
Tämä tapaus on vain yksi niistä, joissa kaupunginjohtaja on jäänyt valehtelusta kiinni. Mies istuu edelleen virkahuoneessaan ja on aiheuttanut valtavia menetyksiä Juankoskelle sekä valehdellut ja toiminut kuntalaisten selän takana ja heidän vahingokseen useita kertoja.
Säyneisen koulu on otettava uudelleen mietintään, ja selvitykset on tehtävä omassa piirissä järjen kanssa. Olisiko osaajista apua?

veronmaksajaRe: homekoulu!3.12.2015 21.09
Tekevätkö demarit ja vasemmisto välikysymyksen Juankoskella? Kaupunginjohtajan menettelyt ovat olleet paljon pahempia kuin "Stubbin luvut".
Ketä Veijo, Karo ja Heimo oikein edustavat?
Kehtaatteko kertoa?

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: homekoulu!4.12.2015 0.13
Juankosken Nero voisi seuraavassa hallituksen kokouksessa ottaa mallia ministeri Stubukan ryhdikkäästä esiintymisestä eduskunnalle.

Nero voisi hallitukselta pyytää anteeksi ja todeta, että olen päättänyt ottaa lukua kymmeneen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: