Keskustelu

Eero KekäläinenOlisiko jos.....Kaisa2.3.2017 18.27
Olisiko.... jos Kaisa Mäkäräinen olis hiihtänyt Laura Monosen paikalla ekan vapaan osuuden. ????
Kisan jälkeen, meiän kaikkiviisaiden penkkiurheilijoiden on helppo viisastella jälkikätteen.
Ois taikka ei ois. Kyllä minullalkin, joka oon ollu koko ikäni urheilumiehiä, näpäs jo viikoja ennen päätettyjä kisaedustajien valintoja, päämogulin Reijo Jyhän kommentti, et ei sitä Kaisaa voi nimetä kisajoukkueeseen, ko ei sillä Kaisalla oo näyttöjä menestyksestään maastohiihdosta. Härrä good !!! Kenellä, jos ei Kaisalla oo näyttöjä menestyksestään suksien päällä..Biahtlontilastot kuluvalta kaudelta osoittaa, et Kaisamme keikkuu maailmantilaistoissa kärkiviisikossa. Ei tää näköjään riitä Jylhälle. Katotaanpa nytkin tänpäiväsen Kaisan Korean kisan tulokset. Kaks hutia pystypaikalta, mut kiri 6 sijaa paremmaks viimosella hiihtopätkällä.
Ainoastaan Laura Dahlmaier päihitti Kaisan koko kisan hiihtoajoissa kolmella sekalla.
No,, voidaanhan sitä, niinko Musti ja muutkin väylänmurteen ihimiset sannoot, et jälähkikätteen voihdaan olla viisaihta.
Suomi menetti viestissä hoppeen Jylhän ns. viisaudella valitulla joukkueella.
Onhan se vaikeeta olla päämogulina ja viime sanan sanojina.
Minä jo eilen uamulla ajattelin, joko se huomen uamulla tulloo laatikkoon akkain sanomat, ko tännään tul Iivonews.

Eero KekäläinenRe: Olisiko jos.....Kaisa2.3.2017 21.11
No nyt näky jo Jylhäkin joutunut antamaan lausuntoja mainostelekkarin kysymyksiin, miten olis käynyt, jos Kaisa olis ollut hiihtämässä. Aika tyly vastaus Jylhältä ." Kaisa ei ollut täällä hiihtämässä, ihan turha spekuloida.."
Miksi Kaisa ei ollu hiihtämässä ????
Siksi, koska Jylhän mielestä Kaisalla ei muka ollut näyttöjä maastohiihtokyvyistään ???!!!!
Vieläpä äijä viitsii sanoa et on turha spekuloida!!!
Olihan se kylläkin nähtävissä Lauran matkanteossa, et suksihuolto jällen epäonnistui suksien voitelussa, kuten kävi Anne Kyllösenkin osaksi aiemmassa kisassa. Ei tappiota voi ollenkaan sälyttää Lauran kestävyyden, taikka kunnon kontolle, ei todellakaan. Näkihän se jo sokeakin kuinka hurri laski alamäessä kiinni.
Suksihuollon totaalinen epäonnistuminen.taikka Lauran oma suksivalintavirhe.
Johan se Popedakin aikoinaan laulo, et "suksi, suksi ei luista mihinkään, jos ei niitä oo voideltu ensinkään"...
Ei aina voi onnistua.

alan kolmas miesRe: Olisiko jos.....Kaisa3.3.2017 1.43
Minä ehin jo antamaan analyysin naisten viestihiihon johosta toiselle palstalle. Mutta annapa lissää harkittua palautetta

Kysseessä näyttää olleen naistenkii viestin kohalla tuassiisa voeteluvirheestä tai viäristä suksvalinnoista.

On aivan turha syyttee enskertalaista Monosen Lauraa, jos ees mäkiliussa ei pysy norjalaisen kannassa.

Näkihän tuon jo telkkaristakin, että Lauran suksissa ol pohjat jiässä. Ei sellasilla suksilla oo asiaa podiumille.

Jos sattu kattomaan Äitee Rantasen haastattelun telkkarista tännään, niin siitä selvis kyllä se, että suomalaisilla on aina ollut vaikeuksia tuon voetelun kaa.

Äiteekin paljasti, että jo 1950-luvulla naisten suksia voetel aina jotkii miehet, mutta Äitee voiti aina ite omat suksesa. Äitee käytti näköjään Rexiä.

Minäkin käytin pikkupoikana Rexiä ja Swix oli myös hyvä voije, mutta eri kelille.

Liisterin kanssa ei tarvinnu ennen ruveta pellomaan, ku ennen talavi ol sentään kunnon talavi, eikä kukkaan tienny ns. Global Warming-ilimiöstä vielä mittään.

Jylhäkin totesi, että Laura Mononen kevyenä tyttönä kärsi eniten liisterikelistä.

Lauran hiihdosta voi antaa erityiskiitoksen, koska hän on tehnyt muutakin kuin vain hiihtänyt.

Laurahan on biokemian maisteri, joten voidaan olettaa, että Laura vielä pärjää hyvin, kun suhteellisen vähällä harjoittelulla on jo viestijoukkueessa.

Turha on nytkiin Mäkäräisen perrään haekailla. Kaisahan hiihti ns. "kanuunahiihon" Koreassa. Ja tulevilta olympialaduilta Kaisa raportoi kelistä seuraavasti:

"Täällä satoi eilisillasta asti kuivaa lunta, mikä teki olosuhteista radalla aika erikoiset, kun alla oli märkää tykkilunta.

Baana oli todella epätasainen ja vaikea hiihdettävä, ei ollenkaan sellainen missä olisin hyvä, mutta oli se varmaan hankala monelle muullekin.

Radan profiili on minulle ihan mieluinen ja sopiva, paljon jyrkkiä nousuja, Mäkäräinen kommentoi tulevaa olympialatua."

Yo. raportista voisi päätellä, että Kaisalla Koreassa latujen pintalumi on kuitenkin ollut kuivaa, eli kysymyksessä ei ole ollut mikään tyypillinen liisteri- eli vesikeli.

Jylhä on siinä oikeassa, että Mäkäräisen hiihdoilla on turha jossitella.

Mäkäräinen ei ole hiihtämässä Lahdessa, eikä Mäkäräisellä ole ollut näyttöjä samoissa kilpailuissa varsinaisten murtomaahiihtäjien kanssa.

Jos Mäkäräisen alle isketään kunnon liisterisukset jalkaan, niin Kaisan meno suattaapi olla meleko verkkasta.

Kaisahan on järkevä tyttö, joten kyllä hän osaa myös laskelmoida, mitä hänen kannattaa tehdä.

Kaisan markkina-arvo sponsorien silmissä saattaisi kärsiä kovan kolauksen, jos menestystä ei tulisikaan murtomaahiihdossa.

Tästä syystä Mäkäräinen mielellään hiihtelee rahakkaissa ampumahiihtokilpailuissa.

Totta kai Kaisa vaihtaisi heti lajia, jos olisi varma siitä, että tulos murtomaahiihdossa olisi läheskään yhtä hyvä kuin ampumahiihdossa.

Minulla on sellainen hytinä, että samalle viivalle asettuessa Norjan lihaksikkaan Björgenin kanssa Kaisa tipahtaisi nykyään Björgenin kyydistä kuin eno veneestä.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että vuonna 2014 lopettanut Norjan naisampumahiihdon legenda Tora Berger voitti 2010-2014 olympialaisissa 2 kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin.

MM-kilpailuissa Berger voitti vuosina 2006-2013 8 kultaa ja 3 hopeaa.

Näissä kilpailuissa myös Kaisa Mäkäräinen on ollut mukana, mutta jäänyt yleensä kauas kärjestä.

Berger hiihti myös murtsikkaa ja osallistui maastohiihdon MC-kilpailujen henkilökohtaiselle 10 km:n matkalle vuonna 2011 ja tuli neljänneksi.

Tästäkin voidaan päätellä, että varsinaiset maastohiihtäjät hiihtävät vielä kovempaa kuin ampumahiihtäjät, joka onkin täysin luonnollista.

Kyllä minä luulen, että Suomen naiset olisivat ehkä saavuttaneet viestissäkin kultaa, jos Laura Monosen sijasta porukassa olisi hiihtänyt esim. Veikko Hakulinen tai Mr. Seefeld Eero Mäntyranta.

Kyllä se niin on, että suutari pysyköön vain lestissään.

Minusta Laura Mononen ensikertalaisena hiihti hienosti, mutta ei halunnut lähteä syyttämään huoltoporrasta ja valmennusjohtoa, jonka olisi tullut huolehtia ensikertalaiselle ainakin kunnon vermeet.

Sen Laura on myös todennut, että ensikertalaista jännitti. Tästä herää kysymys, onko Suomen joukkueen psykologinen valmennus ajan tasalla?

Toistaiseksi en ole kuullut ainoankaan psykologisen valmentajan kommentteja Suomen joukkueen osalta.

Selvästi joukkueessa on kokeneita, henkisesti jo vahvoja hiihtäjiä kuin Iivo, Musti ja Matti, mutta muiden kohdalla saattaa olla henkisen tuen tarvetta ehkä enemmän.

Sehän on hyvin tiedossa, että ihminen ei ole kone ja nainen saattaapi olla tunteidensa osalta jopa herkempi kuin mies.

AsiantuntijaRe: Olisiko jos.....Kaisa3.3.2017 10.35
Vapaassa hiihtotyylissä ei käytetä pitovoiteita, liistereistä puhumattakaan!

alan kolmas miesRe: Olisiko jos.....Kaisa3.3.2017 12.24
Tulee mieleen taannoiset mekaniikan luennot, joiden aikana professori luennoi voimista, vastavoimista ja kitkan merkityksestä.

Luulisin, että hiihdossa pärjäämisessä on mekitysta voimalla ja vastavoimalla sekä kitkalla, jota täytyy syntyä kun suksilla liutaan ladulla tai ladun vieressä, Oli sitten tyyli pertsikka tai vapaa.

Mitä tulee taas naisten viestiin ja spekulaatioon Mäkäräisen hiihtämiselle, niin minulla on käsitys, että Mäkäräinen on omalla käytöksellään valitettavasti saattanut heikentää viestijoukkueelle tärkeätä joukkuehenkeä jo pitemmän aikaa.

Aikoinaan Ritu Roponen hyytyi pahasti Liberecin MM-kisoissa johtoasemasta, mutta Aino-Kaisa Saarinen ankkuroi tuolloin Suomen maailmanmestariksi.

Tästä syystä vielä tänäkin vuonna koko ajan on palloteltu sitä, kuka hiihtää viestissä kolmannen vapaan osuuden.

Ritu Roposen osallistumista koko ajan epäiltiin, mutta Ritun osallistuminen ei toteutunut fyysisen vamman johdosta.

Koko ajan Etelän Media tarjosi Ritunkin tilalle Mäkäräistä ja muita, vaikka Mäkäräinen ei ollut antanut samalla viivalla näyttöjä kyvyistään murtsikassa.

Tällaiset spekulaatiot ovat edesvastuuttomia ja vain heikentävät koko viestijoukkueen tärkeätä yhteishenkeä.

Paljon on ollut spekulaatiota myös Aikun ja Ritun välisistä ongelmista, jotka taisivat selvitä vasta, kun tuittupäinen Aikku meni lapsineen tapaamaan leikattua Ritua.

Laura Monosen kohdalla tarvittiin nyt Ritu Roposen lohdutusta, jotta Mononen pystyi selvittämään kovan pettymyksensä.

Ei ole tarvetta vetää takaisin elistä arviotani Suomen hiihdon osalta: parannettavaa on runsaasti henkisellä puolella ja näköjään vermeissä on jatkuvasti myös ollut voitelu- ja välinevalintaongelmia.

Oleellinen asia naisten viestissä on myös se, että Kristankaan vauhti ei riittänyt Ruotsin ankkuri Nilssonille loppukirissä.

Miesten viestin osalta voidaan olettaa, että ainakin Lari lehtonen joutuu mediassa vapaassa tulilinjalle. Larikin on enskertalainen.

Täytyy myös toivoa, että professori Heikkinen ei ajaudu henkiseen ylikuntoon ankkuriosuudella. Professori taitaa ottaa hommat vähän liian tosissaan.

Professorilla on suoritus vähän ailahdellut. Professori ei ole tainnut myöskään voittaa Sundbytä.

Luulisin, että Iivon ja Mustin kantti kestää, olipa keli sitten mikä hyvänsä.

Patiksen miehetRe: Olisiko jos.....Kaisa3.3.2017 17.55
Onko New Stroms sijoittamassa tehtaaseen?

alan kolmas miesRe: Olisiko jos.....Kaisa4.3.2017 10.07
Eero Kekäläinen on ulkona kuin lumiukko hiihtoasioissa.

Kekäläinen sanoi kylän keskusteluissa,, että kokee huoltajien suosivan tiettyjä urheilijoita. Suomen huoltopomo Matti Haavisto tyrmäsi Kekäläisen väitteet tuoreeltaan Lahdessa seuraavana päivänä. Tämä keskustelu on johtanut siihen, että Kyllönen putosi tänään virallisesti 30 km vapaalta, naisten päätösmatkalta.

Aino-Kaisa Saarinen, miten sinä koet tilanteen? Onko suksihuollossa epätasa-arvoa?

- Huhuja on, mutta en ole itse huomannut sellaista. Huollossa kaikki tekevät kovasti töitä, eikä epätasapainoa ole. Antaa heidän tehdä omia hommiaan, Saarinen linjaa. Kylien puheet ovat puheita.

Saarinen manasi ainoastaan testiajan vähyyttä MM-Lahdessa eikä maininnut Kekäläisen puheita. Siitä huolimatta hänellä on kautta linjan ollut kova luotto siihen, että oikea suksipari tulee viivalle. Rossignolin suksitallissa hiihtävän Saarisen kapula on toiminut kisoissa. Kyllönen hiihtää Fischerillä. Fiaterin suksilla ei hiihdä kukaan.

- Ei siinä sen kummempaa. Luultavasti tämä on vain pettyneen penkkiurheilijan pieni ylilyönti, Saarinen uskoo.

Keskusta pettää aina.

Eero KekäläinenRe: Olisiko jos.....Kaisa4.3.2017 19.32
No jo nyt on p-kele et minun suuni sanomaksi taas asetetaan sanoja ja lauseita, joita en ole suustani lausunut. Luulempa et ed.olevan kommentin suustaan ulostamisen on suorittanut piraattiakm. Onhan tämä jo huomattu pidemmän aikaa, et tältä kirjoittajalta taitaa tulla molemmista päistä samaa tavaraa.

En usko et naturaali akm alentuisi moiseen.
...Haavisto tyrmäsi tuoreeltaan Kekäläisen väitteet Lahdessa....

Nyt ko juuri tulin Joensuun rallin toimitsijatehtävistä kotio, luin hämmästyneenä ed.olevan kommentin {klo 10.07}
Pirulainen sentään, olenko minä sittenkin noin kuuluisa kuavilainen??

Vaikka olenkin urheiluaktiivi, en ole mitenkään muotoa sotkeutunut hiihtoasioihin, se ei oo minun laji.
Suap kaikki muut, huoltajat, valmentajat, matkahuollonbaarin kaikkienasioittenkaikkitietävätkaiken
oppineetkiertokoulunkäyneetasiantuntijat ym. ym olevinaan kansankynttilät antaa mitä tahansa ns "asiantuntijalausuntoja".
Niitä ei kuitenkaan pitäis tälläkään keskustelupalstalla asettaa minun sanomaksi.
Suap sanoa ja puhua suunsa puhtaaksi, mut en tykkää siitä et kaikennäköisiä lausumia ja kommentteja sanotaan minun suustani tulleiksi.
Mut elämä on...

Viikon kuluttua lauantaina, kaikki urheilun pyhään henkeen, kaikki kaikkeen uskovat, kaikki raskautetut ja kaikki muutenvainpakanat, tervetuloa Tahkoralliin Nilsiään. Siellä on mukana kaikki SM sarjaa ajavat suomalaiset huippukuskit, Asunmaa, Salo, Nikara, ym.ym.
Tänpäivän 04.03 osallistujalistan mukaan 154 autoa, joista 44 kpl 4WD
Harmi, et Rovanperä junior ei voinut osallistua.
Pidetään porukalla yhdessä puoliamme kovassa kilpailussa järjestäjäpaikkakuntien kisassa. Onhan meillä pitkät perinteet Nilsiässä rallien järjestämisessä.
Vain Teidän, arvoisa yleisö, avulla, voimme järjestäjinä luoda tulevaisuutta, et tämmönen valtakunnallinen tapahtuma säilyisi paikkakunnalla.

Teretulemas !!!!!!!!!!

AKM, se ainoa oikeaRe: Olisiko jos.....Kaisa5.3.2017 3.17
Kylläpä on typerää, että joku älykääpiö kirjoittelee taas täyttä soopaa alan kolmannen miehen (sen ainoan oikean) nimissä.

Älykääpiö pitää itseään fiksuna, mutta hänen kirjoittelunsa paljastaa, että kirjoittajan älykkyysosamäärä on enintään luokassa 35-49. Psykologiassa tällaisesta henkilöstä käytetään termiä imbesilli ja imbesilli taas tarkoittaa vähämielistä.

Imbesilliteetti tarkoittaa siis älyllistä kehitysvammaisuutta, jossa henkilön älykkyysosamäärä on 35?49. Tämä vastaa suunnilleen keskivaikeaa älyllistä kehitysvammaisuutta.

Sanan käyttöä ei nykyään enää suositella. Kuitenkin siinä tapauksessa, että ihmisessä havaitaan vaikea älyllinen kehitysvamma ja toistuvaa älytöntä toimintaa, niin silloin imbesilliä käytetään yleisesti vielä myös kuvaamaan täysin typerää ihmistä tai itsekseen puhuvaa ns. kylähullua.

Minun ennustukseni hiihdon MM-kisojen mitalisaaliin osalta näyttää taas menevän melko lailla nappiin.

Minähän ounastelin tuossa jokunen päivä sitten, että kaikkineen saattaa tulla neljä mitalia.

Kisojen aikana on harmittanut, että ns. Etelän Media ja Iltalehden urheilutoimittaja Santtu Silvennoinen etunenässä on käynnistänyt Laura Monosta, Anne Kyllöstä ja Lari Lehtosta koskevat parjauskampanjansa, jossa uhan alle on voinut joutua jopa kyseisten ensikertalaishiihtäjien koko hiihtäjän ura.

Silvennoisen antamat lausunnot osoittavat sen, että Silvennoisella ei ole syvällistä tietoa hiihdon olemuksesta ja tästä syystä suosittelen, että Silvennoinen keskittyisi kirjoittamaan kommenttejaan Seiskaan.

Silvennoinen voisi siellä pohdiskella myös sitä, miksi hänellä urheilutoimittajana ei suksi luistanut.

Silvennoinen lienee kaukorakastunut Kaisa Mäkäräiseen, kun hänellä oli vielä eilisessä Iltalehdessäkin täysin perusteetta ikävä Kaisaa, kun Monoselle ei löytynyt kunnon kapulaa, Pärmäkoskella oli kelvollinen kapula, mutta Saarinen ja Niskanen loistivat Rossignolin valkopohjaisilla "transuilla".

Samalla asiantuntemuksellaan Silvennoinen kommentoi myös Lari Lehtosen floppia vapaalla ja ilmoitti tienneensä, että Lari hiihdätettiin typerästi loppuun jo ennen viestiä.

Olen jo aiemmin todennut, että hiihto korkeimmalla kansainvälisellä tasolla vaatii sitä, että hiihtäjät ovat fyysisesti ja henkisesti teräkunnossa ja heillä on allaan parhaat mahdolliset välineet ja myös voitelu ja muu oheistoiminta pelaa.

Valitettavasti on todettava, että Suomen joukkueen kohdalla näin ei ole ollut asianlaita. Hiihtäjillä näyttää olleen allaan eri mm. yhtiöiden suksia ja noiden suksien huollosta on vastannut Matti Haavisto ja virolainen Are Mets. Ja tottahan se on, että Matti Haavisto on Kristan monivuotinen henkilökohtainen valmentaja. Silläkin asialla on merkitystä muille joukkueen jäsenille.

Ei näytä hyvältä.

On todettava, että Haavisto on taustaltaan ylikonstaapeli ja siis Krista Pärmäkosken pitkäaikainen henkilökohtainen valmentaja. Aiemmin Haavisto on vastannut yhdistetyn miesten välinehuollosta. Mets on puolestaan ollut hiihtoliiton palveluksessa vasta kesäkuusta 2015 lähtien. Saavutukset yhdistetyssä ovat myös olleet vähän mollivoittoisia viime aikoina.

Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen kirjoittaa seuraavasti:

"Elettiin kirkkaimman mahdollisen mitalitavoitteen eli hopeamitalin kannalta ratkaisevia hetkiä. Jos Mononen pystysi pitämään 20-25 sekunnin kaulan teinivastustajaansa, Nilsson ei olisi tosimielessä Pärmäkoskea edes ajanut takaa.

Karmea totuus valkeni, kun viestiosuutta oli takana pari kilometriä. Yhtenä harvoista mitalihiihtäjistä Mononen oli valinnut alleen mustapohjaisen, huokosella pohjamateriaalilla verhoillun suksiparin. Se ei ollut voittoarpa- vaikka varmasti testin paras (Fischerit).

Monosen sukset vettyivät, ja niistä katosi täysin luisto. Kun tähän päälle lisätään ensikertalaisen painetila, loppu oli karmeata katsottavaa.

Mononen hävisi Jacobsenille osuutensa jälkimmäisellä puolikkaalla noin 50 sekuntia ja yhdessä ainoassa pitkässä laskussa noin 15 sekuntia. Parhaiten eilisessä, kosteassa kelissä toimivat likaa hylkivät transparenttisukset."

Holopainen päättää kommenttinsa seuraavasti:

"Monosen katastrofi jätti suojuksen auki niille, jotka ikävöivät joukkueeseen Kaisa Mäkäräistä. Hän olisi hiihtänyt kolmososuuden, mutta tulos olisi tasan sama ajatusleikissä, jossa alle olisi annettu saman tasoinen suksipari kuin Monoselle."

Jo aiemmin olen todennut, että Suomen huoltojoukot ja voitelijat ovat pahasti epäonnistuneet meneillään olevissa kisoissa. Mikäli nämä joukot olisivat olleet samalla tasolla kuin norjalaisilla ja ruotsalaisillakin on asianlaita, niin mitaleita olisi Suomeen tullut varmasti 8 kappaletta.

Olen jo aikaisemmin maininnut esim. kitkan merkityksestä hiihdossa. Kysymys on suksen pohjan ja ladun pinnan välisestä voimasta, joka on riippuvainen monesta tekijästä ja myös hiihtäjän painosta.

Esim. epäonnistuneen Anne Kyllösen kohdalta voidaan todeta, että Anne painaa 61 kg, kun esim. Krista painaa vain 56 kiloa. Ero tältä osin Kristan hyväksi on siis jo 8.2% tarvittavassa voimassa ja hiihtosuorituksen aikana tarvittavasta energiasta.

Jos Annella ja Kristalla on molemmilla yhtä paljon voimaa käytettävissään, niin 10 kilometrin matkalla Anne häviää Kristalle pelkästään suuremman painonsa vuoksi käsittääkseni 1 min 15 sekuntia.

Jos voitelu tai suksivalinta vielä epäonnistuu, niin ei ole mikään ihme, että Anne Kyllönen hävisi Kristalle 10 km matkalla 1 min 44 sekuntia, kun Annen suuremman painon johdosta Annen olisi pitänyt hiihtää samoilla voimilla 2 min 3 sekuntia hitaammin.

Laura Monosen painoa en ole onnistunut löytämään, mutta jos se on lähelläkään Anne Kyllösen painoa, niin Laura voi hävitä viestissä esim. Kristaan verrattuna suuremman kitkan johdosta 5 km matkalla helposti 1 min 14 sekuntia. Nythän Laura Mononen tipahti kärjestä kolmannella osuudella käsittääkseni noin 58 sekuntia.

Hiihdon fysiikkaa on ansiokkaasti selvittänyt mm. tärkeän kitkan osalta Oulun ylipistossa Pro-gradu-työssään fysiikan laitoksella Antti Murtoperä. Kitkan osalta Antti on esittänyt tutkimuksessaan alla olevan kokonaiskitkaa kuvaavan yhtälön:

(k) kokonaiskitka = (a) aurauskitka + (ku) kuivakitka + (ko) kosteakitka + (ka) kapillaarikitka + (li) likaisuuskitka

https://ouluma.fi/wp-content/uploads/.../Hiihdonfysiikkaa.pdf

Minulla on sellainen tunne, että esim. ylikonstaapeli Matti Haaviston eikä myöskään Are Metsin koulutukseen ole laajemmin kuulunut fysiikan alan opinnot. Tästä minä voisin vetää sellaisen johtopäätöksen, että Suomen Hiihtoliiton valmennus- ja huoltoporukka ei valitettavasti ole käyttänyt hyväkseen kaikkea sitä tutkimustietoa, jota esim. johtavilla suksien valmistajilla on tarjolla.

Suomen hiihtäjät näyttävät siten suurelta osin hiihtelevän vähän niin kuin mutu tuntumalla.

alan kolmas miesRe: Olisiko jos.....Kaisa5.3.2017 18.05
Hienoa työtä tänään alan mieheltä, Matti Heikiseltä!

Vaikka Suomessa vieläkin eletään kunnissa kuin pellossa, niin kyllä ne säännöt kuntiinkin pikkuhiljaa tulee. Tästä voimme kiittää sitä, että tajuttiin liittyä EU:hun.

Liiassa liittymisinnossaan Paavo Lipponen ja Kuningas Sauli tosin päättivät liittyä yksin tein myös rahaliittoon, josta lähes kaikki Suomen nykyiset taloudelliset ongelmat ja työttömyys olivat vääjäämätön seuraus.

Ahtisaaren tehtäväksi tuli sitten antaa asialle viimeinen sinetti ja viime aikoinahan Ahtisaari on avoimesti kertonut jo senkin, että Suomen olisi pitänyt liittyä NATOonkin jo EU-sopimuksen allekirjoituksen aikaan.

Koska Ahtisaari on pitkään ollut myös UPM:n hallituksen jäsen, niin häneltä ei varmasti ole jäänyt kuulematta sitä, mitä Nalle Wahlroos on luennoinut Suomen kilpailukyvystä ja myös eurosta.

Toistaiseksi vain harva on uskaltanut Suomessa esittää laskelmia siitä, mikä on ollut Suomelle vahingollisen eurokytkennän hinta. Sen hinta on ollut satojen tuhansien ihmisten työttömyys, joka on kestänyt jo reilusti 15 vuotta. Keskimääräinen työttömyysaste on ollut suuruusluokkaa 8-9% työvoimasta.

Meno on ollut todella tuhoisaa.

Vuonna 2015 Suomen BKT vuoden 2010 hinnoin laskettuna oli vain 186.8 miljardia euroa, eikä kasvua ole näköpiirissä.

Suomen Kuvalehdessäkin Danske Pankin ennustepäällikkö Kuoppamäki kertoo, että Suomen BKT:n kasvuluvut ovat vuosittain olleet lähellä +- nollaa jo useampia vuosia putkeen, eikä mitään merkittävää valoa näy tunnelin päässä, koska viennin arvokin vain laskee tänäkin vuonna yli 10%:n vauhdilla vuodessa.

Kuoppamäki myös kertoo taloudellisten ennusteiden luotettavuudesta samoin kuin VVM:n ennustajat. VVM:a ennustajat kertovat, että talousennusteissa virheitä ei juuri ole.

Vuosina 2011-2015 keskimääräinen virhe on ollut vain 1.6%-yksikköä. Minusta taas jo ennustevirhe silloin, kun BKT:n kasvu on luokassa +-0.0% voi kyllä hyvin äkkiä johtaa ainakin 100%:n heittoon prosenttiyksikköennusteissa.

Ei ole sitten ihme, että ETLAn Vesa Vihriälä toteaa, että "tutkimustiedon rooli talous- ja yhteiskuntapolitiikan päätöksenteossa Suomessa on ollut jopa luvattoman heikko."

Jos teemme sellaisen olettamuksen, mikä ei varmasti ole kovin kaukana myöskään todellisuudesta ja joka voidaan varmasti tieteellisestikin osoittaa, että liian vahvan euron johdosta Suomen BKT:n kasvu on vuosittain jäänyt 1.0-1.5%-yksikköä heikommaksi kuin meillä olisi ollut, mikäli omaa markkaa ei olisi hylätty tai markka olisi kytketty euroon oikealla vaihtokurssilla.

Seuraavat järkyttävät tulokset ovat helposti laskettavissa Tilastokeskuksen luvuista BKT:n osalta:

- Euro meno: BKT vuonna 2015 186.8 miljardia euroa

- Markka ja 1%:n lisäkasvu per vuosi: BKT vuonna 2015 229.2 miljardia euroa

-Markka ja 1.5%:n lisäkasvu per vuosi: BKT vuonna 2015 253.7 miljardia euroa

Kumulatiiviset BKT tulokset vuosina 1994-2015:

- Euro meno: BKT 3 698.7 miljardia euroa

- Markka ja 1%:n lisäkasvu per vuosi: BKT 4 133.2 miljardia euroa

- Markka ja 1.5%:n lisäkasvu per vuosi: BKT 4 373.3 miljardia euroa

Menetetty hyvinvointi vuonna 2015:

- Vuonna 2015 vuositasolla: BKT 42.4 miljardia euroa (markka ja 1.0%:n lisäkasvu)

- Vuonna 2015 vuositasolla: BKT 66.9 miljardia euroa (markka ja 1.5%:n lisäkasvu)

Menetetty hyvinvointi 1994-2015:

- Markka ja 1%:n lisäkasvu: 474.6 miljardia euroa

- Markka ja 1.5%:n lisäkasvu: 674.6 miljardia euroa

Euroarkkitehtien virheet ovat tulleet meille siis todella kalliiksi, eikä niitä virheitä voida enää koskaan korjata Juha Sipilän kiky-sopimuksilla, eikä myöskään digitekniikalla.

Kuten yllä olevista alustavista laskelmista nähdään, niin suomalaiset olisivat voineet vetää vaikka lonkkaa pari kolme vuotta putkeen, niin siitä huolimatta BKT olisi ollut nykyisellä tasolla, jos markan ja euron kytkentäkurssi tai kelluvan markan kurssi olisi ollut oikea.

Yllä olevista laskelmista näkyy myös se, että mitään leikkauslistoja Suomessa ei tarvita, jos Suomen valuuttakurssi on oikealla tasolla. Joustava valuuttakurssi antaa myös AY-liikkeen rasvanahkaisille änkyröille aikaa tottua globaaliin maailman menoon ja kilpailuun.

alan kolmas mies Re: Lottovoitto syntyä Suomeen 10.10.2016 18:28
Alan kolmas mies onnittelee Bengt Holmstromia taloustieteen nobelista.

Meillä on nyt rauhan nobeli ja taloustieteen nobeli. Nämä palkinnot on syytä maksimaalisesti hyödyntää myös käytännön elämässä.

Alan kolmas mies iloitsee Holmströmin nobelin vuoksi myös siksi, että ainakin osa Holmbergin nobelista selittyy sillä, että Holmberg on saanut oppia aikoinaan metsäteollisuudesta eli Ahlströmiltä.

Suomalaisilla kepuleilla ja demuilla on jo vuosikymmenet ollut tapana mollata metsäteollisuutta "savupiipun ja auringonlaskun alana".

Muualla maailmassa ei ajatella näin.

Nyt taas nähtiin, että maailmallla arvostetaan sellaista tutkimusta, jossa yritysten menestystä selitetään myös kannustusjärjestelmien avulla.

Tähän myös työsopimuksiin liittyvään peruskysymykseen Holmberg nimenomaan sai innostuksen Ahlströmin palveluksessa.

Nyt voitaisiin tuoreelta nobelistilta kysyä, miten kannustava sopimusjärjestelmä Suomeen on saatu vuosikymmenien aikana kehitettyä, kun kolmikannassa on jyrätty käsijarru päällä paksut yleisitovat TES-sopimuskirjat kainalossa vuodesta toiseen.

BKT:n osalta seuraukset on jo nähty. Kasvu on meillä saatu jo nollaan.

Väestö ikääntyy ja Nalle Wahlroosin tapaisia talousmiehiä inhotaan, vaikka Holmberg totea, että yksi Suomen persusongelmista on juuri se, että meillä on liian vähän Nallen ja Antti Herlinin kaltaisia kansainvälisiä menestyjiä.

Huomion arvoista on myös, että Holmberg suhtautuu kauhulla valtio-omisteisiin yhtiöihin, joita suuren yritysjohtajan maineeseen nostettu Kiky Juha tuntuu pitävän varsinaisina rahasampoina.

Tämä ei ole mikään ihme, koska kepulit ja demut eivät osaa puhua mistään muuta kuin tuloerojen tasaamisesta, johon vielä pyritään massiivisilla työttömyyskorvauksilla ja maataloutuilla.

Tätä menoa Suomen kansantalous ei yksinkertaisesti kestä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: