Keskustelu

alan kolmas miesHYRRÄLLÄ HYVIIN PÄIVIIN8.12.2015 16.23
Elinkeinoasiamies Liisa Jokela on aktivoitunut hallituksen kokouksessa tänään IDIS-kehittämishankkeessa.

Tarkoitus on nyt mennä HYRRÄLLÄ HYVIIN PÄIVIIN.

Elinkeinotoimen vuoden 2016 talousarvioon on varattu 40 000 euron määräraha kahden kehittämishankkeen omarahoitusosuuteen. Hanke on suuniteltu 3-vuotiseksi ja vuoden 2017 ja 2018 omarahoitusosuus sisällytetään Kuopion kaupungin talousarvioon.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 291 276 euroa, josta vuoden 2016 osuus olisi 101 246 euroa. Hankkeeseen on tarkoitus hakea 80 % (80 996.80 euroa) tuki Euroopan Unionin Maaseuturahastosta. Omarahoitusosuus on 20 % eli 20 249.20 euroa.

Juankosken maaseutuohjelma on vuosille 2016-2019 valmistumassa. Luonnos on tällä hetkellä kaupunginhallituksen nimeämän MVA-työryhmän
arvioitavana.

Elinkeinotoimen vuoden 2016 talousarvioon on sisällytetty kahden kehittämishankeen käynnistäminen, joista toinen on suunniteltu kohdistuvan paikallistalouden elinvoiman ja vetovoimaisuuden kehittämiseksi.

Hankkeella pyritään vaikuttamaan erityisesti kylien elinvoimaisuuden ja elinolojen parantamiseen. Keskeiset keinot ovat uuden yritystoiminnan luominen, vetovoimaisuuden kehittäminen ja infrastruktuurin parantaminen.

Liisalla on ollut ennenkin hyviä hankkeita, mutta tuloksia on ollut vähemmän.

Nyt olisi tärkeätä, että luonnosvaiheessa oleva maaseutuohjelma avattaisiin kunnolliseen keskusteluun. Kyrsiintyneille veronmaksajille ei riitä se, että joku epämääräinen MVA-työryhmä kehittelee hanketta.

Vuoden 2016 talousarvioon on sisällytetty kaksi kehittämishanketta. Näistä vain toisen hankkeen sisältöä on valotettu. Nyt olisi hyvä kertoa myös toisen hankkeen sisältö.

Tämän sisällöltään hieman jo valotetun hankkeen osalta mainitaan paikallistalouden elinvoiman ja vetovoimaisuuden kehittäminen erityisesti kylien kannalta.

Nyt alkaisi olla korkea aika kertoa myös selkokielellä, mitä aioitaan tehdä kylien elinvoimaisuuden ja vetovoiman parantamiseksi?

Tiettävästi New Stroms Oy on tehnyt kunnallisvalituksen Säyneisen koulun typerästä lakkautuspäätöksestä.

NS oli valituksessaan näyttänyt, että kyläkoulun lakkautus aiheuttaa Säyneisen kyläkyläyhteisön ja Juankosken kaupungn (myös Kuopion) kannalta vuosittain satojen tuhansien eurojen menetykset paikallisessa ostovoimassa ja menetykset myös kunnan keräämissä veroissa ovat merkittävät.

Koulun lakkautus myös kiihdyttää väestöpakoa alueelta.

Tilanne ei parane sillä, että Liisa Jokela pystyttää Lapinlahdelle 5-tien varteen kyltin, jossa mainostetaan Juankoskea elinvoimaisena hyvinvointi- ja kasvukeskuksena.

Nyt Liisalta odotetaan konkreettisia toimia ja avoimuutta keskustella asioista.

Sähköinen raha-anomus HYRRÄssä ei edistä lähidemokratiaa, eikä kehitä paikallista elinkeinotoimintaa kohti parempia päiviä.

Kuopion seudulla, joka on tiettävästi Suomen johtava maitokunta, olisi erityisen tärkeätä aloittaa vakava keskustelu maatalouden tulevaisuudesta. Pastoroidun A1 lehmän maidon osalta voidaan esittää monia ikäviä kysymyksiä.

Kaikki tutkimustiedot viittaavat siihen, että Suomessa on vakava valuvika maitokultuurissa ja EU:n maatalouspolitiikka on murroksessa. Tämä murros tulee koskemaan myös Suomea ja tulee heijastumaan eniten juuri sellaisille alueilla, joiden elinkeinotoiminnassa maitokulttuuri on toiminnan keskiössä.

Tänään oli mielenkiintoinen vanhusten hoivakustannuksia koskeva vertailu Hesarissa. Vertailussa havaittiin erittäin suuret kustannuserot kaupunkien kohdalla. Ikävakioidut hoivakustannukset olivat korkeimmat Oulussa alimmat Espoossa. Kuopion kustannukset olivat kolmanneksi korkeimmat.

Oulussa ikääntyneiden korkeita hoivakustannuksia espoolaisiin verrattuna selitti runsas tyypillisten kansantautien esiintyminen: sepelvaltimotauti, diabetes, keuhkoahtautuma, Alzheimerin tauti, syöpä, reuma, nivelrikko tai masennus.

Ei ole vaikeata arvata, että Kuopion seudulla korkeiden hoivakustannusten selittäjänä on aivan samat syyt kuin Oulussa.

Alla tietoisku maidosta:

?Maidon haitallisuus selittynee sillä, että maidon juonti lisää oksidatiivista stressiä ja tulehdusta. Syynä oksidatiivisen stressin ja tulehduksen lisääntymiseen on tutkijoiden arvion mukaan laktoosin hajoamistuote galaktoosi. Sitä on laktoosista noin puolet.

Eläimillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että galaktoosi on haitallista terveydelle ja vauhdittaa ikääntymistä ja lyhentää elinikää.

Se johtunee siitä, että galaktoosi lisää kehossa haitallisten AGE-tuotteiden muodostumista.

Oksidatiivisen stressin lisääntyminen havaittiin ruotsalaistutkimuksessa siitä, että maidon juonnilla oli yhteys virtsaan erittyneeseen oksidatiivisen stressin merkkiarvoon (8-iso-prostaglandiini-F2α). Sen on muun muassa havaittu heikentävän luun mineraalitiheyttä.

Lisäksi maidon juonnilla oli yhteys korkeampaan interleukiini-6:n arvoon. Se on puolestaan tulehdustekijä, joka on yhdistetty moniin kroonisiin rappeutumissairauksiin, osteoporoosi mukaan lukien.?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: