Keskustelu

alan miesTiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 10.41
Minä olen aina arvostanut sivistystä, vaikka en itse olekaan kovin sivistynyt. Todellinen sivistys ei ole pelkkää lukeneisuutta, vaan lisäksi laajasti nähtyä ja koettua maailman menoa ja monien kulttuurien tuntemusta.

Erityisesti olen tarkkaillut ulkomaan kirjeenvaihtajien sivistystä. Nykyisin ei ole enää sellaisia legendaarisia kirjeenvaihtajia, joita olivat esimerkiksi Pasi Rutanen ja Erkki Toivanen.

Minä arvostan sellaista tiedonvälitystä, jossa ei ole pelkästään kuvailua, vaan on myös analyysiä, päättelyä ja synteesiä. Viime aikoina olen tutustunut erityisesti kuopiolaisen Erkki Toivasen aikoinaan kirjoittamiin erinomaisiin puheenvuoroihin.

Erkki oli mielestäni aivan ylivertaisen sivistynyt, uudistuva ja hyvä tiedottaja. Verratkaapa vaikka pysähtyneeseen oululaiseen kirjeenvaihtajaan Helena Petäistöön.

Olen kyllä usein ihmetellyt sitä mututuntumaani, että sukupuolisesti eri tavalla orientoituneet ihmiset ovat lahjakkaimpia. Ei niinkään ne sateenkaarikiihkoilijat, jotka näyttävät nuo sympatiansa, vaan ne, jotka ovat niistä hiljaa.

Mututuntuma on usein oikein. Minun mututuntumani on aina ollut, että matut syyllistyvät enemmän sukupuoliseen ahdisteluun kuin kantasuomalaiset. Jo sana monikulttuuri sisältää ajatuksen, että kulttuurissa on eroja ja myös sukupuolikulttuurissa.

Seuraavassa linkissä muutamia Erkin puheenvuoroja:

http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Erityisesti kehottaisin laajasti sivistynyttä ak-ämmää tutustumaan esimakuna pariin varhaiseen artikkeliin:

Hyödylliset idiootit islamismin asialla
30.10.2007 15:58

Venäjä ja kaasuputki
6.9.2009 18:15

Pekka V, valtuuston varapuheenjohtajaRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 10.58
Moro,
kerrottakoon, että Erkki oli kotoisin Säyneisestä. Ei Kuopiosta.

alan miesRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 11.17
Itse Erkki sanoo syntyneensä Kuopiossa. On muuten hienoa havaita, kuinka sivistynyt on myös puheensa sukuseuran kokouksessa:

http://www.toivastensukuseura.fi/?Sukuseura:Kokoukset:2006

Eero KekäläinenRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 11.38
Voihansitä omia taikka nimetä vanhojen sukuhaarojen perusteella kenet tahansa minne tahansa pitäjiin
Kuitenkin Erkki Toivasen synnynkunta on Juuka ja minun kotikyläni naapurissa Halivaarassa. Yleensä ihmisen sukujuuret määritellään isien suvun perusteella.

Näin sanoo minun metsästystoverini, ko. henkilön läheinen sukulainen Pekka Toivanen.
Rauha Erkki Toivasen muistolle, vaikka olikin Jari Sillanpään kolleega.

alan miesRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 12.39
Onko muna ennen kanaa? Ensin oli kuitenkin Toivasen suvussa Kaavin Säyneinen ja sitten Juuka. Mutta ne olivat kauan sitten.

PVRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 16.51
Moro,
muistan hänen ollessa Säyneisessä vieraana kyläilemässä Enoni luona Säyneisen Saksalassa, kysyin häneltä hänen suhdettaan Viitaniemeen (säyneiseen), sanoi hän Säyneisen olevan sydämen kotipaikka. Mitä lienee tarkoittanutkaan ja olinko itse edes ymmärtänyt, mitä kulttuuripersoona ja maailman mies kertoi. Hyvä mies ja ammattitaitoa muillekin jakaa.

alan kolmas miesRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 23.01
Omasta mielestään "ei erikoisen sivistynyt" alan mies on kirjoittanut mielenkiintoisen kommentin tiedonvälityksestä ja sivistyksestä. Kyllä minusta alan mies selvästi aliarvioi oman sivistystasonsa.

alan mies toteaa mm. seuraavasti:

"Minä arvostan sellaista tiedonvälitystä, jossa ei ole pelkästään kuvailua, vaan on myös analyysiä, päättelyä ja synteesiä. Viime aikoina olen tutustunut erityisesti kuopiolaisen Erkki Toivasen aikoinaan kirjoittamiin erinomaisiin puheenvuoroihin."

Minusta erittäin viisaasti laitettu. Yleensähän on tapana sanoa, että tieto on valtaa.

Tästä syystähän nykyään suurvallat USA etunenässä pyrkivät hallitsemaan tietoa. Surullista on, että EU:ssa tämäkin asia on ollut rempallaan ja ollaan oltu vähän piruuntuneita, kun jenkit ovat kuunnelleet salaa mm. Angelin ja Volodjan keskinäisiä puhelinkeskusteluja.

Ilman USA:n apua EU:han olisikin kuitenkin täydellisessä tietopimennossa ja sen kyllä huomaa noista komission ainaisista hätäkokouksistakin.

Juankoskella on myös vallinnut vuosikymmeniä salailun ja tiedon pimittämisen ilmapiiri ja siksi vauras maalaiskylä on totaalisti tuhoutunut.

Tiedonvälityksen osalta yhdyn täysin alan miehen yllä esittämään hyvän tiedonvälityksen määritelmään.

alan mies mainitsee hyvänä tiedonvälittäjänä myös Pasi Rutasen, josta ei voi olla eri mieltä.

Aikoinaan kuuntelin hartaasti myös sivistyneen YLE:n toimittaja Martti Silvennoisen tarinoita. Eikä ole kovinkaan kauan siitä, kun satuin kuulemaan ilmeisesti Arkiston helmiä-ohjelmassa myös demujen Erkki Raatikaisen erään reportaasin ulkomaisesta elämänmenosta. Aihetta en nyt muista.

Minusta Erkin raportti oli erittäin taitavasti laadittu ja synteesi oli kohdallaan.

Minulla oli aiemmin Erkistä hieman virheellinen käsitys, koska hän edusti minulle vieraita ajatuksia suorastaan raivostuttavalla tavalla ja vähän näsäviisaallakin tyylillä.

Erkki oli kuitenkin nähtävästi viisastunut, kun oli toiminut BBC Maailmanpalvelun toimittajana Lontoossa. Valitettavasti Erkki ei sitten kuitenkaan vasemmistolaisena päässyt koskaan eroon seebran raidoistaan.

Nykyisistä YLE:n tai MTV:n ulkomaantoimittajista ei tule jäämään vastaavia legendaarisia tiedottajia historiaan lukuunottamatta ehkä Rauli Virtasta.

Olen jo monessa yhteydessä todennut, että Suomi on pieni ja globaalisti ajatellen erittäin vähäpätöinen ajopuumaa.

Tästä syystä meidän tulisi erittäin suurella huolella vaalia sitä, että Suomen mediakenttä ainakin olisi moniarvoinen, puolueista riippumaton ja tiedonvälitys olisi asiantuntevissa käsissä.

Poliittisesti ohjattu YLE voi koitua vielä koko Suomen tuhoksi.

Demujen Krista Kiurun kaltaiset viestintäministerit ovat meikäläiselle tiedonkäyttäjälle kauhistus.

Toistaiseksi nykyinen kepulaiseksi heittäytynyt viestintä- ja liikenneministeri Anne Berner ei ole minusta erikoisemmin tehnyt uusia avauksia mediakentässä, mutta näyttää kuitenkin ryhtyneen VR:n monopolin purkuun.

Toivottavasti Berner ottaa seuraavaksi tarkasteluun myös YLE:n mahot toiminnat ja verorahojen avulla harjoitetun YLE:n ohjelmapolitiikan, joka aivan liiaksi näyttää olevan suoraan SAK:n agitaattorien käsissä.

Suomalaisen median tilasta on kriittisesti kirjoittanyt myös Nalle Wahlroos, joka on todennut sen, että monipuoliset analyysit puuttuu täysin suomalaisesta mediasta.

Volodjan johtamassa naapurimaassa moniarvoista tiedonvälitystä ei ole ja siksi kansalliskiihto ja uho on siellä korkealla.

Erkki Toivasen Venäjän kaasuputki kommentti oli hyvä synteesi asiasta, eikä se paljon poikkea omistakaan ajatuksistani. Isalmitarinassa ei ole minulle mitään uutta.

Venäjän tulevan kehityksen kannalta viisaan alan miehen kannattaa tutustua Gaidar Instituutin laatimiin skenaariohin Venäjän tulevasta kehityksestä.

Ne näyttävät olevan aika lailla erilaisia, joita Suomen Pankki tuntuu syöttävän suomalaiseen mediaan. Äskettäin oli sellainenkin tieto muistaakseni Suomen Pankin taholta, että tänä vuonna Venäjän BKT laskisi vain 0.2%:ia.

Ainakin minun on vaikea uskoa tuollaisia ennusteita, kun tänäänkin öljyn hinta putosi jo alle 29 taalaa per barreli. Venäjän budjetti taitaa olla rakennettu noin 50 taalaan per barreli pohjalta ja valtion tuloista lähes 50% tulee kaasusta ja öljystä.

ST 1:n Anttonen on jo esittänyt sellaisenkin arvion, että öljyn hinta voi mennä jopa lähelle nollaa. Eikä se mikään mahdottomuus olekaan, kun Iranin sanktiot näköjään puretaan ja alkaa todellinen öljyn alennusmyynti ja samalla Iranin 100 miljardia jäädytettyjä taaloja laitetaan poikimaan Iranissa ja muualla ? tuskin kuitenkaan Venäjällä.

Muistelen nähneeni sellaisenkin Gaidar Instituutin pessimistisen ennusteen, että Venäjän väestö supistuu nykyisestä noin 144 milj. ihmisestä muistaakseni 50 vuodessa pahimmillaan vain noin 95 milj. asukkaaseen.

Toivottavasti meille ei kuitenkaan tule esim. 10-15 milj. venäläistä, jolloin oltaisiin taas todellisessa kusessa. Nythän Venäjältä on jo tullut polkupyörillä viime aikoina aika paljon uutta matukka-porukkaa pohjoiseen ja etelämmäksi myös jo vanhoilla Ladoilla.

Venäjän meno alkaa jo muistuttaa kalastaja Linkolan äskettäin esittämää arviota ekologisesti optimaalisesta maapallon väestömäärästä.

Penttihän totesi, että ekologinen tasapaino saavutetaan, kun nykyisestä maapallon väestömäärästä pudotetaan perästä pois muutamia nollia. Parhaiten ja nopeimminhan tämä maapallon väestömäärän supistaminen tapahtuu tietysti ydinsodan kautta. Ilmaston lämpeneminen näyttää olevan tuskastuttavan hidas prosessi.

Minut yllätti Erkki Toivasen sukujuhlissa pitämä analyyttinen esitelmä.

Erkki oli selvittänyt, että hänen sukujuurensa saattavat olla peräisin Säämingistä, joka nykyään kuuluu Savonlinnaan.

Minä olen aina pitänyt Sääminkiä ja Savonlinnaa toisena kotipaikkanani. Sukututkimusta en ole vielä ehtinyt ihan loppuun asti viedä, mutta tiettävästi Savonrannalla isoisiäni eleli aikoinaan. Tosin sukunimet olivat aivan toiset kuin nykyään.

Näistä Erkki Toivasen kertomista tiedoista olen nyt toiveikkaasti ryhtynyt ajattelemaan, että minähän voin parhaassa tapauksessa olla vaikka kaukaista sukua sivistyneen Erkki Toivasen kanssa.

Jotenkin se Toivasen nimikin kuulostaa minusta niin savolaisen lupsakalta.

Minä en ollenkaan ihmettele sitä, että Toivasen Erkki on sivistynyt mies, jos hänen sukujuurensa ovat Savonlinnan välittömässä läheisyydessä, koska siellähän on vieläkin Olavin Linna, josta tietysti on seurannut se, että myös sivistys on linnasta levinnyt ympäristöön ja mm. ruotsinkieli on ollut Savonlinnassakin erittäin yleinen ? kotikielenä jopa meidän suvussa aikoinaan.

Savonlinnasta on lähtöisin myös monia hyviä ennustajia, kuten esim. MTV:n Pekka Pouta.

Lieneekö Pekkakin kotoisin Savonrannan Rönkönvaarasta, jossa nuorna miesnä mentiin erään kuuluisan kermäkeläisen näyttelijän kanssa pimeään savusaunaan ja meinas pallit palaa, kun löyly tulikin yllättäen lauteitten alta.

Alkoholilla ei ollut saunaretkellä mitään osuutta. Kysymyksessä ei ollut silloin myöskään sekasavusaunasta. Oltiin pelkällä poikaporukalla liikenteessä.

reviisoriRe: Tiedonvälitys ja sivistys16.1.2016 23.05
Yle-vero on piilopuoluetukea. Häpeä Suomelle.

Eero KekäläinenRe: Tiedonvälitys ja sivistys18.1.2016 18.04
No johan vai alan kolmannelta runosuomi loistaa.
Lohdutukseksi sinulle, anna venäjltä tulla ihmisten. kauniita on naiset, kauniita.

Pekka ei oo sieltäpäinkään, vaan on aito juukalainen, joten uskokaamme häntä.

Avatkaamme rajamme heille,venäläisille. Minä on jo osani saanut, mut kaverille kans.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: