Keskustelu

EinariseIdioottihankkeita ja veroeurojen tuhlaamista29.10.2016 14.23
Kuopio ei aio ostamalla pelastaa Savon Kuitua

Laajakaista: Pahoihin talousvaikeuksiin ajautunut verkkoyhtiö turvautuu kuntiin.

Kuopio

Marita Tiihonen

Kuopion kaupunki ei aio ostaa alueellaan sijaitsevaa Savon Kuituverkko Oy:n viestintäverkkoa.

Pahoihin talousvaikeuksiin ajautunut verkkoyhtiö on esittänyt omistajakunnille, että nämä ostaisivat viestintäverkon tasearvolla ja takaisin vuokraisivat sen yhtiölle pitkällä vuokrasopimuksella, minkä jälkeen yhtiöllä olisi oikeus lunastaa verkko jäännösarvosta.

Yhtiön Kuopiolle esittämä kauppasumma on 426 596 euroa.

Yhtiö on lähettänyt ostoesityksen kahdeksalle kunnalle, joiden alueelle verkkoa on rakennettu. Kuopion lisäksi näitä ovat Kiuruvesi, Pielavesi, Keitele, Siilinjärvi, Vesanto, Tervo ja Tuusniemi.

Kuopion kaupungin talous- ja rahoitusjohtaja Toni Vainikaisesta ostamisen sijaan vaihtoehtona voisi olla yhtiön pääomittaminen.

- Tarvittaessa kaupunki voisi pääomittaa yhtiötä ensi vuonna kaupungin yhtiölle takaaman lainan vuosilyhennysten määrällä.

Kuopiosta on tullut kuntaliitosten myötä verkkoyhtiön suurin omistaja. Juankosken liitoksen myötä osuus nousee 26,5 prosenttiin.

Korkeista rahoituskustannuksista johtuen Savon Kuituverkon taloustilanne on heikentynyt merkittävästi ja toiminnan jatkuminen on vaarassa.

- Yhtiöllä on ollut haasteita saada toimintaansa riittävän kannattavaksi suhteessa investointeihin ja rahoituskustannuksiin. Mikäli yhtiön rahoitusasemaa ei saada korjatuksi, voi yhtiö ymmärtääkseni ajautua jopa maksukyvyttömyystilaan, sanoo Vainikainen.

Jos seurauksena olisi yrityssaneeraus tai konkurssi, voisi Kuopio menettää yhtiöön sijoittamansa pääoman ja joutua 35 020 euron takausvastuuseen. Kuopion omistamien osakkeiden tasearvo on 335 523 euroa.

- Eiköhän tähän vielä löydetä ratkaisu joltain pohjalta. Käsien pystyyn nostaminen tuntuisi aika kohtuuttomalta ratkaisulta, sanoo Savon Kuituverkon toimitusjohtaja Pekka Laukkarinen.

Yhtiön tilanteeseen on haettu ratkaisua jo pari vuotta. Tuona aikana laajakaistaverkkoa ei ole laajennettu, sillä rahoitusta ei ole voitu hankkia. Yhtiö on toteuttanut vain kuntien rahoittamia kohteita.

-Kyse on siitä, kuinka yhtiön kohtuuttomat rahoituskustannukset saadaan järjestettyä. Joudumme maksamaan yli kuuden prosentin lainakorkoa. Korkea korkotaso johtuu siitä, että olemme saaneet merkittävän määrän EU-tukea, kertoo Laukkarinen.

Lainaa yhtiöllä on vajaat viisi miljoonaa euroa.

Viime lokakuussa osakkaat hyväksyivät yksimielisesti yhtiön omistaman valkokuituverkon myynnin osakaskunnille. Tänä syksynä asiasta tehtiin lisäselvityksiä, minkä jälkeen yksituumaisuus on rakoillut.

Vasta osa kunnista on käsitellyt asiaa. Laukkarisen mukaan Kiuruveden kunnanhallitus on kallistunut pääomittamiseen, kun taas Siilinjärvi ja Tervo ovat ostamisen kannalla. Lopullisen päätöksen tekevät kunnanvaltuustot marraskuun loppuun mennessä.

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina. Vainikaisesta yhtiön tilanteen vakauttamiseen liittyy monia haasteita ja riskejä.

- Viimekädessä omistajat päättävät, miten yhtiötä viedään eteenpäin. En osaa sanoa, miten kahden erilaisen ratkaisutavan kanssa edetään, sanoo Laukkarinen.

Valokuituverkkoja on Vainikaisesta ympäri Suomen lähdetty rakentamaan ehkä liian voimakkaasti valtion Laajakaista kaikille 2010-2015 -hankkeen julkisen rahoitukseen varaan laskien ja luottaen melko optimistiin odotuksiin asiakasmaksuista.

- Ehkä yksittäisten toimijoiden hartiat ovat olleet hieman liian kapeita tällaisen yhteiskunnallisesti merkittävän infran rakentamiseen.

Yhtiö

Verkkoa valmiina1 000 kilometriä

Savon Kuituverkko Oy:n omistavat Pohjois-Savon kunnat lukuun ottamatta Rautavaraa. Yhtiö rakentaa laajakaistayhteyksiä valokuitutekniikalla haja-asutusalueille sekä kuntien tarpeisiin.

Yhtiö toimii kuudetta vuotta. Liikevaihto on jäänyt huomattavasti tavoitteesta. Kaikki tilikaudet ovat olleet tappiollisia, joten taseessa on tappiota 739 141 euroa. Omavaraisuus on laskenut 12 prosenttiin. Taseen loppusumma on 6,1 miljoonaa.

Asiakkaina on yhteensä noin 750 taloutta. Verkkoa on rakennettu noin 1000 kilometriä, eniten Kiuruvedelle ja Vesannolle. Kuopiossa verkkoa 66 kilometriä.

Baskervillen koiraRe: Idioottihankkeita ja veroeurojen tuhlaamista30.10.2016 2.25
Oleellinen asia on, että 6.1 milj. eurolla on rakennettu kuituverkko vain 750 talouden tarpeisiin.

Yhden talouden tarpeiden hoitaminen maksaa siis tässäkin hankkeessa kukin 8 133.33 euroa ja vuosimaksut päälle.

Minä ihmettelen sitä älynjuoksua, miksi esim. Juankoskella Esteri Kangasveijari on ollut mukana tälläisessakin hankkeessa ja vielä kuituverkon hallituksen jäsenenä.

Ymmärrän Esterin toiminnan tietysti siksi, että Esterillä on ollut koko Savon "muutosjohtajana" taattu hallituspaikka Savon kuituverkossa, kun kuituverkkoa on kaivettu routaisiin ja kivikkoisiin Savon korpiin. Samanlainen veronmaksajien maksama paikka Esterillä on ollut Savon Enegiaholding Oy:n toimitusjohtajana.

Kaikki aikaansa seuraavat savolaisetkin kuitenkin tietävät jo nykyään, että mobiili netti järjestyy jokaiseen kotiin ja talouteen vain alle 20 euroa kuussa. Tästä voidaan päätellä että Esterikin kauppaa kuituverkkoa noin 10-kertaisella hinnalla asiakkaille, eikä kuituverkon tarjonta juuri poikkea Koillis-Pravdan tarjonnasta, kun lehtikin ilmestyy vain kaksi kertaa viikossa.

Taitaa konkurssikypsän kuituverkon tarjontakin olla tarjolla vain tiistaisin ja perjantaisin ja kohta ei edes silloin.

Totta kai palvelulle tulee hintaa, mitä harvemmin pavelua on tarjolla.

Muutosjohtaja Esteri on otettava luokalle tästäkin asiasta ja kysyttävä, kenen asiaa hän oikein ajaa? Oman kukkaron vai päähän potkittujen savolaisten eläkeläisten etuja?

Esterin luvun lasku on syytä aloittaa ennen kuin Esteri pääsee Kuopion muutosjohtajana aiheuttamaan vielä lisää vahinkoa läpi koko Pohjois-Savon.

Esteri kuvittelee, että hänen jäljilleen ei päästä, mutta Esteri erehtyy. Jälkikoirat juoksee jo perässä ja läähättää kieli pitkällä. Kohta tapahtuu.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: