Keskustelu

poliittinen tarkkailijaPäästin ilmat pihalle31.1.2017 19.12
Minulle on tullut sellainen hytinä, että Trump saattaa vielä antaa ns. Executive Orderin myös Pariisin ilmastokokouksen päätösten osalta.

Entinen USA:n haukutulle Bushille vaaleissa hävinnyt demokraattien Al Gorehan palkittiin taannoin peräti Nobelin palkinnolla, kun oli aktiivisesti ajanut ilmastoasioita, joihin EU:n ongelmallisen päästökaupan arkkitehdit olivat tietenkin sokeasti sitoutuneet ja ovat laittaneet koko EU:n sähkömarkkinatkin täydelliseen kaaokseen.

Esimerkiksi Suomessa edes valtion sähköyhtiö Fortum ei löydä Euroopasta enää investointikohteita, vaikka sähkön kulutus jatkaa kasvuaan vääjäämättömästi.

Missään ei kuitenkaan ole kiistatta näytetty, mistä maailman ilmaston lämpeneminen lopulta on johtunut.

Välillä keskustelussa on esitetty kriittisiäkin mielipiteitä, mutta ns. yleisesti hyväksytty poliittinen totuushan on ollut jo 1990-luvulta lähtien etenkin EU:n ympäristöintoilijoiden keskustelussa ja päätöksenteossa, että ihminen se on, joka on omalla toiminnallaan syyllinen ilmaston lämpenemiseen ja etenkin fossiilisten polttoaineiden käyttö runsaiden hiilidioksidi-päästöjen vuoksi on kaiken pahan juurisyy.

Miljardeja ja taas miljardeja euroja julkista rahaa on syydetty kaiken maailman ns. clean techiiin, mutta siitä huolimatta maailman hiilidioksidi-päästöt vain jatkavat nousuaan ja napajäätiköt sulaa.

Eija-Riitta Korhola (kok) on yksi niistä harvoista suomalaisista henkilöistä, joka on uskaltanut esittää kritiikkiä EU:n yksisilmäistä ilmastopolitiikkaa kohtaan.

Hänhän väitteli ilmastoasoista tohtoriksi Helsingin Yliopistossa vuonna 2014. Hänen vastaväittäjänään oli Kiinan Tsinguanin Yliopiston ilmastopolitiikan laitoksen arvostettu johtaja professori Ye Qi.

Korholahan oli esittänyt kritiikkiä mm. siitä, että EU:n ilmastopolitiikassa keskeisenä pontimena on epäonnistunut ja korruptoitunut päästökauppa, joka on taas nojautunut polttoaineiden käyttöön energiatuotannossa. Oikeampi tapa olisi energian kulutuksen säätely.

Kiinassa ilmeisesti EU:n sinisilmäiseen päästökauppaan ei tullakaan menemään, vaan mukaan otetaan mm. verotukselliset keinot.

Kuitenkin professori Ye Qin mukaan on selvää, että riippumatta kaikista kansainvälisistä sopimuksista Kiinassa ilmastopäästöjen absoluuttinen määrä jatkaa koko ajan nousuaan.

Vuonna 2012 ilmastopäästöjen kokonaismäärä oli maailman suurimpien päästöalueiden osalta seuraava (Co2 tonnia/vuodessa):

-. Kiina 9 miljardia tonnia
- USA 6.5 miljardia tonnia
- Intia 1.9 miljardia tonnia
- EU 4.5 miljardia tonnia

Vuonna 2012 esim. Kiinassa uusiutuvan energian osuus oli vain 11%.

Ye Qin arvion mukaan Kiinassa ilmastopäästöjen absoluuttinen määrä kasvaa koko ajan ainakin vuoteen 2030 saakka, jolloin kokonaispäästöt ovat vähintään luokassa 12 miljardia tonnia.

Kauppalehden toimittaja Antti Lehmusvirta oli palannut Intiaan tekemältään vierailulta ja kirjoitti 30.1.2017 Suomen ilmastopolitiikasta otsikolla "Ilmastovouhotus on iso vitsi".

Lehmusvirta oli havainnut Intiassa, että Intian talous kasvaa 7%:n vuosivauhdilla, ja vielä lehmänkakkataloudessa asuva agraariväestö keskiluokkaistuu.

Intian ilmastopäätöt ovat nousset nopeasti jo 2.5 miljardiin tonniin ja jopa EU:n komissio ennustaa, että Intia ohittaa EU:n yhteiset ilmastopäästöt jo vuoteen 2020 mennessä.

Lehmusvirta oli ottanut selvää, että Suomen hiilidioksidipäästöt on nykyään 56 miljoonaa tonnia. Kun Intian päästöt kasvavat ainakin 5%:n vauhdilla vuodessa, niin pelkästään Intian päästöjen kasvu on yli kaksi kertaa suurempi kuin Suomen päästöjen kokonaissumma.

Tätä taustaa vasten tuntuu käsittämättömältä, että Suomessa kepuloiset ovat aivan joukkojen kärjessä ryhtyneet vouhottamaan mm. kivihiilivoimaloiden sulkemisesta.

Nikkeli ja Kivihiili Olli ja myös Terra Sipilä ovat olleet tässäkin käsittämättömän aloitteellisia ja ovat tietysti olleet osaltaan myötävaikuttamassa myös siihen, että Anne Bernerkin intoutui esittämään äskettäin maantieliikenteeseenkin ns. autoilijoiden kyttäysmallin.

Bernerhän meni innossaan jopa niin pitkälle, että uusien kalliiden sähköautojen hankintaa alettaisiin jo tukea valtion varoinkin. Tällainen käsittämätön ehdotus tuo ainakin minulle mieleen jo kauan sitten romahtaneen kommunismikokeilun Neuvostoliitossa.

Kun eräänkin kerran annoin henkilökohtaisena muistolahjana nahkaisen asikirjasalkun eräälle metsäteollisuuskominaatin johtajalle, niin hän kiitteli minua saamastaan vaatimattomasta lahjasta ja totesi minulle kiitollisuutensa ja mainitsi, että lahja on hänelle erittäin merkittävä, koska tuohon ajankohtaan asti kaikki omaisuus oli heillä ollut valtion omaisuutta.

Tuntuu oudolta, että kukaan ei kuitenkaan ole vaivautunut selvittämään aukottomasti edes sitä, mihin laskelmiin Bernerin esittämä 2.5 miljardin liikenneväylien teoreettinen korjausvelka perustui.

Teoreettista korjausvelkaahan Suomessa tuntuu olevan myös kaikissa rakennuksissa selvästi enemmän kuin esim. Saksassa ja Ruotsissa.

Johtuukohan tämäkin taas siitä, että meillä nuo maateiden sillatkin on rakennettu monopoli- tai kartelli-yhtiöiden toimesta ja vasta aivan äskettäin muistaaseni VTT:n betonilaboratorioissa havaittiin, että eihän meikäläiset maantiesillatkaan kestä kuin korkeintaan puolet siitä ajasta, mitä sillat kestää muissa vastaavissa maissa.

Aalto Yliopiston emeritusprofessori Antero Ollila on myös ollut kriittisillä linjoilla EU:n päästökeskustelujen osalta.
Hänen mukaansa Kiinan kokonaispäästöt ovat vuonna 2030 ovat jo 16 miljardin tonnin luokassa vuosittain ja vastaisivat jo noin 44%:a koko maailman päästöistä.

Ollilan mukaan maailman ilmanpäästötilanne ei parane, vaikka EU:ssa ja Suomessa päästöt painettaisiin nollaan.

Ollila myös huomauttaa, että IPCC:n poliittinen arvio siitä, että ilmaston lämpeneminen vuodesta 1880 alkaen johtui 97%:sti ihmisestä on täysin virheellinen.

Ollilan laskelmien mukaan vuonna 2005 kasvihuonekaasujen osuus lämpötilannoususta 0.85 °C oli 42 % eli 0.34 °C.

Tämä koostuu hiilidioksidin vaikutuksesta (0.26 °C) sekä metaanin ja typpioksiduulin vaikutuksesta (0.08 °C).

Jos CO2 kasvaisi nykyvauhdilla eli 2.2 ppm vuodessa, niin kasvihuonekaasujen vaikutus lämpötilan nousuun vuonna 2050 olisi vain 0.56 °C, kun IPCC:n mallin mukainen vaikutus olisi peräti 1.5 °C.

Sekin on otettava vielä huomioon, että metaani on hiilidioksidia pahempi kasvihuonepäästö.

IPCC:n ilmastomalleissa ei metaania tiettävästi huomioida lainkaan, joten tästäkin syystä ilmastovouhottajat syöttävät kansalle jatkuvasti täyttä potaskaa ja meitä kaikkia huolestuttava sanoma uppoaa erinomaisen hyvin tietämättömiin ihmisiin, kun asiasta järjestetään vain iso kansainvälin konferenssi, jossa kaikki osallistuvat saavat taputtaa toisilleen päivästä toiseen.

Metaanin osalta voidaan Suomesta todeta sekin, että noin 40% Suomen vahingollisista metaanipäästöistä on peräisin karjataloudesta.

Kiinassa riisinviljely on myös merkittävä metaanipäästöjen lähde. Maatalouden merkitystä ilmastomuutoksessa ei yleensä koskaan kunnolla haluta analysoida tai tuoda esiin.

Professori Ollila on myös todennut, että EU:ssä ns. vihreä linja uusiutuvine energialähteineen johtaa siihen, että tuuli- ja aurinkoenergian ohella tarvitaan suunnilleen vastaava määrä lähinnä hiiliperusteista varavoimaa, jonka taas Nikkeli ja Kivihiili Olli sekä Terra Sipilä haluavat Suomesta lyhytnäköisesti kokonaan poistaa.

Uusiutuva energiakaan ei näytä siis olevan yksinään vastaus maailman ilmastomuutokseen.

Vielä on hyvä myös ottaa esille professori Ollilan erinomainen havainto siitä, että talouden globalisaatio on johtanut siihen, että suuri osa perinteisesti länsimaissa olleesta teollisesta tuotannosta on siirtynyt ns. halvan työvoiman maihin kuten esim. Kiinaan.

Näin ollen länsimaiset yritykset ovat tavallaan ulkoistaneet myös ilmasto-ongelmansa Kiinaan ja muihin kehittyviin maihin. Tietysti tämä on ollut myös keskusjohtoisen Kiinan selkeä tavoitekin.

Ollila maalaa tästäkin kehityksestä varsin mielenkiintoisen näkökulman, kun hän Kiinan kaikkien tiedossa olevien merkittävien ilmasto-ongelmien ohella kiinnittää huomiota myös seuraaviin seikkoihin:

"Kiinan pohjavesistä 60% on saastunut niin pahoin, ettei niitä voi käyttää suoraan juomavetenä, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua. Osaa pohjavesistä ei voi käyttää juomavetenä edes puhdistamisen jälkeen.

Kiinan maaperästä 16.1% on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 - 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19.4%.

Jos Kiina ei halua pysäyttää tätä kehitystä, niin näkeekö tämä sukupolvi vielä kiinalaisten kansainvaelluksen, koska he ovat tehneet omasta maastaan elinkelvottoman?"

Kun nyt näyttää selvästi siltä, että Trump haluaa haastaa perinteisen yksisilmäisen ajattelutavan ja myös holtittoman globalisaation, niin tullaanko tulevaisuudessa siihen tilanteeseen, että maailmassa kauppavirrat vähitellen kääntyvät.

Tätä kautta myös tuotantoa alkaa palata kiihtyvällä tahdilla mm. Kiinasta takaisin USA:han ja myös EU:n alueelle, missä ollaan jo vuosikymmeniä oltu huolestuneita ympäristön tilasta myös kokonaisvaltaisesti.

Jos Trump jaksaa istua presidenttinä vielä tulevat 8 vuotta, niin tässähän saattaa käydä vielä niinkin, että Donald saa vielä Al Goren tapaan Nobel-palkinnon maailman ilmastopäästöjen ratkaisusta.

PekuRe: Päästin ilmat pihalle31.1.2017 20.29
Moro,
oliko ihmisen alkutaipaleella käytetty paljon freoneja, tehtaita, autoja, puunhakkaamista ym. koska ilmaston muutos oli niin radikaalinen, että siirryttiin jääkaudelta lähes trooppiseen ilmastoon ja sieltä nykyiseen ilmastoon. Myös on muistettava, että Grönlanti, joka oli välillä lähes kokonaan jään alla, sai nimensä saaren vihreydestä viikinkiajoilla ja Tanskan salmen saaret tuhansia vuosia aikaisemmin oli sademetsää ja subtrooppinen ilmasto.
Me ihmiset luulemme olevamme jo niin suuria tekijöitä, että saisimme aikaan ilmastonmuutokset. Ja paskat, sää muuttuu jatkuvasti sykleissä ja välillä on jääkausi ja välillä lämminkausi.
Kiinalaisten keksintö koko ilmastonmuutos ja se on saanut aikaan sen, että Kiina on noussut teollisuuden suurtekijäksi, kun vihervasemmistolaiset ovat ajaneet ilmastonmuutospolitiikkaa.

Kouraan hihittäjäRe: Päästin ilmat pihalle31.1.2017 21.39
Nyt ei kukaan pääse sanomaan, että Pekka kosiskelee äänestäjiä vaalien alla.

Tällaista suoraselkäisyyttä ihailen. Se on hyvä, ettei sorru alan miehen tavoin kaikkien asioiden asiantuntijaksi. Jos on päässyt pitkälle oikeustieteessä, ei välttämättä muiden tieteiden alalla.

alan miesRe: Päästin ilmat pihalle31.1.2017 21.53
Täällähän tuntuu olevan Trumpin kaltaisia kaikkien alojen tietäjiä.

Huomauttaisin vaan, että arvostetun Stanford-yliopiston tutkijat ovat julkaisseet ilmastonmuutokseen liittyvän artikkelinsa Science-tiedelehdessä, jossa todetaan:

"Ilmastonmuutos etenee ennätyksellistä vauhtia - nopeus on 10-kertainen 65 miljoonaan vuoteen?.

Minun mielestäni Kalifornian seutu on älyllisesti kehittynein paikka maailmassa. Siellä luetaan myös minun julkaisujani eniten.

No Juankoskellahan ollaan hitaita, eikä huomata mitään kuin vasta jälkikäteen.

JurttamuusikkoRe: Päästin ilmat pihalle31.1.2017 23.45
Pekka on aivan oikeassa,. Ilmastonmuutos on todellakin johtuva aivan muista seikoista, kuin ihmisen aiheuttamista saasteista. Metsien kaataminen on aiheuttanut ilmakehälle normaalia enemmän painetta, mutta nykyiset puiden istutukset metsien monipuolistuminen on taasen parantanut sitä. Ilmaston muuttuminen ja ilmastonmuutokset ovat johtuneet, kuten Pekka kirjoittikin, erilaisten kausien sykleistä, kausista, jotka vuorottelevat perän jälkeen. Eläimiä kuolee sukupuuttoon ja se johtuu niiden elämisen olosuhteiden muutoksista, ja taasen lisää lajeja tulee aina lisää. Kyse on evoluutiosta ja ihminen on mitätön kappale tätä muutosta. Elämme tällä hetkellä uutta jääkautta, joka on muuttumassa uudeksi kaudeksi, eikä muutosta ohjaa tai aiheuta ihminen, vaan ihmisen laji ja rodut ovat eläinkunnan yksi osa joka muuttuu evoluution mukana. Maailma pyörii akselinsa ympäri, ei ihmisen navan, ei varmasti vihreän puolueen tai liikkeen navan ympärillä eikä Al Goren ja muiden vihervasemmistolaisten demokraattien navan ympärillä. Lopuksi tietenkin ilmastonmuutos on jo saapunut, ilmestynyt ja tullut osaksi meidän maailmaa ja on vain yritettävä elää sen mukana ja varauduttava pahinpaan. Muistakaa, että vain yksi asteroidi tai meteori voi muuttaa ilmastonmuutoksen lopullisesti, kuten sellainen on muutenkin jo ainakin kerran tapahtunut. Silloin kuolivat lähes kaikki lajit sukupuuttoon ja evoluution kautta maailma muuttui sellaiseksi, kun me sen nyt tunnemme. Millaiseksi se mahtaa muuttua seuraavan kerran.

alan kolmas miesRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 2.16
Minä olen aina arvostanut alan miehen teräviä kommentteja ja odotellut, milloin alan mies kertoo todellisen syyn Kansallisarkistoon suorittamansa taannoisen ekskursion osalta. Ei ole vielä kuulunut.

Nyt alan mies on osallistunut ajankohtaiseen ilmastokeskusteluun ja on todennut, että Kaliforniassa Stanfordin Yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet syyn ns. global warming ilmiöön: ilmastomuutos kulminoituu kiistatta maailman energiatuotantoon.

Tutkijat saivat nämä johtopäätöksenä myös julkaistua arvostetussa Science-lehdessä. Alle kopioin lyhyen otteen näistä tutkijoiden merkittävistä havainnoista.

"Tutkijat mainitsevat esimerkkinä nopeasta ilmastonmuutoksesta viimeisen jääkauden päättymisen noin 20 000 vuotta sitten. Silloin ilmasto lämpeni muutamassa tuhannessa vuodessa viidellä asteella.

Ilmastotutkijoiden laatimien ennusteiden mukaan ilmasto lämpenee kuluvalla vuosisadalla 1,5 - 6 asteella, mikäli kasvihuonekaasupäästöjä jatketaan nykyistä tahtia.

- Geologisissa tutkimuksissa on selvitetty, kuinka ekosysteemi on historian kuluessa reagoinut lämpötilan muutoksiin. Muutokset ovat aikaisemmin tapahtuneet kuitenkin tuhansien vuosien kuluessa.

Nyt lämpötila on muuttumassa radikaalisti vain vuosikymmenissä tai muutamassa vuosisadassa. Joidenkin lajien osalta nähdään jo ongelmat sopeutumisessa, tutkijat sanoivat.

Tutkijoiden mukaan 55 miljoonaa vuotta sitten ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli vastaavalla tasolla kuin nykyään.

Tutkimusten mukaan pohjoisnapaa ympäröivät merialueet olivat tuolloin täysin jäättömiä, ja palmut sekä alligaattorit olivat levinneet merkittävästi nykyistä pohjoisemmaksi.

- Tutkimuksessa otettiin huomioon yli kahdenkymmenen ilmastomallin ennusteet tulevasta kehityksestä.

High-end skenaarioiden mukaan monilla alueilla keskilämpötila nousee 2-4 asteella viidessäkymmenessä vuodessa, mikäli päästöjä ei leikata. Tämä aiheuttaisi merkittäviä muutoksia ihmisten, eläinten ja kasvien elinolosuhteisiin, tutkijat sanoivat.

Tutkijoiden mukaan ilmasto-ongelma kulminoituu energiantuotantoon.

- On keksittävä keino tuottaa kestävällä tavalla päästötöntä energiaa, tutkijat tiivistävät.?

En kuvittele olevani maailman johtava ilmastoasiantuntija, mutta minä tässä ihmettelen kyllä sitä, miten maailmassa ilmaston hiilidioksidipitoisuus oli ainakin Stanfordin tutkijoiden mukaan jo 55 miljoonaa vuotta sitten yhtä korkealla tasolla kuin nykyään.

alan mies voi korjata minun puutteellisia tietojani, mutta minun tietojeni mukaan ns. ensimmäinen teollinen vallankumous tapahtui Englannissa, jossa ensimmäiset teolliset höyryn käyttöön perustuvat koneet suunnitteli Thomas Savery vuonna 1698 ja Thomas Newcomen vuonna 1712.

Vuonna 1769 James Watt taas sai patentin ulkoisella lauhduttimella varustetulle höyrykoneelleen.

Myöhemmin Englannissa panostettiin vielä sitten voimallisesti myös tekstiiliteollisuuteen, kun vuonna 1764 James Hargreaves valmisti kehruu-Jennynä tunnetun laitteensa.

Tämä varsin yksinkertaisen oloinen kone kahdeksankertaisti kehräämisen tehokkuuden ja muutti Englannin teollisen kehityksen suunnan.

Toinen teollinen vallankumousjakso oli se, kun sähkö- ja polttomoottorit keksittiin Saksassa ja USA:ssa. Tasavirtasähkömoottorit keksittiin 1828-1832 ja niiden kanssa puuhastelivat mm. britti Thomas Davenport ja amerikkalainen General Electricin perustaja Thomas Edison.

Sähkömoottoreissa Amerikkaan muuttaneen serbilaisen keksijän Nikola Teslan ansiosta vaihtovirtasähkömoottorit nousivat kuitenkin 1890-luvulla johtavaksi sähkömoottoritekniikaksi.

Mielenkiintoista on se, että Tesla työskenteli ensin Edisonin laboratoriossa, mutta riitautui sitten Edison kanssa ja heistä tuli sitten kilpailijoita.

Saksalainen Karl Benz taas kehitti ensimmäisen polttomoottorivetoisen auton vuonna 1886.

Kolmantena teollisena vallankumouksena voidaan sitten pitää teollista kehitystä, joka 1990-luvun lopulla alkoi levitä Aasiaan elektroniikan ja mikroprosessien valmistustekniikan yleistyessä.

Maailman lyhyen teollisen historian pituus on siis vain noin 300 vuotta pitkä.

Paperinvalmistuksen osalta, vaikka se ei edustakaan maailman merkittävintä tuotetta ja teollisuuden haaraa, on kuitenkin hyvä muistaa, että keksintönä paperi ja paperinvalmistus on olleet varsin sitkeähenkisiä, koska paperin valmistusprosessin kuvasi kirjallisesti ensi kerran Kiinassa valtion virkamies Cai Lun vuoden 105 paikkeilla.

Myöhemmin paperin valmistustaito levisi Koreaan ja Japaniin 600-luvun alussa. Paperin valmistustaidon uskotaan levinneen arabien mukana Kiinasta islamilaiseen Espanjaan 1100-luvulla ja edelleen tästä Eurooppaan 1300-luvun tienoilla.

Suomessa taas ensimmäinen kaupallinen paperitehdas perustettiin 1764 Turun lähelle Järvenojan kylään. Vuoteen 1770 mennessä se työllisti kahdeksan henkilöä, ja se valmisti painopaperia, nuottipaperia, musiikkipaperia ja raskasta käärepaperia.

Toistaiseksi Suomestakaan paperiteollisuus ei ole vielä kokonaan hävinnyt, vaikka aika kovalla kädellä paperikoneita ja -tehtaita on meillä suljettu.

Minusta Stanfordin Yliopiston Science-lehdessä esitetyt havainnot fossiilisen tai muun energian tuotannon vahingollisuudesta vaikuttavat todella ihmeellisiltä, koska 55 miljoonaa vuotta sitten maapallolla ei tiettävästi ole vielä ollut minkään näköistä teollista toimintaa tai energiatuotantolaitoksia, joista olisi voinut syntyä vahingollisia hiilidioksidipäästöjä.

Koska ilmasto meillä oli nähtävästi silloin kuitenkin hyvin lämmintä, niin meillä on ilmeisesti ollut noina aikoina tai vähän sitä ennen melkoinen dinosauruskanta ympäri maapalloa.

Tiettävästi dinosaurukset kuolivat kuitenkin sukupuuttoon äkillisesti noin 65.5 miljoonaa vuotta sitten. Kuolinsyyksi on arveltu asteroidia tai tulivuoren purkauksia.

Monet isot dinosaurukset, isoimmat pitkäkaulaiset jopa 100 tonnia, olivat aikoinaan kasvisyöjiä, joten sellainenkin mahdollisuus on, että dinosaurusten tarina päättyi itse asiassa dinosaurusten piereskelystä ja röyhtäilystä johtuneeseen valtavaan metaani- ja hiilidioksidituotantoon, joka sitten käytännössä nosti maapallon lämpötilan sellaiselle tasolle, että koko dinosaurusten heimo kuoli hiilidioksidi- ja metaanimyrkytykseen.

Vaikka Kaliforniassa vilisee viisaita ja tyhmempiäkin ihmisiä, niin missään tapauksessa ainakaan dinosaurukset eivät kuolleet maapallon teollisen energiatuotannon hiilidioksidipäästöjen seurauksena.

Täysikasvuinen lehmä ja sonni painavat suunnilleen 850 kg ja tällainen eläin tuottaa vuodessa noin 120 kg metaania piereskellessään ja röyhtäillessään.

Tästä voidaan helposti laskea, että yksi noin 100 tonnin painoinen kasvissyöjädinosaurus tuottaa vuodessa noin 14.1 tonnia metaania, joka on 20 kertaa vaarallisempaa kasvihuonekaasua kuin hiilidioksidi.

"Liverpoolissa sijaitsevan John Moore University -yliopiston tutkijan Dave Wilkinsonin johdolla Current Biology -tiedelehdessä 8.5.2012 julkaistussa selvityksessä osoitetaan, että noin 150 miljoonaa vuotta sitten eläneet suurikokoiset kasvisyöjiin lukeutuvat dinosaurukset aiheuttivat huomattavan suuret, jopa koko maapallon lämmittävät ja sateita lisänneet metaanikaasun päästöt.

Tähän johtopäätökseen tutkijat tulivat yksinkertaisten matemaattisten laskelmien perusteella analysoimalla fossiilijäänteistä tuttujen dinosaurusten kokoluokat ja nykyisin elävien märehtijöiden suolistokaasujen tuoton määrät eri kokoisilla eläimillä.

Tällaisten suurten dinojen esiintymistiheydeksi lukumääräksi mesotsooisen maailmankauden ajalla nykytutkijat ovat arvioineet noin muutamasta muutamaan kymmenen yksilöön neliökilometrillä.

Kasvissyöjäliskojen koon ja lukumäärän perusteella brittitutkijat laskivat, tätä mesotsooisen maailmankauden sauropodi-dinosaurusten yhteinen metaanikaasujen päästö ilmakehään oli noin 520 miljoonaa tonnia vuodessa.

Määrä vastaa kaikkia tämän päivän metaanipäästöjä, joita aiheuttavat sekä ihmisen toiminta kuten maakaasuputkien vuodot, riisin viljely ja kaatopaikat sekä luontainen kuormitus hapettomiksi muuttuvilta kosteikkoalueilta.

Ennen teollisen vallankumouksen alkua, noin 150 vuotta sitten, koko maailman metaanipäästöt arvioitiin noin 200 miljoonaksi tonniksi vuodessa.

Tämän päivän maailmassa suurten märehtijäeläinten ? nautojen, vuohien, kirahvien ja muiden eläinlajien ? yhteiset metaanipäästöt ilmakehään ovat nousevat 50?100 miljoonaan tonniin vuodessa."

Kuten huomaat alan mies, niin muuallakin kuin Stanfordissa osataan laskea. Hyvä on myös pitää mielessä yllä mainitsemani emeritusprofessori Ollilan havainto, että noiden viherpipertäjien eli IPCC:n tutkijoiden ennustemallit eivät tiettävästi lainkaan ota huomioon maailman metaanipäästöjä, joita esim. riisin viljelyssä syntyy muistaakseni nykyään jo lähes 100 milj. tonnia vuodessa.

Yllä alan mies mainitsee tyypilliseen tapaansa "vatimattomasti", että Kaliforniassa asuu maailman älykkäimmät ihmiset ja siksi alan miehen julkaisuja luetaan siellä myös eniten maailmassa.

En ole aivan varma, mistä kaikista aiheista alan mies on laatinut Kaliforniassa ahkerasti luettuja julkaisujaan, mutta toivon kuitenkin, ettei alan mies ole lähtenyt laatimaan kasvihuonepäästöihin ja ilmaston lämpenemiseen liittyviä julkaisuja, kun on nyt erehtynyt hehkuttamaan ym. ilmeisen ristiriitaista Standfordin Yliopiston selvitystäkin.

Muutoin alan miehen paperitekniikkaan liittyvät tutkimusjulkaisut kyllä ovat hatunnoston arvoisia.

FiftisixtiRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 6.03
Toivottavasti lukevat ääneen niitä alan miehen juttuja, jotta kaikki pääsevät tiedosta osalliseksi. Lukutaito ei nimittäin Amerikassa ole aivan jokamiehen kuten meillä.
Amerikassa voi päästä opettajaksi asti osaamatta lukea. Ja tietysti ilmastoasiantuntijaksi. Ja presidentiksi.
Lukutaidon voi korvata sosiaalisella lahjakkuudella tai liikunnallisella lahjakkuudella.

JurttamuusikkoRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 11.06
Vaihtoehtoinen teoria, jota tukevat erittäin merkittävät asiantuntijatahot:
"lmaston lämpenemisestä hälyttäjät yrittävät selitellä viimeaikaista ilmaston kylmenemistä Tyynenmeren oskillaation kylmänä vaiheena, eli että se olisi ?peittämässä? ilmaston lämpenemisen. Tämä selitys kuitenkin tiedetään vääräksi.
Geologinen historia todistaa kiistattomasti, että maapallon lämpötilaa ohjaa aurinkotuuli (eli auringonpilkkuaktiivisuus), ja että vaihtelut CO2:n määrässä ovat täysin merkityksettömiä. Näin ollen nykyinen tauko auringon aktiivisuudessa tarkoittaa, että maapallon lämpötila nyt laskee. Jos auringon aktiivisuuden sykli numero 24 leimahtaa voimakkaasti, voisi maapallon lämpötila taas nousta, mutta ottaen huomioon että auringon aktiivisuus on ollut historiallisen korkealla vuodesta 1940, pitkäkestoinen hiipuminen auringon aktiivisuudessa on tulossa ja se aiheuttaa pitkäaikaisen kylmenemisen.
Valtamerien pintalämpötilat laskevat
Yksinkertainen yhteys maapallon lämpötilan ja auringon aktiivisuuden välillä usein himmenee maapallon lämpötilan ja maan pintalämpötilan välillä olevan eron johdosta. Maapallon lämpötila on maan valtamerien lämpötilojen keskiarvo. Valtameret ovat maapallon ensisijaisia lämmön varastoijia. Sen sijaan maamassojen ja ilmakehän lämmönvarastoimiskapasiteetti on mitätön.
Valtamerien lämpötilat eivät jakaudu tasaisesti. Sekä Atlantti että Tyynimeri kokevat oskillaatiota, jossa poikkeuksellisen lämpimät tai kylmät vedet vuorottelevat meren pinnalla. Tämä pintavesi on eräs ensisijaisista maan pinnan lämpötilan määrittelijöistä, eli valtamerien oskillaatio saa pintalämpötilan aaltoilemaan suhteessa todelliseen maapallon lämpötilaan.
Nykyinen maapallon kylmenemisvaihe, jonka aiheuttaa tauko auringon aktiivisuudessa, sattuu samaan aikaan 20-30 vuoden välein Tyynellä merellä tapahtuvan merivirtojen suunnanmuutoksen (Pacific Decadal Oscillation eli PDO) kylmän ?la niña? ?vaiheen kanssa. Näin ollen kun maapallo kylmenee, pintalämpötilat laskevat vielä nopeammin.
Ne, jotka hälyttävät ilmaston lämpenemisestä, teeskentelevät että kylmeneminen johtuu merivirtojen oskillaatiosta, joka vain sattuu peittämään maapallon jatkuvaa lämpenemistä:
?Meidän tuloksemme viittaavat siihen, että maan pintalämpötila ei nouse tulevan vuosikymmenen aikana, kun luonnolliset ilmaston vaihtelut Pohjois-Atlantilla ja trooppisella Tyynellä merellä väliaikaisesti tasoittavat arvioitua ihmisistä aiheutuvaa lämpenemistä.? (lainattu osoitteesta http://www.nature.com/nature/journal/v453/n7191/pdf/nature06921.pdf)
Mediassa ollaan vielä rohkeampia:
?Lämpötilat kuitenkin lähtevät taas nousuun noin vuoteen 2020 mennessä, he sanovat.?
(lainattu osoitteesta http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7376301.stm)
Mutta nykyinen kylmeneminen ei ole vain kylmien merivirtojen oskillaation peittämää kokonaisvaltaista lämpenemistä. Se on kylmä oskillaatio yhdistettynä auringon aktiivisuuden hiipumiseen, jonka ennustetaan muuttuvan vakavaksi auringon aktiivisuuden sykliin numero 25 mennessä (jos ei ole jo nyt vakava).
Ne, jotka hälyttävät ilmaston lämpenemisestä, aktiivisesti salaavat todellisen uhan, vaikka se muuttuu koko ajan yhä selvemmäksi. Kolmekymmentä vuotta la niñaa yhdistettynä kolmenkymmenen vuoden auringon aktiivisuuden hiipumiseen ja vieläpä aikaan, jolloin Milankovićin jaksot lähenevät jääkausiolosuhteita. Tämmöisenä aikana täytyy tehdä kaikki voitavamme estääksemme hallitsematonta maapallon kylmenemistä.
Maapallon lämpeneminen ei koskaan ollutkaan uhkana. Lämpenemisellä on negatiiviset palautekytkennät, jotka estävät sitä muuttumasta liian haitalliseksi. Maapallon kylmenemisellä ei ole tällaisia palautekytkentöjä. Positiiviset palautekytkennät säännöllisesti laskevat 100 000 vuoden jääkausiin, ja seuraava sellainen on odotettavissa minä vuosisatana hyvänsä.
1900-luvun auringon aktiivisuus ja merivirtojen oskillaatio
Asia ei ole niin, ettei merivirtojen oskillaatio voisi peittää maapallon lämpenemistä. Tämä ei ole sitä, mitä nyt tapahtuu, mutta se on todella tapahtunut 1940- ja 1950-luvulla. Vertailu on opettavainen.
Auringon aktiivisuus oli tuolloin saavuttamassa ?huippumaksimitasoa? samalla, kun Tyynellä merellä tapahtuvan merivirtojen suunnanmuutoksen (PDO) 30 vuoden kylmä vaihe oli alkamassa. Voimakas auringon aktiivisuus lämmitti valtameret kokonaisuudessaan (ja siten myös mantereita), mutta koska Tyynen meren pinnalla oli kylmempi vesi, maan pintalämpötilat laskivat ympäri maapallon, eli vaikutti siltä, että maapallo kylmenee.
Tämä ilmiö voidaan havaita kolmessa seuraavassa kaaviossa: auringonpilkkujen määrä, Tyynellä merellä tapahtuva merivirtojen suunnanmuutos (PDO) ja maapallon pintalämpötilan vaihtelut:

Kuva 1. Cap?n Bobin auringonpilkkumääräkaavio.
Auringon aktiivisuus saavuttaa ?huippumaksimitasot? 1940-luvun alussa ja pysyy niissä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkuvuosina.

Kuva 2. Steven Haren Tyynellä merellä tapahtuva merivirtojen suunnanmuutos (PDO) ?kaavio.
Merivirtojen suunnanmuutoksissa alkoi kylmä vaihe samalla, kun aurinko lämpeni.

Kuva 3. Roy Spencerin kaavio HadCRUT3 ?pintalämpötilatiedoista.
Pintalämpötila laski 1940- ja 1950-luvulla, kun kylmä merivirtojen suunnanmuutos (PDO) peitti lämpenemisen, jonka aiheutti voimakas auringon aktiivisuus.
Kaaviot osoittavat, että merivirtojen suunnanmuutoksen (PDO) kylmä vaihe jatkui läpi 1960-luvun, jolloin siitä aiheutuvat kylmät pintalämpötilat laskivat entisestään heikon auringon aktiivisuuden takia. 1970-luvun alussa oli jo perusteltu huoli mahdollisesta tulevasta jääkaudesta. Auringon aktiivisuus laskisi ennemmin tai myöhemmin, ja se olisi voinut olla ennemmin. Mikä ei ollut perusteltua oli se, että kapitalismin vastaiset ympäristöaktivistit, kuten Stephen Schneider, syyttivät ihmisiä, jotka polttavat fossiilisia polttoaineita, tästä kylmenemisestä vain siksi, että heillä olisi tekosyy vaatia fossiilisten polttoaineiden polttamisen ja talouskasvun rajoittamista.
Kohta sen jälkeen kun Newsweek-lehti saattoi pelot maapallon kylmenemisestä yleiseen tietoon vuonna 1975, auringon aktiivisuus nousi jälleen ?huippumaksimitasoon? ja Tyynen meren merivirtojen oskillaatio kääntyi lämpenevään ?el niño? ?vaiheeseen. Sekä auringon aktiivisuus että Tyynen meren oskillaatio tasaantuivat 2000-luvun viitenä ensimmäisenä vuonna, ja viime vuosina kumpikin vaikute on kääntynyt kylmenevään suuntaan.
Yhteenvetona, jos pintalämpötilatilastosta ?korjataan? merivirtojen oskillaation vaikutus pois (niin, että se näyttää maapallon lämpötilan), niin lämpötilan riippuvuussuhde auringon aktiivisuuteen näkyy paljon voimakkaammin.
Kuinka vahva korrelaatio on auringon aktiivisuudella ja lämpötilalla, kun merivirtojen oskillaation ja tulivuorten aerosolivaikutukset korjataan pois?
Korrelaatio on melkein yksi yhteen jopa vuositasolla. Geologisessa historiassa korrelaatio on noin 90% kymmenen vuoden ajan jaksoissa mitattuna (Sekä Fred Singer että Henrik Svensmark ovat koonneet todisteita heidän merkittäviin kirjoihinsa.) Mutta geologinen historia ei ota huomioon merivirtojen oskillaatiota eikä vulkaanisia sulfaatteja. Modernilla ajanjaksolla, jolle on olemassa keinoja mitata nämä pintalämpötilan muut määrittävät tekijät, korjattu lämpötilapoikkeama myötäilee auringon aktiivisuutta lähestulkoon joka vuosi. Tässä Svensmarkin kaaviossa näkyy lämpötilapoikkeama (trendi poistettu) niin, että merivirtojen oskillaatio ja tulivuorten aerosolivaikutukset on huomioitu.

Kuva 4. Svensmarkin kaavio (lainattu osoitteesta http://motls.blogspot.com/2007/10/svensmark-and-friis-christensen-reply.html)
Huomaa, että Svensmark kartoittaa lämpötilan vastaan galaktista avaruussäteilyä (Galactic Cosmic Radiation, eli GCR), ei auringon aktiivisuuta. Vilkkaampi kausi auringon aktiivisuutta suojaa maapallon GCR:ltä, eli GCR on ikään kuin GCR:n edustajana ja toisin päin. GCR voidaan mitata suoraan geologisessa kerrostumassa ja, Svensmarkin teoriassa, se on juuri GCR joka aiheuttaa maapallon kylmenemistä (ionisoimalla ilmakehän ja edesauttamalla pilvien muodostumista).
Todella vaikuttava korrelaatio. Sitä vastoin ei ole ollenkaan empiiristä todistusta missään, että CO2 aiheuttaisi yhtään mitään. Lämpenemisen pelon lietsojilla on teoria, jonka taustalla ei ole yhtään todistetta ja he ovat tieten tahtoen sokeita ylivoimaiselle todistukselle siitä, että auringon magneettisaktiivisuus/GCR säätävät lämpötilaa. Siitä huolimatta, että kaikki todisteet osoittavat auringon aktiivisuuden ja GCR:n säätävän maapallon lämpötilaa, hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin (Intergovernmental Panel on Climate Change, eli IPCC) yleiset virtausmallit jättävät tämän kilpailevan teorian täysin väliin.
Kylmenemisen kieltäjän Richard Woodin mukaan luonnolliset vaihtelut tulevien kymmenen vuoden aikana saattavat kallistua kylmenemisen puolelle.
Mutta, hän lisää, jos jatkat mallia tarpeeksi pitkään, maapallon lämpeneminen lopulta voittaa.
Niinpä. Mutta ei sen takia, että malli erottaa luonnollisen lämpenemisen ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä. Malli olettaa, että CO2 ohjaa lämpötilaa ja olettaa, että auringon vaikutukset eivät. Kuten IPCC:n ilmastotieteilijät myöntävät (painostuksen alla): nämä mallit eivät tuota ennustuksia. Nämä ovat simulaatioita, joista voi päätellä eräitä olettamuksia, ja olettamukset, joita päätellään kuuluvat ympäristökiihkoiluun, kokonaan irrallaan todisteista. Ne jättävät olettamuksista väliin kokonaan sen, mille ON todisteita ja olettavat todeksi sen, mille ei ole todisteita. Puhdasta tieteellistä huijausta.
Hiilidioksidin vaikutuksen korostaminen on ympäristönsuojelijoiden uskonto
CO2:llä ei ole mitään tekemistä tämän koko asian kanssa. Teoriassa korkeammalla CO2:n tasolla pitäisi olla hyvin lievä lämmittävä vaikutus, mutta empiirisesti tätä vaikutusta ei voida mitata. Me emme ole sellaisessa tilassa kuin 1940- ja 1950-luvulla, jolloin jäähdyttävä PDO peitti voimakkaan auringon aktiivisuuden lämmittäviä vaikutuksia. Olemme todella vaarallisessa kylmenemisen vaiheessa, jolloin kylmät merivirrat lisäävät vähentyneen auringon aktiivisuuden jäähdyttäviä vaikutuksia. Ainoat, jotka peittävät jotakin, ovat lämpenemisen pelon lietsojat, jotka peittävät maapallon kylmenemisen todellista vaaraa sillä, että höyryävät CO2:sta.
Tämä antaa heille tekosyyn edistää todellista asiaansa: saada rajoituksia fossiilisten polttoaineiden polttamiselle ja talouskasvulle. Lämpenemisestä hälyttävät ihmiset eivät ole oikeasti huolissaan maapallon lämpenemisestä, eivätkä ole koskaan olleetkaan. He ovat ympäristökiihkoilijoita, joiden mielestä taloustoiminta ahmii ympäristöä. He haluavat rajoituksia fossiilisten polttoaineiden polttamiselle vain, jotta rajoitettaisiin taloustoimintoja ja säästettäisiin ympäristöä ihmisen tunkeutumiselta.
Hälyttäjät eivät välitä, ovatko heidän väitteensä CO2:n aiheuttamasta lämpenemisestä tosia vai eivät. Itse asiassa he kaikki tietävät, että ihmisen aiheuttama maapallon lämpeneminen on huijausta, mutta se antaa heille poliittisen määräyksen, johon heidän kiihkonsa pakottaa heidät, joten he omaksuvat tämän huijauksen mukisematta.
Virheteoria
Epäluottamus totuutta vastaan on perustavanlaatuinen ihmisen moraalinen heikkous. Joka asiassa puolet väestöstä kuvittelee, että voi olla jotenkin oikein tai heidän etunsa mukaista vältellä tai vaientaa totuutta. Väistämätön seuraus tästä totuuden välttelystä on, että välttelijät päätyvät kokonaan vieraantuneeksi todellisuudesta, joka väistämättä johtaa siihen, että he ovat väärässä siinä, mikä on oikein tai heidän etunsa mukaista.
Todellisuudessa lämpeneminen on täysin vaaratonta, kun taas kylmeneminen on äärimmäisen vaarallista. Se voi helposti hävittää ei pelkästään ihmiskuntaa vaan myös suurimman osan biosfääriä, kuten kylmeneminen on tehnyt säännöllisin väliajoin viimeiset 2 miljoonaa vuotta. Mitä tulee flooran ja faunan tuhoamiseen, mikään ei ole siinä niin tehokas kuin jääkausi. Jos haluamme pelastaa planeettamme, meidän pitäisi suoltaa ulos kasvihuonekaasuja mahdollisimman nopeasti ja räätälöidä ne paikkaamaan infrapunaisia ?reikiä? kasvihuonepeitossamme. Sen sijaan, kiitos maapallon lämpenemisen puolesta hälyttävien ihmisten, emme tee mitään lämmittääksemme kasvihuonepeittoamme. Voimme vain toivoa, että tämä ei ole todellisen jääkauden alkua.
http://errortheory.blogspot.com/2008/04/ocean-oscillations-are-not-masking.html"

Kouraan ajattelijaRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 12.29
Viime vuonna jokainen kuukausi oli lämpimämpi kuin koskaan mittaustietojen historiassa.
Myös vuositilastossa nousutrendi on kiistaton. Ei tässä mistään uskonnosta ole kyse. Mittaustulokset ovat objektiivisia tosiasioita.
Mitä tarkoitat "viime aikojen kylmenemisellä" ?

alan kolmas miesRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 14.09
Olipa hyvä, että Jurttamuusikko otti esille vielä nuo aurinkopilkutkin.

Totuushan lienee se, että kaikki maan päällä havaittava lämpö on tavalla tai toiselle peräisin auringosta.

Auringossa lämpöä riittää Ilmatieteen laitoksenkin mukaan vielä seuraavat 5 miljardia vuotta, joten kyllä meidän varmaan kannattaa uskoa sitä, että maa kiertää aurinkoa ja maahan varastoituu auringosta lämpäenergiaa ilmakehään sekä veteen että maan kuoreen.

Maan sisuksesta vapautuu myös maan kuoreen ja ilmakehään lämpöä ja erllaisia kaasuja, joka taas syntyy mm.siitä, kun atomit hajoavat maan ytimessä.

Maan sisuksen ilmiöistä meillä on toistaiseksi vielä varsin vähän tietoja. Tietääkseni ihminen on päässyt porauksilla tutustumaan maan sisuksiin vain noin 15 kilometrin syvyydeltä.

Se tiedetään, että maan säde on 6 378 km ja viimeisten tutkimusten mukaan sisuksen lämpötila on noin 6000 celcius astetta.

Maan sisuksen tutkimuksissakin ollaan siis vasta lähtötelineissä, mutta se tiedetään, että maa pyöreä. Sen voi omin silminkin havaita esim. kuun pinnasta öiseen aikaan.

Minun vakaan käsitykseni mukaan nuo IPCC:n kasvihuonepäästöjen mallintajat ovat täysiä huu-haa tutkijoita, jotka ovat vain onnistuneet saamaan miljardeja ja miljardeja taaloja rahoitusta sinisilmäisiltä poliittisilta päättäjiltä.

Aika pitkään ennen noita IPCC:n mallintajia ja kaiken maailman viherpipertäjiä Suomessakin tultiin toimeen, kun Paavo Salmensuu YLE:n uutisten jälkeen piipullaan ennusti aina huomisen sään vuosina 1958-1964.

Hyrynsalmen Sammakkoprofessori Heikkinen nousi taas kansan tietoisuuteen, kun hän TV:ssä Hannu Karpon ohjelmassa vuonna 1995 esitti pitkän aikavälin sääennustuksensa "luottosammakostaan".

Nykyiset YLE:n ja MTV:n sääennustajat kuten esim. Juha Föhr, Pekka Pouta ja Mette Mannonen pystyvät jo ennustamaan kohtalaisen hyvin päivän sään ja antamaan joitakin arvioita jopa kokonaisen viikon sään osalta.

Myös kansainvälisen sään ennustaminen on tullut ihan yleiseksi, mutta hurrikaaneja ja tsunameja ei vielä ihan osata ennustaa, vaikka vähän vihillä jo ollaankin.

Yhteenvetona voitaneen todeta, että kyllä sään ennustaminen on viimeisten vuosikymmenien aikana ainakin jossain määrin parantunut, kun sääilmiöitä on voitu ruveta tarkastelemaan myös sääsateliiteista käsin.

Siltä kuitenkin näyttää, että ilmaston muutoksen kehityksen ennustamiseen liittyy vahvasti politiikka.

Minä en ole toistaiseksi vielä koskaan kuullut sellaista, että poliitikko olisi joskus erehtynyt puhumaan totta.

Oikeusasiamiehen erittäin poikkeuksellisen pikaisen hätäselvityksen mukaan Terra Sipiläkin oli "Kainuun Ihmeen" päätökissään täysin jäävitön.

Terra Sipilä ei myöskään tunnekuohussaan ole painostanut YLE:n herkkähipiäisiä toimittajia.

YLE:n organisaation johtamiskäytäntöjen selvittelyissä ei missään tapauksessa myöskään tarvita enää ulkopuolisia asiantuntijoita, koska myrsky vesilasissa on laantunut itsestään.

YLE:n sisäisissä palavereissa onkin myös sovittu, että nyt ollaan sitten ihan hissukseen ainakin jonkin aikaa.

Se on selvä, että Atte Jääskeläinen on Suomen luotettavin journalisti ja pulinat pois. Atte puhuu aina totta ja aina vaan pelkästään totta. Atte on siis täysin riippumaton ja totaalisti korvaamaton.

So help him God!

alan miesRe: Päästin ilmat pihalle1.2.2017 14.27
Kun nykyihminen on ollut maapallolla noin 30 000 vuotta, ei ole oikein relevanttia kaivella tietoja sen kauempaa eikä varsinkaan sen edemmäs tulevaisuuteen. Hyvä kun pystyisimme edes varmistamaan lastenlastemme tilanteen.

Ei sitten ilmastonmuutoksesta sen enempää, kun tämä palsta ei ole sopiva sellaiseen keskusteluun.

Näyttää kuitenkin siltä, että Papukaija on äärimmäisen kiinnostunut siitä, miksi kävin Kansallisarkistossa. Minä kyllä sen jo selitin, mutta viesti tietenkin poistettiin. Siis selitänpä hiukan uudelleen.

Varsinkin nyt ovat sotilasviranomaisten merkinnät mielenkiintoisia, kun kiistellään siitä, miten esimerkiksi kaksoiskansalaisia syrjitään. Minä toisaalta olen ihmetellyt, miksi pelleilystäni ja laiskuudestani huolimatta päädyin upseeriksi ja miksi minua koulutettiin armeijan jälkeenkin niin, että olin yliluutnantti jo 33 vuotiaana. Sain uran katkaistua vain nimenomaan pyytämällä, etten halua kertausharjoituksiin.

Tämähän on semminkin kiintoisaa, kun sukulaiseni ovat olleet suuria punapäälliköitä ja vain vaivoin välttyneet teloituksilta, tosin ovat saaneet pitkiä vankilatuomioita.

Näin oli mm. 1933 kuollut isoisäni, mutta hänestä en saanutkaan jostain syystä tietoja. Täytynee mennä Työväen Arkistoon.

Minä menin aikoinaan vapaaehtoisena nuorena ylioppilaana armeijaan, joten ei se koulutus ainakaan yksinomaan vaikuttanut. Mutta kantakorteista en tosiaankaan löytänyt muuta selitystä kuin P1-testin, jonka arvosana on siellä kyllä merkitty.

alan kolmas miesRe: Päästin ilmat pihalle2.2.2017 0.01
alan miehelle kiitos Kansallisarkiston ekskursiota koskevasta selonteosta.

En aio kaivella ekskursiota enää enempää.

alan mies kuitenkin kertoo, että hän taustastaan huolimatta yleni jo 33 vuotiaana yliluutnantiksi, jonka jälkeen alan miehen mitta armeijan uralla tuli täyteen.

Minulla mitta armeijan urallani tuli täyteen jo huomattavasti nuorempana eli 21 vuotiaana, kun saavutin vänrikin natsat varusmieskauden päätyttyä.

Omasta puolestani olin jo tuolloin sisäistänyt mielestäni riittävän hyvin YYA-sopimukseen kirjatut periaatteet, enkä siis katsonut aiheelliseksi enää lähteä YYA-sopimusta tutkimaan vielä uudestaan kertausharjoituksiin.

Kaikesta huolimatta olen kyllä visusti säilyttänyt kirjahyllyssäni RUK:n kenttätykistöpatterin kurssin 124 luennot. Näin ollen minulla on puuttuvista kertausharjoituksistani huolimatta valmiit sodankäynnin manuaalit hyllyssäni.

Minulla on siis noin 15 minuutin valmiusaste kaikkiin tarvittaviin operaatioihin, jos ns. vihreitä miehiä alkaa enemmälti liikuskella lähimailla.

Uusimpien tietojen mukaan Venäjä onkin jo kovaa vauhtia suunnittelemassa Valko-Venäjän presidentti Luka?enkankin syrjäyttämistä ja on taas kiihdyttänyt sotatoimia Ukrainan itäosissa.

Lupaavasti alkaneeseen, mutta sittemmin lyhyeksi jääneeseen sotilasuraani vaikutti RUK:n aikana myös ahkera riiaustoimintani viikonloppuisin Helsingissä.

Elävästi vielä muistan viikonloppulomien jälkeen tuskalliset taktiikan luennot heti aluksi aina maanantai aamuisin.

Luokkahuoneemme oli patterin ylimmässä kerroksessa ja luokkahuoneen lämpötila oli tuntemuksieni mukaan lähempänä 30 astetta kuin 20.

Luokkahuoneessamme ei tietenkään ollut ajan hengen mukaan kunnollista ilmastointia.

Luokkahuoneessamme ilmaston laatu muistuttikin epäilyttävästi kasvihuoneen ilmastoa.

Minun käsitykseni mukaan suuri osa luennoille osallistuneista olikin suurimman osan ajasta joko puoli- tai peräti täysunessa.

Omista taktiikan luennostani voin kuitenkin edelleen tarkistaa, että ainakin minä kuuluin noiden puoliunessa olleiden oppilaiden joukkoon.

Ainakin luennoista tekemäni taktiikan sepustukset oli kirjoitettu suureksi osaksi nousevasti melkein 35 asteen kulmaan, eikä rivien lopuista juuri selkoa saanut.

Mutta oli meillä kyllä virkeitäkin oppilaita joukossa. Muistaakseni kurssimme priimus oli ahkera Jukka Laaksonen, josta myöhemmin tuli sitten teoreettisen fysiikan dosentti Otaniemestä ja STUKIn pääjohtaja sekä myöhemmin myös Rossatom Overseas yhtiön varatoimitusjohtaja ja konsultti.

Jukka Laaksonenkaan ei näytä enemmälti piitanneen korkeista sotilasarvoista, koska hänestä tuli lopulta vain luutnantti.

Näin ollen alan mies voi tältäkin osin todeta, että hänen saavutuksensa sotilasuralla ovat olleet ilmeisesti aivan poikkeuksellisen hyviä, vaikka hän tuntuukin vain pelleilleen armeijassa.

Se on kyllä sanottava, että joskus on hieman harmittanut, että oma sotilasura jäi niin lyhyeksi oman virhearvioni vuoksi.

Nythän tilanne onkin kehittynyt sellaiseksi, että armeijassakin tuntuu olleen pitkään ainakin jonkin sorttista johtajuuden vajetta, kun poliitikoille ei ole pystytty selkokielellä viestimään, mistä päin se kana oikein kusee.

Näkee selvästi, että alan miehen viestimiehenkin taitoja olisi tarvittu. Mikäli oikein muistan, niin alan mieshän oli PohmTr:n viestimiehiä, kun minä taas olin jo silloin tulenjohtopuolella.

Onneksi persujen puolustusministeri Jussi Niinistö näyttää olevan ns. tolkun miehiä ja on selvästi kiinnittänyt huomiota aikaisempaa enemmän sekä armeijan valmiustason parantamiseen ja myös materiaalihankintoihin.

alan miehen kanssa olen samaa mieltä siitä, että tällä palstalla ei kyetä ratkaisemaan maailman ilmaston lämpenemistä tai kylmenemistä, eikä myöskään kasvihuonepäästöihin liittyviä ongelmia.

Otin kuitenkin tämänkin ns. global warming-asian keskusteluun, kun mm. Suomen mediassa on lähdetty lyhytnäköisesti siihen huutokuoroon, jossa itse asiassa kaikki vastavalitun USA:n presidentin ajatukset ja toimet on haluttu saattaa kyseenalaisiksi.

Hyvänä esimerkkinä tästä käynee mm. Kuningas Saulin äskettäinen lausunto, jossa Kuningas Sauli lähes ensimmäisten valtiomiesten joukossa lähti arvostelemaan USA:n mietinnän kohteena olevaa maahanmuuttopolitiikkaa, joka kiristyksineen on oikeastaan kuitenkin vain Obaman maahanmuuttopolitiikan jatkumo.

Parhaillaan USA:n oikeusoppineet ja tuomarit mietiskelevätkin sitä, miten perinteisesti varsin avokätistä maamuuttoa täytyy mahdollisesti korjata maan turvallisuuden vuoksi.

Kuningas Saulin kerkiävä kansainvälinen vasta äsken valittuun USA:n presidentti Trumpiin liittynyt arvosteleva lausunto onkin jo pari päivää lausunnon antamisen jälkeen joutunut outoon valoon, kun YLE onkin kaivanut esiin asiapapereita ja sähköposteja, joissa Suomi perustuslain vastaisesti on alkanut syrjiä kaksoiskansalaisiaan esim. puolustusvoimissa etenkin silloin, kun henkilön toinen kansalaisuus sattuu olemaan venäjä.

Vaikka kansainvälisiä sopimuksia täytyy tietysti myös maahanmuutossa noudattaa, niin se ei kuitenkaan sulje pois sitä vaatimusta, että jokaisen itsenäisen maan täytyy pystyä huolehtimaan myös maan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta.

Tässä mielessä olen syvästi pettynyt siihen tapaan, jolla Amerikassa väistynyt presidentti Obama ja hänen hännystelijänsä Killer Hillary pitävät jatkuvasti yllä keskustelua, jolla pyritään vain lisäämään kansan vastakkainasettelua.

Koska Trump on valittu tehtäväänsä USA:n perustuslain mukaisen menettelyn kautta, niin paikallisten ns. demokraattien huutokuorojen kohdalla kysymys ei olekaan enää mistään demokratiasta vaan pahimman laatuisesta kansankiihotuksesta, jota aikanaan Saksassa harrasti tehokkaasti Adolf Hitler.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: