Keskustelu

Eero KekäläinenPresidentin jouluhauki17.12.2015 17.30
Johan YLE:n toimittaja Tulikukka de Fresness vitsin murjas, kun kerto pressan jouluhauesta, joka tuotiin Korppoosta.
Ikäni kalastaneena ja satoja haukia pyydystäneenä, lukuisia yli metrin mittaisia saaneena, voin aavistella, et tämä pressan jouluhauki on ollut ikänsä kasvatuslaitoksessa venytyksessä, jos kerran 3,8 kg painolla päästään yli metrin mittaiseksi. Vai liekö merenneidot solakampia, kuin meidän kotoiset savon pullukkamme. Minun pienin, karvan yli metrin mittainen painoi karvan alle 6 kg.
Yli metriset ovat yleensä 6 < kg painoisia.
Mut johan tuostakin Jenni saapi demonstroitua monenlaista herkkua.
Ja monenlaista herkkua saapi pienemmistäkin kaloista, jopa roskakaloiksi nimitetyistä sinteistä. Lihamylly on oiva väline hyödyntää mm. ns. roskakaloja, joita minun mielestäni ei ole olemassakaan, vaan kaikki kalat ovat arvokasta ruokaa, kaikille kymmenille miljoonille nälkää näkeville köyhille ja eritoten lapsille.
Umpilaiskaksi mieheksi tultuani perinteisen leipämoottorimyllyn jälkeen hankin aikoinaan sähköllä toimivan lihamyllyn ja päivääkään en oo katunut hankintaa. Nyt saapi sähkömyllyn alta satasella. On se niin helppoa esim. keväällä särjenkutuaikaan kaataa katiskasta sankollinen särkiä saaviin, särki, maailman helpoin kala perata. Suomut pois, yhdellä pyyhkäsyllä, selkäruoto pois ja myllyyn. 30 -40 % kalan painosta sikaläskiä joukoon, myllytys, korppujauhoja silminnähden seoksen kiinteyden mukaisesti sekaan, myllytys, muotoile massasta pihvit, pyörykät, tai mitä haluat, paistinpannulle puoli pakettia voita, suolaa, mausteet on makuasia, paista kullanruskeaksi ja nauti hyvien ystävien kanssa kera sinisten ajatusten.
Voip olla et kannattais lukkopihdeillä laittaa kieli kiinni suupieleen, se saattaa makuhurmiossa kadota sinne jonnekin.

alan miesRe: Presidentin jouluhauki17.12.2015 18.19
En katsonut uutisointia, mutta luin uutiset. Missään ei pituutta mainittu, mutta 3.8 kg oli kaikissa uutisissa mainittu painoksi.

Yli metrin haukia vai pitäisikö sanoa haukioita ovat kirjallisuuden mukaan yli kuusikiloiset, jollaista minäkin olen käsissäni pitänyt. Tuo 3.8 kg pitäisi olla noin 70-senttinen vai pitäisikö sanoa 70-sinttinen, kun sentään yli 20-kiloisiakin on.

Eero KekäläinenRe: Presidentin jouluhauki17.12.2015 19.21
YLE uutinen tänään klo 12.33
Kuka lie mitannut pituuden ???

alan kolmas miesRe: Presidentin jouluhauki17.12.2015 21.14
Minäkin kuulin, että olisi viety Saulille ja Jenni Haukiolle haukikala, joulukuusi ja Karjalan piiraita.

Muistelen, että painoksi mainittiin 3.8 kg. En tiedä, mistä Eero on tuon hauen mitan kuullut, mutta ei 3.8 kilon hauki ole minustakaan metrinen hirviö.

Onkohan hauen viejillä ollut selvillä kalalaji, vai onko hauen mittauksissa käytetty hyväksi Saulin hyvän ystävän eli Vladimir Vladimirovitch Putinin kalojen luottopunnitsija ja - mittaaja Dmitri Peskovin palveluja?

Taannoinhan Putin vetäsi Siperiassa noin metrisen hauen, jonka painoksi Peskov punnitsi 21 kg.

Sittemmin heräsi epäilyjä, että kysymyksessä oli mahdollisesti graniitti- tai peräti elohopehauki.

Tiettävästi elohopeahauki on muurattu Kremlin muuriin, jotta Vladimir voi seurata työhuoneestaan, kun Global Warming nostaa lämpötiloja Moskovan seudulla.

Kekkosellajan oli myös tapana vedellä virvelillään hirmusaaliita, mutta eiköhän Kekkosenkin kalat ostettu suoraan adjutanttien toimesta joltain paikalliselta kalankasvattajalta suoraan sumpusta.

Viimeisellä Islannin kalareissullaan Urkki olikin jo niin huonossa hapessa, että jos onkeen sattui vaikka 3.8 kilon haukikin, niin kyllä se olisi suurella varmuudella vienyt mennessään koko Suomen johtavien lääkärien Teräsvarina mainostaman kovakuntoisen Urkin.

Minua vähän ihmetyttää, miksi presidentille viedään aina jouluhauki?

Meillä oli kotona jouluruokana riisipuuro, kinkku, rosoli, lihapiirakka ja lipeäkala. Isällä piti tietysti aina olla myös vähän graavilohta ja mätiä. Niitä sai maalla ennen ostaa vain Osuusliikkeestä. Ne olivat ennen suurta herkkua.

Haukia ei meillä kotona koskaan jouluna syöty.

Kiteen palkintotoimikuntaRe: Presidentin jouluhauki17.12.2015 21.42
Kiteen kunta on myös toimittanut Fiater Oyn omistajille jouluhauet

alan kolmas miesRe: Presidentin jouluhauki17.12.2015 22.15
Tuo Eeron tiedote ns. roskakalan jalostamisesta on hyvä juttu. Kalastaja Pentti Linkola on puuttunut tähän samaan asiaan jo noin vuosi sitten.

Pentti oli tuolloin todella huolissaan, kun mm. särkiä ei Suomessa syödä, mutta norjalaisten pyytämiä lohia käytetään marketeissa yleisesti ns. sisäänlyönti-tuotteina. Halpoja kalafileitähän meille tuodaan Vietnamista asti.

Pudasjärvellä mamuille on opetettu kalastamisen jaloa taitoa hyvin tuloksin. Toivottavasti moni mamu ryhtyy ammattaimaseksi kalastajaksi ja keskittyy ns. roskakalojen jalostukseen.

Muutama Kuusamon Särkipurkki ei vielä riitä näissä talkoissa.

Minusta kalastuksessa kaikkein ikävin vaihe on kalojen perkaaminen. Itse olen kyllä kehittänyt erittäin nopean perkaustyylin muikuille, mutta säret ja etenkin ahvenet ovat vähän työläämpiä.

Eero voisi valistaa minua, miten nykyään tapahtuu noiden ns. roskakalojen perkaus? Käytetäänlö siinä hyväksi halpa työvoimaa vai miten se tapahtuu?

Noissa kauppaliikkeissä minua häiritsee se, että fileoinnissa suuri osa arvokkaasta kalasta menee jätteeksi. Nykyään olen tullut vähän laiskaksi, enkä ole enää keittänyt jätteistä esim. lohisoppaa, jota parempaa ei ole.

Minua harmittaa suuresti, että maukasta lahnaakaan ei meinaa millään löytää enää esim. Espoon kalakaupoista.

Minunkin käyttäytymisestä huomaa, että meillä on asiat vähän liian hyvin - olevinaan.

Kalastaja Linkola esitti noin noin viikko sitten testamenttinsa, jossain ip-lehdessä. Se oli vähän synkkä. Pentti on joutunut lopettamaan ammattimasen kalastamisen ja uskoo, että hänen jälkeensä hänen laaja kirjastonsa vain hävitetään.

Testamentissaan Pentti totesi, että nykyinen demokratia on tuhon tiellä. Tarvitaan diktaattorin tapaista johtamista. Pentti tuntui myös hyväksyvän sen, että ihmisillä on eri suuruinen elintaso. Hänkin kuuluu köyhälistöön, mutta hän ei valita siitä, koska on oman tiensä valinnut.

Vihreät ovat Pentin mielestä menettäneet alkuperäisen aatteensa.

Ropelikaulaiset Vihreät ovat tietävinään kaiken kaikesta, mutta esim. kotimaisen kalatuksen suhteen ei ole käsittääkseni tullut ainuttakaan järkevää aloitetta, vaikka Äänekoskelle Hannu Kinnusellakin oli vuoden 2014 keväällä rantasaunan edessä yhdessä noin metrin syvyydessä olleessa katikassa suunnilleen 50 kiloa särkiä.

Katiska oli ollut vedessä vain yön yli.

Jos säristä sadaan talteen vaikka 50% painosta ja sären hinta olisi vaikka 2 euroa per kilo, niin yhden yön tienesti olisi siis yhdellä miehellä 50 euroa päivässä. Jos samainen mies laskee järveen vaikka 20 katsikaa, niin siitähän tulee sitten tuloja 50 x 20 päivässä eli 1000 euroa päivässä, jos on yhtä hyvä kalaonni.

Jos taas 1000 mamua laskee 20 katiskaa veteen joka päivä ja kalaonni on sama, niin 350 päivän myyntitulo on 350 milj. euroa.
Kyllä sillä tulolla muutama mamu elää ihan mukavasti.

Sitä paitsi onhan meillä muitakin kaloja kuin särkiä. Jostakin olen kuullut, että noissa kehitysmaissa on pulaa mm. ruoasta. Kyllä hyville kaloille aina syöjiä löytyy. Se on järjestelykysymys.

Sitä paitsi kalojahan voi pyytää muillakin vehkeillä kuin katiskoilla.

Silakkamarkkinoillakin kävin haastattamassa kalastajia ja ei ollut enää kuin parikymmentä kalstajaa paikalla ja tietysti melkein kaikki eläkeiässä.

Surullista, mihin jamaan Suomen asiat on viety.

Kiittäkäämme tästäkin murheellisesta kehityksestä SAK:n änkyröitä ja yleissitovia TES-sopimuksia.

Eero KekäläinenRe: Presidentin jouluhauki18.12.2015 21.28
Alan kolmannelle.
Eeron ohjeet ns. roskakalojen hyötykäyttämiseen on vain ja ainoastaan kotitarvekäyttöön tarkoitettuja, ei teollisuuskäyttöön, eikä mamujen työllistämiseksi. Voiphan olla, et joku ideanikkari siitä keksis vaikka kuinka hyvän bisneksen. Idea on vapaasti käytettävissä.
Alan kolmannelle ohje, ns. roskakalan perkaukseen ei tarvii käyttää kotitarpeisiin mitään halpatyövoimaa, kotoinen työvoima riittää, hän, rakas oma vaimo, taikka minä itse, niihin vähäisiin saalismääriin suhteutettuina. Lähes jokaisella kantasuomalaisella, maalla syntyneellä miehellä/naisella on jonkinlainen verenperintö kalastukseen ja saaliin käsittelyyn.
Terävä puukko oikeaan käteen ja maalaisjärki päähän.
Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy videoita sadoittain, kuinka kala perataan.

Lisäksi AKM yrittää väen väkisin tehdä mamuista kalastajia, jolla elättäisi itsensä ja koko satapäisen laajan sukunsa.
Mitenkä muualta maailmasta saapunut ähläm voi saada elantonsa suomalaisista lukuisista järvistä kalastamisesta, kun minullakin, kantasuomalaisella on vaikeuksia vaimon lukuisista kehoituksista
lue (käskyistä) saada aina kalaa ruokapöytään.

alan miesRe: Presidentin jouluhauki18.12.2015 21.34
Voisiko alan kolmas mies kertoa mihin kalalajiin katsikaa kuuluu?

alan kolmas miesRe: Presidentin jouluhauki18.12.2015 23.33
Minä kun luulin, että alan mies se vasta maailman mies on.

Mutta minulle on nyt kyllä yllätys, että alan mies ei tunne katsikaa. Sehän on aivan tunnettu herkku Kreikassa ja Macedoniassa.

Muikunkudussa, kun minulle lankesi hyvin usein myös kokin rooli ja kun olen luoneeltani hieman laiska keittiöhommissa, niin keittelin kavereille ns. turkisahvenet, joita ei tietystikään suomustettu pakasessa.

Kun tällaiset herkkukalat sitten tarjoilee vaikka pienen lampaanlihaviipaleen ja vodka snapsin kera, niin voi päästä aivan kreikkaliseen Dirlandaa ja Zorbas tunnelmaan.

Koska emme olleet mitään kreikan kielen mestareita eikä suomen kielen maistereita, niin me käytimme tästä turkisahvenesta lyhyttä suomalaista ilmausta katsika.

Tarkempia ohjeita katsikan valmistukseen alan mies löytää alla olevasta linkistä.

https://www.youtube.com/watch?v=F_kv_s2FD8s

alan kolmas miesRe: Presidentin jouluhauki18.12.2015 23.46
Eerolla voin todeta, että Saimaan rannalla koko ikäni eläneenä olen aika hyvin perehtynyt kalastuksen salohin nuotanveto ja troolauskin mukaan lukien.

Puukko kyllä pysyy erinomaisesti kädessä noissa perkuuhommissa. Neuvoja en kysynyt kotitarveperkuuseen. Ajattelin vähän isompia kalansaaliita.

Eeron saaliit lienee pienet, kun et ole ns. ammattikalastaja. Pentti Linkola on ollut ammattikalastaja. Kalastuksessahan ongelmana on logistiikka.

Muikun myyntikin on rankkaa hommaa, kun jakelu pitää hoitaa keskellä yötä ja pitää nykyään olla kaikki jäät sun muut pelissä mukana.

Tietääkö Eero tai alan mies, miksi presidentille viedään aina jouluhauki? Miksi ei joku muu kala?
Esimerkiksi kuha.

alan miesRe: Presidentin jouluhauki19.12.2015 11.49
On se hyvä, että joku kirjoittaa minun nimimerkillä, kun en aina ehdi vastata akm:n höpötyksiin. Minun vastaukseni tuntee siitä, että siinä on hiukan paneuduttu myös syihin ja seurauksiin eli se on siten proaktiivinen.

Jos katsoo tarkemmin akm:n kirjoitusta kalastuksesta, niin hänen käyttämänsä sanaston voi tiivistää yhteen lauseeseen:

Ammattaimaseksi sären kalatuksen kalstajaksi sadaan akm jos on 50 ammattimasta katsikaa.

Tällaisen häiriön ymmärtämiseksi sanotaan kirjallisuudessa mm. seuraavaa:

"Kirjoittamisen erityisvaikeudessa lapsen tai aikuisen kirjoitustaito on odotettua selvästi huonompaa suhteessa henkilön ikään, mitattuun älykkyyteen ja koulutukseen. Kirjoittamisen erityisvaikeus ilmenee erilaisina kieliopillisina virheinä, tavutusvirheinä, vaikeutena jäsentää kappaleita ja huonona käsialana.

Lukemisen erityisvaikeus, laskemiskyvyn erityisvaikeus ja kirjoittamisen erityisvaikeus perustuvat keskushermoston näitä toimintoja säätelevien hermoverkostojen toiminnan poikkeavuuteen.

Perinnölliset tekijät ovat usein tärkeä tekijä oppimisen erityisvaikeuksissa ja etenkin lukemisen vaikeudessa. Joskus taustalla on jokin hoitoa edellyttävä neurologinen sairaus."

Eero KekäläinenRe: Presidentin jouluhauki19.12.2015 12.52
No, no alan mies. Älähän nyt hermostu pikkuasioista.
Avasin palstan vain näin perisuomalaisen, savolaisen näkökulman kotitarvekalastukseen, pressan julmetun jouluhauen myötä.
Kalastaminen, millä muotoa tahansa on vain harrastusta, eikä näitä harrastuksia saa asettaa millään muotoa paremmuusjärjestykseen. Eikä pidä kyseenalaistaa alan kolmannen esittämää ammattia mamuille, huomioiden kuitenkin suomen lainsäädännön, joka asettaa tiettyjä rajoituksia mm. mamujenkien kalastusoikeuksien suhteen.

alan miesRe: Presidentin jouluhauki19.12.2015 13.28
Minä kun en perinteistä piittaa niin voin avata hiukan jouluaterioitani. Paras jouluruokani on Wotkinsin Veijon savustettu lampaan viulu eli katsika. Hakkaa kinkun mennen tullen.

Kalapuolella en koske graaviin kalaan, vaan sitruunalla marinoituun silakkaan ja loheen tai sitten ihan raakana.

Joulun alle olen syönyt kissan ja koiran ruokia eli Hakaniemen hallista kanan sydämiä, kivipiiroja ja maksoja. Niitä kun heittelee häränhäntäliemeen, niin kummasti liemi uudistuu.

Pari kiloa härän häntää ei paljon maksa. Näillä kompensoi erinomaisesti kallista savustettua katsikaa. Kanan sisäelimet ovat vielä halvempia alle 6 EUR kilolta eikä ole perkuujätteitä kuten nahkoja, ruotoja tai ylimääräistä rasvaa.

Kun kiertelee maailmaa, niin oppii paremmin kuin Suomessa syömään edullisesti mutta herkullisesti. Valitettavasti ei baluteja saa Suomesta, mutta kylläkin Filippiineiltä.

Kylässä kuultuaRe: Presidentin jouluhauki19.12.2015 17.26
Tekikö Fiater Oyn Heikki J.W. Salonen uuden tarjouksen pesälle? Erkki kertoi että tämä tapahtnut. Pääsevätkö entiset työntekijät takaisin töihin n.s. vanhoina työtekijöinä?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: