Keskustelu

poliittinen tarkkailijaTrumpin toiminnalla on loogiset perusteet29.1.2017 3.04
Suomessa, EU:ssa, Kiinassa ja vähän muuallakin on kyseenalaistettu Trumpin järjenjuoksu, vaikka tällaisille käsityksille ei ole olemassa mitään muita perusteita kuin se, että hän sattuu olemaan kohtalaisen varakas mies ja on järjestänyt mm. Miss Universum kisoja.

Noista Miss Universum kisoista minulle tulee tietysti ensimmäiseksi mieleen maailman ensimmäinen Miss Universum eli tietysti Suomen Armi Kuusela vuodelta 1952.

Armihan valittiin Miss Universumiksi Amerikan Kaliforniassa Long Beachissä.

Toinen Suomen Miss Universum on tietysti iki-ihana Anne Pohtamo, joka valittiin Miss Universumiksi El Salvadorissa San Salvadorin kaupungissa vuonna 1975.

Kaikki suomalaiset ovat aina arvostaneet suomalaisia Miss Universumeita.

Armi, Muhoksen kauppiaan tytär on jo suorastaan legenda, jonka valinnan Miss Universumiksi on katsottu Helsingin olympialaisten ja raskaiden sotakorvaussuoritusten päättymisen ohella kohottaneen merkittävästi suomalaisten itsetuntoa, joka oli ollut alamaissa edellisellä vuosikymmenellä käytyjen sotien ja niitä seuranneiden "vaaran vuosien" jälkeen.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkankin mukaan suomalaiset alkoivat Armin voiton ansiosta tuntea itsensä kansainvälisesti hovikelpoisiksi.

Myöskin helsinkiläistä Anne Pohtamoa on pidetty jokaisen kunnollisen suomalaispojan unelmien vaimona, vaikka alussa vähän katsottiin Anneakin kieroon, kun Anne voitonhuumassaan ihastui New Yorkissa unkarilaiseen ravintoloitsija Jacques de la Fontaineen ja jätti pitkäaikaisen poikaystävänsä Artsi Hietasen lehdellä soittelemaan.

Jacquesta tai tuttavallisemmin Jaskasta toivottiin jo kovasti Suomeen taas ulkomaista edustavaa vävyä ja Juice Leskinenkin intoutui tekemään kansainvälisestä kohuparista biisin Anne & Jaques vuonna 1977.

Onneksi Annekin tuli sitten järkiinsä ja palasi yhteen Artsinsa kanssa. Sittemmin parille on syntynyt peräti neljä lasta. Annehan on myös kokenut uskonnollisen herätyksen ja ollut myös poliittisesti aktiivinen ja esiintynyt viimeksi Kristillisten riveissä.
Annekin on jo saavuttanut kunnioitettavan 61 vuoden iän.

Siis ei ainakaan suomalaisista misseistä voi olla pahaa sanottavaa, eikä missikisojen järjestämistäkään ainakaan Suomessa ole perinteisesti pidetty mitenkään paheksuttavana ? päinvastoin.

Missikisat ovat vuosikymmenet olleet Suomessa lähes yhtä suosittuja TV-ohjelmia kuin tylsät Itsenäisyyspäivän tuhansien ihmisten kättelytalkoot.

Sitten varsinaiseen asiaan.

Virkaanastujaispuheessaan Donald Trump totesi, että America First ja nyt laitetaan ensinnäkin kansainväliset kauppasopimukset uusiksi. Näiden sopimusten uudistamisellehan onkin ollut jo vuosikymmeniä selvää tarvetta.

Viime vuonna USA GDP kasvoi vain 1.9%:lla. Kiinan GDP voimakkaasti hidastunut kasvu oli vielä 6.6%:a.

Kiinan voimakas nousu ja EU:n ongelmat ovat aiheuttaneet valtavan taloudellisen muutoksen maailman talousjärjestelmässä, mutta esim. Suomessa asialle ei ole oikeastaan korvaa lotkautettu.

Nytkin Terra Sipilä on hallitusohjelmassaan ajatellut, että Suomen Malli, jossa päivittäistä työaikaa lisätään 6 minuutilla on ratkaisu kaikkiin Suomea koskeviin vakaviin ongelmiin.

Kun katsotaan, miten keskeisten talousmahtien vaihtotaseet ovat kehittyneet vuosina 2000-2015, niin saadaan alla olevat mielenkiintoiset kumulatiiviset vaihtotaseluvut.

Aikaväli 2000-2015 (1000 x 1000 milj. USD)
Ylijäämäiset
- Kiina +2 912
- Saksa +2 597
- Japani +2 120
- Venäjä +996
- Suomi + 79
Alijäämäiset
- USA -8 291
- UK -1 135
- Ranska -118
- Mexico -248

Aikaväli 2008-2015 (1000 x 1000 milj. USD)
Ylijäämäiset
- Kiina +2 009
- Saksa +1 900
- Japani +916
- Venäjä +550
Alijäämäiset
- USA -3 601
- UK -793
- Ranska -189
- Mexico -150
- Suomi -3

Yllä olevista vaihtotaseluvuista nähdään, kuinka merkittävällä tavalla kansainvälisessä kaupassa varallisuutta on siirtynyt USA:sta Kiinaan ja muualle, kun Kiina on aliarvostetun Yuanin varjolla voinut kasvattaa hyvinvointia maassa nopeasti kasvaneen vientitoiminnan kautta.

Kiinallahan tavoitteena on jo pitkään ollut USA:n dollarin johtavan aseman murtaminen kansainvälisessä kaupassa. Tässä työssään Kiina on jo perustanut mm. AIIB-pankin, jonka trakoituksena on murtaa Maailman Pankin ja IMF:n johtava rooli kansainvälisillä rahamarkkinoilla.

Kiina ei kuitenkaan voi omien suurien velkaongelmiensa vuoksi lähteä keikuttamaan kansainvälistä talousvenettä miten vain, joten jonkinlainen uusi maailmanjärjestys tullaan neuvottelemaan vaihtotaseltaan ylijäämäisten maiden kuten Kiinan, Saksan ja Japanin ja vaihtotaseeltaan alijäämäisten maiden kuten esim. USA, UK ja nähtävästi myös pian Ranskankin kanssa. Venäjän rooli näyttää näissä harjoituksissa melko vähäiseltä maan kuitenkin kohtalaisen vaatimattoman taloudellisen aseman vuoksi.

Kun USA:n GDP oli vuonna 2015 yhteensä 18 037 biljoonaa taalaa, niin vuosien 2000-2015 kumulatiivinen vaihtotaseen vajeen (- 8 291 bilj. USD) osuus GDP:stä oli jo noin 46%:a koko maan bruttokansantuotteesta.

Kysymys ei ole mistään pikkujutusta tai tilapäisestä häiriöstä vaan pitkäaikaisesta kroonisesta talousongelmasta, joka USA taalan merkittävän kansainvälisen painon johdosta koskee koko maailman talousjärjestelmää.

Suomi ei valitettavasti ole näille vaikutuksille immuuni ja meillä ongelmana on nimenomaan myös se, että meidänkin ennen reilusti ylijäämäinen vaihtotase on painunut nopeasti pakkaselle. Eikä se nouse plussalle, vaikka ravimies Juha Lintilä ja Terra Sipilä molemmat ovat jo ehtineet lupaamaan, että Suomen talous on kovassa nousukiidossa.

Todellisuudessa Suomen talous ei voi mihinkään nousukiitoon lähteä, koska USA:n talouskin kasvoi viime vuonna vain 1.9%:a ja Kiinan talous taas saattaa pahastikin sakata suurten velkaongelmiensa vuoksi lähivuosina.

Obaman aikana USA ei ole kovin merkittävästi pystynyt alentamaan vuotuisen vaihtotaseen määrää, joten jokaisen vastuullisen maan johtajan tehtäviin kuuluu tietysti pitää huolta maansa taloudesta - siis ihmisten hyvinvoinnista.

Kun yllä olevia lukuja tarkastellaan EU:n vinkkelistä, niin havaitaan, että Saksan vaihtotaseen kumulatiivinen ylijäämä vuosina 2000-2015 on ollut lähes yhtä suuri kuin Kiinalla.

Käsitykseni mukaan tämä on myös keskeinen syy siihen, miksi EU:n talous ei kokonaisuutena ole pitkiin aikoihin kasvanut.

Tässä kohtaa voidaan syyttävän sormi osoittaa myös Austerity ja Nikkeli Ollille, joka vuosikaudet EU:n komissaarina kuritti lähes kaikkia muita EU-maita säästämään ja säästämään paitsi tietenkin vaihtotaseeltaan ylijäämäistä Saksaa, jonka olisi tullut pienentää vaihtotaseensa ylijäämää.

Lopputuloksena EU:n osalta tästä Austerity Ollinkin vyön kiristyspolitiikasta oli sitten se, että Englanti päättikin ottaa Brexitit.

Tämäkään ei ole mikään ihme, koska UK:kin vaihtotaseen kumulatiivinen kertymä vuosina 2000-2015 oli - 1 135 bilj. USD, joka oli UK:n vuoden 2015 GDP:stä (2 858 bilj. USD) lähes 40%:a.

Ei siis ole mikään ihme, miksi Englannissakin on katsottu parhaaksi sanoa Saksa-vetoiselle EU:lle soromnoo.

Yllä olevat vaihtotaseen luvut eivät näytä puoltavan Mexicon muuria, mutta senkin osalta Trump on ilmoittanut, että USA:n kauppatase on valitettavasti ollut jo pitempään alijäämäinen Mexiconkin kanssa kuten alta selviää vuoden 2016 osalta:

1. Canada USD -576.7 billion traded with a USD 15.5 billion deficit.
2. China USD -599.4 billion traded with a USD 367 billion deficit.
3. Mexico USD -532.1 billion with a USD 60.6 billion deficit.
4. Japan USD -193.6 billion traded with a USD 68.6 billion deficit.
5. Germany USD -174.8 billion traded with a USD 74.9 billion deficit.

Ei ole mikään ihme, että USA:ssa iskettiin ankarat sakot ja korvaukset myös saksalaiselle Volkswagenille, joka systemaattisesti harrasti diesel-autoissaan filunkia USA:n päästönormien osalta. Myös saksalaiset pankit ovat olleet amerikkalaisten tulilijalla ilmeisten rötösten takia.

Jotenkin tässä vaan tulee sellainen vaikutelma, että EU:ssa on vallalla käsittämätön tekopyhyys vähän joka alueella.

korkeasaarestaRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet29.1.2017 18.05
Jo on typerä kirjoitus.

poliittinen tarkkailijaRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet29.1.2017 20.07
Ei minua haittaa, vaikka kaikki Korkeasaaresta karanneet apinat ja allanit eivät ymmärräkkään selvää suomenkieltä.

Korkeasaaresta karanneet apinat eivät myöskään yleensä ole perillä kansainvälisen talouden peruskäsitteistä kuten kauppa-, vaihto- tai maksutase.

Myös bruttokansantuote on Korkeasaaresta karanneille apinoille valitettavasti täysin tuntematon käsite.

Kuitenkin kaikissa mielenosoituksissa suu vaahdossa vastutetaan kaikkea muutosta ja demujenkin osalta erityisesti, jos muutokset koskevat työelämää, josta on jo ajauduttu pitkäaikaistyöttömiksi.

Onneksi demujen kannatus onkin enää kaikista alle 50-vuotiaista äänestäjistä vain 7.5% ja kaikista alle 50-vuotiaista miehistä vain 4.5%:a.

Perinteinen uudistajapuolue on ajautunut kalkkeutuneeseen marginaaliin.

Heille riittää se, että löytää lähimmän KELAn toimiston, jossa voi laittaa hyvillä mielin taas kuukausittaisen toimeentuloanomuksen vetämään.

Todella surullista, mutta kertoo hyvin sen, mikä on sivistystaso maassa!

alan miesRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet29.1.2017 20.11
Eipä uskalla Suvakki-Papukaija kommentoida mitään Trumpin maahanmuuttopolitiikasta. Muutenhan sen politiikka onkin pääosin järjetöntä. Ei tule kahtakaan vuotta hallitsemaan.

alan kolmas miesRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet29.1.2017 20.27
Hampaamaton alan mies on ulkona kuin lumiukko.Muuten valtakunnassa kaikki taas hyvin. Donald on soittanut jo moneen kertaan maahanmuuttopoiltiikasta Kuningas Saulille. Ja Sauli twiittasi heti takaisin Donaldille: until next time!

Vähän ilmaan vielä jäi, milloin kutsu tulee Valkoiseen Taloon, mutta kyllä se Timolle nyt tuli sopivassa tilaisuudessa.

Timo pääsi kehaisemaan Donaldille, että hän on ollut huolissaan Venäjän SU-27 hävittäjien puuttuvista transponderista, mutta on kehunut niiden kehittyneitä siipiprofiileja ja hyviä suhteitaan Putiniin.

Nyt on pullat taas suomalaisilla hyvin uunissa. Kohta tulee Kuningas Saulillekin kutsu Valkoiseen Taloon.

Toivottavasti Sauli ottaa visiitille mukaan myös kauniin nuoren vaimonsa Jennin, mutta jättää Lennun kotihoitoon. Jenni saattaa löytää paljon yhteistä keskusteltavaa Donaldin nuoren ja kauniin vaimon Melania Trumpin kanssa.

Kuningas Sauli voisi vähän keskustella Trumpin kanssa vaivihkaa myös siitä, että Donaldin Melania vaimo on alunperin vain keskiluokkainen sloveniasta lähtenyt USA:n siirtolainen.

Donald voisi ehkä antaa Kuningas Saulillekin neuvoja, ettei Suomessa kannata kaikkia ulkomaalaisia pelätä. Ainakin kaikki kauniit nuoret ihmiset täytyy Suomeenkin toivottaa oitis tervetulleiksi.

TIes vaikka seuraavalla Suomen presidentilläkin olisi kaunis ulkomainen vaimo.

Donaldhan on todennut Saulille, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.

Tästä osoituksena Donald on jo nimittänyt strategiseksi neuvonantajakseen myös General Motorsin johtajan Mary Barran, jolla on tiettävästi suomalaiset sukujuuret. Uskomatonta, että Amerikan suurimman autoyhtiön johdossa on suomalainen ja vielä nainen.

Tämänkin nimityksen johdosta Suomella on nyt erityinen asema Donald Trumpin hallinnossa.

Nyt on siis Suomella etsikkoaika, joten täytyy toivoa, ettei Kuningas Sauli mene nyt sössimään hyvää tilaisuutta.

Melania ei olekaan mikään turha tyttö. On kansainvälinen nakumalli. Puhuu useita kieliä ja osallistuu aktiivisesti hyväntekeväisyystyöhön.

Olen ymmärtänyt, että Saulin Jennikin on ollut kovasti huolissaan lasten ja vähemmistöjen asioista. Jennin kirjojakin on jo myyty muistaakseni peräti 42 maahan.

Kyllä tästä voi syntyä ihan hyvä suhde, kun Kuningas Sauli ottaa tulevassa Donaldin tapaamisessa vähän rennomman otteen, johon on joutunut totuttautumaan Putinin kanssa käydyissä tiukoissa keskusteluissa ja jopa jääkiekkomatseissa.

Vapaalla jalalla ollessaanhan Sauli vielä käytti itsestään myös rentoa ilmausta: "puolivallaton leskimies", joten kyllä Sauli myöskin osaa ottaa rennosti, kun sattuu oikeaan seuraan.

Voisihan Kuningas Sauli pyytää Donaldin vaikka Kultarantaan grillijuhliiin. Saulin on kuitenkin hyvä muistaa se, että Donald on noita raittiita miehiä.

Uskoisin kuitenkin, että sima ja nyhtökaura varmasti maistuu myös Donaldille ja hänen kauniille Melania vaimolleen.

Sen sijaan en ole ihan varma siitä, onko Marimekko välttämättä Melanian mieleen. Melania näyttää käyttävän hillitympiä leninkejä.

Keskusta pettää aina, myös maahanmuuttopolitiikassa

poliittinen tarkkailijaRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet30.1.2017 0.50
Keskusten virallinen ääni huomautti muistaakseni alan miehelle eilenkin taas alan miehen hammaskaluston kunnosta ja vanhenevien ihmisten vatsantoiminnan tärkeydestä.

Minä ymmärrän hyvin, että tällaiset asiat ovat vanhenevien ihmisten ajatusten keskiössä. Ei vanheneva ihminen jaksa poliittisen tarkkailijan tapaan kiinnostua enää mistään kansantaloudellisista suureista.

Pääasia vanhenevalla ihmisellä on, että vatsa toimii hyvin ja siinä hyvällä purukalustolla on oma kiistämätön roolinsa. Ruoka on kerta kaikkiaan pureskeltava hyvin ja huolellisesti, jotta se sulaa mukavasti suolistossa.

Tämän aasinsillan kautta tullaankin sitten mukavasti jo demujen huolestuttavaan kannatustilanteeseen.

Demujen puheenjohtajaehdokkaat Antti, Tytti ja Timo ovat kovasti koettaneet televisiossa miettiä yhdessä, miten demujen sanoma kirkastetaan vanhenevalla kannattajakunnalle.

Tietysti silloin on turha puhua mistään yrittäjyydestä tai bruttokansantuotteen kehityksestä. Parempi onkin puhua demujen vaali-illoissa hammaskaluston hoidosta ja vatsan toimivuudesta.

Kepuloisten Sirkka-Liisa Anttila onkin jo ehtinyt kertomaan julkisuuteen, että kunnon kepuloisia ärsyttää, kun kokoomuslaiset ovat kertoneet julkisuuteen kaikenlaisista mielikuvista ja, että Terra Sipilän Kiky-sopimus ei saatakaan olla riittävä Suomen taloustilanteen korjaamiseksi.

Sirkka-Liisan mukaan demuilla pitääkin julkisuudessa kokoomusta paremmin pokka tehtyjen päätösten osalta, vaikka tehdyissä päätöksissä ei sitten olisikaan enemmälti järkeä.

Sirkka-Liisan mukaan demujen kanssa asioiden sisäinen vääntö on kuitenkin hankalampaa kuin kokoomuksen kanssa.

Sote-uudistuksessa keskeiseksi kysymykseksi näyttääkin nousevan esim. hammashoidon osalta, sovelletaanko meillä sitä perinteistä tehohoitoa, jossa kaikki rikkinäiset hampaat revittiin jo nuorella iällä pois ja potilaille mallattiin elinikäiset telexit suuhun, vai otetaanko käyttöön laajasti hampaiden kalliimpi ennakkohoito, johon tietysti kuuluu kaiken maailman kalliit paikkaukset, oikomiset ja pitkäaikaiset juurihoidotkin.

Kaikkein kehittyneimmät hoidot on tietysti saatavilla yksityisellä puolella ja vielä ilman jonotusta, jolloin hampaatkaan eivät ehdi pudota suusta ennen hoidon aloittamista.

Kyllä tässäkin vanhenevilla demuilla miettimistä riittää, kun Antti Rinnekin on jo ilmoittanut, että tulevien eduskuntavaalien jälkeen demut tulee ilman muuta estämään sen, että terveydenhuollossa yksityiset hammaslääkärit eivät pääse sormeilemaan ainakaan demujen rikkinäisiä ja harvoja hampaita.

Kepuloisten ja demujen tupailloissa voitaisiin vaali-intoa ja voitontahtoa kohottaa vaikka soittamalla aina iltojen päätteeksi Jaakko Tepon punamultainen klassikko Hilma & Onni:

https://www.youtube.com/watch?v=5oL4uyiGHWo

Tahallani jätin viime öisestä kommentistani pois lähes kokonaan Trumpin politiikan osalta hänen kielteisen suhtautumisensa huumekauppiaiden, raiskaajien ja pomminheittäjien maahanmuuttoon, koska arvasin, että alan mies tietysti puuttuu tähän USA:n kansantalouden kannalta selvään sivuseikkaan.

Eilenhän Trump taisi sitten antaa asiasta ns. Executive Orderin, jossa tilapäisesti kiristetään maahanmuuttoa ilmeisen vaarallisista maista ja pyritään selvittämään neljän kuukauden aikana entistä paremmin, millaista porukkaa Amerikkaan ollaan valmiita ottamaan vastaan.

Totta kai koko maailma on nyt taas tekopyhästi kauhuissaan ja erityisen suurta huolta ovat esittäneet taas EU:n korkeapalkkaiset virkamiehet ja poliitikot, jotka jo neljä vuotta putkeen ovat sivusta seuranneet, kun Syyriassa on lahdattu syyttömiä siviilejä jo ainakin 250 000, ainakin 10 milj. syyrialaista on ajettu kodeistaan pakosalle ja mm. italialaiset ovat joutuneet jo poimimaan laivalasteittain ruumiita Välimerestä.

EU:n osalta ehkä jopa Pekka Haavisto olisi voinut haluttaessa organisoida järjestäytyneen siirtolaisuuden levottomista maista vaikka tilapäisesti EU:n alueelle.

Rahaahan tuollaisen asian järjestämiseen olisi ehkä mennyt suuruusluokkaa 15-20 miljardia euroa, mutta sekin olisi ollut vain pisara EU:n hukkaan heitettyihin pankkitukiin verrattuna.

Nyt on jo arvioitu, että esim. Syyrian sisällissodan vaurioiden korjaamiseen tarvitaan vähintään 280 miljardia dollaria. Sekin on selvää, että Syyria ei voi enää itsenäisesti nousta jaloilleen ilman ulkopuolista rahallista tukea.

Mistä esim. Syyria voi sitten rahallista tukea toivoa saavansa?

Luulenpa vaan, että aivan varmasti kyselyjä tullaan esittämään ainakin IMF:n, EU:n, USA:n, Kiinan ja Venäjän suuntaan.

Näistä potentiaalisista rahoittajista Venäjän kirstu saattaa kuitenkin osoittautua kaikkein pienimmäksi, vaikka maalla oli suuri into lähteä pommittamaan Syyriaa maan tasalle Afganistanin tyyliin.

Trump on itsekin toisen polven siirtolaisia ja hänen kaksi vaimoansa ovat tulleet entisistä Itä-blokin maista, joten enpä usko, että tässä mitään merkittävää maahanmuuttopoliittista suunnan muutosta pitemmällä aikavälillä tulee USA:ssa tapahtumaan.

Se voi tietysti tapahtua, että entistä paremmin aletaan analysoimaan sitä potentiaalia, mikä terveeseen maahanmuuttoon voi liittyä.

Jo aiemmin olen tainnut todeta, että minusta Kanadan pääministeri Justin Drudeaun soveltama maahanmuuttopolitiikka sopii erinomaisen hyvin myös minun ajatusmaailmaani.

Valitettavasti esim. Suomessa ei tässäkään asiassa ole koskaan katsottu nokkaa pitemmälle ja nyt Suomi on kohta kansainvälisessä oikeudessa syytettynä, kun meiltä on ruvettu palauttamaan mamuja suoraan tykin ruuaksi Syyriaan, Irakiin ja muihin maihin, jotka sinisilmäisessä SOS-hallituksessa on määritelty turvallisiksi.

Minusta alan miehen ei pitäisi ryhtyä poliittiseksi ennustajaeukoksi, koska näytöt ovat minusta olleet ainakin toistaiseksi vaatimattomat.

Minua kuitenkin kovasti kiinnostaa, miksi valveutunut alan mies teki vanhoilla päivillään äskettäin ekskursion Kansallisarkistoon?

Oman ilmoituksensa mukaan alan mies oli käynyt tonkimassa ainakin hänen varusmiesaikaisia arkistoituja asiakirjoja.

Minusta Kansallisarkisto ei ole ihan tavallinen ekskursiokohde.

Onko tästä ekskursiosta pääteltävissä se, että noista asiakirjoista oli myös löytynyt merkintä, että alan miehelle oli jo armeijan aikaan myönnetty ruokailussa ns. pehmeän leivän kortti, joka voi viitata siihen, että alan miehen hammaskalusto on ollut huonolla hoidolla jo varusmiesaikana.

Patiksen miehetRe: Trumpin toiminnalla on loogiset perusteet30.1.2017 6.04
Onko Papukaija myös käynyt kansallisarkistossa?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: