Keskustelu

Pena T.Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 15.51
Laitoin uuden otsikon vanhan 2-osan tilalle, kun taas suosio on ollut niin suuri, että lista venyy. Vedän yhteen tärkeimpiä esillä olleita asioita:
1. Tehtaan rahoitustilanteesta on puhuttu paljon takauksemme näkökulmasta. On tullut selväksi, että kohta tehtaalla on jäljellä vain osakepääoma ja täysin pantattu kiinteä omaisuus. Takauksemme valtuustoesittelyn ja kovenanttien mukaan Farocon Oy:n pitäisi säilyttää arvonsa kassavirtaan perustuvan määrityksen mukaan ja Premium Board Finland Oy:llä pitäisi olla vahva tase, eli sen pitäisi tuottaa kunnolla voittoa maksuvalmiuden ja koronmaksujen takia. Palkkojen maksaminen, velkojen lyhennykset ja korot sekä Faroconille vuokrien maksaminen ym. nostetuista lainarahoista tuo eteen konkurssin lähikuukausina. Toisin sanoen Juankosken pitää sanoa takaus irti, koska kovenantit eivät päde. Nyt voimme pelastaa 5 milj. euroa veronmaksajien rahaa. Kahden tai kolmen kk:n kuluttua sitä rahaa ei enää ole. Tämä on olennainen kysymys.
2. Tuotannossa on paha arkkileikkausongelma (se ainoakin kunnon leikkuri remontissa). Ulkona leikkaaminen kasvattaa myydyn kartongin omakustannushintaa ratkaisevasti. Tuotantokustannukset ovat nytkin liian suuret saatavaan hintaan nähden, ja edelleen kuluu paljon energiaa näytteiden tekemiseen, kun asiakkaita ei ole alkuunkaan siten, kuin keväällä annettiin ymmärtää. Käytettyjä 2 m leveitä leikkureita on kuulemma markkinoilla n. 500.000,- hinnalla. Uusiakin saa 2-6 kk:n toimitusajalla ja alle 2 milj. euron hinnalla. Tietojemme mukaan toista leikkuria ei ole tilattu. Ristiriita myyntihintojen ja omien kustannusten välillä on fataali. Leikkauksen ratkaisuista olisi syytä tiedottaa kaupunginhallitukselle, koska nykynäkymillä tehdas tekee tappiota, valmisti se vähän tai paljon kartonkia. Kaksi tehokasta leikkuria voivat juuri ja juuri riittää.
3. Tehtaan ja Biolämmön yhteistä tiedottamista kaivataan. Tiedotuksen puuttuminen ja palstallammekin esitetyt laskelmat ovat nostaneet syvän huolestumisen juankoskelaisten veronmaksajien kasvoille. Huhuilta pitäisi leikata siivet, jos mahdollista, tai ainakin olisi kerrottava totuus eikä bullshit'ia.
4. Kaupunginhallitus tuntuu välttelevän tehtaasta keskustelemista ja hallituksen jäsenten pitämistä ajan tasalla. Kaupunginjohtajakin tuntuu piiloutuneen jonnekin.
5. Tällainen keskustelu, jota on käyty, on hyväksi sekä kuntalaisille että tehtaalle. Se on opettavaista myös Juankosken johdolle. Kaikki toivovat tehtaan menestystä, mutta emme voi sulkea silmiä todellisuudelta, joka ei näytä yhtään hyvältä. Tällainen realismi tuntuu olevan Juankoskella tuntematonta suomalaista ajattelua.
Mitähän on tulossa seuraavaksi? Keskustelulle ja kaikenlaisille spekuloinneille on tilaa. Tarvitsemmeko ehkä vahvemman yrityksen pyörittämään tehdasta?

Joonatan AliasRe: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 16.32
Pena toikin faktat esille ilman mitään sarvia ja hampaita ja hyvä näin. Keskustelun on käytävä ilman ns. minun maa mansikka ja sinun mustikka-pelleilyä, vaan yritetään pitää keskustelu asiallisena. Tietenkin olisi helpottavaa, jos tehtaan tai kaupunginjohto antaisi tietoja asiassa, mutta kuten olemme huomanneet, on tiedoitus mallia Kajander, elikkä "tehdas pyörii täysillä" tai " tilauksia on satanut laariin" ja kuitenkin tehdas joko seisoo, tai tapahtumat ovat todella kevytttä toimintaa.
Myös on varmasti monelle lukijalle ihmettelyn aihe, että 5 miljoonan euron kuntatakaus on annettu erittäin heikoin vastavakuuksin- eikä yrityskiinnitys koske Premium Boardia, vaan Farocon oy:tä, jonka arvo on täysi nolla, kun huomioidaan jo siihen haettu miljoona kiinnitys. Ja Farocon omistus perustuu 40 vuotta vanhaan varastorakennukseen Hangon satamasta parin kilometrin päässä, jossa maaalue on alivuokrattu eräältä yritykseltä.
Vapaa Juankoski-ryhmä oli ainoa ryhmä, joka pyysi ns. laitoskiinnitystä vastavakuudeksi, joka olisi voinut olla edes jollain tavoin turvaava, mutta keskustaryhmä ei enemmistöllään halunnut muuttaa Juankosken vastavakuutta turvaavaksi. Joten tästäkin syystä eräät kepulaiset kirjoittavat häväistyksiä ja paskaa näille sivuille, joka todellakin ärsyttää meitä lukijoita. Mutta jokainen taaplaa omilla avuillaan ja näin sitten tehdään.

yläkoulun tytötRe: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 17.04
Yrityskiinnitys tai joku muu... Farocon Oy:n arvo etuoikeutettujenn 1 milj. panttikirjojen jälkeen on nolla (0,-) euroa. On ihan sama, mitä konsultit valehtelevat, kun nolla on nolla.
Jos joku maksaa meille koululaisille vaikkapa 2.000,- nettona, voimme tehdä laskelman, jossa sopivien vuokrien nykyarvo seuraavilta 10 vuodelta on 10 milj. Siis erään tietyn ladon arvo vakuutena on ainakin 6 milj. euroa. Tämä laskelma varmistetaan vuokrasopimuksella, jossa jo konkurssin tehnyt yhtiö herätetään haudasta tekemään mainittu vuokrasopimus. Yhtiön toimitusjohtajana sopimuksen allekirjoittaa jo kuollut, mutta Tanskassa asuva monen loppututkinnon osaaja Mogen Eggegaard. Siinä olisi messevä ja turvaava vakuus seuraavaan kepun projektiin.

HarmageddonRe: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 18.40
Pena T se jaksaa toitottaa tätä PB:n loppua, nyt hänen kristallipallonsa näyttää jo lopun ajankohdankin..tämä sama kristallipallohan on maankuulu kyvyistään, sen kuuluisimpia ennustusksia on mm. viime eduskuntavaalien tuloksen ennustaminen, Masalle se lupasi varmaa läpipääsyä 4000 äänen turvin.
Pena, tavataan vappuna tehtaan sillalla ja todetaan tilanne. Hävinnyt tarjoaa Ruukin Kievarissa vappubrunssin ja lupaa jatkossa ottaa elämään positiivisemman asenteen!

Pekka VRe: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 19.05
Seonmoro, tulen mukaan vetoon ja olen vedossa tehtaan puolesta syyteen tai saveen ja brunssin kera.

Pena T.Re: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 23.02
Toiset katsovat kristallipallosta, kuten Juankosken ja Kreikan talousjohto, toiset laskevat, että 1+1=2, eikä konsulttien todistama 5, josta todistuksesta maksetaan konsultille esim. 30.000,-.
Masan ääniä ei voinut laskea etukäteen, ja ennustus oli tietenkin propagandaa, joten ei verrata siihen. Voinhan minäkin kerran erehtyä.. :-))... niiden aiempien sadan kerran lisäksi..
Tavataan vaan tehtaan sillalla vappuaamuna, Harmageddon, jos kerrot ensin nimesi julkisesti. Voidaan se brunssi syödä aiemminkin, jos PB:n omistus esim. vaihtuu. Nykysysteemillä PB ei valitettavasti kauan jatka. Jos peliin tulee lisärahoitusta ja Venäjän markkinoinnin osaamista, uskon jatkoon. Kuusta sahaamalla PB ei nouse.
Sitäpaitsi olen koko ajan toivonut, että PB saa ratkaistuksi ongelmansa, mutta todista Harmageddon laskemalla, että PB tuottaa voittoa. Kysymys on matemaattinen eikä uskonasia.
Toivomalla ei pärjää kuitenkaan kovilla markkinoilla. Juankosken kaupunginhallituksen pitäisi myöntää tosiasiat ja toimia niiden mukaan veronmaksajien parhaaksi.

ErkkiRe: Tehtaan eväät, nro 32.1.2012 23.08
Juankoskella on monia huolestuneita Penan lisäksi. Ainoat "iloiset veikot" löytyvät kaupungin johdosta, joita ei masenna kaupungin velkataakan nostaminen 25-30 milj. euroon.
Juankoski nousuun vaihtamalla johto!

Yllättynyt maallikkoRe: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 1.50
Metsäteollisuudessa arvostetun Papri ja Puu lehden numerossa 4/2011 Premium Board Finland Oy:n varatoimistusjohtaja Krister Björkqvist avautuu vihdoin yhtiön kehitysstartegioista. Yritys on päättänyt pestä kasvonsa ja vaihtoi perinteikkään Stromsdal-nimensä Premium Boardiksi. Artikkelin mukaan tehdas höyryää täyttä päätä työllistäen 145 henkilöä ja seudun alihankkijoiden verkostossa on vielä lisäksi 300 henkeä.

Artikkelin mukaan tehdas on keskittynyt syksyn mittaan lähinnä erilaisten koesarjojen ajoon. Tiedotteen mukaan vientiin menee 90% tehtaan tuotannosta.

Varatoimitusjohtaja mainitsee yrityksen vahvuudeksi tapaukset, joissa voidaan reagoida nopeasti ja joustavasti asiakkaiden vaatimuksiin. Tiedotetta lukiessa herää kuitenkin kysymys tuosta reaktionopeudesta, koska tehtaan käynnistyttyä vuoden 2011 kesäkuun lopulla ei vielä olla päästy koeajoja pitemmälle. Kartonkimarkkinoilla kyllä yleensä täytyy toimia muutaman päivän varoitusjaoilla. Tätä varten isommilla toimittajilla onkin erilaisia jakelupisteitä asiakkaidensa lähettyvillä tai logistiikkaketjut on muutoin viilattu niin, ettei kartonki päiväkausia makee edes satamissa. Tai puhumattakaan siitä, että tuotteet ajetaan vain tehtaan varastossa, jonka uumenista varatoimitusjohtajasta otetussa kuvassa näkyy hylkyrullia muistuttavia pieniä kartonkirullia.

Artikkelissa Bjökrqvist yllättää kaikki perinteistä Römmssyä seuranneet ?raitin miehet? PB:n lennokkailla tulevaisuuden suunnitelmillaan. Raitin miesten arvuutellessa ja ihmetellessä PB.n hiljaiseloa kartongin parissa varatoimitusjohtaja paljastaakin yllättäen, että PB jo käynnisteleekin kuuselle speksattua sahaansa sekä voimalaitosta, josta kaavaillaan CHP-mallista, sähköä lämmön sivussa tuottavaa biovoimalaa.

PB:n puuhamiehilla ei päätä tunnu palelevan, kun laskelmissa on jo pelkän biovoimalan osalta hintalappuna 30 MEUR:a. Yhtiö kertoo selvittäneensä, että tuollainen hanke on sähkön nykyhinnoilla ihan toteuttamiskelpoinen. Maallikkolle varatoimitusjohtaja on jättänyt epäselväksi ainoastaan, missa tuota kuusisahaa rakennetaan ja korvaako tuo kaavailtu uusi biovoimala mahdollisesti PB:n jo ostaman nykyisen Juankosken biovoimalan? Maallikko ei myöskään voi ymmärtää, millä tavalla jokin kuusisaha voisi tukea esim. vielä kartongin koeajoja tekevää ja ilmeisten laatuongelmien kanssa painivaa pientä kartonkitehdasta, joka kärsii lisäksi asiakkaiden puutteesta. On aivan selvää myös se, että PB:n nykyisiin rahkeisiin verrattuna tuollainen kombilaitos on mitä suurimmassa määrin utopia.

Varatoimitusjohtaja pohdiskelee tiedotteessaan myös yrityskoon vaikutusta kilpailutilanteeseen. Pohdinnan tuloksena on havaittu, että ?pienuuden suuruus piilee siinä, että suuret toimijat tekevät tilaa kokoluokkaa pienemmille, jotka voivat räätälöidä sarjoja asiakkailleen?. Kartonkimarkkinoilla käytäntö on kuitenkin mennyt ainakin tähän saakka toisin päin. On paljon näyttöä siitä, että bulkkituotteissa ei valitettavasti kukaan ole vielä tähän mennessä pystynyt pyörittämään pientä paperi-tai kartonkitehdasta yksinään kannattavasti. Tuskin PB tulee tekemään tässä poikkeusta..

Arvoituksellisesti varatoimitusjohtaja toteaa artikkelissa vielä:?Hallissa on kartonkikoneen ja päällystyskoneen linjat, jotka voidaan eriyttää. Se lisää toiminnan joustavuutta?. Kartonkimies sanoisi, että kartonkikoneella on Off-machine koutteri.

Viime kevään arvostettu HS:n toimittaja Jyrki Iivonen totesi sattuvasti PB:n kaupungin takausta arvoidessaan, että PB:n rahoitus on ?huteralla pohjalla?. Yllä mainitut strategiset linjaukset heikentävät edelleen tuota huteraksi todettua pohjaa.

Herää kysymys, onko kaupunki PB:n takauksen antajana tietoinen tällaisista yhtiön kehitysuunnitelmista?

Yllättynyt maallikkoRe: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 12.35
Kokemattomat PB:n metsäteollisuusgurut näyttävät löytäneen viistaten kiven kuusisahaamiseenkin Juankoksella. PB:n kovin kartonkikilpailija Metsäliitto sen sijaan on jo havainnut vuonna 2010, että Kyröskoskellakin kuusisahaamisesta on syytä valitettavasti luopua. PB:n kartonkimiesten kannattaisi käydä vaikka Suomen Sahojen sahasemiaarissa kuulostelemassa ja haistelemassa maailman tuulia. Sahaintegraatio ei siis ainakaan M-realin taivekartonkituotantoa avittanut. Eikä sahasta ollut kartonkitehtaan eväsreppuun.


"Metsäliitto sulkee Kyröskosken sahan

Metsäliiton puutuoteteollisuuden Kyröskosken sahan toiminnan jatkamista koskeneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluissa ei yhtiön mukaan löydetty kokonaisuuden kannalta kannattavaa ratkaisua sahan toiminnan jatkamiselle. Metsäliitto on tehnyt päätöksen tappiollisesti toimineen sahan sulkemisesta.
"Kannattavan tuotannon edellytyksiin sekä kilpailukykyisesti saatavan kuusi- ja mäntytukin riittävyyteen pohjautuvien laskelmien perusteella ei löydetty ratkaisua toiminnan jatkamiselle. Tuotannon keskittäminen yksiköihin, joilla on edellytykset käydä optimaalisella tasolla, on välttämätöntä kannattavan toiminnan mahdollistamiseksi", Metsäliiton puutuoteteollisuuden toimialajohtaja Ole Salvén sanoo tiedotteessa.

Metsäliitto kertoo tekevänsä parhaansa, jotta työpaikkansa menettäville löytyy työtä joko konsernin muilta toimipaikoilta tai muista yrityksistä.

Kyröskosken kuusisaha sijaitsee Hämeenkyrössä. Se on tuottanut sahatavaraa vuosittain noin 200 000 kuutiometriä työllistäen 62 henkilöä. Tuotannosta yli puolet on suuntautunut vientiin, noin neljännes Metsäliiton puutuoteteollisuuden omaan jalostukseen ja loput kotimaan myyntiin.

Kyröskosken sahan toiminta on ollut keskeytettynä viime vuoden tammikuusta alkaen.
15.3.2010, 9:24"

vekeRe: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 14.45
Kesän kynnyksellä riitti vielä huumoria vaikkei tehdas ollut edes käynnissä "Jo tällä hetkellä kysyntä ylittää tuotantokapasiteettimme. Pienistä tilauksista joudumme nyt kieltäytymään"

3.1.2012Re: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 16.24
Odotellaan sen sammon käynnistymistä.

ApaRe: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 16.27
Joo ja taas puhtainta sillä savua ei taaskaan lainkaan ja kartonki liikkuu hiukkaskiihdyttimellä ilman leikkureita ja ilman rekkoja. Puhu pukille.

HermanniRe: Tehtaan eväät, nro 33.1.2012 20.40
Mikä saa varatoimitusjohtaja Björkvistin puhumaan aivan pehmoisia? Onko kyseessä ajanpeluu jonkin syyn takia ja huomion kiinnittäminen mielikuvituksellisiin projekteihin tehtaan ongelmien sijasta?
Uskottavuus menee pakkasen puolelle, ja tälle yhtiöllekö annoimme sen 5 milj. euron takauksen? Ei hel...i.

kriittinen veronmaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 34.1.2012 20.38
Palstalla on jossain vaiheessa arvosteltu kovasti HJWS:ää. Mikä olikaan tämän Björkvistin CV? Vaikuttaa pelkältä bulvaanilta.

Pikku hiljaa pitäisi näyttöjä saada Premium Boardilta. Vaan hiljaista näyttää olevan.

savolainenRe: Tehtaan eväät, nro 35.1.2012 9.06
lisärahaa selvästi ollaan vailla

5.1.2012Re: Tehtaan eväät, nro 35.1.2012 10.41
Kartonkia ei vielä tehdä, mutta yksi rekka purki laanilla puita. Mitenkähän leikkuriremontti edistyy?

Arkkileikkauksen asiantuntijaRe: Tehtaan eväät, nro 35.1.2012 20.11
Korjatkaapa keskustelijat palstan virheitä:

1. Kirjoittakaa varatoimitusjohtajan nimi lopultakin oikein: se on Björkqvist
2. Jos arkkileikkauskapasiteetissa on rajoituksia, voi aina ajaa rullatilauksia
3. Apa (joka on ruotsia ja suomeksi apina) ihmetteli, kun 3.1. ei noussut tehtaalta savua. Eiköhän monella muullakin paperi/kartonkitehtaalla ollut joulun ajan lomaseisokki?

GorillaRe: Tehtaan eväät, nro 35.1.2012 20.24
Taitaa taas seisokki kestää ensi viikkoon,,sillä tavaraa ei tehdä, puutavaraa ei oo ja savua ei tuu kuin tupakasta, joten apa apina tietää enemmän kuin yllä oleva viisastelija.

HermanniRe: Tehtaan eväät, nro 35.1.2012 20.45
Taivekartonkia toimitetaan yleensä arkeiksi leikattuna, mutta jonkin verran menee rullina. Kaikki, mikä jää leikkaamatta tehtaalla, on pois katteesta. Römpsyn aikaan ei edes kahdella leikkurilla pysynyt kartonkikoneen tahdissa, jos ajo sujui hyvin. Oli pakko silloin pysäyttää kartonkikone, kun paikat olivat täynnä rullia.
Nyt, kun se ainoakin leikkuri on remontissa, voidaan vain kuvitella, mikä on tilanne kapasiteetin ja voiton tekemisen kannalta.
Varatoimitusjohtaja Björkqvistin tiedotus ilman saha- ja voimalaitosherjoja olisi paikallaan todellakin. Mihin on kartonkitehdas menossa, kun edelleen ajetaan "koesarjoja", kuten hän Puu ja Paperi -lehdessä kertoi. Jäljellä on suurin piirtein osakepääoma, eikä takauspäätöksen valtuustopapereissa mainittuja investointeja ole tehty. Esimerkkinä palavista tarpeista mainitsen leikkurit.
Luulisi, että arkkileikkauksen asiantuntijaakin naurattaisi koko touhu kuten muitakin oikeita asiantuntijoita.
Moni piti joulun pyhät seisokkia, mutta tuotanto aloitettiin taas 27.12. Kun tiedetään, ettei seisokkia pidetä huvikseen, jos on tilauksia, voimme ilmeisesti vetää johtopäätökset PB:n seisomisesta ja leikkuriremontin viipymisestä, uuden hankkimisesta puhumattakaan.

Toivon jo menettänytRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 2.12
Arkkileikkauksen asiantuntija ei tunnu paljon ymmärtävän taivekartonkiasioista. Rullatavaran osuus marrkkinoista on häviävän pieni, ehkä noin 20%. Jos yrität tyrkyttää arkkipainoon rullatavaraa, niin se ei vaan käy. Koska markkina on jakautunut täällä tavalla, niin rullasiakkaiden haaliminen tulee siis PB:lle noin viisi kertaa vaikeammaksi kuin niillä toimittajilla, jotka voivat toimittaa asikkaiden edellyttämää tuotetta. Kyllä PB:llä on vaikeuksia ihan tarpeeksi muutenkin.

Sitä paitsi Hermanni näkyy tuntevan Römssyn tehtaan Arkkileikkauksen asiantunijaa paremmin. Tiettävästi PB:n rullapakkauskapasiteetti on vain murto-osa kartonkikoneen kapasiteetista. Hermanni näköjään tietää, että tehdas on jo muutamaassa tunnissa täynnä pakkaamatonta kartonkia, jos kartonkikone pyörii ja rullapakkaus ei vedä, eikä tehtaalla ole arkituskapasiteettia tarpeeksi. Kukaan järkevä asiakas ei tietenkään osta sellaista kartonkia, jota ei ole asianmukaiseti pakattu. Eikä pakkaamaton kartonki ole mikään hyvä käyntikortti aloittelevalle PB;llekkään.

Että kyllä nyt on vain niin, että PB:n tehtaan viimeistelyssä on paha pullonkaula, josta ei selviä toivomalla. Siitä ei selviä edes rahalla ihan lyhyessä ajassa. Kysymys on parhaassa tapauksessa ilmeisesti kuukausista.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 5.37
Anteeksi kun olen ulkomailla eika tietokeneessani ole suomalaista merkistoa. Joka tapauksessa kommentoisin hiukan keskusteluissa esille tulleita asioita.

Puusta katsoen voin sanoa, ettei Premium Boardilla ole mitaan mahdollisuuksia kilpailla pitemman paalle FBB-markkinoilla bulkkituotteillaan. Niitahan ovat juuri nama heidan valtatuotteensa StromPack ja StromCard. Jos PB ajaisi taydella kapasiteetillaan, olisi tuotanto noin 500 t/a tyontekijaa kohti. Parhaat suomalaiset sentaan yltavat noin 1000 t/a per tyontekija ja ovat lahempana asiakkaita. Tunnetusti Suomessa ovat tyovoimakustannukset todella korkeat verrattuna tuleviin kiinalaisiin kilpailijoihin. Ei ole sahkokaan halpaa Suomessa ja sellunkin hinta nayttaa nousevan jalleen lyhyen hintaromahduksen jalkeen.

Johto mainostaa, etta ovat ketteria, mutta mihin sita ketteryytta tarvitaan. Voisi ehka tarvita erikoisiin arkkikokoihin ja pieniin sarjoihin, mutta juuri niissa on yhtio osoittanut heikkoutta ja kilpailukyvyttomyytta. Taalla on puhuttu mammilaatikoista, mutta eihan niilla ole mitaan merkitysta, kun yhtion arvioidaan vievan tuotteistaan eri lahteissa 90-97% ulkomaille. On vain niin. Etta todelliset vientimarkkinat ovat liian kaukana. Ehka olisivat Venajan markkinat olleet hiukan lahempana, mutta senkin Juankoski sossi antamalla tehtaan venalaisten kilpailijalle. No eikohan se tehdas viela paady Malkovin ryhmalle esimerkiksi uuden konkurssin kautta, jos enaa edes kelpaa.

Mika olisi siis PB:n pelastus. Varatoimitusjohtaja kylla hourailee Paperi ja Puu-lehdessa aivan kummallisia, joita taalla on jo hyvin kommentoitukin. Kiinnittaisin viela huomiota yhteen hanen sanomaansa. ?Hallissa ovat kartonkikoneen ja paallystyskoneen linjat, jotka voidaan eriyttaa?. Mita tama nyt sitten tarkoittanee, siellahan on aina ollut se eriytetty neliasemainen off-machine paallystyskone. Onko Bjorkqvist huomannut sen itsestaanselvyyden vasta nyt? Ainahan on ollut mahdollista ajaa tuote kartonkikoneelta suoraan myyntiin ja ostaa pohjakartonkia joltakin muulta, joka sitten paallystetaan talla off-machine paallystimella. Mutta siinahan ei ole taas mitaan jarkea, koska se ei todella lyo leiville. Off-machine koutteria mainostetaan, mutta sehan on suuri haitta, kun myytava tuote joudutaan ensin rullaamaan kartonkikoneella ja sitten toiseen kertaan paallystyskoneella. Kilpailijoihin nahden syntyy tosi paljon enemman hylkya, energia-, huolto- ja tyovoimakustannuksia. Joillakin uusimmilla koneilla voidaan paallystaa on-machine pinta kolmeen kertaan ja tausta kahteen kertaan ja se on todellista tehokkuutta.

Minulla ei ole tietoa, minkalaiset paallystimet ovat itse kartonkikoneella. Joskus aikoinaan siella nayttaa olleen ilmaharja ja tera pintaan seka sauva taustalle, mutta mita on nyt. Jos siella olisi kolme teraa on-machine, olisi edes lahella kilpailijoiden mahdollisuuksia ja voitaisiin todella ?eriyttaa? kartonkikone ja paallystyskone.

On totta, etta monikaan kilpailija ei pysty tekemaan symmetrista graafista kartonkia, jossa on kaksinkertainen terapaallystys molemmin puolin. Tama olisi se erikoistuote, jolla voisi saada paremman hinnan (lue arkkitavarasta > 1300 EUR/t). Kuitenkin vastaan tulevat paksuimmat WFC paperituotteet seka niista laminoidut erikoistuotteet eli kylla siellakin on korvaavia kilpailukykyisia tuotteita. Aikoinaan barrier-tuote Tecta oli jotain uutta, mutta nykyisin sekin alkaa kallistua bulkkituotteiden puolelle. Pitaisi saada keskihinta reilusti yli 1000 EUR/t. Ei ole siis loydettavissa mitaan viisastenkivea PB:n pelastamiseksi vai olisiko sittenkin.
Yksi taho, joka voisi pyorittaa tehdasta, vaikka se ei alussa kannattaisikaan, olisi ollut New Stroms Oy. Sen taustalla lienee Investlesprom, joka on suuri venalainen metsateollisuusyritys. Heilla on Venajalla iso projekti LWC/MWC tehtaasta (600 kt/a). Tama perustuu Kamassa kehitettyyn koivu-BCTMP:hen, joka olisi myos erinomainen raaka-aine kartongin keskikerrokseen. Tuo 600 kt/a tuntuu vahan liian suurelta kapasiteetilta Venajan markkinoille ja heidan olisikin jarkevampaa investoida hiukan pienempaan paperitehtaaseen ja sen lisaksi investoisivat myos FBB-tuotantoon. Tata he olisivat voineet harjoitella Juankoskella ja samalla avata markkinoita omalle FBB-tuotannolleen. Eika ehka olisi liian myohaista vielakaan, vaikkakin Ilim on huomannut jo saman asian.

On todella kummallista, etta Juankoskella on pyha usko paakaupunkiseudun konsultteihin. Ei olisi kannattanut heita kuunnella. Konsultin tehtava on ansaita rahaa projekteilla. Projektia taytyy suositella, jotta saa jatkossakin toita. Ja sita parempi, mita huonommin menee, koska tulee taas lisaa toita. Kai siina etsimalla etsittiin sellainen konsultti, joka naki asiat positiivisessa valossa. Nyt sitten puhutaan taas alyttomista investoinneista. Ja kaiken aikaahan konsultit ovat neuvoneet lisaa investointeja ja niita on myos tehty, mutta kun maailma menee nopeammin eteen pain, eivat ne ole parantaneet tilannetta ainakaan tarpeeksi tai josko ollenkaan.

kortteja painetaanRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 11.18
Mina olen myos seurannut taalta Saksasta tätä sivua ja olen saanut hyvaa tietoa PB:n toiminasta siella kaukaisesta Savosta. Tilanne on taalla Saksassa sellainen, että meille tulee kartonkia paljon Aasian alueelta, joten en pidä ihmeena jos PB:n markkinointi taalla ei ole tuottanut tulosta. Saataisi olla tehtaalle parasta, etta hyodyttaisivat markkinoita naapurimaan Venajan kanssa. Edellinen nimimerkki näyttaa olevan hyvin perilla maailmalla valitsevista markkinoista. Mutta seuraamme tilanteen kehittymista , mutta nyt emme valitettavasti voi tilata tavaraa sielta ja auttaa asiaa. Voimme kylla ottaa nayteeria vastaan painamme niista kortteja, joita lähetamme teille Suomeen myyntiin. Jos tietysti hintanne olisi edullisempi mita Aasiassa on, niin voisimme sitten tilata muutaman tonnin, korttikokona 10,6x 14,8

Pena T.Re: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 12.28
Kaupunginhallituksen jäsenten olisi hyvä seurata tätä keskustelua. Onko kaupunginjohtaja tai Premium Board Finland Oy kertonut faktoja kuten tämän palstan keskustelu?
Taitaa olla niin, että juuri mikään toiminta ei perustu faktoihin Juankoskella... ei, vaikka kultalautasella tarjottaisiin valtuustosalissa tai kaupunginhallituksen kokoushuoneessa.

sellasta se onRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 15.20
Hahaaaa, taitaa olla Lamican miehet asialla....

SepeRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 16.24
Ha haa,,,mutta faktat puhuvat puolestaan ei valmiiksi kirjoitettu paikallislehti.

kriittinen veronmaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 36.1.2012 21.12
Kummasti näyttää nämä liike-elämänkin realiteetit tulevan ilmi tällä palstalla. Kannattaisi varmaan Koillispaperinkin käyttää palstan asiantuntemusta hyväkseen. Eiköhän se vähitellen selviä, että se kartonkibusineksen paras tuntemus ei istu Juankosken johdossa... Eikä sinne näytä muutenkaan penaalin terävimmät kynät valikoituneen.

Alan parempi miesRe: Tehtaan eväät, nro 39.1.2012 8.52
Alan mies ei tiedä mitään, kartonkikoneella ei ole päällystysyksikköjä, joten koko homma perustuu pohjakartongin päällystämiseen offcolla.
Toki sillä voi päällystää muutakin pohjaa, esim Tecta -päällystystä paperille. Tällä voi olla lisäarvoa.

C2S kartongista ei kyllä saa enää mitään lisäarvoa, alan mies voisi ulkomailla tutustua CWF paperien tarjontaan ja hintatasoon, esim Aasiasta...

KonkkaRe: Tehtaan eväät, nro 39.1.2012 12.03
Kun kartonkikone seisoi 3 viikkoa ja leikkaus ei toiminut, maksettiin kuitenkin erilaisia kuluja n. 600.000,-. On se ihme tehdas, kun voi tehdä niin tekemättä voittoa normaaliviikoillakaan.
Onkohan tehtaan johtoa neuvottu kaupungin johdosta, että paras tiedotuslinja on panttaaminen kuten he itsekin tekevät? Puu ja Paperi -lehden artikkeli muistutti Koillis-Savo -lehden juttuja Münchausen-tyylillään.
Juankosken nousu tuntuu olevan erittäin vahvoissa käsissä, p...le. Nivala Timber tuntuisi muuten pikku jutulta Premium Boardinn verrattuna, mutta siinä rytäkässä hukattiin arvokkaita Savon Voiman osakkeita. Kiitos sijoittajanerojemme.
Juankoskellakaan ei ole enää eväitä palveluihin.

Eikös vaikkaRe: Tehtaan eväät, nro 39.1.2012 14.06
Kuntalaisten on hyvä tietää, että Nivalan Timberin konkasta tuli ja on tullut Savon Voiman osakkeiden menettämisen myötä varovasti laskettunakin noin 15-20 miljoonan euron menetykset kaupungille. Nyt jos kuntatakaus realisoituu, se on vaan kertarysäys ja viiden miljoonan euron menetys. Tietysti tästä menetyksestä tulisi sitten vielä korkomenot sillä velkaahan se vaan lisää kunnassa jos näin käy. Miten täysillä pyörineekään tehdas, siitä se riippuu tuleeko takaus maksuun vai ei. Kyllä kai se pyörii täysillä, onhan Rane ja Jouko vakuutellut kuinka hyvin se pyörii, joten ei kait meille mitään Nivalan Timberin kaltaista vahinkoa ole tulossa. Valtapuolue on aina tehnyt viisaita päätöksiä yksinkertaisen enemmistönsä turvin, joten hyvin meillä asiat ovat.

SVRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 16.45
Valaiseppa "Eikös vaikka" lisää tuota Savon Voiman osakkeiden menettämistä.
Eikös Savon Voiman omista Savon Energiaholding Oy, jonka taasen omistavat kunnat kokonaisuudessaan. Missä välissä tässäkin hankkeessa on turpiin tullut, ja vielä 20 milj. euron edestä?

TeukkaRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 17.50
Joku kysyi mitä tapahtui Savon Voiman osakkeille ja eikö Savon Voiman omista kunnat:
vastaus on se, että Savon Voiman osakkeita on kunnilla enemmän tai vähemmän, mutta Juankoski myi Nivala-Timber-sotkun ja konkurssin jälkeen peitelläkseen karmivan tappion Savon voiman osakkeet muille. Nyt niillä osingoilla Juankoski saisi joka vuosi n. 4 miljoonaa euroa voittoa, mutta nyt vain jämäomistuksella pari sataa tuhatta vuosittain, joten jos lasketaan vuodesta 2002, on Juankoski menettänyt kymmeniä miljoonia tuloina.

SVRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 18.11
Savon Voima jakoi viime vuonna osinkoa yhteensä 5,3 milj. euroa, eurot jakautuivat 23 omistajakunnalle.
Teukka kertoo yllä, että Juankoskelle kuuluisi tuosta potista n. 4 miljoonaa ilman Nivala Timber sotkuja.
Omistiko Juankoski todella aiemmin Savon Voimasta yli 75% ?

Velka VeljenpoikaRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 19.15
Säyneisen liitoksen myötä Juankoskeen tuli omistusta myös Pohjois-Karjalan Sähköstä. Mitäs niille kuuluu nykyään. Mitä sijoittajaneromme kunnassa aikovat tehdä niille. Luullakseni hukkaavat nekin pilkkahinnasta.

JokeRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 19.37
Viime vuonna Sv jakoi yllätys pienet osingot. Juankoski omisti erittäin suuren potin osakkeista, sillä kahden ison työllistävän tehtaan pikkukuntana verotulot ja muut tulot mukaanlaskien se oli Suomen varakkaimpia kuntia. Nyt heikon johtamisen, järjettömien taloustöppäilyjen, ja sijoitusten jälkeen yhdessä ylisuurten ja yhtaikaisten investointien jälkeen Juankoski on Suomen köyhimpiä.

SVRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 20.13
Savon Voima on todellakin aiemmin maksanut hieman enemmän osinkoa, huippuvuonna 2008 lähes 10 miljoonaa.
Kerroppa Joke tarkat omistusprosentit jos tietoa oikeasti löytyy.

Silloin mukana ollut keskusta päättäjäRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 21.19
Juankoski oli aikoinaan toiseksi suurin osakkeen omistaja Savon Voimassa, joten näiden osakkeiden hukkaamisen seurauksena menetykset ovat varovasti laskettuna tuon nimimerkin esittämät 15-20 miljoonaa euroa. Mustan kun meistä muutama keskustapuolelainen vastusti osakkeiden myyntiä. Sitten oli enemmistä, jotka saivat ryhmäkokouksessamme tahtonsa läpi ja niin myytiin. Meitä harmitti kovasti tämä päätös. Me myyntiä vastustaneet olimme sitä mieltä, että ostetaan eikä myydä jos joku meille myy. Sitten vielä harmitti, että saamamme miljoonat markat pistettiin Nivalan Timberin saha hankeen rahoittamiseen vaikka monet varoittelivat, että miksi te rahoitatte yrittäjää, joka siirtyy toiselta paikkakunnalta konkurssin tehneenä teille. Ja niinhän siinä kävi että Savon Voimasta saadut rahat menivät ja lisäksi jäi saamatta todellakin mahtavat osingot. Jos kanssa veljet olisivat uskoneet meidän muutaman neuvoa, niin nyt olisi hyvä olla suurosakkeenomistajana energia yhtiössä. Onneksi vielä monen mutkan kautta palautui kunnalle noin 10% myydyistä osakkeista joilla sai vielä viimevuonna lähes 400.000 euron osingot. Joten toivotaan, että nyt ei kävisi taas Nivalat tämän kuntatakauksen muodossa.

PepponeRe: Tehtaan eväät, nro 310.1.2012 22.12
15-20 milj. euroa tuntuu kovalta summalta, mutta arvelen kirjoittajan tarkoittavan menetysten nykyarvoa yhteensä. Alkuperäiseen menetykseen on lisättävä korot puolivuosittain ja alkutaipaleellahan korot olivat pilvissä, joten siitä tämä loppusumma muodostuu. Jätäpä pankille maksamatta lainasi korot, niin muutaman vuoden päästä alkuperäinen lainasumma on kasvanut käsittämättömäksi.
Tällä hetkellä korot ovat matalalla ja kunta niinkuin tehdaskin selviää lainoistaan, mutta tulevaisuudessa lainan korko riippuu velallisen maksukyvystä. Kreikka joutuu tänä päivänä maksamaan 7-9% korkoa ja tämä saattaa olla meidän tiemme.
Savon Voiman osakkeita siirrettiin aikanaan Kehitysmasuunille, joka joutui muuttamaan osakkeet rahaksi pilkkahintaan. Osa Savon Voiman myyntituloista sijoitettiin rahastoihin, joka sijoitus makaa edelleen kunnan omistuksena murto-osana lähtöhetken arvostaan. Tästäkin rahastosijoituksesta maksettiin aikanaan sijoitusasiantuntijalle, joka neuvoi korin sisällön keräämisessä.
Kyllähän tämä kunta on melkoinen "menestystarina". Harva kunta on ollut näin epäonninen taloutensa hoidossa. Joku voisi sanoa, että harva kunta on ollut näin taitamaton taloutensa hoidossa.
Nivala Timber on tullut moneen kertaan esille, kun epäonnen malliesimerkkejä nostetaan historian kätköistä. Sahakoneisto, jonka yrittäjä toi tullessaan pystyi sahaamaan vain ylisuurta puuta ja sellaisiahan ei näiltä korkeuksilta monta löytynyt. Tavallisen puun sahaus tiedettiin jo alusta lähtien kannattamattomaksi.

arvailijaRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 1.58
Mitä yhteistä on Savon Voimalla, Energiaholdingilla, Nivala Timberilla, Kehitysmasuunilla, aikoinaan Juankosken suurella osakeomistuksella sekä Stromsdalilla, Biovoimalalla, Premium Boardilla ja Juankosken kaupungilla?

SVRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 7.12
Juankoski on saanut viime vuonna osinkotuloa 400 000 euroa, näinollen Juankoski omistaa ilmeisesti n.7% EnergiaHoldingista.
Yllä väitettiin osakkeita olevan jäljellä ainoastaan kymmenesosa alkuperäisestä. Eli alkuperäinen omistus on ollut 70 % ?
Pitäisiköhän tämä uskoa ihan aikuistenoikeasti?

Vanha Savon VoimalainenRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 7.54
Nimimerkki Peppone on oikeassa , että menetykset tarkoittavatkin nykyarvolla mitattuna. Siinä on myynti, menetys, saamatta jääneet osingot ym. korot. Jos kuntatakauksesta sattuisi tulemaan viidenmiljoonan kupru, niin tämä kupru on pikku juttu, siihen mikä kupru tuli Savon Voiman osakkeiden myynnistä. SV tiedoksi omistus alkujaan oli muistinimukaan huomattavasti yli 70 % koko osakekannasta. Yhtiön alkutaival on alkanut Juankoskelta. Pepponeen toteama siitä, että Juankoski on melkoinen "menestystarina" epäonnistumisissa pitää paikansa. Tämä johtuu siitä, että pitkään oli niin vahva teollisuus paikkakunnalla kuten Kymi yhtiö ym. merkittäviä työllistäjiä, jotka ajattelivat kunnan taloutta. Eihän kunnassa tarvinnut muuta tehdä kuin kerätä verotulo ja tehokkaasti niitä tärvätä. Sen vuoksi luultiin, että sosiaalijohtaja voi johtaa kuntaa ei siinä mitään sen kummempaa taitoa tarvita. Nyt jokainen voi nähdä miten on käynyt tällaisen johtamisen aikaan. Kunta on velkaantunut lähes Suomen korkeimmalle tasolle väkilukuun suhteutettuna. Nyt vaan on aika sellainen, että aiemmin opitut taidot johtamiseen eivät riitä tarvitaan todella monella tasolla muutosta. Ei kuntaa voi johtaa niin, että yksi puolue ja sen henkilöt tekevät päätöksiä kuntalaisia kuulematta, kuten viimeinen valtuustokausi on osoittanut. Tämänkaltaisen tilanteen vallitessa ei minkäänlainen kunnanjohtaja voi tehdä oikeita ratkaisuja, vaikka se tulisi muulta sektorilta eikä sosiaalipuolelta. Muutosta on saatava tähän kuntaan yrittäjyyttä ym. tekemisen meininkiä. Johtajan pitää jalkautua kuntalaisten pariin ja kysellä miten olisi parempi kuntalaisten mielestä kuntaa kehittää, vähän samaan tyyliin kuten kouluasiassa toimittiin. Siinä nähtiin kun kuntalaiset sanoivat oman mielipiteensä, niin keskustapuolueen päättäjien päättämä koulujen lopetusesitys muuttui. Ellemme ala toimia tähän suuntaan, niin oman kunnan menettäminen on lähempänä kuin moni arvaakaan.

Aiheesta kiinnostunutRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 8.05
Arvailijalle: Kaikkien möhläysten ja laittomuuksien kummina on ollut sama kaupunginjohtaja.
SV:lle: Pohjois-Karjalan sähkö maksaa myös osinkoja. Juankosken osuus Savon Voimasta lienee n. 3 %.
Juankoski teki osasta osakemyyntirahojaan rahastosijoituksen, kun meillä on se sijoittajanero: n. 900.000,- euron arvoinen sijoitus on kutistunut 50 %, ja ainoastaan meklari on lihonut. Yksinkertainen pankkitalletus olisi nyt n. 1,5 milj. euron arvoinen, ellei korkeampi.
Premium Boardin lainan takaaminen on selkeä jatkumo aiemmille "epäonnisille konsulttien neuvomille yllätyksille". Sama enemmistöporukka ja sama kaupunginjohtaja, ja samat tulokset koko ajan.
Pienenä lohdutuksena olen pannut merkille, että yksi vapaa ryhmä on tuonut totuuden kaikkien tietoisuuteen. Nivala Timberistä eivät halua kepulaiset puhua vieläkään, eivätkä liene koskaan myöntäneet asiaan liittyneitä "erikoispiirteitä".

Kiinnostunut myösRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 12.50
Onko tai onko ollut jonkinasteisia omistus- ja/tai sukulaisuussuhteita tai muita etupiirejä Juankosken päättäjien ja konkurssiin menneen Nivala Timber omistajien/johdon ja loppuselvittelijöiden välillä? Jos on niin millaisia?

Kadulla kerrottuaRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 13.11
Muistelin , että kaupunginjohtajan huhuttiin olleen jotakin kautta sukua Nivalan Timberin silloisen johtajan kanssa, joka kylvetteli kuntaa viimeisen päälle. Joku varmaan tästä tietää vielä paremmin tästä asiasta kun minä, minulla on vaan kadulta kuullutta huhutietoa.

Kyliltä kuultuaRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 15.39
Eräältä työntekijältä kuultuna että tehtaalla tulossa YT neuvottelut ja ainakin ilmeistä että jonkin sortin lomautuksia tulossa...

Erkki ErkinerkkiRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 16.08
Mitä sanoo meidän johtokoplamme? Lomautuksillako niitä verotuloja tulee ja Premium Board selviytyy tiukoista velvoitteistaan? Onko takauksemme turvattu, kun vakuuden arvokin on selvinnyt kaikille nollaksi? Onko Juankoski saanut ilmoituksen lomautuksista? Ely-keskuksessa ollaan varmaan iloisia, kun koulutettiin työttömiä. Ei tullut ansioita kunnon 500 päivää varten.
Katsokaa Farocon Oy:n tulosta ja tasetta per 31.5.2011. Ei tarvitse paljon arvailla, kun katsoo numeroita. Oma pääoma on miinuksella, kun lasketaan pois yksi fiktiivinen saaminen.
Jouko Lösösen pitäisi tuoda hallitukseen Farocon Oy:n välitilinpäätös per 30.11.2011, jolloin voidaan vetää johtopäätökset. Takaus pitäisi sanoa irti välittömästi, koska taattava ei ole osoittanut tekevänsä koskaan voittoa ja pystyvänsä suoritumaan velvoitteistaan.
Milloin muuten viimeksi Juankoskella tehtiin jotain järkevää tappioiden pienentämiseksi? No niin, vain Vapaa Juankoski on ehdotellut jotain sellaisia asioita.

Aineista kiinnostunutRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 19.35
Voi pojat! Miljoona ja kuukausi. Tämä menetystarina lyö kaikki aikaisemmat saavutukset laudalta. Pahaa unta kai tämä on.

Vastaus epäliöilleRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 19.58
joo

seurannut arvostelua asiantuntijanaulkomailta käsinRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 20.12
Leikkurit on kunnossa epäilijöille,siis ajetaan kuulemma yli 300 m/min.hyvä.Laatu erinomaista,joten missä teillä arvosteliolla mättää,ja henkilöstö on motivoitunutta ja ammattitaito on hyvää luokkaa ja se kasvaa koko ajan.Jos joku asiantuntematon haluaa arvostella kartongin tekoa,niin neuvoo miten miten kartongin pintalujuudet saadaan tasolle 2,joita muut ei ole vielä saavuttaneet,.Kummallista keskustelua kertakaikkiaan,

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 20.26
Hyviä uutisia kerta kaikkiaan. Leikkurin kunnossaolo olikin jo kuultu kylällä. Milloin tulee toinen leveä leikkuri?
Menestystä ja laadukasta tuotantoa!
Nyt seuraamme, montako viikkoa mylly pyörii ja tilauksia riittää.

Kesämäen teknikotRe: Tehtaan eväät, nro 311.1.2012 20.53
Ulukomainen asiantuntija suattaa asua lähempänä kun luullaan. On hyvä huomata, että keskustelussa on lähetty Juankosken tallouvesta ja takkaukseen liittyvistä seikoista.
Meillä syrjäkylillä lähetään siitä, että tehas toimii omillaan myös tekniikassa. Meiän rahojen on oltava turvassa. Asiantuntija voi keskustella tehtaan pesialistien kanssa. Kyllä siellä ongelmata riittää vielä ensi kuussakin, kunhan uotellaan.
Asiantuntija voisi valamistella kaupungin johtoa henkisesti tuleviin verotulovyöryihin. Römssyn konkasta tuntuu nimittäin jääneen pysyvä vamma kaupungin johdon psyykeen. Ihan ovat unohtaneet sen Nivala Timberin.

Premium Boardin AsiakasRe: Tehtaan eväät, nro 312.1.2012 1.19
Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Savon Voima ja Nivala Timber näyttävät muodostuneen taas kerran keskustelijoiden suurimmaksi kiinnostuksen kohde. Tämän palstan otsikko lienee edelleenkin ihan muu.

Voisiko Ylläpito taas kerran aloittaa uuden ketjun, ehdottaisin Tehtaan eväät numero XXXX sijasta otsikoksi "Palsta tyytyväisten Premium Boardin Asiakkaille". Ja sama myös samma på svensak ja muilla eurooppalaisilla kielillä. By the way, huomasitte kai, että aiemmista lupauksistani huolimatta päätin taas kommentoida palstalle, koska olen tyytyväinen asiakas! Lähetin muuten tänään taas uuden tilauksen sisään tehtaalle!

uteliasRe: Tehtaan eväät, nro 312.1.2012 19.10
Milloinka muka lomauttaavat

JareRe: Tehtaan eväät, nro 312.1.2012 19.24
Niinpä niin ja minä tilasin tehtaalta lasten sottapaperiksi 200 tonnia kartonkia ja by the way ainakin lapsilla on kartonkeja ja samma på tyskaksi.hölökynkölkyn.

Premium Boardin Asiakas 2Re: Tehtaan eväät, nro 313.1.2012 0.21
Terve Jare,

Kai Sinä siitä 200 tonnin tilauksesta jotain maksoitkin? Vai saitko ilmaiseksi varaston takaovelta traktorin peräkärryyn? Jos maksoit huntin, niin Asiakas 2 voisi ostaa sen sinulta 150:llä. Tekisit hyvän tilin ja tuvan lattiakin pysyisi siistimpänä, kun ei muksut sottaisi koko määrää roskaksi.

Huhuja liikkeelläRe: Tehtaan eväät, nro 314.1.2012 12.41
Eilen oli palkanmaksupäivä Premium Boardilla. Tuliko rahat tilille?

palkansaajaRe: Tehtaan eväät, nro 314.1.2012 15.20
Sen verran paljon tuli etteivät kerralla mahtuneet
Tilille

Tilipussi vuotaaRe: Tehtaan eväät, nro 314.1.2012 19.30
Olivatkohan pojat tipatonta tammikuuta viettämässä, kun eivät olleetkaan pubissa? Vai puuttuiko pelimarkkoja?

Ikkunapöydän asiantuntijatRe: Tehtaan eväät, nro 314.1.2012 19.39
Krister Björkqvist (kai se tuli oikein), kerro juankoskelaisille, mikä on kevään suunnitelma voitolliseen toimintaan pääsemiseksi. Jos on suunnitelmat kunnossa ja rahaa kassassa, ei kai niiden kertominen ole vaikeata.
Savon Sanomissa kerroit 28.7.2011 koe-erien tuotannon olevan ohi, ja kohta päästävän oikeaan tuotantoon. Tilauksia oli kahdeksi viikoksi ja lisää tulossa.
Näin maallikkoina väitämme, että puhuit lööperiä. Kerropa nyt 5 miljoonan euron takaajille, mistä oikein on kyse tällä hetkellä.

PalkansaajaRe: Tehtaan eväät, nro 314.1.2012 21.23
Ei ollu tipaton tammikuu oltiin töissä tai teidän naisten luona

Ei taidolla vaan tuurillaRe: Tehtaan eväät, nro 315.1.2012 22.13
Ei ole syytä epäillä palkka-asiaa. Maksu oli vain myöhässä.
Parempi onni kahden viikon päästä.

katkeroitunut veronmaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 317.1.2012 15.12
Harmillinen takaisku tuo leikkurivaurio ja pitkä seisokki. Harmillinen takaisku tuo palkkojen myöhästyminen. Koe-eriä on jo tehty harmillisen kauan ja varmaan tarpeeksi. Nyt pitäisi jo pikapuoliin aloittaa kannattava tuotanto. Jos perinteinen Römssyn tuotantotaso olisi saavutettavissa, niin sehän on vähän yli 160 tonnia päivässä. Tämä ei kuitenkaan ole vielä vähään aikaan mahdollista, koska se Pyrollin pahalainen siirti yhden vanhan leikkurin huitsin Nevadaan. Valosan aikaan rekan pitäisi pyyhältää tehtaan portista maailmalle suunnilleen kerran tunnissa. Ajoittain teillä on havaittu isojakin rekkaruuhkia, mutta silminnäkijät eivät tiettävästi ole olleet ihan "selvin päin".

Yrityksen talousvaikeudet voivat alkaa kahdella tavalla. Tsunamin tapaan kertarysäyksellä, kun vaikka iso asiakas tekee konkurssin eikä maksakaan myydystä tuotannosta tai vähitellen, kuten hiekkapadon murtuminen. Ensiksi on pieni reikä. Kun sitä ei saada ajoissa tukittua, niin jo kohta koko pato sortuu. Onko Juankoskella PB:n padossa reikä? Merkit ovat olleet sen kaltaisia.

Ruotsissa SAAB pyristeli pitään kohtaloaan vastaan. Palkat jäi rästiin ja valtion maksettaviksi. Sekään ei auttanut ja firma oli haettava lopulta konkurssiin, maksamattomien laskujen vuoksi. Mitenhän pitkä piikki PB:llä on?

Milloin kuullaan PB:n päättäjiltä asiallinen puolivuotiskatsaus? Hermot tässä menee, kun kunnon tietoa ei ole saatavilla. Tämäkin "piirileikki" voi pahimmillaan maksaa minulle veroina 5000 euroo. Se on eläkeläiselle iso raha. Näinkö tässä taas käy ja justiin kaupungin piikkiin laitettiin kalliiden lakivirmojen asianajokuluja viime vuonna 230 000 euroo. Mikähän viisaus siinä oli, kun kaupungin piti lähteä vähävaraista "kartonkitiikeriä" rahottamaan? Kenen puolesta taisteltiin?

Nolo juttu nuo jääviydetRe: Tehtaan eväät, nro 317.1.2012 15.30
Katkeroitunut veronmaksaja kysyy aivan oikein kenenkä puolesta kaupunki lähti taistelemaan. Nyt se on joutunut maksamaan asianajokuluja 230.000 euroa. Jos kaupunki olisi pysynyt lestissään ja hoitanut sille kuuluvat asiat, kuten peruspalvelut niin tämän kaltaisia maksuja ei olisi tullut. Siis voi aivan hyvin kysyä kenen puolesta taisteltiin, mielestäni ei ainakaan veronmaksajien puolesta. Vaan alistettiin veronmaksajat maksumiehiksi ja naisiksi. Mutta tämän kaltaiset toimet ovat olleet mahdollisia kun on päätetty yksinkertaisen enemmistön voimin asioista ja vieläpä niin, että varsin usein päättäjänä ovat olleet jäävit henkilöt. Milloinhan seuraava jääviys todellakin paljastuu ja kuka on se jäävi henkilö. Minulla on jo vihiä siitä kuka joutuu jättämään keskustapuolueen seuraavaksi. Henkilön nimikin mainitaan tuolla toisessa ketjussa ,jäävinä päättävät henkilöt. Aika noloa kun jatkuvasti uutta vilunkia paljastuu jääviyksien ym. katteettomien vakuuksien muodossa.

17.1.2012Re: Tehtaan eväät, nro 317.1.2012 21.05
Laanilla ei ollut klapiakaan. Mitä on tekeillä? Ajoa oli muutama päivä. Montako päivää on seisokkia?

kriittinen veronmaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 317.1.2012 22.18
Rahaa niiden pölkkyjenkin ostamiseen vaaditaan. Samoin palkan maksuun, lämmitykseen ja moneen muuhunkin. Tulopuoli vaikuttaakin sitten paljon hiljaisemmalta.

PositiivinenRe: Tehtaan eväät, nro 317.1.2012 23.26
Toivottavasti "Premium Boardin Asiakas" ja moni muukin tehtaan tuotteisiin uskova tilaaja on valmis laittamaan hankkeeseen panoksia aluksi yht. n. 10-20 M eur toiminnan varmistamiseksi.
Kaupunginjohtajan olisi myös syytä taata tehtaan toiminta pelkästään jo moraalisista syistä > 5 M eur henkilökohtaisella lainalla.

katkeroitunut veronmaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 318.1.2012 0.42
Taas seisokki. Kyllä nyt kaupungin päättäjien ja päättämättömien on jo syytä herätä. Vuosi alkaa taittua pian kohta kevättä kohti ja helmikuun kovat pakkaset on jo ovella. Stromsdalin pesänhoitaja ja kaupunki yhteistuumin lämmitti seisovaa tyhjää tehdasta suurelta osalta veronmaksajien piikkiin vuositolkulla toiveissa, että löytyy yrittäjä, joka lähtee voimistelemaan vanhan kartonkitehtaan kanssa. Kyllähän sellainen sitten löytyi, joka uskalsi laittaa nimensä papereihin, mutta jossain on vain mennyt vikaan, kun bisnes ei näytä pyörivän. Tällaista kartonginteon harjottelua ei mikään PB:n kilpailija kestäisi. Nyt olisi syytä tehdä jotain ja nopeasti. Ihmettä on nyt turha odotella. Kaupunginkin taholla olisi hyvä viimein tunnustaa tilanteen vakavuus ja muistaa se, että lähikuukausina kartonkitehdas pyörii pelkästään kaupungin takaamien lainarahojen turvin- siis veronmaksajien piikkiin. Tällaista toimintaa ei voi kutsua liiketoiminnaksi. Kysymyksessä on kaupungin taholta "hyvätekeväisyys" kaukomaista yrittäjää kohtaan.

toinen tympääntynyt veromaksajaRe: Tehtaan eväät, nro 318.1.2012 12.03
Neuvokaa hyvät ihmiset, miten voin välttyä kunnanveroistani menevän "syytingin" maksamista ulkomaiselle yrittäjälle. Pitäisiköhän asiaa tiedustella Veronmaksajain Keskusliitosta vai ihan suoraan kaupunginjohtajalta ja kamreerilta?

Verot alas ja tehtaalle oikeat liikemiehet, eikä mitään kaupungin almujen kerjäystä. Seisova tehdas ei voi vastata huutoihinsa epävarman takauksen suhteen.

Yksi positiivinenRe: Tehtaan eväät, nro 318.1.2012 22.12
Kävinpä tänään eräällä suurella kartonkialan tehtaalla. Taisi olla paperihommaakin tekeillä viereisellä tontilla. Huomiota kiinnittti selluvarasto, joka oli yhtä suuri kuin koko Juankosken kartonkitehdas.
Juankoskella Premium Boardin selluvarastona on pieni teltta. :-)
Että näillä eväillä...

Takaaja vastoin tahtoaRe: Tehtaan eväät, nro 318.1.2012 22.19
Jos meidän takauksemme 5 miljoonaa on pelastettavissa, tehkää Pete, Rane ja Joke oikea miehen työ! Farocon on arvoton, kun vuokria ei makseta. Siis kovenantit eivät pidä.
TAKAUS POIS!

Nyt olisi puuta Premiumille. Miksi laani tyhjä?Re: Tehtaan eväät, nro 319.1.2012 7.49
Ahneus vei savolaisilta sata miljoonaa euroa


Savolaisilta metsänomistajilta jäi saamatta sata miljoonaa euroa puunmyyntituloja viime vuonna metsäteollisuuden vähentyneiden ostojen takia. Metsäjätit UPM-Kymmene, Metsäliitto ja Stora Enso sulkeneet Suomessa tehtaita, joista osa on ollut kannattavia, kuten esimerkiksi Stora-Enson Varkauden paperitehdas.

Metsänhoitoyhdistys Kallaveden toiminnanjohtaja Pekka Sahlman Kuopiosta kertoo, että yhdistyksen alueella tehtiin puukauppoja viime vuonna yli 90 prosenttia verrattuna toissa vuoteen.

? Kun puukauppatulo 2010 oli 26 miljoonaa euroa, viime vuonna se oli 21,2 miljoonaa, joten vähennys oli 18 prosenttia eli 4,8 miljoonaa. Osasyynä oli se, että kokonaismyyntimäärästä tukkipuun osuus väheni 45 prosentista 40 prosenttiin, hän kertoo.

Kallaveden osuus viime vuoden 2011 Pohjois-Savon myyntimääristä oli yli viidennes: Pohjois-Savon metsänomistajat menettivät laskennallisesti noin 50 miljoonaa euroa puunmyyntituloja verrattuna hakkuusuunnitteeseen. Pohjois-Savossa myynti oli 3,2 miljoonaa kuutiota ja hakkuusuunnite 5 miljoonaa. Etelä-Savossa menetys oli suurinpiirtein sama.

ikkunapöydässä 20.1.2012Re: Tehtaan eväät, nro 320.1.2012 12.38
Kone pyörii, ja laanilla on puuta max. viikoksi.
Jos tehtaan kiinteät ja rahoituskulut ovat n. 1 milj. euroa kuukaudessa, katetta l. myynti- ja omakustannushinnan erotusta on saatava vähintään tämä määrä. Jos myyty tuotanto hyvänä kuukautena on 3000 t/kk, joka tonnista on saatava 330 euroa katetta muuttuvien kulujen (raaka-aineet, kemikaalit, energia ym.) jälkeen. Hylkytuotanto, ilmaiset näytteet ja ulkona leikkaus on katettava myös myyntituloista. Jos myyty tuotanto on 4000 t/kk, katetta on teoriassa saatava >250 euroa/t. Näillä katteilla ei tietenkään pärjää, koska on maksettava investoinnit l. niiden poistot. Lisäksi on maksettava verot ja veroluonteiset maksut. Saadun myyntihinnan olisi oltava Premium Boardin normaalilaaduilla n. 1000,-/t, jotta katetta tulisi riittävästi kaikkiin tarpeisiin. Markkinahinnat ovat nyt kuitenkin alle 800,-/t. Pienistä tilauksista on saatava tietysti vielä vähän enemmän.
Porukkamme on laskeskellut tehtaan tähänastista toimintaa monelta kantilta, mutta rehellisesti voimme sanoa, ettei hyvältä näytä.
Jos tuotanto pyörisi täydellä teholla, tuotannontekijöihin ja saamisten rahoitukseen sitoutuu niin paljon rahaa, ettei sitä tehtaan kassasta löydy, elleivät omistajat ja rahoittajat pistä koko kassaa peliin. Huonojen tuottonäkymien vuoksi, ikkunapöydässä ei uskota tehtaalta löytyvän rohkeutta panna "omia rahoja" peliin. Nyt pelataan lainarahoilla, jotka suomalaiset veronmaksajat ovat tehtaan omistajille uskoneet.
Jos tehtaalle tilattaisiin uusi leikkuri ja tehtäisiin pitkiä myynti-sopimuksia, uskoisimme, että Premium Board aikoo olla toiminnassa vielä ensi vuonnakin. Ostajien piirissä voi myös olla varovaisuutta sitoutua pitkiin sopimuksiin.
Joka tapauksessa toivomme, että voitollinen toimintakonsepti löytyy kaikkien juankoskelaisten onneksi.

keppanaRe: Tehtaan eväät, nro 320.1.2012 14.08
Toivoa saa vaikka mitä mutta totuus on julma. Koskahan tehtaan johto antaa sen odotetun tiedotteen tilanteesta. Tiedotus on mitä on joten arvauspeliksi menee tulee se kunnan taholta vaiko tehtaalta.

ihan varma äänestäjäRe: Tehtaan eväät, nro 321.1.2012 3.27
Vuosi on vaihtunut. Premium Board Finland Oy:n kartonkitehtaan tuotanto on takkuillut, eikä yhtiö ole ryhtynyt toteuttamaan kartonkitehtaalla niitä korjaus- ja kunnossapitoinvestointeja, joita se lainoja hakiessaan ja kaupunginkin veronmaksajia kosiessaan kertoi ryhtyvänsä tekemään, kun kaupunki myönsi "yksimielisesti" sille 5 MEUR:n takauksen ilman turvaavaa vakuutta. Ei ole edes tilauksia ollut riittävästi kannttavaan toimintaan. Eikä nähtävästi tule lähivuosina. On selvästi tilinpäätösten aika.

Sen sijaan yhtiön varatoimitusjohtaja on jo julkisestikin kertonut, että yhtiö suunnittelee käynnistävänsä mm. sahan jossain lähikaikoina. Tiedotteen perustella voidaan olettaa, että ainakin sahan suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Paljonkohan siihenkin projektiin on jo uhrattu veronmaksajien rahoja? Tähänkö käsittämättömään ja täysin kannattamattomaan projektiin (Nivala Timber II) kaupungin valtuusto antoi tietämättään hyväksymisensä? Ei kai nyt sentään niin tyhmiä voitu oltu, vaikka oltiin "yksimielisiä"?

Kaupungin johdossa on nyt syytä herätä huomaamaan, että luvattuja kartonkitehtaaseen aiottuja ja kohdistuvia korjaus- ja kehitysinvestointeja ei ole edes aikomus tehdä. Saha ei ole kartonkitehdas. Ehkä kaupungin johtoportaassa ei ole vaan osattu tehdä eroa sahalle ja kartonkitehtaalle. Eihän sillä nyt oikeastaan väliäkään lopulta olekaan. Pääasia on, että uusi yrittäjä etes yrittää jotain. Ja olihan se hänen rahoituksensa tullut jo haasteelliseksikin ja siksi näin täytyi kaupungin viimeisessä hädässa toimia. Ei ollut tarvetta katsastaa muita vaihtoehtoja, vaikka kylällä tiedetään että niitäkin olisi ollut tarjolla.

Nyt olisi hyvä, että ne pari tyytyväistä asiakasta tekisivät kunnon pitkät tilaukset tehtaalle, ettei yhtiön tarvitsisi ruveta vähiä rahojaan suoltamaan täysin kannattamattomaan kuusisahaukseen. Sen myötä joudutaan vielä pyytämään uutta kaupungin takausta. Saa nähdä, ollaanko sitten vielä yhtä "yksimielisiä"?

piinaviikkoRe: Tehtaan eväät, nro 321.1.2012 6.33
En ou ollu yksimielinen tästä päätöksestä. Voin mennä vannomaan että niitä on muitakin ei niin yksimielisä.

tulooko seuraavaltaRe: Tehtaan eväät, nro 321.1.2012 10.10
Hyvä, että tuloo. Mutta toivotaan, että tuloo jatkossakin. 5 milj. takkaus ei riitä kovin pitkäs aikoo. Joten voi olla, että herkii tulemastakii. Hyvä, että tul ies yheltä kuukaavelta.

Gabrial Meurmann, oikeusneuvos EVPRe: Tehtaan eväät, nro 321.1.2012 18.45
Kaupungin palkkaama kallispalkkainen juristi on todistanut erilaisiin oikeusasteisiin, että PB:n omaehtoinen pääoma oli pääosin syöty jo viime kesänä ja toiminnan jatkaminen mahdollistui vain sillä, että yhtiö sai nostettua "investointeihin" anotun lainan kaupungin takauksen perusteella, joka ei ole lainvoimainen. Yhtiö ja kaupinki ilmoittivat, että laina käytetään nimenomaan kartonkitehtaan korjaus- ja kunnossapitoinvestointeihin.

Mitään merkittäviä kartonkitehdasta koskevia investointeja yhtiö ei ole kuitenkaan tehnyt, vaan on käyttänyt kaiken liikenevän rahoituksensa päivittäisen toimintansa rahoitukseen. Tällainen rahankäyttö on yrityksen normaalia käyttöpääomarahoitusta. Kunnat eivät voi myöntää tällaiseen lainkaan lainoja tai takauksia.

PB:n varatoimitusjohtaja on julkisuudessa hehkuttanut, että yhtiö ryhtyy rakentamaan kuusisahaa. Me täällä korkeimmassa hallinto-oikeudessa ihmetellään tällaisia launsuntoja, koska huteralla pohjalla annetun kaupungin takauksen käyttötarkoituksen piti olla kokonaan toinen. Meidän mielestämme tässä on nyt selvä ristiriita tekojen ja anomusten sekä takauspäätösten välillä. Ei yhtiön pitänyt rakentaa kuusisahaa lainkaan?

Korkein hallinto-oikeus tutkii asiaa vielä.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 1.32
Edelliselle nimimerkille sanoisin, ettei pida pelleilla tuollaisilla nimimerkeilla ja jopa jonkun sukunimella. Voivat jotkut luulla etta tuo henkilo on olemassa oikeasti.

Mita tulee tehtaan tilanteeseen niin toteaisin, etta se on toivoton. Taivekartongin maailmanmarkkinahinta on laskussa, koska alla olevan linkin mukaan Kiinassa starttaa tana vuonna noin 4 milj. tonnia uutta taivekartonkikapasiteettia. Tama on yli kolminkertainen maara viime vuotiseen verrattuna. Kilpailevaa tuotantoa siis piisaa nimenomaan uusille toimijoille.

http://www.risiinfo.com/blogs/Asian-capacity-expansions-for-paperboard-packaging.html

On aivan selvaa, ettei Premium Board tule selviamaan nykyisella ajotavalla. Olen nahnyt monta konkurssia edeltavaa tapausta Aasiassa, joissa tehtaan kayttopaaoma ei ole riittanyt ja raaka-aineet on ostettu vasta sitten, kun on saatu maksut edellisesta toimituksesta. Tama on jonkun aikaa menetellyt halpatyovoiman maissa, joissa tyovoimakustannukset ovat alle 2% kokonaiskustannuksista. Mutta Suomessahan tama ei ole pitkaan mahdollista eli edessa on ilman muuta konkurssi.

Nyt pitaisikin ruveta suunnittelemaan sita, mita tehdaan tehtaalla konkurssin jalkeen eika voivotella nykyista mahdotonta tilannetta, jolle ei nyt mitaan voi. Ja olisi syyta aikaansaada se konkurssi mahdollisimman pian.

TavastRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 10.47
Olisi suotavaa että jokainen keskusteluun osallistuva pyrkisi rakentavaan ja systemaattiseen ajatteluun. Tämä edellinen alan mies kertoo ensin että tehtaan tilanne on toivoton koska Kiinaan on tulossa liikaa kapasiteettia. Sitten hän sanoo että konkurssi pitää pyrkiä aikaansaamaan mahdollisimman pian. Eli onko alan miehen tavoitteena perustaa huvipuisto tehtaan raunioille, vai mikä on ajatuksen juoksu?

Joten taas tässä vähän rakennuspuita järjelliseen keskusteluun:

1. Jos haluaa filosofoida Kiinan kapasiteetista, niin pitää vähintään erottaa toisistaan jätepaperipohjaiset tuotteet ja neitseellisen kuidun tuotteet, joita Juantehdas tekee. Lisäksi pitää erottaa bulkkituotteet ja huippulaadut, joihin Juantehdas pystyy.

2. Jos hyväksyy tehtaan olemassaolon, niin useimmat alan miehet kai ajattelevat että on tuottavampaa rakentaa olemassa olevaa eikä raunioiden päälle. Tämä lienee myös takaajan edun mukaista.

toinen alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 12.17
Vielä jos Tavast selventäisi miten entisen Stromsdalin koneilla tehdään huippulaatua. Ei sitä ainakaan kartonkialalla yleisesti ole tiedetty. Erikoislajeja tietysti pystyy erillisellä päällystyskoneella ajamaan, mutta taivekartonkien laatuvertailussa Juankosken peruslajit eivät pärjää kilpailijoiden tuotteille.

analyytikkoRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 12.25
- ... oikeusneuvos EVP: "PB:n varatoimitusjohtaja on julkisuudessa hehkuttanut, että yhtiö ryhtyy rakentamaan kuusisahaa."
- Tavast: "1. Jos haluaa filosofoida Kiinan kapasiteetista, niin pitää vähintään erottaa toisistaan jätepaperipohjaiset tuotteet ja neitseellisen kuidun tuotteet,..."

Edellisistä rakentava johtopäätös:
Kuusisahahommat ainakin ovat neitseellisen kuidun käsittelyä! Eli suunta lienee sitten oikea?

rahhoo tullooRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 12.29
6000 euroa kuukaudessa palkka PB:llä, joka juuri maksettiin.

Tilannetta tutkinutRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 14.16
Suuri ongelma on se, että Samorizin ei tarvitse välittää vähääkään juankoskelaisten intresseistä. Tämähän on hyvinkin tyypillistä ulkomaalaiselle, jolla ei ole mitään hävittävää. Kun Juankosken johto ei ymmärtänyt tätä, vaikka kädestä pitäen neuvottiin ennen päätösten tekoa, nyt on aika avata silmät.
Ei juankoskelaisten etu ole katsoa tehtaan tuhoa, vaan ryhtyä tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin silloin, kuin se on vielä mahdollista. Jos Premium Boardin annetaan pikkuhiljaa (kesään mennessä) ajautua rahansa menettäneenä kiville, ei sitä pesää halua kukaan enää selvittää. Juankosken tehtävä omien kuntalaisten etujen suojaamiseksi on perua takaus. Jos tehtaalle on saatavissa jatkaja, se varmaankin saadaan vielä nyt, muttei enää ensi kesänä tai sen jälkeen. Takauksen irtisanominen pelastaa meidän rahamme (5 milj. euroa) ja jouduttaa tervehdyttäviä toimia. Sekin lienee jo selvinnyt kaikille, että Premium Board ei kykene myymään kannattavasti tuotantoaan Euroopan markkinoille.
Selvittääkö Juankosken johtokopla vielä Biolämmön sotkun kuuluisalla taidollaan ilman kalliita asianajajia, jotta uusi yrittäjä voi ylipäätään jatkaa tehtaan toimintaa? Tulisi samalla kaupunginjohtajan rooli monella tuolilla istujana selväksi kaikille sinisilmäisille.
Hyvää jatkoa hyvin palkatuille työntekijöille! Teitä tarvitaan vielä.. ja rahhoo ehkä todella tullookin, myös paikkakunnan yrityksille.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 15.00
Kun nyt olettamus on, etta nykyinen omistaja ei pysty pyorittamaan tehdasta kannattavasti, niin on aivan loogista, etta saadaan jatkaja, joka siihen pystyy ja mahdollisimman nopeasti. En vain tieda muuta konstia siihen kuin konkurssin, joten siihen olisi pyrittava. Ja nayttaa se hyvin onnistuvan, kun maksetaan 6000 euron kuukausipalkkoja ja kaydaan puolella teholla jos edes sillakaan.

Mita sitten tulee Kiinan uuteen kapasiteettiin niin en viitsi kaivaa kaikkia Metson ja Andritzin BCTMP-toimituksia viime ja talle vuodelle Kiinan kartonkiteollisuuteen. Sanonpa vain, etta niita on paljon ja kapasiteetit ovat suuria. Aiemmin ei Kiinassa juuri ollut ensikuitukartonkia muuta kuin kokonaan sellupohjaista ja sitten kerayskuidusta tehtya. Mutta tama pykala uustuotannossa tulee juuri FBB:sta. Suosittelen tavastille hiukan laajempaa tutkailua. Sita paitsi muuttavat juuri entisia WLC-koneitaan FBB:lle eli kapasiteettia tulee sitakin kautta. Ovat siis ns. Swing-koneita.

On se kumma kun Juankoskella ei ole osattu kayttaa pienuuden etuja hyvaksi. Jenkkisylinterihan tekee tosi hyvan sileyden ja jaykkyyden yhdistelman. Sita ei voi vain kayttaa suurilla koneilla (=kiinalaiset). Mutta kun olen ymmartanyt, etta jenkki on nostettu koneelta pois. Ei siis jaa mitaan muuta etua kuin tuplaterapaallystys molemmin puolin. Ja ne markkinat ovat pienet ja kilpaillut.

TavastRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 15.41
Kyllä minua hirvittää paikkakunnan puolesta jos elinkeinotoiminnasta keskustellaan täällä ilman vastaväitteitä niin kuin firmojen konkurssointi olisi jotenkin helppoja ja tuloksellisia toimenpiteitä. On helppo puhua siitä, mutta vaikutus on kuin kranaatista. Kyllä se on niin että tuloksellinen teollinen toiminta rakennetaan askeleittain ja yhteistyön hengessä.

Tilanetta tutkinutRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 16.07
Juankosken johdolla on ollut "muut mielessä", kun tähän projektiin lähdettiin. Siksi pelissä oli niin vahva salailu ennakkoon ja konsulttien valehtelu, jotta luottamushenkilöiden silmät saadaan täyteen hiekkaa. Ei sellaisella konseptilla synny mitään kestävää, kun totuus paljastuu muutamassa kuukaudessa.
Nettikeskustelun osuus tehtaan menestykseen lähentelee nollaa. Se menestys tai menestymättömyys syntyi, kun liiketoimintasuunnitelmia tehtiin ateenalaisessa kuppilassa uzon vaikutuksen alaisena. Rahoituslaitosten kaverit olivat ilmeisesti eniten humalassa.
Jos tehtaan mahdollisuudet olisivat länsimarkkinoilla, omistajaksi olisi ilmaantunut joku suuri heti 7.12.2008
Nyt pitäisi naurattaa, mutta kun se takaus on vielä voimassa. Juankosken intressi on pelastaa takausmiljoonat, Samorizin intressi on pelastaa osakepääoma ja jättää Kangasperko miettimään, millä sattuneen tällä kertaa selittäisi. Siinähän ne tärkeimmät olivatkin.

Perus PukkiRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 16.35
Voe hyvä tavaton, Tavast, kuinka keskustalaiselta paskalta juttusi alkaa kuulostamaan.
Juankoskella on kyllästytty lukemaan, kujuntelemaan jorinoita, joissa "hirvitetään ja kauhistellaan" sitä, että nyt ihmiset uskaltavat keskustella ja puhua kunnan paskavalinnoista, joilla on tuhottu ja tuhotaan kunnan talous.
Tavast, usko jo jumalauta nyt, että alkaa olla pinna täys paskajuttuihin ja siihen, että ei saisi olla kriittinen, keskustella faktoista tai suurimman puolueen yksinkertaisella enemmistöllä tehtyjä paskapäätöksiä.

Juankoskella tarvitaan yrittäjiä, tarvitaan teollisuutta ja tarvitaan "leijonamieltä", mutta sitä ei keskustapolitiikka ja päätökset tuo, eikä sinun kaltaisesi hienohelmat.

Hame päälle ja inisemään konjakkisi kanssa.
Täällä kritisoidaan asioita, ei "yhteisestä kepuedusta" vaan jokaisen juankoskelaisen edusta. Tai siis siitä, että miksi juankoskelaisten etu ei ole pääasia, vaan joidenkin pötyäpuhuvien konsulttaanien ja rötösherrojen.

ulkopuolinen tarkkailijaRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 16.45
Oh hoh mitä palakkoja PB nykyään maksaa mm. "rahhoo tulloo:lle". Paitsi että firma pistää kaupungin takaamia lainarahoja kuusisahan suunnittelluun ja rakennukseen, niin nyt paljastuu sellainen hämäryys, että firma maksaa melkein kaskinkertaista palkkaakin ainakin "rahhoo tulloo:lle", jos sattuu olemaan kartonkimiehiä. Jos on taas johtajiston jäsen, niin eihän siinä mittään. Hyvä on, että palakat vielä juoksoo.

Sellunkin hinta on lyhyellä kuidulla noussut vuodenvaihteestä jo 19.5% ja pitkällä kuidulla 12.7% ja samaan aikaan kartonkien hinnat ovat puonneet tuollaiset 10%. Tästähän voidaan päätellä, että kartonginteon katteet PB:llä ovat entisestään kaventuneet. Kun lienee olleet negatiivisia ja vuoden 2011 lopulla, niin nyt taitavat olla vielä enemmän negatiivia. Ulkopuolinen tarkkailija ei ole huomannut, että energiassa olisi ollut pahemmin paineita hintojen laskuun. Ainakin Neste on nostanut bensan hintoja oiken reippaasti taas.

Ulkopuolinen tarkkailija kuitenkin hetkeksi meinasi jo unohtaa, että eihän PB:lla taida energioissa huolta ollakaan, kun oma höyrypannu porisee kartonkitehtaan vieressä. Sehän voi halutessaan myydä höyryä kartonkitehtaalle vaikka negatiivisella hinnalla. Ihan sama keino, jota Saksassa käytetään. Pankeille annetaan lainaa nykyään negatiivisella korolla, että Pyhä Euro säästyisi.

kolmas alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 19.41
"alan mies" ylempänä lähestyy PB:n osalta asian ydintä. Tilanne ei ilmeiseti ole enää kovinkaan hyvin tehtaan omistajien hallinnassa. "alan mies" tunnistaa selvästi lähestyvän konkurssin merkit. Silti olisin sitä mieltä, että konkurssiin ei monen vuoden jälkeen vaivoin henkiin herätettyä tehdasta ole hyvä päästää. Matalasuhdanteessa, joka meillä nyt näyttää olevan edessä seisokista voi tulla pitkä. Sen jälkeen ei tehtaalle valitettavasti enää löydy muita ostajia kuin romukauppiaat. Panokset ovat siis juuri nyt korkeita. Kaupungin päättäjien olisikin puolestaan nyt toimittava aktiivisesti ja nopealla aikataululla.

Huomiota vailla ei ole se seikka, että tällä kertaa myös kaupungin kaukolämpöhuolto on uskottu vähävaraisen yrittäjän hentoihin käsiin.
Päätä ei siis enää voi panna pensaaseen ja toivoa, että tilanne korjaantuu kevättä kohti. On hyvä muistaa myös Murpyn lait: jos vahinko tapahtuu, niin tapahtuu yleensä maksimaalinen vahinko ja vahingon sattuessa vahingon vahinko pyrkii koko ajan suurenemaan. Kyllä Murhy kirjoitti hyvät nuotit myös PB:n tapausta varten.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 21.06
Olen todella ihmetellyt tuota tehtaan ajotapaa, etta ajetaan patkittain. Siihen on kai pakko uskoa, koska varsinkin talvella kuivatusosan hoyryt nakyvat kauas eika seisokkeja nain ollen voi piilotella. Jopa alan naisetkin tietavat etta tehtaat ei ole suunniteltu tallaiseen. Siina tulee ensinnakin aina hylkya ja sekundaa aloituksessa, kun ei paasta heti laatuun. Toisaalta lopetuksessa on isoja ongelmia, jos seisokki on pitka. Pitaa miettia, mitka sailiot tyhjennetaan kiertovesista ja massoista ja pestaan perusteellisesti. Jos paadytaan taydelliseen tyhjennykseen, tulee paljon kuitutappioita ja jatevesipaastoja. Jos taas jatetaan massoja ja kiertovesia seisomaan sailioihin, ne happanevat ja rupeavat haisemaan. Elintarvikekartongissa haju ja maku ovat tarkeimpia laatutekijoita. Jokainen, joka on seisokin aikana kavellyt paperitehtaan massaosastolla, voi haistaa taman hapantuneen massan hajun ja joskus jopa madantyneen kananmunan. Runsas biosidien kaytto on taas kyseenalaista elintarvikekartongeissa.

Olisi ensiarvoisen tarkeaa, etta paastaisiin jatkuvaan ajoon. Pitaisi ajaa tuotetta jopa varastoon, jos ei aina tilauksia olisikaan. Myytaisiin osa sitten alkuun vaikka reilusti tappiolla. No tamahan vaatisi juuri sita kayttopaaomaa, jota ei nayta olevan eli tilanne on aika mahdoton.

Toisaalta on ihmeteltava asianajajien, konsulttien ja investorin moraalia, kun nayttavat kuppaavan koyhan kunnan siihen pisteeseen, etta aletaan jo sitten puhua kunnan konkurssista yrittajan lisaksi.

Olisiko tassa tilanteessa sittenkin toinen mahdollisuus, koska aluksi ainakin oli toisellakin yrittajalla kiinnostusta tehtaan pyorittamiseen. Lopetettaisiin riitely ja kysyttaisiin, onko talla toisella yrittajalla viela kiinnostusta ja minkalaisin ehdoin. Ja katsottaisiin kunnolla, mitka ovat taman yrittajan rahkeet ja loytyyko heilta riittavasti kayttopaaomaa ja markkinoita tehtaan pyorittamiseen.

Minua ei henkilokohtaisesti tama asia kosketa, koska en ole juankoskelainen ja katselen asiaa taalta etelan lammosta kylman viileasti niin, etta voin tehda puolueetonta ja valittoman nopeaa analyysia painvastoin kuin joku Tavast, jonka nimimerkki viittaa Hameeseen ja siten tiettyyn viskoosiin luonteeseen.

Tama on vain kokemushistoriassani yksi case muiden joukossa ja sopisi hyvin esimerkiksi Kauppakorkeakoulun opetusaineistoksi.

Viela viimeiseksi sanoisin, etta menestyvilla yrityksilla on yksi yhteinen piirre. Se on kasvollinen omistajuus. Kaikkien osapuolien pitaisi nahda omistaja, joka antaa tiedotteita eri intresenttiryhmille. Yleensa tehtailla jarjestetaan tutustumispaivia yleisolle. En tieda onko ollut, mutta tassa tilanteessa olisi aiheellista. Tallainen kasvoton omistajuus pienessa kunnassa on pahinta, mita voi tapahtua. Se on isku vyon alle.

Jani-PetteriRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 21.06
Haittaaks se?

ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 22.25
Juankosken johto teki pahan munauksen, kun pelasi osaavan ja varakkaan yrittäjän ulos alkuvuonna yhdessä konkurssipesän ja Finnveran konsultin kanssa. Nyt on vielä osoittautunut, että Premium Boardin johto on täynnä kartonkialan amatöörejä. Tekijät ovat ammatti-ihmisiä tehtaalla, mutta se ei riitä. Asuuko Samoriz Juankoskella, kuten uhkasi?
Odottelu maksaa Juankosken veronmaksajille 5 milj. euroa. Onko kaupungin johto niin moraalitonta, että jättävät rahamme pelastamatta vedoten valheellisiin selityksiin ja unohtaen sen toisen yrityksen?
Lopputulos vitkuttelusta voi olla se, että tehdas jää käsiimme haisevana konkurssiraatona. Nyt on Petellä, Ranella ja Jokella viimeinen tilaisuus näyttää, että heillä kaikilla kolmella ei ole salaa hame housujen sisällä.
Tehdas ei vieläkään osaa tehdä oikeaa laatua, ja se maksaa. Pienet, harmilliset raaka-ainehommat ja puutteet tekevät kartongista makulatuuria. Pikku seisokkeja ja kalliita alas- ja ylösajoja. Kate kärsii, ja loppu lähenee...

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 23.35
On se vaan kumma, etta tehdasta yritetaan elvyttaa, vaikka on jo kahteen kertaan nahty, ettei se onnistu. Sen voisi tietenkin tehda, jos olisi tapahtunut jokin oleellinen muutos parempaan suuntaan. Mutta nainhan ei todellakaan ole. Sama vanha tehdas, samat vanhat koneet ja jopa osittain samat vanhat parrat. On se kumma, etta viela uskotaan Forssin pystyvan ihmeisiin. Onhan hanella varmaan samat vanhat kontaktit, mutta ne alkavat olla jo liiankin vanhoja. Mies itse on ajanut tehtaan konkurssiin ja saa sitten yrittaa viela kerran, vaikka rahoituspohja on mennyt entista huonommaksi. Kauniisti Forss puhui aiemmin, etta antaa tilaa nuoremmille. Tallainen vanha myyntitykki voisi jotenkin menetella Aasiassa mutta ei todellakaan Euroopassa.

No onhan sentaan muutosta tapahtunut jos ei tehtaassa niin tehtaan kilpailijoissa. Ne ovat kasvaneet alallaan ja modernisoineet koneitaan. Kymmenkunta vuotta sitten olivat parhaiden kilpailijoiden konekoot 3-5- kertaisia Romssyyn nahden. Nyt uudet idan ihmekoneet ovatkin sitten 6-10- kertaisia kapasiteetiltaan.

Mika sitten olisi pitanyt muuttua, etta tehtaalla olisi ollut jotakin mahdollisuutta. Sanoisin, etta tehtaan omistus pitaisi olla sellaisella yhtiolla, jolla on jo olemassa laaja myyntiorganisaatio ja joka voisi taata, etta jokainen valmistettu tonni myydaan. Ei todellakaan nain pieni toimija pysty omalla myyntiorganisaatiolla toimimaan kunnolla. Patkii, patkii..

TavastRe: Tehtaan eväät, nro 322.1.2012 23.48
Hassua todeta mutta tämä edellinen ns alan mies, joka haluaa tehtaan raunioksi jostakin syystä, ja jaksaa kirjoittaa tämän tavoitteensa puolesta vaikka ei omien sanojensa mukaan kuulu juankoskelaisiin, väittää että Forss ajoi tehtaan konkurssiin.

Muistaakseni Forss joutui lähtemään v. 2005 ja siitä vasta alkoi alamäki, jonka lopputuloksena oli konkurssi v. 2008. Se siis alan miehen alan tiedoista. Kolme vuotta oli pitkä aika.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 0.19
"alan mies" on selvästi perillä kartongin ja paperin teon saloista. Tehtaan jatkuva ylös ja alas ajo johtaa käsittämättömiin hylkyprosentteihin, kun ei päästä jatkuvaan ajoon ja laadun stabilointiin. On-off ajotapa johtuu ilmeisesti johtohenkilöiden taidottomuudesta ja/tai sitten rahoituksen ongelmista = kassapojainen ajotapa. Sillä tavalla ei mitään pysyvää toimintaa harjoittavaa paperi-tai kartonkitehdasta voi ajaa.

Nykyinen ajotapa johtuu myös viimeistelyssä olevasta vakavasta pullonkaulasta, joka ei lähiaikoina taida valitettavsti poistua. Kartongin laajemman ajon varstoon taas voi estää se, että ei tiedetä tulevista tilaajista mitään ja voihan siinä tulla jo kartonkitehtaan seinätkin vastaan siinä varastoon ajossa. Toki Hangon terminaalissa lienee tilaa vaikka koko vuoden tuotannolle, mutta sen terminaalin täyttämiseen tarvitaan aika pirusti sitä käyttöpääomaa.

Tiettävästi "tehtaan patruuna" on kuitenkin "ansioitunut metsäteollissuusmies", koska on vuosikaudet myynyt menestyksellä sahatavaraa. Näistä taustoista saattaa periytyä viehtymys myös uuden kuusisahan rakentamiseen jonnekin Suomeen? Voi että kaupungin johtoa on viety kuin pässiä sarvista tässä hankkeessa.

Vihaksi pistää perinteikkään kartongintehtaankin puolesta, jonka hengissä pitäminen olisi vaatinut todellista alan asiantuntemusta ja ennen kaikkea myös markkinoiden osaamista. Ja kyllä tässä työtekijöitäkin on vedetty raskaasti huulesta.

Pahinta on se, että PB ei puhu ei pukahda mitään oleellista toiminnastaan. Yhtiö on hiljaa kuin Iranin ydinpommin kehityskeskus.
Tiedon puute lisää entisestään epäilyksiä tehtaan toiminnan suhteen ja yrityksen tarkoitusperistä. Tilanne on ihmeellinen, koska heiveröinen yhtiö vastaa tällä hekellä myös kaupungin kaukolämmön tuotannosta. Kaupungin johto ei voi tässä tilanteessa enää ajaa yhtään päivää "sammutetuin lyhdyin". Tilanne on huolestuttava.
Keväthangilla saattaa kylässä porukka kohta lämmitellä nuotiotulilla. Tämäkin inhottava skenaario voi kohta olla ihan totta ellei asiassa ryhdytä korjaaviin toimiin ja pian.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 2.41
Tavastille sanoisin, etta minulla ei ole tapana muistella. Kaivan faktat, jotka loytyvat helposti netista. Kylla alamaki alkoi nimenomaan Forssin johtajuuden ja omistajuuden ajoista ja niiden takia on moni jo syytanyt turhaan rahaa Romssyyn. Faktat eri lahteista lyhyesti seuraavassa:

Stromsdal's operating loss widens for 4Q and full year 2004

Björn Forss has asked for permission to resign from his position as managing director on July 1, 2005. Forss has served as managing director since 1991. He will continue his work as a member of the board of directors of Stromsdal.

Aarno Laukkanen acting managing director as of July 1, 2005

Vuonna 2006 yhtiön osakeanti meni kiville ja pelastajiksi tulivat Suomen valtio sekä valtion omistama Suomen Teollisuussijoitus. Sitten yhtiön pelastivat Seligson ja Ehrnrooth. Enää uusia pelastajia ei löytynyt (=konkurssi).

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 4.09
Tavast vaittaa etta toivoisin konkurssia ja tehtaan toimintojen lopettamista. Sitahan en nimenomaan toivo. Saaliksi kay ihmisia siella uinuvassa Savon kaupungissa, johon ei kovin paljon tietoa voi kertya.

Mina toivon todellakin, etta tehdas kavisi kannattavasti ja tuottaisi hyvinvointia etenkin ymparistolleen. Pystynen kuitenkin nopeampaan analyysiin kuin siella on pystytty ja totean, etta edessa on konkurssi talla setilla. Pitaisi neuvotella nopeasti uusi setti ja yksi mahdollisuus on toiseksi jaanyt yrittaja. Olisi todella oleellista, etta tallaisella yrittajalla olisi omistajana, toimitusjohtajana ja varatoimitusjohtajana alaa ymmartavat ihmiset. Nythan on tullut esille, etta nykyiset eivat ymmarra tasan tarkkaan mitaan kartonkibisneksesta ja kartongin teosta.

Uudella yrittajalla pitaisi tosiaan olla jo valmiina myyntiorganisaatio ja enemman kuin riittavasti paaomia. Jos tama yrittaja olisi suoraan tai valillisesti Investlesprom, niin olisivat asiat ainakin sinne pain. Pitaisi mahdollisimman pian neuvotella setti uusiksi, kestaa nimittain turhan kauan konkurssin kautta ja tehtaan toimintaan tulee jalleen katko tai jaako tehdas jopa pysyvasti kylmilleen.

Rakentakoot nykyinen yrittaja kuusisahansa, jos nyt on niin tykastynyt kuusipuiden ylimaaraan alueella. Mutta sehan ei auta Juankoskea. Ei ole edes tietoa, mihin rahentaa sahansa. Oleellista on etta karonkitehdas pyorii. Naita omistajanvaihdoksia ilman konkurssia on jo tehty useita Romssyn historiassa eli niita tosiaan toivon. On vain hyva tietaa tassa vaiheessa, miten kay oikeudessa riideltaessa ilman rakentavia neuvotteluja.

Kun tehtaan tilanne on yleisesti tiedossa, kay tietysti niin, etta ostajat maksavat tuotteesta vasta kun ovat sen kayttaneet ja kelvolliseksi todenneet. Ja vastaavasti toisin pain: kaikki toimittajat vaativat rahan etukateen, etteivat jaa ilman maksua mahdollisessa konkurssissa. Siinapa haasteita kayttopaaomalle.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 5.10
Tutkiessani hiukan tarkemmin tuota Investlepromia, huomaan, etta rikoksella hankittujahan nuo omistajien varat ovat. No nainhan se pakkaa Venajalla usein olemaan. Paa-asia tietysti on, etta tehtaat pyorii, omistajista viis:

http://www.idanmetsatieto.info/fi/?ID=270&news=view&newsID=2298

veronmaksajien puolustajaRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 8.25
Kerro "alan mies" lisää. Syyte on aika raskas. Ilman todisteita tulkitsen sen tavalliseksi kepulaiseksi valheeksi. Kirjoittaahan Koillis-Savo -lehtikin aivan pehmoisia, vaikka tietävät totuuden toiseksi. Investleprom-niminen yhtiö ei ole tietääkseni ollut ostamassa mitään eikä tehnyt tehtaasta tarjouksia. Koko juttu kuulostaa kaupunginjohtajan vihjailulta, jollaisia on kuultu ennenkin. Vanha lukio on homeessa, palloiluhalli romahtaa jne...
New Stroms Oy on laittanut korttinsa avoimesti pöydälle, mikä onkin oikein. Hallinto-oikeudelle toimitetuista dokumenteista käy ilmi selviä faktoja, ml. kaupunginjohtajan rooli Premium Boardin agenttina.
Ota sinä, alan mies, selvää Samorizin rahoittajista, kun niitä ei ole edes pyydettäessä kerrottu juankosken luottamushenkilöille. Se olisi nyt tärkeää, vai yritätkö perustella kaupunginjohtajan takapuolen pelastamista, jos asioita ei selvitetä selvitystilan kautta.
Minkälaisiin puuhiin Juankosken johto on meidät vienyt mukaan? Onko kyseessä esim. rahanpesu, koska Samoriz ei ole osoittanut virallisissa tiedoissa mitään merkkejä varoista tai menestyneistä liiketoimista? Samorizin täydellinen harrastelijamainen toiminta kartongin valmistajana ja markkinoijana puhuu pahimpien aavistusten puolesta.
Premium Boardin rahat ovat konsulttien valheiden avittamana hankittua suomalaisten veronmaksajien rahaa, josta juankoskelaiset ovat vastuussa 5 milj. verran sen ainakin 750.000,-:n lisäksi, mitä hankkeeseen pantiin konkurssipesän puolesta ja myöhemmin.
Vaikka "alan mies" ei ole kartonkimies, kertokoon Premium Boardin taustat perusteellisesti, jos haluaa itseään uskottavan.

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 8.30
Tuntuu vahvasti siltä, että Juankosken virallinen mustamaalaaja on asialla nimimerkillä "alan mies".
Ikkunapöydässä odotellaan tietoja Val Samorizin rahojen alkuperästä.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 9.12
Mika helvetin syyte? Mina vain referoin julkaistua faktaa. En tieda tasta toisesta firmasta yhtaan mitaan muuta kuin sen, etta Investlespromissa ja tassa kakkoseksi jaaneessa firmassa on tyossa sama henkilo: Sergey Malkov, joka on Suomen ja Venajan kansalainen ja suorittanut tohtorin tutkinnon TKK:ssa Puunjalostusosastolla. Siita olen vetanyt sen johtopaatoksen, etta kakkonen olisikin ollut parempi ratkaisu eli ykkonen ja etta nailla kahdella firmalla olisi jotain tekemista keskenaan.

On toinen asia, etta tuon idan metsatiedon uutisen mukaan Venajan suurimpiin kuuluvan metsateollisuusfirman paaomistajat olisivat syyllistyneet rikolliseen toimintaan. Firma voi silti olla hyva, vaikka yksityiset henkilot ovat tehneet mahdollisesti rikoksia ja joiden saama hyoty palautetaan alkuperaiseen paikkaansa.

Arvailut vaan kiihtyyRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 9.59
Nyt on kiihtynyt jutut tehtaan eväistä sille tasolle, että varmaan jotakin kovempaa juttua on tulossa esiin. Jos asiat olisivat mallillaan, niin ei tehtaan eväistä tähän suuntaan kirjoiteltaisi. Nyt kyllä tehtaan sisäpiiristä vuotaa ja tihkuu tietoja, jotka eivät lupaa hyvää tulevaisuutta Juankoskelle. Pehmeimmillä juankoskelaisilla päättäjillä ilmeisesti alkaa olla huonot housuissa. He ovat varmaan jo pitkään miettivät mihin sopaan he sotkeutuivat antaessaan viiden miljoonan euron takauksen täysin tietämättä, mitä tämä takauspäätös piti sisällään ja mitä se tuleekaan merkitsemään Juankoskelle ja juankoskelaisille. Joten ei ole helppoa. Nyt pitäisi tehtaan tulla esiin lehtitiedotteella ja kertoa kuinka hyvin tehdas pyörii ja tuottaa. Olisi hyvä vaikka vähän liioitella tuottoa ja sitä miten hyvästi menee vaikka todellisuus olisikin toinen. Vähän niinkin Lipponen Paavo totesi vaalimainoksessa, että pöö ei ole mitään hätää. Mutta ei Lipposenkaan pöö mitään auttanut sen verran oli huono tulos demareilla. Yli puolet demareista jätti äänestämättä Paavoa. Mutta aina se jonkin aikaa rauhoittaa kun sopivasti osaa tiedottaa.

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 11.09
Alan mies on oikeassa siinä, että Sergey Malkovin toimissa ja hänen rahojensa alkuperässä ei ole mitään valoa kestämätöntä. Emme epäile, että "alan mies" olisi joku Juankosken viranhaltija... kunhan spekuloimme, mikä on aivan sallittua.
Ihmettelemme kuitenkin, mikä on Val Samorizin rahojen alkuperä, siis hänen rahoittajiensa. "Kaikki taustat on tutkittu ja selvitetty", kerrottiin Juankosken luottamushenkilöille takauspäätöksen alla, mutta ei kerrottu, mitä oli saatu selville. Taisi olla sitä normaalia tavaraa, jota koillissavolaisille pelloille levitetään.
Toisaalta Juankosken päättäjien toimet ovat tutkittavina useissa oikeusasteissa ja tuomioistuimissa.
Ehkä tehtaan oma tiedotus kuitenkin voi kertoa parhaiten tilanteesta, mutta toivomme parempaa todenmukaisuutta kuin tähän mennessä.

AndersRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 13.35
Pitää muistaa, että Premium Board Finland sai lainaksi 12,5 milj. euroa Finnveralta ja Handelsbankenilta 7 vuoden laina-ajalla. Lyhennykset, korot ja provisiot maksetaan 3 kk:n välein. Lieneekö Farocon Oy:n kanssa tehty vuokrasopimus vielä voimassa?
Tehtaalla riittää haastetta sekä rahoituksessa että tekniikassa. Näillä sivuilla on käsitelty "tehtaan eväitä" monipuolisesti, ja normaalijärjellä mietittynä tulevaisuus ei näytä hyvältä. Toivottavasti Juankosken johto on tehtäviensä tasalla.

sisuRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 17.00
Ehdottomasti kannattaa pitää hulluja jännityksessä, eikä kertoa mitään... sitä paitsi harvat yhtiön asiat kuuluvat sivullisille.

DonkkiRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 17.06
5 miljoonan takaavat eivät ole sivullisia, mutta hulluja kyllä.

maksumiesRe: Tehtaan eväät, nro 323.1.2012 23.18
sisu ilmeisesti asuu viisaasti Kaavilla. Kohta sinne on tungosta, ja talojen hinnat nousee. Juankoskella ne laskevat, jos ei kohta tule uutta patruunaa tehtaalle.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 1.06
Taalla on usein mainittu, etta Premium Boardin laatu on ylivertainen kilpailijoihin nahden. Paatinpa siis ottaa pienen otoksen. Sopiva vertailukohta olisi ns. GC2 tuote ja vertailutehdas Inkeroinen, koskapa sekin toimii hiokepohjalla. Netissa julkaistuista tuotespekseista loytyi yksi vertailukelpoinen neliomassa eli 275 grammainen tuote. Seuraavassa vertailen taman oleellisia arvoja siten, etta StromPack on ensin ja Tambrite sitten:

Karheus PPS 1.3/1.0
Paksuus mikronia 450/500

En viitsi sitten jaykkyytta tahan laittaa, mutta jokainen alan ihminen ymmartaa, etta Inkeroisten tuote on aivan ylivoimainen, kun seka sileys etta paksuus ovat oleellisesti paremmat. On paivanselvaa, ettei tuollaisilla spekseilla voi kunnon hinnalla kilpailla naissa bulkkituotteissa, vaan pitaisi erikoistua niihin paljon puhuttuihin erikoistuotteisiin. Eika Tambrite edes ole alansa huippua - ainakaan maineeltaan.

Ja mista edellinen dilemma sitten johtuu. Pelkaanpa pahoin, etta aiemmin tehdyt isot investoinnit, joissa mm. lisattiin kenkapuristin ja poistettiin jenkki sen takia, etta saataisiin lisaa tuotantokapasiteettia, johtivat tahan. Ja nama investoinnit olivat jalleen konsulttien suosittelemia. Nyt ei tuosta suuremmasta tuotantokapasiteetista ole mitaan hyotya. Voitaisiin ajaa vaikka puolella vauhdilla ja tilaukset saataisiin silti toimitettua. Tamahan olisikin ehka parempi, ettei tulisi patkia tuotantoon.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 5.52
?Ulkopuolinen tarkkailija?, jollainen minakin olen (etten sanoisi kaukaisin tarkkailija, kun iltapaivalla tata kirjoittelen), kirjoitti jokin aika sitten seuraavasti:

?Sellunkin hinta on lyhyellä kuidulla noussut vuodenvaihteestä jo 19.5% ja pitkällä kuidulla 12.7% ja samaan aikaan kartonkien hinnat ovat puonneet tuollaiset 10%.?

Jokainen alan ihminen tietaa, ettei minkaan tuotteen keskiarvohinnoissa tapahdu nain nopeita muutoksia. Jos tassa on lainattu alan arvostetuinta hintaindeksia eli www.foex.fi , niin pitaa ymmartaa mika on prosentti ja osata se myos laskea. Keskustelupalstan tasoa kuvaa se, ettei kukaan ole asiaan reagoinut, joten on pakko olla hiukan pedanttinen.

Otan esimerkiksi viime tiistain lyhytkuidun hinnan joka oli 520.99 EUR ja se oli pudonnut vuoden vaihteesta 19.52 EUR. Nyt voisi kysya aivan vanhan Elon laskuopin mukaan, etta montako prosenttia hinta oli pudonnut. Olen varma pitkan alan kokemulseni perusteella, etta yli puolet keskustelijoista ei osaa laskea tata. Oikea vastaus on, etta pudotus on 3.6 prosenttia. Eli ?Ulkopuolisen tarkkailijan? suunnat ovat oikeat, mutta suurusluokat ovat taysin metsassa. Suuruusluokka on bisneksessa todella paljon tarkeampi kuin vain suunta. Mutta kuitenkin on todettava, etta tulevaisuus ei ruusuiselta nayta.

Premium Boardin Asiakas Re: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 8.00
Alan mies on ilmeisesti joskus opiskellut jotain kartonkialalta, kun osaa selitellä eri lukuja. PPS (Parker Print Surf) -arvo mittaa pinnan sileyttä (tai karheutta). Se kehitettiin lähinnä syväpaino-ominaisuuksien kuvaamiseen. Aiemmin käytettiin Bendtsen -sileystestiä. PPS -arvojen 1.3 ja 1.0 ero ei käytännössä merkitse mitään offsetpainatuksessa, jota valtaosa kotelopainatuksesta tänä päivänä on. Totta toki on se, että Inkeroisten kartonki on bulkkisempaa kuin Strompack. Mutta sitä se on moniin muihinkin kartonkeihin verrattuna. Tällä logiikalla harva muu kartonkitehdas pyörisi, jos kaikki vain tilaisivat Tambritea näiden arvojen perusteella! Mistähän sitten johtuu, että Stora Enso pitää Inkeroisten yllä lomautusvaroitusta?

Omien tilausteni toimitusaika Juantehtaalta on pidentynyt neljään viikkoon. Pitäisikö olla nyt huolissaan tilauskannan kasvusta, kun tehtaan myyntimies ei enää voikaan luvata nopeampaa toimitusaikaa?

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 8.01
Pieni tarkennus tuohon Elon laskuoppiin eli kuulun ilmeisesti tuohon yli 50 %:n joukkoon. Hintahan oli noussut eli luku, josta prosentti otetaan on hinnannousua pienempi ja prosentti onkin 3.9%.

Premium Boardin AsiakasRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 8.04
Koskin sellun hinnan vaihteluja, on huomattava, että taivekartongeissa kemiallisen massan eli sellun osuus on vain noin 20 %. Siitä voi sitten prosenttilaskun mestarit päätellä, miten suuri vaikutus tällä on kokonaiskustannuksiin. Enemmän olisin huolissani polttoainehintojen vaikutuksesta rahteihin.

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 8.20
Me täällä tehtaan lähituntumassa olemme huolestuneita tehtaan kiinteiden ja muuttuvien kulujen summasta verrattuna myyntituottoihin, kaikilla käyntiasteilla.
Tällä palstalla on kerrottu yksinkertaisesti, millainen kustannusrakenne PB:llä on. On myös kerrottu konekannan puutteista. Jos vielä aletaan verrata Inkeroisiin tai Simpeleeseen tai eräisiin muihin, itkuhan siinä pääsee.
Kun tehtaan eväät vähenevät kassan puolella pikavauhtia normaalipalkkojen juostessa, emme veikkaa nyt emmekä veikanneet vuoden 2011 aikana PB:n puolesta, vaikka olisimme mielellään nähneet tehtaan levittävän hyvinvointia kuin konsulttien päiväunissa.

Kyösti Y. PykäläinenKenkä & yankee24.1.2012 9.56
Ilman kenkää ei olisi rahaa riittänyt niinkään kauan tälle vuosituhannelle. Niin paljon se säästi höyryä ja antoi kapasiteettia ja tasalaatuisuutta. Jenkki oli alimittainen kohonneelle tuotantotasolle ja jouti pois. Lisäksi oli tarve pystyä tekemään symmetristä pohjakartonkia ja siihen pystyttiin jenkin poiston jälkeen.

Esim. Simpele ajaa ilman jenkkiä ja pinnan laatu saati jäykkyys tuntuu riittävän pakkausmarkkinoille. Simcote on varmaan luotetuin ja tasalaatuisin kartonki omassa sarjassaan, mitä nämä investointien jälkeiset laatunotkahdukset jätetään huomiotta, niitä on joka tehtaalla. Inkeroinen saattaapi ajaa jenkillä vielä, mutta siellä ainakin oli näitä pölyämisongelmia Tambriten leikkauksessa, mikä johti kirputukseen offsetpainossa. Osasyynä lie ollut puuttunut liimapuristin.

Kaiken lisäksi pitää ymmärtää, että tehdas saa spekata esim. PPSksi tai bulkiksi mitä tahtoo. Todellisuus onkin usein eri asia.

Römssyn laadut olivat 2000-luvun alussa painajille mukavat painaa pääsääntöisesti ja PPS-taso riitti tuottamaan varsin mukavan painatustuloksen. Mottling vaivasi usein varsinkin mustan ja sinisen sävyissä, mutta painajat monesti valitsivat näihin jonkin sellukartongin, yleensä Iggesundin Invercoten tms. Jäykkyyssuhde oli onneton, mutta siitä viiraosasta ei kummempaa tule ikinä avointen vientien takia. Jäykkyys silti riitti yleensä hyvin käyttötarkoitukseen. Bulkki riitti ja oli kisavaltti sellukilpailijoita vastaan ja pakkausmarkkinoilla ei pärjätty ikinä bulkilla näille isoille koneille.

Se, missä suuret yhtiöt pärjäävät, on kokonaisvaltainen laadunhallinta. Pystytään toimittamaan sitä, mitä on tilattu sekä silloin ja sen verran, mitä on tilatessa luvattu.

Tätä ei ole ikinä osattu Juankoskella.

Näillä laitteilla pitää saada tehdä jotain erittäin erikoista tuotetta, vaikkapa oranssia kartonkia, jossa on päällysteen alla pintaliiman joukossa joku violetti pigmentti ja pinnassa vaikka martoioituna joku kuvio tai logo. Ja hintaa sille 20 kEUR/t.

Amatööreiltä se ei onnistu, eikä onnistu kyllä tavan FBBn toimittaminenkaan. Laittakee pillit pussiin.

toinen alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 10.32
Kyösti ei ole aikoihin kommentoinut, mutta tälläkin kertaa täyttä asiaa. Tawastin höpinät Juantehtaan huippulaaduista sai kyllä vinon hymyn jokaisen taiverkartonkeja tuntevan suupieliin.

Tambrite ja Simcote ovat näitä kilpailijoiden edullisia hiokepohjaisia tuotteita. Huippulajit on taivekartongeissakin erikseen. Tuotteen laadussa Strompack ei kilpailijoiden peruskartongeille pärjää. Ainoa millä voi kauppaa saada on hinta. Tosin kilpailijatkin ovat tehostaneet toimintaansa nykyaikaa vastaavaksi vuosikausia. Se vaan on aukotonta matematiikkaa, että Premium Boardilta loppuu rahat jossain vaiheessa. Vahinko taitaa olla veronmaksajille pienempi mitä ennemmin rahat loppuu.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 10.46
Alkaa vaikuttaa siltä, että kohta itketään ikkunapöydän lisäksi myös kaupungin hallituksen pöydän ympärillä. Ikkunapöydän raati on oikeassa siinä, että tällä hetkellä jokainen PB:n valmistama tonni näyttää tuottavan useamman sadan euron tappion. Korkeiden kiinteiden ja pääomakustannusten vuoksi tappio on sitä suurempi, mitä enemmän ajat, koska tehtaalla on paha pullonkaula arkituksessa.

Tämä pullonkaula edellyttää turvautumista kalliiseen ulkopuoliseen arkitukseen. Laajamittainen ulkopuolinen arkitus puolestaan johtaa todennäköisesti merkittäviin muutoksiin valmistetun kartongin keskikerroksen koostumuksen osalta. Keskikerroksen tehtävänähän on lisätä kartongin jäykkyyttä ja bulkkia.

Alan mies on aivan oikein huomannut, että tehtaan laatukriteereissä on parantamisen varaa ja tiedetään, että tilauksia on palautettu heikon laadun vuoksi. Sekin tiedetään, että taivekartonki on niitä vaikeimpia kartonkilajeja tuottaa. Tyypilisesti kartonki on kolmikerroksinen ja parhaimmillaan molemmilta puolilta päällystetty. Koska pinta painetaan, niin sen täytyy olla sileä ja kestävä. Tyypillisesti taivekartongin hyvä pintasileys tehdään jenkkisylinterin avulla. Juankoskella jenkkisylinteri on kuitenkin nostettu mäkeen muistomerkiksi menneestä. Operaation jälkeen Römssyn kartongin sileys ei siis nähtävästi yllä kilpailijoiden tasolle. Kartongin sileyttä voi tietysti nostaa myös kalanterilla, mutta kalanterointi pilaa kartongin jäykkyyden. Jenkin poistaminen johti kuitenkin siihen, että Römssy voi valmistaa homogeenista kartonkia jenkkikoneista poiketen. Jenkin poisto tietysti lisäsi marginaalisesti myös pienen koneen tuotantonopeutta, joka on tietysti eduksi. StromPackia ja SromCardia tuottamalla taidetaan tehdä kyseisiin tarkoituksiin taustaltaan vähän liian hyvää ja kallista kartonkia.

Keskeinen parametri taivekartongissa tuntuu olevan sileys-jäykkyyssuhde. Tätä suhdetta PB ei voi hallita ja optimoida, jos ajotapa on kassaperusteinen on/off.

Lankkukauppiaana kannuksensa ansaineen tehtaan uuden patruunan ja kuusisahaa suunnitelevan yhtiön varatoimitusjohtajan eväskontit vaikuttavat näissä asioissa melko tyhjiltä.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 11.33
Kyostille terveisia sen verran, etta Simpeleella on jo pitkaan ollut jenkin korvaajana Metson metallinauhakalanteri, joten tata Euroopan suurinta alan konetta ei voi siina mielessa verrata Romssyyn. Jos jenkki oli aikoinaan alimittainen, miksi ei kytatty suurempaa second hand jenkkia. Kai niita on ollut myynnissa joka vuosi talle konekoolle. Saasto hoyryn kulutuksessa on pieni plussa, koska se tulee suuremmasta puristinosan jalkeisesta kuiva-aineesta ja se taas tuhoaa bulkin. Olen nahnyt pilvin pimein naita tapauksia, kun hankitaan kenka hitaalle koneelle ja puristetaan sitten bulkki olemattomiin. Alkuoletuksena on ollut, etta bulkki kasvaa. No kai se voi kasvaa, jos ajetaan entisella kapilla, mutta kun muka hoyryn saasto on niin tarkeaa. Jos on vastapaineturbiini niin hoyryhan on jatelampoa, jota toiset laudeturbiinin kayttajat syottavat vesisistoon

Inkeroisista sen verran, etta kyllahan niilla olisi mahdollisuus ajaa vielakin jaykempaa ja bulkkisempaa, jos tyytyisivat 1.3 mikronin karheuteen. Ja miksikahan ei Bendtsenia enaa kayteta laadun mittana, jos sileydella ei ole valia offsetissa. Syvapainettavat tupakkikartongit ovat tietenkin asia erikseen eika Romssy pysty niissa koskaan kilpailemaan nailla koneilla.

alan neljäs miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 11.37
"alan miehet" ovat lähteneet keskusteluun PB:n tulevaisuudesta, kun yhtiö linnoittautuu hiljaisuuden bunkkeriin. Kaupungin veronmaksajilla on asiassa paljon pelissä ja näin om myös yhtiön rahoittajilla. Aamun Hesarista voi taas lukea varoittavan esimerkin siitä, kuinka heikko liiketoimintasuunnitelma kaataa aloittavan pienen yrityksen. Kahdessa tapauksessa kolmesta konkurssiin menneestä yrityksestä, konkurssi on johtunut liiketoimintaidean ja -toimintasuunnitelman puutteista.

HS:n mukaan Kemijärven sellutehtaan raunioille pystytetty valtion rahoittama Arktos Groupin liimapuutehdas on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin ja koko tehtaan työväki on komennetty pakkolomalle. Yhtiö ajautui ongelmiin, kun sen vähemmistöomistaja Stora Enso ei enää uskonut liikevaihdoltaan pienen Arktosin palkkitehtaaseen ja alaskirjasi vähemmistöosakeomistuksensa sekä yhtiölle myöntämänsä pääomalainan, joiden yhteisarvo oli 11 MEUR:a.

SE:n päätös johti siihen, että myös muiden rahoittajien eli Finnveran usko loppui ja käyttöpääomahuolto meni jäihin. Valtio oli myöntänyt hankkeeseen 5.4 MEUR:n avustuksen koneiden ja laitteiden hankintaa varten ja lisäksi valtio maksoi yhtiölle työtekijöiden koulutuksesta aiheituneita kustannuksia. Näin surullisesti kävi Kemijärvellä. SE:n "Minä (Karvinen) ja parhaat asiantuntijat olimme tarkistaneet heidän liiketoimintasuunnitelmansa ja uskoimme, että se on hyvä suunnitelma. Se on pieni yritys, mutta Stora Enso voi ottaa tuon riskin". Se riski toteutui. Liiketoimintasuunnitelmassa oli kuitenkin jotain vialla.

Jos normaali liikeyritys tuottaa jatkuvasti tappiota, eikä edes sen tekemä tuote näytä olevan hyväksyttävää, niin silloin vastuullisen omistajan on toimittava aivan samoin kuin Stora Enso on toiminut Arktos Groupin tapauksessa. On tunnustettava, että tilanne on se mikä se on. Ei ole syytä jatkaa entiseen epätoivoiseen malliin, vaan on etsittävä mahdollisesti yhteistyökumppaneita tai sitten varmistettava muutoin yrityksen tuleva rahoitus. On selvää, että mikään taho ei rahoita sellaista yritystä, jonka kassavirta on koko ajan negatiivinen. Ei valtiollinen Finnverakaan voi loputtomasti kantaa verorahoja pohjattomaan kaivoon, vaikka olisi kuinka hyvää tahtoa.
PB:n tapauksessakin Finnveran parhaat asiantuntijat totesivat, että liiketoimintasuunnitelma on "toteuttamiskelpoinen" ja lainaa myönnettiin ilman vakuutta liiketoimintasuunnitelman perusteella. Herää kysymys: Minkä suunnitelman?

"alan kolmas mies" voi osua aika lähelle, kun ennustaa, että kohta itketään myös kaupungin hallituksen pöydän ympärillä. Arktosista poiketen PB:n tapauksessa toimintaa on nähtävästi vielä pyöritetty ei-lainvoimaisen kaupungin takauksen turvin.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 11.45
Alan kolmannelle miehelle sen verran huomauttaisin, etta neliasemaisella terapaallystyskoneella ei ole pakko paallystaa taustaa kahteen kertaan ja voidaan silla yhdella asemalla tausta jopa vain pintaliimata, jos osataan. Eli ei sita taustaa tarvitse turhan kalliiksi tai hienoksi tehda.

Ongelma on pikemminkin se, etta neljasta asemasta huolimatta, pinta voidaan paallystaa vain kahteen kertaan. Voin kylla antaa vinkin, etta olen nahnyt sellaisenkin harvelin, jossa tera-asema voidaan helposti kaantaa ja siten voidaan pinta paallystaa kolmeen kertaan ja tausta kertaalleen. Ja sitten kun tarvitaan symmetrista niin kaannetaan se yksi asema takaisin ja ajetaan 2C2S. Mutta kun osaamista ei ole niin ei voi tehda tallaisia pienmuutoksia.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 12.57
Alan kolmas mies on tietoinen neliasemaisen teräkoutterin mahdollisuuksista. Homogeenista kartonkia ei ole pakko valmistaa.

Mainitsemasi teräaseman kääntö on minulle uutta, mutta Voithilla törmäsin taannoin radan kääntölaitteeseen. Siis insinöörit
näköjään keksii kaikenlasia uusia vempaimia ja ratkaisuja, mutta voi olla, ettei kaikkia kannata kokeilla Juankoskella. Nyt rebuildin jälkeen koutteri taitaa olla kapasiteetiltaan kuitenkin kaikkein suurin ja paras yksikkö Juankoskella, eikä sen potentiaali ole täyskäytössä kartonkikoneesta johtuen.

Homogeenisessa kartongissa tannoin GraphiArt oli ilmeisesti se tavoiteltu homogeeninen tuote. Nykyisessä toimintamallissa ko. tuotetta ei taideta valmistaa.

On tehty tietoinen tuotevalinta ja lähdetty kilpailuun bulkkituotteissa, joissa pintapainot tuntuu koko ajan laskevan ja mm. M-real kertoo tehneensä investointeja juuri tähän suuntaan. Pieni Römssy ei voi tähän kilpailuun vastata. Mainitsemasi kolmeen kertaan päällystys voi hyvinkin olla sellainen suunta, mitä pitäisi harkita. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa PB ei kuitenkaan voine tuohon suuntaankaan mennä. Tehtaab tuotevalinta herättää kysmyksiä.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 13.23
Radan kaantolaite on tuttu juttu, mutta tosi ongelmallinen eika kovin hyvin sovellu paksulle kartongille.

Tilanne Suomen paperiteollisuudessa on kuin aiemmin paperikoneteollisuudessa. Suomessa on FBB:lle niin monta toimittajaa, etta ulkomaisilla ostajilla on viime kadessa kaksi suomalaista kilpailijaa, jotka pudottavat hintojaan, etta saavat tavaran kaupaksi. Tama ei ole Suomen etu. Olisi lyotava hynttyita yhteen ja erikoistuttava kullakin koneella omaan tuotteeseensa. Mita pienempi kone sita erikoisempi tuote. Olisi toivottavaa, etta joku suurempi ottaisi Romssyn huomaansa. Kymin strategiaanhan se ei aikoinaan sopinut, mutta jonkun kartongintekijan strategiaan voisikin sopia.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 13.47
Tarkoitan tietysti, ettei kannattaisi lahtea merta edemmas kalaan, vaan neuvotella hetimmiten herra Smurfitin kanssa

toinen alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 14.19
Vai onkohan siperia... eikun Pankakoski opettanut herra Smurfitiakin. Tuskin sielläkään rahaa ovista ja ikkunoista tulee. Wikipedia kertoo Pankaboardista: "Pankaboard on ollut omistajavaihdoksen jälkeen tehostustoimien kohteena. Niistä huolimatta tehtaan toiminta on ollut viidenn viime vuoden aikana tappiollista. Fonectan yritystietojen mukaan Pankaboard Oy teki vuonna 2009 vajaan 52 milj. euron liikevaihdolla, noin 1 milj. euron tappion."

Tämä kertoo siitä, että pienen yksittäisen pelurin elämä ei ole helppoa, vaikka rahoitus on kunnossa ja osaajia talossa.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 15.02
Ajatellaanpa mita saastoja syntyisi, jos molemmat tehtaat olisivat Smurfitilla. Ensinnakin olisi jo valmis myyntorganisaatio ja valtaosa PB:n myyntikustannuksista jaisi pois. Tuotekehitysta ja johtoa voitaisiin myos yhdistaa. Kunnossapito tasaantuisi ja sen kustannukset tonnia kohti pienenisivat. Kuljetuksissa varmasti saataisiin saastoja.

Usein ei myoskaan ajatella sita, kuinka suuria alennuksia isommat ostajat saavat sisaanostoissa. Kerran vertasin suuren yhtion pastakustannusta pienen yhtion kustannuksiin ja lopputulos oli, etta pastan tonnihinta oli kolminkertainen pienella johtuen kaukaisemmasta sijainnista, pienista erista ja pienemmista pakkauskoista. Toimittajat ottivat kiskurihintoja.

Rakka-ainevarastojen kokoja voitaisiin pienentaa ja nain saada paaomien kiertonoputta kasvatettua. Molempien tehtaiden olisi pakko yhdistya, etta siella raukoilla rajoilla menestytaan. Ei muuta kuin toimeksi.

Tietenkin toisella on toinen konsultti kuin toisella ja ne kilpailevat keskenaan eivatka tallaista ehdota. Mutta kun joku rohkenisi menna herra Smurfitin puheille, jolla olisi hiukan etukateislaskelmia, niin eikohan hanta kuunneltaisi.

Toden maalaajaRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 17.02
Tehdasta tarjottiin tiettävästi rahoituspaketin kanssa Smurffitille, mutta ei kelvannut. Eikä kelvannut eräälle toiselle länsimarkkinoille suuntautuneelle pienelle rahoittajaryhmälle. Kyllähän se tiedettiin, että meidän jokapaikan jäävimme oli hyvin aktiivinen, mutta unohti kaupungin taloudesta huolehtimisen, kun harrasti taivaanrannan maalausta.
Kaikki nämä asiat olisi kannattanut kertoa jossain vaiheessa avoimesti, jos ostajakandidaateilla ei ollut mitään sitä vastaan. Puhuihan kaupunginjohtaja Castor Plussastakin varmana ostajana, vaikka heillä ei ollut rahaa. Matka- ja edustuskuluja syntyi vain veronmaksajien piikkiin.

ohikulkijaRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 17.14
Ei Premium Boardilla mitään raaka-ainevarastoja ole -- mitä nyt vähän muutaman päivän tarpeita pihassa ja laanilla. Taitaa koko tuotanto olla vitsi. Kohta on Juankosken johdolta vitsit vähissä.

naapuristaRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 18.30
Silloin tällöin kylän ohitse autoilevana olen pannut merkille puulaanin tyhjyyden, ei voi kuin ihmetellä millä raaka-aineella tehdas pyörii. Kaiketi päivä silloin tällöin toimii kun pari rekallista laanissa puita on mutta huonoja on ennusmerkit. Tai sitten on ikiliikkuja keksitty joka jalostaa ylijäämäpuusta arvokasta sahatavaraa Savon markkinoille, saattaisi olla jopa markkinoita liimapuulle kuka tietää

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 324.1.2012 19.42
Hyvin PB analyysiensä polulta "alan mies" näyttää viimeisessä pohdinnassaan ottaneen harha-askeleen, kun on lähtenyt hakemaan viisasten kiveä naapuritehtaiden suunnasta. Kyllä se viisasten kivi olisi nyt hyvä löytää tehtaan omasta organisaatiosta. Parannetusta liiketoimintasuunnitelmasta.

Kuten "toden maalaaja kertoo" yllä, kyllä Smurfit on jo moneen kertaan Römssyn tarkastellut ja sama koskee varmaan PB:n teamiä paremmin ansioitunutta Pankaboardia.

"toinen alan" mies huomauttaa aivan oikein, että ei ole ollut Pankaboardin miehilläkään helppoa viime aikoina. Raskaiden tappioden vuoksi yritys oli keikahtaa nurin vuonna 2009 em. miljoonatappion vuoksi. Jäihän sitä omaa pääomaa jäljelle vielä sentään 1.1 MEUR:a ja vuoden 2010 lopussa oli kertynyt omaa pääomaa lisää vähän yli 420 000 euroa. Ei puolellatoista millillä varmaan voida lähteä PB:n miljoonaluokan tappiota maksamaan, kun PB: omakin pääoma taitaa olla vähän niin ja näin.

Ei ole epäilystä siitä, että Smurfit on hyvä liikemies ja hänen Powerflute on ollut mielenkiintoinen hanke. Mutta ei sielläkään Kuopion suunnassa mitenkään ruusuilla tanssita. Powerflutehan näyttää olevan sikäli erikoinen pörssiyhtiö, että nuo tulostiedotteet on aika harvassa. Nytkin viimeisin väliraportti koskee vain kesäkuuta 2011. Siis puoli vuotta vanha. Muut pörssiyhtiöt ovat sen jälkeen ehtineet tiedottaa toiminnastaan jo kolmannen kavartaaalin osalta ja kohta tulee tiedotteet jo koko vuoden osalta. Joulukuussa Powerflute kuitenkin tiedotti, että tappiota ei ole tehty. Kuitenkin on syytä panna merkille, että Powerflute osti vuonna 2009 perinteikkään saksasalaisen taidepaperivalmistajan (Scheufelen), mutta jo 2011 keväällä myi ostoksensa ja lyhensi kaupasta saaduilla varoilla velkojaan.

Tämän tyyppisille yhteistyökumppaneille PB ei ehkä ole kovin houkutteleva sijoitus.

Kaikesta huolimatta PB:n nykyinen eväsreppu näyttää kovin tyhjältä.
Ei pari puun rekkakuormaa vielä millään tavalla varmista tehtaan jatkuvaa toimintaa. On/off käyntimalli näyttää tulleen jäädäkseen.

Premium Boardin AsiakasRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 3.12
No nythän kaikki kartonki Alan Miehet (jotka ilmiselvästi eivät enää ole aikoihin olleet Enson tai Metsäliiton palveluksessa) ovat taas aktiivisesti netissä kommentoimassa!

Vanhat alan insinöörit tai ostomiehet voisivat miettiä, mikä itsetarkoitus olisi ostaa laani täyteen puuta kuivumaan, sen sijaan että ostetaan tarpeen mukaan...? Puutahan on nyt tarjolla.

Tervetuloa päivän bisnekseen pois haikailemasta esim vanhoja myyntiyhditysaikoja!

ErkkiRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 8.02
Päivän business'tä tehdään päivän ehdoilla. Hyvämaineista tavaraa myydään päivän hinnoilla. Laatu ei maksa paljon nykyään. Heikkoa laatua on hankala saada kaupaksi millään.
Erkkikin tietää, ettei kuusta kannata kuivatella laanilla, vaikka vuodenaika on suotuisa säilyttämiseenkin viikon, pari.
Jos tehdas saa kartongista keskim. 750,- / t ja tekee sitä leikkauksineen vaikkapa 900,- - 1.000,- / t kaikkine tehtaan kuluineen, ei kunnollista tuottolaskelmaa saa aikaiseksi. Katkotuotanto voi merkitä vielä kalliimpia omakustannushintoja suuren hylkymäärän takia. Laatua ei saa kohdalleen kylmällä koneella ja lyhyillä ajoilla.
Pienistä raaka-ainemääristä voi vetää johtopäätöksiä tilanteesta. Eivät oikeat tehtaat elä "päivä kerrallaan", vaikka se tekisi hyvää monille yksilötasolla.

ammattiveliRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 8.16
Erkin kommenteista voi päätellä, että puun hinta ja varaston koko ei ole mitenkään kriittistä. Kyse on jostain muusta, kun PB:llä loppuvat milloin mitkin ainekset. Joka katko tai seisokki maksaa.

toinen alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 8.28
Ei ne tikut pihassa näillä säillä ihan hetkessä kuiva. Kaikkihan pyrkivät pienentämään käyttöpääomaa pienillä varastoilla, mutta kyllä muutaman päivän tarpeet on syytä pitää tehtaalla. Ainakin, jos meinaa ajaa muutenkin kun pätkittäin.

Eiköhän se tyhjä laani enemmänkin kerro siitä, että eletään kädestä suuhun. Niistä vähäisistä toimituksista saa asiakkailta maksuja ehkäpä kuukauden viiveellä. Sen sijaan epävarmalta maksajalta raaka-ainetoimittajat vaativat maksun saman tien tavarasta. Joskus jopa maksun ennakkoon.

Tyhjä laani taitaa enemmänkin kertoa yleisistä henkitoreissaan nilkuttavan yrityksen merkeistä kuin viimeisen päälle mietitystä raaka-ainehuollosta.

Einari NariseRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 11.22
Jokainen, jolla on älliä tehtaan toiminnasta tietää, että lyhyilla ajoilla ja tilauksilla ei kohta edes tekohengitetä tehdasta, vaan lyhyet ajot ounastavat sitä, että tehtaalla ei ole varantoja tuottamaan pitkiä ja kestäviä ajoja juuri maksun saannin takia. Yksi pitkä ajo, tilaus, tarkoittaa miljoonien sitomista tuotantoon ja siihen tehtaalla ei ole varaa ja nyt vain "näytiksi" tehdään lyhyitä ajoja.
Turuilla ja toreilla on puhuttu lomautuksista ja kohta puheet alkavat toteutua. Pahinta on tässä tehtaan työntekijöiden kohtalo, heidän pitäminen varjossa, vaikka työntekijöiden mielessä varmasti on jo tieto heikosta taloudesta. Nyt kaivataan , kaivattaisiin isoa yritystä, joka ottaa huostaansa tehtaan , siis konserniostoa, joka takaisi työntekijöille vakaan tulevaisuuden. Sellainen oli jo olemassa, mutta näilläkin sivuilla tämän yrityksen haukkuminen, vittuilu ja muu perätön loanheittäminen sen päälle saattaa olla heikentänyt sen tahtoa ostaa yritys ennen velkasaneerausta tai konkurssia.
On aivan turha haikailla ja uskotella turhilla höpötyksillä, vaan faktat ovat jo esillä ja juankoskelaiset ovat nähneet merkit tehtaan kaatumisesta aikaisemminkin.

arkistonhoitajaRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 13.18
Joku sanoi, että kaikki viestit ovat tallessa. Katsotaanpa muutamaa vanhaa maaliskuulta, Onnen kyyneleistä ym.:
1. Gurkuri oli niin iloinen, kun kunnallisverotuottoja tulee 1,2 milj. euroa tehtaan maksamina. Puuta ostetaan ja myydään mahtavasti jne...
2. Epäilijät toivat esiin Samorizin ja hänen yhtiöittensä vaatimattomia taustoja. Gurkuri puhui pehmeitä, kuten hänen tapoihinsa kuuluu.
3. Farocon Oy:n arvottomuus vakuutena tuotiin perustellusti esiin jo ennen päätöksentekoa.
4. Kilpailijoiden uhkaa tutkittiin, ja se todettiin pahaksi länsimarkkinoilla. Samorizin ammattitaitoa kartonkialalla epäiltiin. (Nyt tiedetään)
5. Eräs nimimerkki ennusti 4.3.2011 kaavilaisten tulevan Juankosken rajalle vuoden päästä (4.3.2012) joukkonaurajaisiin, kun totuus on paljastunut ja rahat on hölmöiltä hävinneet.
6. Premium Board Finland Oy:n liiketoimintasuunnitelman pätevyys kyseenalaistetaan. Yhtiön mahdollisuudet tehdä voittoa länsimarkkinoilla todetaan. Sissän tuleva kassavirta lasketaan onnettoman heikoksi kuluihin verrattuna.
7. Faroconin ja tehtaan suunnitelmista kerrotaan selkeitä mielikuvitusjuttuja lehdissä.
8. Faktat esiin tuonutta Pentti Tolvasta aletaan uhkailla, mikä kyllä lähinnä nauratti asioiden todellisen laidan tuntijoita. Härskiä toimintaa erityisesti Koillis-Savo -lehden taholta. Kepu-johdon suosikkiväite oli, että tietyt henkilöt olivat "tehdasta vastaan", kun he vaativat takaukselle lainmukaista turvaavaa vakuutta.
9. Koillis-Savo lehti sensuroi kaikki vähänkin Premium Board Finlandiin kriittisesti suhtautuvat kirjoitukset. Jatkossa lehti julkaisee selvää potaskaa sisältäviä tehtaan toimintaa koskevia ylistyskirjoituksia.
10. Tolvasen mustamaalaus tuntuu olevan paikallislehden ja kepulaisten mielipuuhaa maalis-huhtikuussa. (Mitenkä naama pannaan nyt?)
11. New Stroms Oy:n lakimies tekee sellaiset valitukset laittomista päätöksistä, että turhautuneet kepulit syyttelevät aiheetta taas Tolvasta, joka ei tehnyt yhtään valitusta.
12. Heikki J.W. Salonen tuo rehdisti esiin New Stroms Oy:n taustat ja heidän suunnitelmansa. Kaupungin johto ei tuo mitään kilpailevia ajatuksia luottamushenkilöille. Ei liiemmin kerro Samorizin taustoista mitään, vaikka erilaisia versioita 6 milj. osakepääoman alkuperästä esitetään. Kohta kai saamme tietää totuuden.
13. Kaupunginjohtajan jääviys saa huomiota. Asianajotoimisto alkaa tehdä jättitiliä juankoskelaisten kustannuksella ja johtokoplan luvalla.
Gurkurille jäi paljon selitettävää...
Jatko-osia kirjoitetaan parhaillaan.

?Re: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 20.09
Himmel

Konsultti Salonen tietääRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 20.40
Stora Enso panostaaaikakauslehtipaperiin

Ruotsiin uusi tehdas, Saksaan tuplatuotantoja Belgiaan lisää kierrätyskuidun käyttöä

Metsäyhtiö Stora Enso nostaa jalostusastettaan tehostamalla päällystämättömän aikakauslehtipaperin tuotantoa. Konserni julkisti eilen kolmivuotisen yli 740 miljoonan euron investointiohjelman, josta valtaosa kuluu päällystämättömän aikakauslehtipaperin eli sc-paperin tuotannon lisäämiseen.

Stora Enson suurin panostus on uuden paperikoneen rakentaminen Ruotsin Kvarnsvedeniin. Valmistuva kone tuottaa parempilaatuista päällystämätöntä aikakauslehtipaperia 400 000 tonnin vuositahtia ja korvaa huomattavasti pienemmän kierrätyskuitukoneen.
Metsäteollisuuskonsultti Heikki J.W. Salonen pitää ohjelmaa järkevänä.
? Kvarnsvedenistä tulee erittäin kannattava tehdas.

paperiteollisuutta lapsille osa 2Re: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 23.14
Aiemmissa viestiketjuissa on keskusteltu New Stroms Oy:n taustavoiman eli Investlespromin jo vuosia kestäneistä yrityksistä käynnistää Venäjällä aikakauslehtipaperikonetta. Tällaista vastaavaa menestystarinaako siis halutaan Juankoskelle? Ja lisäksi sen jälkeen, mitä Stora Enso on edellä olevan kommentin mukaan ilmoittanut? Ja kun vielä sama konsulti näyttää olevan asiassa mukana!

Heikki J.W. SalonenRe: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 23.18
"Konsultti Salonen" on jostain kummasta syystä pannut suuhuni otteen jostain Stora Enson lehdistötiedotteesta joskus vuodelta 2002, siis kymmenvuotistiedote. Kysyttäessä tosiaan totesin Taloussanomien toimittajalle, että ohjelma vaikuttaa järkevältä, mutta epäilin, että aikakauslehtipaperi divisioona ei vielä sillä tullut kuntoon. Viittasin lausunnossani Keski-Euroopan pieniin aikakauslehtipaperikoneisiin.

Näin jälkikäteenkään ei tarvitse hävetä tuolloista lausuntoani. Mm. Kvarnsvedenin kapasitetti on nyt yli miljoona tonnia ja kysymyksessä lienee yksi Euroopan johtavimmista ja tehokkaimmista tehtaista alallaan. SE:n Q3/2011 tulokset kertovat puolestaan, että SE:n Sanoma- ja kirjapaperisegmentti voi nykyään ihan hyvin ja tilanne on ihan vastaava myös Aikakauslehtipaperisegmentin osalta. Edellisen segementin pääoman tuotto oli 14.5% ja jälkimmäisen 14.4%. Kuluttajapakkaussegemntin pääoman tuotto oli vieläkin parempi eli 17.5%. Huomionarvoista on kyllä se, että SE:lla kuluttajapakkauksien pääoman tuotto heikkeni aikavälillä Q2-Q3/2011 22.6% (ei kuitenkaan prosenttiyksikköä), kun taas vastaavana aikana Sanomalehtipaperi- ja kirjapaperisegmentin pääoman tuotto nousi 25%:ia ja Aikakauslehtipaperisegmentillä peräti 42.6%:ia. PB:n puuhamiesten olisi hyvä ottaa mallia näistä luvuista. Itse olen siitä iloinen siitä, että minut on joskus hyväksyttyt myös SE:n konsultiksi.

SE:n tiedoista voidaan vetää sellainenkin johtopäätös, että myös PB:n kohdalla kannattavuustilanne on jyrkästi heikentynyt vuoden loppua kohden. Näyttää siltä, että kuluttajapakkauksissa palataan vähitellen normaaliin menoon ja sehän oli hyvin kivistä polkua, mitä PB:n edeltäjäkin askelsi ennen konkurssiaan. Miksi nyt tilanne olisi parempi? Ainakin lähtökohta oli heikompi.

Olisi toivottavaa, että nimelläni esiintyvä "itämainen tietäjä" perehtyisi vähän faktoihin, kun lähtee toisten nimissä lausuntoja jakelemaan. Tällaisen puskista ampuvan tiedottajan moraalista ei ole epäselvyyttä, eikä asiaton viattomien ihmisten mustamaalaus valitettavasti millään tavalla poista PB:n ilmeisiä ongelmia.

paperiteollisuutta lapsille osa 3Re: Tehtaan eväät, nro 325.1.2012 23.26
Oikealle konsultti Saloselle siis kysymys, arvon herra: miten kommentoitte sitten palstallakin esitettyjä tietoj tai väitteitä Investlespromista?

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 4.09
Taalla on mita ihmeellisimpia nimimerkkeja kommentoimassa taysin asiattomia. Esimerkiksi ?paperiteollisuutta lapsille osa 2? puhuu Investlespromin jo vuosia kestaneista yrityksista kaynnistaa aikakausilehtipaperikonetta. Siina mielessa asiassa on peraa, etta aikataulu viivastyi vuosia, mutta ainakin heidan oman tiedotteensa mukaan kone on jo kaynnistynyt. Miten tama asia liittyy Heikki JW Saloseen ja Stora Ensoon, ei minulle taysin aukea. Kylla kai kuka tahansa voi kommentoida kahden tai jopa useamman yhtion asioita eika silla kommentoinnilla ole mitaan tekemista ko. yhtioiden menestykseen.

Kun konsulteista puhutaan, on erotettava ?liiketoimintakonsultit? (Management Consulting) ja suunnittelukonsultit (Engineering). Suurimmilla toimistoilla on tosin molempia, mutta niissa on eri porukat. Jos Kamaa arvostellaan, pitaa hiukan erotella oliko strategia ja liiketoimintasuunnitelma pielessa vaiko suunnittelu ja projektin toteutus.

Kysyisin vain Heikki JW Salosen puolesta, etta mitenkohan han on vaikuttanut ko. yhtioiden menestykseen tai menestymattomyyteen ja mitenkahan esitetyt esimerkit voisivat vaikuttaa Juankosken menestykseen. Ei pida nyt sentaan yhdistella asioita aivan perusteettomasti. Nahdakseni Heikki ei ole yrittanytkaan patea tuossa konsulttien suunnittelupuoliskossa, joka muuten on liikevaihdoltaan paljon suurempi kuin ?perinteinen konsultointi?.

Onkohan tallainen arvostelu sita samaa ennakkoluuloista suhtautumista venalaisiin yleensa ja venalaisiin paperifirmoihin erityisesti, jota kuulee jopa johtavien mielipidevaikuttajien suulla puhuttavan. Kerrankin professori Jyrki Kettunen kirjoitti Paperi ja Puu- lehdessa jotain siihen tapaan, etta Venajan metsateollisuus ei pysty tulevaisuudessakaan viemaan lansimaihin muuta kuin korkeintaan karvaista lankkua. Nimimerkkia kehoittaisin tekemaan kyselyn suomalaisissa sanomalehtipainoissa, kuinka paljon ne kayttavat venalaista paperia ja kuinka paljon suomalaista.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 4.26
Taalla on kinasteltu siita, kuinka iso puuvarasto tehtaalla pitaisi olla. Minun mielestani varasto ei ole oleellinen asia, vaan se kuinka paljon puuta menee tehtaalle ja miten se nakyy puurekkakuormina.

Tehdaanpa asiasta karkea laskelma. Tehtaan kaydessa taysilla pitaisi sen tuottaa noin 70 000 t/a. Yleensa katsotaan etta kayntipaivia pitaisi olla 350 eli tehtaan keskimaarainen paivatuotanto pitaisi olla 200 t/d. Paljonko siihen tarvitaan puuta voidaan laskea kartongin kosteuden, neliomassan, paallystemaarien, kemikaalimaarien ja sellumaarien jalkeen. Lisaksi pitaa ottaa huomioon puun saanto hionnassa, kuituhaviot tehtaalla ja erityisesti tuoreen puun kosteus. Kun tekee nama laskelmat, on lopputulos se, etta tuoretta puuta tarvitaan osapuilleen sama tonnimaara kuin pitaisi tulla tuotetta ulos eli 200 t/d.

En tieda kuinka isoja rekkoja pihalle tulee, mutta oletetaan vaatimattomat 20 tonnia per lasti. Tama johtaa siihen, etta keskimaarin paivassa pitaisi tulla 10 rekkaa pihalle. Seuratkaapa tata asiaa niin voitte paatella mika on todellinen tuotanto. Hylkyahan voi tuottaa, joka kiertaa tehtaan sisalla eika vaikuta puun kulutukseen juuri lainkaan.

Toinen asia on puuvaraston koko. Mielestani viikon varasto pitaisi olla hyvin toimivalla tehtaalla eli 1400 tonnia (70 pienta rekkakuormaa).

Kyösti Y. PykäläinenPaukahtaa...26.1.2012 9.46
... pakkanen kohtapuoliin isosti. Tehtaan käymättömyys johtaa siihen, jotta on putkia jäässä ja halkikin ellei ole kunnon lämmitykset päällä. Se maksaa. Toivottavasti ei ole lietetankeissa paljon tavaraa.

Järkevästä liiketoiminnasta ei ole toivoa, mutta kai tämän yhden pakkaskauden yli tulee vielä tehdä hätäsuojelua, ettei hajoa tarpeettomasti tehtaan laitteistoa. Toivotaan, jotta joku sen maksaa. Tai sitten tarvitsee tyhjätä kaikki jäätyvä ja lähteä kotia.

Jospa tänä vuonna tulee lopullinen ratkaisu tehtaan kohtaloon. Sehän putsaisi kuitenkin pöydän tietyllä tavalla ja antaisi eväitä tulevaan. Kiinteistössä voi kuitenkin tehdä monenlaista järkevääkin liiketoimintaa.

Alan miehelle huomautus, jotta mielestäni yhden viikon kuusivarasto FBB-tehtaan pihassa on huono juttu tietäen Suomen korjuukelit pahimmillaan ja varsinkin tulevaisuuden tuntemattomissa kosteusoloissa. Tässä kohtaa asialla ei kylläkään ole merkitystä kun tuskin siellä on muitakaan raaka-aineita juurikaan.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 10.50
Kyllahan mina sen tiedan, etta puuvaraston koko pitaisi olla vahintaan kuukausi, mutta kun nayttaa, ettei rahaa ole ja on puhuttu muutamasta kuormasta varastossa, niin toin esiin, mita siella pitaisi vahintaan olla tassa tilanteessa, jossa kayttopaaomia ei ole riittavasti.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 10.53
Premium Boardin Asiakas taalla viisastelee kaikenlaista ja vahattelee PPS-karheuden merkitysta offsetpainatuksessa. Eihan se paljon merkitse, jos ei pyritakaan parhaaseen painojalkeen, mutta tosi painajat kylla tietavat, etta se loppupeleissa merkitsee. Se on sita paitsi lahes ainoa painettavuuteen liittyva ominaisuus, jonka kaikki kartongin toimittajat mainitsevat ja vielapa samalla standardilla mitattuna ympari maailmaa, joten se on ensiarvoisen tarkea vertailuja tehtaessa ja juuri niin, etta se tehdaan yhdessa jaykkyyden kanssa. Koska jaykkyytta eivat kaikki ilmoita niin taytyy tyytya bulkin tai tiheyden kanssa vertailuun. Eika taalla tarvitse alan miehille esitelmoida sileyden mittausmenetelmista eika bulkinkaan vaikutuksesta jaykkyyteen. Sitapaitsi jos haluaa isomman eron sileyslukemiin, voi kayttaa Bekkin menetelmaa.

Ei myoskaan tarvitse irvailla vanhemmista tai vanhenneista tiedoista, jos itsella ei ole kokemusta tarpeeksi. Epailenkin, ettei tama asiakkaaksi itseaan kutsuva ole mikaan asiakas tai sitten on asiakas jollakin pienella kotimaisella jalostajalla, joka ei huippulaatuun pyrikaan ja haluaa kayttaa tosi halpaa ja huonompilaatuista raaka-ainetta. Tallaisella ei ole mitaan merkitysta Premium Boardin tulevaisuuden kannalta, koska tuotannosta pitaisi vieda ulkomaille 90-95%.

26.1.2012Re: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 10.55
Kaikki maksaa, ja ne pitää maksaa etukäteen. Palkat erääntyvät kahden viikon välein, ja asiakkaat maksavat 30-60 pv tavaran toimituksesta. Seuraavat lainojen ja korkojen maksupäivät ovat helmikuun loppupuoliskollla.
Toisaalta koneen pitäisi pyöriä koko ajan pitkiä tilauksia, mutta onko niitä ja onko niihin varaa yllä mainituista syistä?
Laanilla oli nyt viikon puut.

toinen alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 11.37
Kyösti tuossa ennustelee pakkasia. Putkia on jouduttu sulattelemaan usein joulu yms. seisokkien jälkeen, jos on kunnon pakkaskelit. Toinen huomioitava asia talvella on jätevesien käsittely. Biologinen puhdistamo vaatii tasaiset olosuhteet toimiakseen. Siitä saattaa puhdistamon pöpöt ottaa nokkiisa, kun altaat pääsee ensin jäähtymään ja viileisiin vesiin pistetäänkin yllättäin tehtaan ajon aikaiset vedet. Voi olla, että puhdistamoa elvytellään sen jälkeen kevääseen asti.

Naurusaarten konsulttiRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 14.00
Paskan tai asian puhuminen Investleprom-nimisestä venäläisestä yhtiöstä ei vie meitä pitkälle. Iso yhtiö, jolla on laaja verkosto, mutta valitettavasti ei ole tehtaamme pyörittäjä.
Juankoskella mainittu yhtiö ei ole tehnyt tarjouksia kartonkitehtaan ostamisesta. Mitä tällä palstalla oikein jauhetaan? Eihän yksi arvossa pidetty Sergey Malkov, joka on monessa mukana, tarkoita Investleprom'ia.
Sen kaiken jälkeen, mitä Juankosken kaupungin johtokopla on tehdasasiassa konsultteineen tehnyt, ihmettelen, jos joku vielä haluaa tähän kepu-mafian pesään tulla.
Kaavin ja Tuusniemen parasta politiikkaa on, että he pysyttelevät erossa Juankoskesta, ja uusia asukkaita tulee virtana.

konsultti salonenRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 14.24
"papriteollisuustta lapsille osa 3:n" kysymyksiin "alan mies" ehtikin jo yllä antaa puolestani melko tyjentävän vastauksen. Hänen vastaustaan haluaisin kyllä vielä muutamalla rivillä täydentää.

Vaikka olenkin konsultti, niin en ole mikään "arvon herra". Enkä myöskään pyri viisastelemaan prosessisuunnittelijana, vaikka siitäkin satun jotain tietämään. PB:n kohdalla olen korostanut yhtiön liiketoimintasuuunnitelmassa olevia puutteita, jotka ovat ilmeisiä ja niiden puutteiden vuoksi nykyeväillä tehdas ei näytä mielestäni selviävän elävien joukkoon. Jos näitä puutteita ei pystytä korjaamaan syystä tai toisesta, niin asialle ei sitten ilmeisesti mahda mitään.

Pitkän ja monipuolisen metsäteollisuuskonsultin urani aikana olen ollut tekemisissä satojen isompien ja pienempien projektien ja yritysten kanssa. Projektit ovat olleet uuden rakentamista tai vanhan korjaamista, yrityssaneerausta ja ties mitä. Tiedossani on, että konsultin asiakkaat kyllä mielellään kuuntelevat konsultteja, mutta konsultin tehtävänä ei ole tehdä päätöksiä asiakkaiden puolesta. Jos konsultti on vastuullinen-sellaisen mielestäni hyvän konsultin tuleekin olla, niin hänen tehtäviinsä kuuluu tosiasioiden neutraali esittäminen myös ikävien, ei asiakkaan rahastaminen.

Melko harvoin kukaan yksittäinen konsultti tekee kuitenkaan projekteissa haikki hommat yksin. Siksi niihin kootaan yleensä parhaat mahdolliset käytettävissä olevat aivot ja taidot. Onnistunut projekti on aina tulos eri osapuolien välisestä hyvästä yhteistyöstä. Tässä yhteistyössä myös laitetoimittajien rooli on tärkeä. Aika usein näkee sitäkin, että tekniset konsultit ja laitetoimittajat hyvin mielellään pyrkivät maksimoimaan suunnittelun ja tarvittavat investoinnit. Liikkeenjohdon konsultin tehtävänä on taas usein se, että hänen tulee pyrkiä projekteissa mahdollisimman hyvään taloudelliseen tulokseen. Tällainen tulos syntyy, jos pääomaa pääomaa käytetään mahdollisimman vähän. Nikkoja pääomavaroja tulee yhtiöissä siis käyttää niin, että yhtiön pääoman tuotto maksimoituu. Kun tähän kuvioon liitetään sitten PB, niin esittäisin "paeriteollisuutta lapsille osa 3" kysymyksen, millaiset prosessiasiantuntijat PB:llä oli käytettävissään, kun puuhamiehet liiketoimintasuunnitelmansa kiikuttivat rahoittajille ja takaajille.

Käsitykseni mukaan nuo prosessiasiantuntijat olivat perehtyneet lähinnä oikeusprosesseihin ja siihen miten tehtaalle järjestellään "huteralla pohjalla" oleva kaupungin takaus. Ei niissä liiketoimintatoimintasuunnitelmissa, mitkä kunnan isille näyttettiin puhuttu mitään tekniikasta tai siitä, minne kartonki tai millainen kartonki mahdollisesti asiakkaille toimitetaan. Juankosken alakoululainenkin osaa tehdä sellaisen liiketoimintasuunnitelman, jossa kerrotaan että hyvälaatuinen kartonkihan menee vientiin. Kun PB:n kannalta perustavaa laatua olevassa projektissa perusasiat ovat alun pitäen olleet pilessä, niin tulos ei voi olla kaksinen.

Käsitykseni mukaan Stora Enso tai venäläinen ILP ei ole mitenkään osallinen PB:n projektissa, niin katson ettei minun tarvitse näiden yhtiöden asioita lähteä kommentoimaan, koska minulla ei ole siihen mandaattia eikä pätevyyttä. Jos "paperiteollisuutta lapsille osa 3" on kiinostunut yhtiöiden asioista, niin kehotan häntä ottamaan yhteyttä suoraan kyseisiin firmoihin ja kysymään, mistä kulloinkin on kysymys.

"alan mies" puhuu asiaa, kun mainitsee että venäläisiä kohtaan meillä Suomessa vallitsee suuri epäluulo ja usein kuvitellaan, että ollaan jotenkin heitä parempaa porukkaa. Minun käsitykseni mukaan Venäjä on muuttunut ja muuttuu kovempaa vauhtia kuin Suomi konsanaan. Ja kuten "alan mies" mainitsee, niin jopa Hesari pitää venäläistä sanomalehtipaperia ihan hyvänä painopintana. ILP:n osalta voin todeta, että se nyt sattuu olemaan ilmeisesti myös maailman johtava integroitu säkkipaperin toimittaja. Ei ole epäilystä, että tulevaisuudessa naapurimaastamme tulee vientimarkkinoille vielä hyvinkin kilpailukykyistä tuotantoa. Siinä suomalaisillakin on vielä ihmettelemistä. Jos ennakkoluuloista ei päästä eroon, niin ollaan kohta tässä housut kintuissa. Minä ainakin tankkaan bensaa aika usein mm. Teboilin asemilla. K-kortilla sieltä saa bonuksiakin.

Pena T.Re: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 17.21
Esimerkiksi UPM, Walki ostaa säkkipaperia (oman tuotantonsa täydennykseksi) Venäjältä, ja meidänkin yhtiömme käyttää sitä jalostettuna pienessä mitassa.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 18.13
Mina ihmettelin, etta mika uusi alyton nimimerkki on taasen tullut palstalle, kun totesin konsultti salosen nimimerkin, mutta luettuani tekstin huomasin, etta sama Heikkihan se on. On hienoa, etta konsultti salonen esiintyy kasvollisena ja on nyt sitten riisunut myos kravattinsa ja kaarinyt hihansa, etta hanta voidaan helpommin lahestya painvastoin kuin nykyisia tehtaan kasvottomia pyorittajia.

Salosen tekstista poimin erityisesti sen kohdan, jossa han kysyy ?millaiset prosessiasiantuntijat PB:llä oli käytettävissään?. Sita sopii todella kysya, kun ei mitaan muutoksia juuri olla tehty itse prosessiin (tosin ei minulla ole siita mitaan omakohtaista nayttoa).

Kiinnittaisin kuitenkin huomiota edelleen noihin kartongin laatuarvoihin ja Kyostin mainitsemaan heikkouteen. Ja se on kartongin jaykkyys. Jaykkyyshan on aina paljon huonompi poikkisuunnassa, joten se on asiakkaalle kriittinen. Poikkisuunnan jaykkyyteen vaikuttaa esimerkiksi bulkin lisaksi kuitujen suuntautuminen konesuuntaan. PB:lla sita nayttaa olevan aivan liikaa. Naiden seikkojen johdosta tuo vertailu Inkeroisiin 275 grammaisesta tuotteesta kertoo, etta Tambriten poikkisuunnan jaykkyys on 19% parempi kuin StromPackin ja se on jo paljon.

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 20.30
Huoltoaseman baarissa on noteerattu lujuuspuutteet jo aiemmin. Nehän ovat toisinaan syy asiakaspalautuksiin ja reklamaatioon. Jotain menee suoraan hylyksi. Värivirheet ovat myös eräs pikkuriesa.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 21.13
Näyttää vahvasti siltä, että PB:lta on puuttunut alusta alkaen kartonginteon osaaminen. Kysymyksessä on vaikea kolmikerroskartonki ja "alan mies" on minunkin tietojeni mukaan oikeilla jäljillä, kun puhuu laatuongelmista. Viisaat paperin ja kartongin tekijät sanovat, että paperi tehdään itse asiassa paperikoneen märässä päässä, jossa kuituorientaatio ja kuitujen väliset vetysidokset syntyy. Puristimella ja kalanteroimalla voit sitten bulkin pilata. Eikä asiassa voida sitten enää tehdä koutterillakaan kartongille mitään.

Kysymyksessä ei ole Römssyn yksittäinen asia, vaan kuukausien optimointiprosessi, joka ei onnisti kuusisahan suunnittelijoita. Voi olla, että ongelmien hoitaan joudutaan käyttämään rahaa. Mitä heikompi prosessiosaaminen on paikalla, sitä enemmän rahaa tarvitaan.

Premium Boardin AsiakasRe: Tehtaan eväät, nro 326.1.2012 22.44
Nythän täällä vasta hauskoja kommentteja on! Konsultti Salonen ei halua ottaa kohteliaisuuksia vastaan tyyliin "arvon herra". Me asiakkaat ulkomailla olemme tottuneet alkeellisiinkin kohteliaisuussääntöihin puhuteltaessa. "Arvo Herra" kuulostaa suomeksi joka tapauksessa paremmalta kuin "rakas herra =Dear Sir",
mutta ehkä konsulteilla ei olekaan tunneälyä, joten ei sitten kannata puhutella kohteliaasti. Käytettäköön jatkossa vaikka ilmaisua "hey you bloody idot" tms jatkossa.

But that was beyond the point.

Mielenkiintoisin asia viimeisimmissä kommenteissa on kuitenkin juankoskelaisten kartongintekijöiden ammattitaidon aliarvointi; sitaatteja alla:

Ensiksi Alan mies sanoo: "Salosen tekstista poimin erityisesti sen kohdan, jossa han kysyy ?millaiset prosessiasiantuntijat PB:llä oli käytettävissään?. Sita sopii todella kysya, kun ei mitaan muutoksia juuri olla tehty itse prosessiin (tosin ei minulla ole siita mitaan omakohtaista nayttoa)."

Jollei ole omakohtaistakaan näyttöä, ei kai pitäisi edes kysyä?

Mutta sitten tulee varsinainen helmi Alan kolmannelta mieheltä:

"Näyttää vahvasti siltä, että PB:lta on puuttunut alusta alkaen kartonginteon osaaminen. Kysymyksessä on vaikea kolmikerroskartonki ja "alan mies" on minunkin tietojeni mukaan oikeilla jäljillä, kun puhuu laatuongelmista. Viisaat paperin ja kartongin tekijät sanovat, että paperi tehdään itse asiassa paperikoneen märässä päässä, jossa kuituorientaatio ja kuitujen väliset vetysidokset syntyy. Puristimella ja kalanteroimalla voit sitten bulkin pilata. Eikä asiassa voida sitten enää tehdä koutterillakaan kartongille mitään."

Eli onko nyt niin, että tämä paljon parjattu Premium Board ja omistajansa herra Samoriz on onnistunut palkkaamaan töihin kaikki alueen luuserit, eikä yhtään vanhan Kymin Juantehtaan ja Stromsdalin palveluksessa olleita ammattimiehiä?

Vieraillessani kesällä tehtaalla tekemässä pitkäaikaista toimitussopimusta sain vierailuisännltäni aivan eri käsityksen. Ymmärsin, että kaikki tuotannosta vastaavat olisivat kokeneita ent. Stromsdalin ammatti-ihmisiä, useat jopa toisessa tai kolmannessakin polvessa.

Olenko siis saanut tehtaalla käydessäni vääriä tietoja juankoskelaisten kartongintekijöiten ammattitaidosta, ja minun tulisikin uskoa enemmän espoolaisiin konsultteihin?

Joka tapauksessa, Alan kolmannen miehen täydellisestä paikallisten kartonkiammattilaisen aliarvoimisesta huolimatta, uskon edelleenkin Premium Boardin työntekijöiden ammattitaitoon.

Lähetin muuten tänään tehtaalle taas uuden tilaukseni.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 1.21
Onkohan Premium Boardin Asiakas erehtynyt nyt kommentoimaan oman osaamisalueensa ulkopuolelle? On nimittain niin, etta prosessiosaamista on kahdenlaista: ensimmainen ryhma ovat ne vehkeet, joilla ajetaan ja toinen ovat ne ajajat ja miten ne niilla vehkeilla ajavat. Katsotaan miten Kimi parjaa formuloissa.

Ei ole tosiaankaan syyta epailla Juankosken tehtaan ajajien ammattitaitoa eika sita konsultti salonenkaan epaillyt, vaan han puhui liiketoimintasuunnitelmaan liittyvasta prosessiosaamisesta eli siita, millaisia ne vehkeet ovat ja mita niiden parantamiseksi pitaa tehda. Hienosti sanottuna tata sanotaan konseptiksi. Laatumielessa tama nykyinen konsepti on surkea eika tehtaalla tarvitsekaan kayda, koska sen nakee jo muutamasta laatuarvosta. Se esimerkki, jonka otin tuotteen anisotropiasta (poikkisuunnan jaykkyyden matalasta arvosta) ja sen yhteydesta koneen konseptiin, perustuu pelkastaan julkaistuihin faktoihin ja Kyostin lausumaan palstalla: ?Jäykkyyssuhde oli onneton, mutta siitä viiraosasta ei kummempaa tule ikinä avointen vientien takia.? Minun ei ole syyta epailla Kyostin tietoja aiheesta.

Jaykkyyssuhde riippuu vahan kaikesta aivan peralaatikoista alkaen, mutta sita huonontavat avoimet vedot, kuivatuskutistuma ja kaytetyt liian suuret vedot/kireydet eri kohteissa. Erityisesti rainan reunat ovat ongelmalliset ja nain kapealla koneella melkein koko raina on vain sita reunaa.

Kun nama ongelmat ovat tiedossa, niita olisi pitanyt voida hiukan paremmin ratkaista kuin nyt on tapahtunut. Ratkaisuihin tarvitaan konseptimuutoksia, jotka maksavat enemman tai vahemman. Liiketoimintasuunnitelmassa pitaa tallaiset ottaa huomioon niin, etta mahdollisimman pienilla investoinneilla saadaan maksimaalinen parannus. Tama on sita prosessiosaamista, jota voi olla enemman satoja tehtaita nahneilla toimittajilla ja konsulteilla kuin Juankoskella ikansa toita tehneella porukalla. Ja pienella tehtaalla jopa pienetkin investoinnit ja parannukset taytyy hyvaksyttaa omistajilla tai niiden edustajilla. Tassa tapauksessa naita ovat mm. toimitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja, joilla ei taas alan prosessiosaamista ole.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 2.58
Mita tulee tuohon Premium Boardin Asiakkaan kommenttiin, etta ei pida kysya, jos ei ole omakohtaista nayttoa, niin kylla toteaisin, etta silti on sallittua kommentoida. Mina haluan tehda selvaksi, etta en tunne yhtaan juankoskelaista, en yhtaan tehtaan tyontekijaa, en ole kiinnostunut politiikasta enka ole ollut mitenkaan osallisena tehtaan nykyiseen tai historialliseen tilaan. Olen siis taysin riippumaton ja silla oikeudella ehka paras kommentoimaan. Alan mies nakee aivan pienista julkisista tiedon murusista, mika on pielessa ja on siten oikeutettu kommentoimaan.
Premium Boardin Asiakas rupeaa hiukan hermostumaan, kun on tehnyt niin pitkan tilauksen vai mika on syyna siihen, etta pitaa ruveta puhumaan vierailla kielilla ja suoltamaan rivouksia. Vai kuulostavatko ne paremmilta, kun kayttaa englannin kielta. Mina olen riittavasti nahnyt naita hiukan ulkomailla olleita, jotka pateakseen kayttavat vieraan kielen sanontoja. Pikemminkin ulkomailla pitaisi pyrkia viljelemaan suomen kielta, jotta ilmaisukyky sailyisi. Olen monta kertaa kuullut nakkikioskin jonossa huudettavan, etta JATKA PUHU SUOMEA TAI SAAT TURPIIN. Kylla jokainen tehtaan tyontekija varmaan ajattelee hiukan samalla tavalla.
Sanoisinko, etta kaukaa nakee kokonaisuuden. Nayttaa olevan Juankoskella -11 astetta ja taalla +23. Taitaa helmikuussakin tulla viela kovempia pakkasia. Jos tehdas ei kay, ei tule lampoa hionnasta massaputkiin ja kiertovesiin. Ei myoskaan konesalien lammitykseen kuivatusosalta. On kallista pitaa erillislammitysta eika se yltane kaikkien putkien perukoille. Olen todella huolestunut helmikuun kaynnista.

paperimiesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 5.25
HILLOT TILILLÄ AJALLAAN!

Ikkunapöydän raatiRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 7.58
Onnea paperimiehelle! Rahakysymys on niin tärkeä, että siihen on kiinnitettävä huomiota erityisesti.
Meidän porukka on tehnyt paljon sellaista analyysiä, johon ainakaan Juankosken johtokopla ei pysty... Puuttuu rehellisyyttä ja kompetenssia (ammattitaitoa). Vapaan Juankosken keskustelu on korvaamaton kanava kaikille paperimiehillekin.
Mielestämme kriittiset hetket tulevat helmikuun lopulla tai maaliskuun alkupuoliskolla. Silloin hilloja ei ole hirveästi tilillä kaikkien maksujen jälkeen. Kaupungintalon johtokerroksessa ei ole paljon vitsejäkään.
Täällä on muuten oma keskustelualue vieraskielistä keskustelua varten. :-)

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 9.27
Ei tuo kotelokartonkien kysynta ja hinta kovin hyvilta jatkossa vaikuta ainakaan Englannissa:

http://www.euwid-paper.com/news/singlenews/Artikel/rising-pressure-on-gc-board-prices-in-the-uk.html

Ent. paperimiesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 12.49
Mitenhän meinaa työntekijät pärjätä kun BP meinaa lomauttaa 140 työntekijää 90 päiväksi kevään aikana. Kyllä on tehas loppunsa eellä.

MiksiRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 13.14
Ent. paperimies kirjoittaa yllä "Mitenhän meinaa työntekijät pärjätä kun BP meinaa lomauttaa 140 työntekijää 90 päiväksi kevään aikana. Kyllä on tehas loppunsa eellä."

Kuka näitä juttuja oikein keksii, ja minkä takia..?

Ent. paperimiesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 13.22
Olihan tuosta mustaa valkoisella uudessa Paperiliiton lehdessä.

http://www.digipaper.fi/paperiliitto/

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 13.55
Naita neuvotteluja lomautuksista aina kaydaan varmuuden vuoksi. Uutisessa todettiin, etta lomautusaika on korkeintaan 90 paivaa. Se voidaan myos perua, kuten on usein tapahtunut muissa firmoissa. Ei kuitenkaan hyvaa merkitse vai mita sanoo Premium Boardin Asiakas.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 14.04
"alan mies" näkyy ymmärtävän kartonginteon ja kartonkiliiketoiminan ytimen. On tehtävä sellaista kartonkia, jota asiakkaat ostaa hyvällä katteella. Ei sellaista, josta suuri osa menee hylkykieroon tai johtaa jopa palautuksiin ja valituksiin. Viesteissään alan mies tuntuu ymmärtävän myös kokeneen konsultti Salosen huolet ja kritiikin, joka ei todellakaan ole kohdistunut kaikkensa yrittäviin työntekijöihin, vaan kokonaiskonseptiin kuten alan mieskin on heti kaukaa tajunnut.

Ei kenenkään pidä siitä loukkaantua, jos joku toteaa, että homma ei nyt luista. Lainarahoilla pelaavan pikkufirman lompsa ei vaan yksinkewrtaisesti kestä sitä, että "pelataan vaan omaa peliä, niin kyllä se voitto tulee lopulta". Jääkiekossa Suomi onnistui tällä taktiikalla viime kerralla ehkä vähän onnellakin, mutta liikemaailmassa se ei ole mahdollista. Eihän se miljonääri Salonojakaan näytä Bluesin tappiota ikuisesti maksavan.

Salonojakin on pistänyt "harrastuksensa" myyntiin. Uusin voimin Blueskin varmaan jatkaa vaikeaa liigataivaltaan. Kuitenkin sekin joutuu miettimään uusiksi koko konseptinsa, koska pääkaupunkiseudulla on jo kaksi muuta katsojista kilpailevaa suosittua jääkiekkojoukkuetta.

Mitä tästäkin vertailusta opitaan? Mielestäni opitaan ainakin se, että kokonaispaketin täytyy miellyttää kuluttajia. Näin ei ole vielä PB:n tapauksessa laajasti ottaen käynyt, vaikka yksi innokas tilaaja puhuu pitkistä tilauksista jo ihan vieraan maan kielillä. Tässä odotellaan vielä milloin venäläiset, rankalaiset, italialaiset ja monet pitkien tilausten tekijät ilmoittautuvat todelliseen laatukeskusteluun ja laulukuoroon siitä, että ei laadulla ole niin väliä painettavan kartongin kohdalla. Herää kysymys, onko tuon asiakkaan omakaan liiketoiminta niin vahvalla pojalla. Hyvä on tehdä tilauksia ja pitkiälikin sellaisia, mutta varsinkin pienelle tuottajalle olisi hyvä maksaa etukäteen. Tässäkin on taas yksi ongelma PB:n osalta.

Enempiä näyttöjä vailla on myös ollut se joustavuus ja ketteryys, joiden pieni yhtiö on ilmoittanut olevan yksi keskeisiä kilpailuvalttejaan, joilla isot toimittajat raivataan pois markkinoilta. Kysynpä vaan, millä lihaksilla PB voittaa "pitkän tilauksen" esim. Amcorin Renchiltä, joka tiettävästi on iso ja arvostettu korkealuokkaisten mm. hajuvesi-, suklaarasioiden sekä tupakkakartonkien valmistaja. Taitaa olla niin, että Römssy ei valitettavasti pääse laadussa lähellekään INVERCOTEn tai INCADAn laatuarvoja ja sekä jatkuvaa, myös määrällistä, toimituskykyä.

juviksen rukkikuskipriima27.1.2012 14.17
Ei oo mitään lomautuksia tulossa, katoin digipaperin eikä koske riimium poordia. Valheita levittävät täällä, palkka juoksee ja saunalisät nostetaan. Kannattaa hakeutua tänne töihin, huippuedut ja palkka kohdallaan...yli 5000? puskee tammikuultakin, repikää siitä

ErkkiRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 15.23
Taas olisi hyvä, jos Krister Björkqvist kertoisi suoraan totuuden kaikista ihmisiä ja tehtaan työntekijöitä kiinnostavista asioista.
Tiedotuslinja on toistaiseksi kopioitu Juankosken johdolta: Arvatkee, muttei me kerrota. Jos arvaatte, se on mustamaalausta.
Miksi Paperiliitto kirjoittaisi lehdessään keksittyjä uutisia? Onko sielläkin joku Koillis-Savo- lehden toimittaja uutisten tuottajana?

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 15.50
Tama lomautustieto on Paperiliitto-lehden ensimmaisessa taman vuoden numerossa sivulla 5 oikeassa alalaidassa. Kysymys on 140 henkilosta talven ja kevaan aikana maksimissaan 90 paivaa.

On valitettavasti tyontekijoille todettava, etta Paperiliitto ja sen luottamusmiehet tietavat asiat ennen kuin kaikki tyontekijat, joten pidan tietoa varmana. Kun ei ole porssiyritys niin ei ole paljon velvotteita muuta kuin moraalisia. Johdolla ei nayta olevan moraalia, kun ei ole edes sisaisesti tiedottanut.

Paperi"mies"Re: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 18.01
Kuka hölömö tekköö hommia alle viijen tonnin, Juankosken kartonkitehtaalla saa 7000?/kk.
Vielä pari päevee ja viis tonnia puhtaana kätteen kopsahtaa.

Yläkoulun tytötRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 18.28
Nämä "luotettavat" palkkatiedot eivät kuulune salassa pidettäviin tietoihin. Sen sijaan Samorizin olinpaikka on kohta varsinainen salaisuus. Varatoimitusjohtajakin tuntuu olevan aika hiljaa. Mahtaako olla Juankoskella?
Seuraava katoava henkilö on veikkauksemme mukaan kaupunginjohtaja.

toivoRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 22.38
Toivon että alku on vaan hankalaa ja suosta nousis niin tehdas kuin Juankoski

TavastRe: Tehtaan eväät, nro 327.1.2012 23.11
Samat sanat kuin edellisen. Oli aikamoinen riskinotto vuosi sitten kaupungin puolelta, eikä voitu tietää että saksalaiset kuristavat euron talouspolitiikallaan Suomenkin suohon, vaikka emme ole tuhlanneet kuin välimeren veljemme.

Nyt juuri on tehtaalla aallonpohja ja tilit tasataan. Mutta tehtaan tilaukset ja ajot lienevät jo parempaan suuntaan menossa.

Niinisto on lesbo?Re: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 0.09
Kolminkertainen hurraaaa huuto Kokoomukselle

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 0.47
Sen verran todettakoon, että Suomessa noita lomautuksia ei voi tehdä muuta kuin lakien ja työehtosopimusten mukaan. On surullista havaita, että PB tiedotuslinja on ollut tällainen, että työtekijöiden etuja valvoja Paperiliitto joutuu kertomaan yhtiön todellisen tilanteen työntekijöilleen.

Ulkopuolisille tarkkailijoille tieto ei ole mikään yllätys ja voidaan odotella, että kevään mittaan tulee vielä uusia merkittävämpiä tiedotteita.

Iso yhtiö voi lomauttaa muutamaksi viikoksi vaikka yhden kokonaisen tehtaan tai divisioonan, mutta yhden kartonkikoneen tehdas näyttää Paperiliiton tiedotteen mukaan menevän kevään aikana täysin pimeäksi mahdollisesti jopa kolmen kuukauden ajaksi. Mikäli lomautukset kestää tuon mainitun ajan, niin sittenhän tehdas tuleekin seisoneeksi käynnistymisensä jälkeen varmaan noin puoli vuotta. Tässä ei ole kehumista. On selvää, että uhkarohkea hanke on ajautunut kiville.

Vielä ei ihan ylletä konkurssin aikaiseen kolmen vuoden seisokkiin, mutta miten voi kuvitella, että kevään huonommissa taloudellisissa tilanteissa Mersu pörähtäisi yht'äkkiä taas täyteen lentoon, kun käsitykseni mukaan tehtaan seisoessa, ei sen laatuongelmiakaan voida pahemmin parannella.

Kyllä nyt on hyvät neuvot tarpeen. Tehtaan patruunan odottaisi nyt lähiaikoina tulevan puhaltamaan tasiteluhenkeä lyötyihin joukkoihin.

Voi, voi, voi...

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 3.25
Eihan tassa ole kunnalla tai tyontekijoilla mitaan hataa. Porukan jaadessa tyottomaksi he saavat 500 paivaa ansiosidonnaista paivarahaa, joka lasketaan 7000 euron kuukausiansioista. Kunta saa tasta kunnallisveroina sievoisen summan ja tyontekijat voivat matkustaa tanne etelan lampoon. Tyonantaja on ajan tasalla, kun tekee tallaisen tempun. Sitten kun 500 paivaa on kulunut, niin palkataan samat valtion tuella koulutetut porukat uudelleen. Suomessa kylla osataan haukata yhteisesta kakusta.

alan kolmas miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 3.52
"alan miestä" kehottaisin ottamaan huomioon kunnan 5 millin euron vastuut. Totuus lienee noissa PB:n ansioissakin saunalisineen 3 500 euron pinnassa per kuukausi keskimäärin. Jos PB enemmän maksaa, hulluhan se patruuna on. Juankoskella helppo lainaraha näyttää villinneen koko porukan aivan utopiahommiiin. Tälle lainapelaamiselle tulee kuitenkin päätepiste.

Mutta eihän tässä palkat mitään meinaakaan, vaan miten ne kunnan takaamat lainarahat saadaan ihan "omaan käyttöön".

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 4.54
Minun kommenttini oli tietenkin vain ironiaa. Mielestani tehtaalla on toissa nyhveroa porukkaa, kun varmasti lukevat naita kommentteja, mutta kukaan ei nayta oikaisevan noita ansionkehujia, joilla kuukausiansiot ovat aluksi 6000 euroa ja sitten pannaan viela 1000 euroa paremmaksi. Tai sitten on siita kysymys, etta tyonantaja on joutunut tosi vaikeuksiin ja teettanyt taydet ylityot ja vahan ylikin. Mutta tuollaiset ansiot kaipaisivat hiukan selityksia. Niitahan ei tietenkaan tehtaan omistajilta saa.

Nuo kaiken maailman saunalisilla elvistelyt johtavat vain Suomen paperiteollisuuden kutistumiseen entisestaan ja eripuran syntymiseen tyomarkkinoilla. Paperiliiton strategiahan on todella sellainen, etta jaljelle jaava eliitti tienaa entista enemman. Viis veisataan tyottomiksi jaaneista tai oletetaan, etta heidan etunsa maksavat kuitenkin muut palkansaajat ja etupaassa naisvaltaiset liitot.

Ja kylla on Paperiliittokin pihalla, kun kiirehtii julkaisemaan lomautusvaroituksen ennen kuin edes jasenensa ovat saaneet siita tiedon. Sehan on sama kuin nykyjulkimoilla, etta avioerouutinen luetaan lehdista.

nyhveröRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 8.25
Minusta taasen tuntuu, että ne nyhveröt joita ei tehtaalle enää kelpuutettu ulisevat nyt täällä!

Allan FrimanRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 8.48
Ei kai siinä ole mitään vikaa paljonko pyytää, vaan kuka maksaa. Osaaville ihmisille tunnetusti joutuu maksamaan.

Sensijaan joillekin ei pidä maksaa mitään. Laskukone-salonen kuvittelee olevansa nyt liikejohdon konsultti.
Analyytikon aivot pörrää miten pääsee kehästä, että saako kertoa vain tekniikasta, josta ei oikeasti tiedä vai saako kertoa myös strategiasta, vaikka ei ymmärrä kokonaisuuksia. Kunpa saisi tunnustaa, että osaa oikeastaan vain laskea, jos joku sanoo mitä lasketaan.

Onneksi en itse tarvitse hyvien hevosten kanssa puuhastellessa yhtään konsulttia. Jos olisi ongelma, niin kysyisin ensin hevoselta mikä on vikana ja sitten itseltäni että uskonko sitä. Mutta espoolaista jeesustelijaa en rahan kanssa palkkaisi, kuten ei varmaan moni muukaan.

Alan mieskin onneksi näkee tämän nuoleskelijan, joka vaihtaa nimimerkkiä useammin kuin paitaa. "Viesteissään alan mies tuntuu ymmärtävän myös kokeneen konsultti Salosen huolet ja kritiikin, joka ei todellakaan ole kohdistunut kaikkensa yrittäviin työntekijöihin, vaan kokonaiskonseptiin kuten alan mieskin on heti kaukaa tajunnut."

Ja Mersu on ihan hyvä auto. Varsinkin kun on oma eikä varastettu.

sähkön kuluttajaRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 9.03
Arvoisa konsultti Salonen,

Toivon tämän olevan oikea puhuttelumuoto lähestyä kysymyksellä, joka minua on askarruttanut.

Olen tässä miettinyt, että kuinka iso ero sähkönkulutuksessa on tehtaalla olevan jauhimen ja 60 W sähkölampun välillä. Naapurin mies väitti että se olisi kymmenkertainen, mutta siihen en kyllä usko. Tarkemmin olen problematiikkaan tutustunut, kun käytössäni on eräänlainen jauhin, ja sen sähkönkulutus on 300 W siis 5 kertaa enemmän kuin hehkulampun, siis voidaanko sanoa että jauhimen kulutus on 500 % korkeampi kuin sähkölampun?

Jauhimella syntyy muuten vaimon avustamana erinomaista kaalisalaattia, semmoista Coleslawta, jonka alan mieskin saattaa tuntea.

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 9.15
Ei kylla pitaisi ansioilla rehennella, kun Suomen tyovoimakustannus on se suurin syy, etta Suomen metsateollisuus ei pysty kilpailemaan ja nimenomaan pienimmat koneet.

SAK:n tilastojen mukaan arvioisin, etta talla hetkella paperimiehen keskiansio on korkeintaan 3750 euroa kuukaudessa laskettuna vuosiansiosta ja jaettuna kahdellatoista. Elvistelijoilla voi olla aika paljasniskainen loppu.

Ohessa linkin SAK:n tietoihin:

http://www.sak.fi/suomi/ajankohtaista.jsp?lang=fi&location1=1&id=25874&sl2=10

alan miesRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 9.33
Taalla ruvetaan nyt taysin pelleilemaan vakavalla asialla. Sähkön kuluttaja kyselee asiattomia ja kysymyksestansa huomaa, etta ei ole edellytyksia tajuta sahkoasioita. Ensinnakin Watti on tehon yksikko ja sahkonkulutus lasketaan energiana useimmiten kilowattitunteina. Toisekseen, jos sahkoteho on 5 kertaa enemman kuin 60 W niin se on 60 + 5 kertaa 60 eli 360 W. Jos kysyja kayttaisi muotoa viisinkertainen teho niin tulos olisi tuo 300 W.

Miten tahan nyt sitten liittyy tehtaalla olevat jauhimet en taysin ymmarra, koska jauhinten tehot ovat satoja kilowatteja eika watteja. Puhutaan siis tuhatkertaisista eroista. Nuo on tietysti vaikeita nuo kilot, gigat ja terat kysyjan ymmartaa.

Minun mielestani palstalla pitaisi olla automatiikka, joka tarkastaa nimimerkin ja sahkopostiosoitteen yhteyden. Nyt nayttaa silta, etta tietyt palstalaiset kayttavat kerrasta toiseen erilaisia nimimerkkeja.

MymmeliRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 11.23
Parahin alan mies,

Pahoittelen aiheuttamaani sekaannusta, mutta todellakin olen pakotettu käyttämään sekopäisiä nimimerkkejä. NS Vapaat sivustot ovat kuin Pohjois-Koreasta tai vanhan maailman aikaisesta DDR:sta, jossa Stasi valvoo. Luin sivujen takia Eläinten vallankumouksenkin uudemman kerran ja tarkkaan.

Eikähän henkilöllisyyteni paljastuminen juuri mitään vaikuttaisi, mutta olen kai sen verran Haavistolainen, tai ehkei Niinistökään sitä vastaan ole, että mielipiteen vapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia tässä maailmassa. Vapaa Juankoskikin on periaatteessa oikella linjalla, mutta menee siinä pieleen, että yrittää mielipiteitä ohjailla. Keskustelun muodossa sehän käy, mutta kun ylläpito tarkistaa kuka miltäkin koneelta kirjoittaa ja alkaa henkilökohtainen herjanheitto, niin se on vääränlaista ohjailua. Normaalit ihmiset oppii jo peruskoulussa, miten ryhmässä toimitaan, mutta joillekin se ei mene perille vaikka juoksisi päin karjalan mäntyä sen seitsämänkymmentä kertaa.

En ymmärrä noista Wateista ja kilowateista, mutta konsultti Salonen varmasti tietää.

G. de KuriositaRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 11.44
Ylläoleva teksti on jo niin lähellä huonon maun rajaa, että ylläpito luultavimmin poistaa kirjoituksen selvittämättä kenenkään IP-osoitteita. IP-osoitteet selvitetään vain silloin, kun kirjoitus on jo niin törkeä, että se saattaa aiheuttaa valituksia tai kanteluja. Ylläolevassa kirjoituksessa on käytetty henkilönimeä, ja on jo lähellä henkilökohtaista loukkautta, mutta katsotaan, jos ylläpito tullee poistamaan kirjoituksen.
Suosittelen rauhallisiamieliä ja ylläolevalle kirjoittajalle Haavistolaisuutta, jota ihannoi, mutta pitää muistaa, että itse ehdokas Haavisto ei ole loukkaava henkilö, eikä käytä nimiä henkilökohtaisuuksiin. Jos puhut olevasi Haaviston kannattaja, elä sen mukaisesti.

konsultti salonenRe: Tehtaan eväät, nro 328.1.2012 16.14
"sähkön kuluttajalle" ja Mymmelille" vastaisin niin, että en ole mikään lausuntojukeboxi.

Olen aina ymmärtänyt, että sähkö tulee töpselistä, vaikkei sitä näe. Jos olet ostanut PB:ltä jonkin vanhan jauhimen kahvinpapujesi jauhamiseen, niin ois ollu hyvä tarkistaa jauhimen moottorin kilvestä tehot, voltit ja ampperit. Sullahan voi mennä koko kämpän sähköitys nyt uusiksi, kun pitää jännitteetkin nostaa 500 V:iin ja taitaa noissa vanhoissakin jauhimissa olla tehoja tuollaiset 250-300 kW.

Ootko muuten tullu laskeneeksi naapuris kanssa kahvikupposesi hintaa, kun kun tuollasella myllyllä jauhelet. Kerro karkeasti kännykän laskurilla jauhimesi kilvessa oleva teho, käytetty jauhatusaika ja sitten vaikka Savon Voiman energia- ja sähkönsiirtomaksun yhteissumma (c/kWh), niin tiedät, onko sinulla varaa tuollaiseen kahvin juontiin.

"alan mies" näyttää yllä laskeskelleen noita sähkön tehoja ja kulutuksia ihan asiallisesti. Vanhan jauhimen ostajalta on tainnut mennä vellit ja puurot sekaisin ja nyt näyttää menevän koko talous, kun ei ole kunnolla perehtynyt sähköoppiin. Sekaisin tässä itsekin ollaan noiden sähkö ja voimayhtiöiden kanssa, mutta sen verran olen ollut huomaavinani, että nuo sähkö- ja kaukolämpöyhtiöt tuntuvat taluttavan suomalaisia kuluttajia kuin pässiä sarvista.

On kohtuuton vaatimus, että jokaisen sähkön kuluttajan pitäis hallita kaikki sähkö- ja kaukolämpöyritysten tariffit ja hinnoittelu. Ei taida kaikilla mökin mummoille olla mitään käsitystä termeistä ampperi, voltti tai kilowattitunti. Puhumattakaan siitä, että jonkun sähkösuureen eteen laitetaan vielä iso M tai G. Kyllä näistä hommista kaikenlaista laskua syntyy ja joka vuosi tuntuvat iloisesti kasvavan, vaikka luulis että suunta olisi toinen, kun kerran tuotantokapasiteetti ja tehokkuus koko ajan kasvaa. Minä ainakin olettasin, että silloin kiinteiden tuotantokustannusten kilovattituntia kohden laskettu kustannus pienenee. Koskivoimahan ei tarvitse oikeastaan mitään työvoimaakaan, kun vesi virtaa itsestään omalla painolla alaspain ja siitähän sitä sähköä on hyvä hiertää käytännössä olemattomin kustannuksin. Vähän sama juttu on atomivoimassa, siinä vaan ne jumalattomat pääomakulut on vähän riesana.

VitalyyIrornHello.20.11.2023 13.01
Hello.

ThomasskalpHello.9.2.2024 8.32
Hello.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: