Keskustelu

V. EpäilysValtiolle 500 milj. euron takaustappio9.3.2017 3.18
Iltalehti on kertonut isosta salaisesta valtion takaustappiosta.

"Suomen valtio on kärsinyt viime vuoden lopulla suuren, runsaan puolen miljardin euron takaustappion.

Asia ilmenee tilastokeskuksen tiistaina julkistamasta tiedotteesta, jossa kerrotaan valtion takauskannan kehityksestä 2016."

En ihan uskonut, että Faroconin ja Tratta PBF:n kohdalla näin suuriin takaustappiohin päästään, mutta jotain ihmellistähän siinä on, kun valtion kassasta humahtaa taas 500 miljoonaa, eikä kukaan tiedä tai halua selvittää, mistä se johtuu.

Kun Tratta PBFkin hyväksyttiin oudosti yrityssaneeraukseenkin käräjäoikeudessa, niin mistäs senkään tietää, mitä välipuheita tässäkin sotkussa on ollut vaikka valtion kanssa, kun käräjäoikeudenkin paperit salattiin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Valtion mälli on taas sen verran iso, että Terra Sipilältä ja advokaatti Orpolta ja VTV:ltä on vaadittava asiaan selvitys.

Se nyt ainakin tiedetään, että Farocon Oy on konkurssissa.

Ettei tässä olisi vain käynyt niin onnettomasti, että valtion olisihyväuskoisena mennyt takaamaan Nemea Bankin lainojakin.

Eihän herrojen metkuja kukaan voi tietää.

Kouraan ajattelijaRe: Valtiolle 500 milj. euron takaustappio9.3.2017 4.56
Tämä 500 miljoonaa on aika pieni summa. Juankosken takaustappio suhteutettuna väkimäärään on n. 12-kertainen.
Tämäkään ei ole toistaiseksi aiheuttanut kummempia toimia. Kunta tosin kaatui, mutta ei se muita ole liikuttanut.

alan kolmas miesRe: Valtiolle 500 milj. euron takaustappio9.3.2017 17.17
500 miljoonaa on tosissaan aika pieni summa. New Stroms Oy tarjosi pesälle vielä pienemmän summan, taisi olla 4,2 M?, ja vaikka oli siihen aikaan paras tarjous, toiseksi paras tarjous voitti, muistaakseni vaivaiset 3,2 M?.

Suomessa on muuten nostettu kova kohu, kun sote-neuvotteluihin ja armeijan muutamiin juhliin on tilattu median mielestä kohtuuttomasti alkoholijuomia, eikä juojien nimistä ole aina ollut tarkkaa kirjanpitoa.

Kyllä minäkin pidän sitä parempana, että noissa julkishallinnon pippaloissa ja Kiky-neuvotteluissa ei kovin kovassa kaasussa neuvoteltaisi.

Kepulandiassakin voi käydä vielä samalla tavoin kuin YYA naapurimaassamme, jossa intouduttiin tekemään vallankaappaus tukkihumalassa.

Viisas isäni korosti aina, että alkoholi on viisasten juoma ja ilmeisesti siitä syystä Kepulandiassa on aina ollut skitsofreeninen suhtautuminen alkoholiin eli etanoliin (C2H5OH-ceekakshviisoh).

Täytyy muistaa, että alkoholeja on monenlaisia ja Alkossa myydään vain erilaisia etanolin johdannaisia, joita oikein käytettynä ei voi pitää ihmisen terveydelle kovin vaarallisena.

Toisin on tietysti CH3OH eli metanoli, joka myös on alkoholi, mutta jo pieninä määrinä nautittuna hengenvaarallinen ja sokeuttava myrkky.

Nykyisen alkoholipolitiikan peruskivi muurattiin käsitykseni mukaan 1950-70 luvulla.

Pääarkkitehteina häärivät tietysti ajan henkeen kuuluvasti kepuloiset ja demut. Vuosina 1952-68 Alkon pääjohtaja oli demujen K.A. Fagerholm ja häntä seurasi sitten demujen Pekka Kuusi, joka väitteli tohtoriksi vuonna 1956 tutkimuksellaan "Alkoholijuomien käyttö maaseudulla-kokeellinen tutkimus".

Myöhemmin Kuusesta tuli sosiaaliministeri ja myös Alkon pääjohtaja vuosiksi 1972-1982. Kuusen aisaparina Alkon hallintojohtajana ja myös hallintoneuvoston puheenjohtaja toimi sitten kepun raittiusmies ja tervaskanto Nestori Kaasalainen.

Alkossa demujen valtakautta jatkoi vielä demujen pitkäaikainen pääjohtaja Heikki Koski 1982-1994, jota seurasi vihdoin Ilkka Suominen (kok) 1994-1999. Suomista onkin sitten seurannut vähemmän poliittiset mm. Yliopiston Apteekin proviisori Heikki Uotila (2001-2012) ja nykyinen tekn. lisensiaatti Hille Korhonen.

Ennen viimeisiä eduskuntavaaleja kepuloiset suunnittelivat innokkaan Annika Saarikon johdolla jo yhdessä demujen Keppana Huovisen kanssa jopa keppanan vetämisestä pois ruokakaupoista takaisin Alkoon.

Onneksi tällaista normitalkoota ei Kepulandiassa vielä kuitenkaan käynnistetty.

Kun Suomen alkoholipolitiikkaa tarkastelee ulkopuolisena, niin keskeinen havainto on, että valtion monopolin harjoittamaa alkoholiin liittyvää kemianteollisuutta on harjoitettu lähinnä sosiaalipoliittisesta näkökulmasta.

Nykypäivänä näin kapeaa katsantokantaa voidaan pitää täysin käsittämättömänä sosiaalitanttojen puuhasteluna.

Ärsyynnyin alkoholista, kun silmääni sattui Suomen Kuvalehdessä Jan Erolan kirjoitus "Pullo kouraan hallitus". Vaikka en aina pidäkään Erolan puheista, niin nyt minua alkoi kiinnostaa Erolan esittämät alkoholiin liittyvät kansantaloudelliset luvut.

Erola oli aivan oikein liittänyt alkoholin eli etanolin ja sen johdannaiset elintarvikkeiksi.

Erola oli selvittänyt, että Suomessa elintarvikkeiden vientilistalla alkoholi on ensimmäisellä sijalla. Erolan mukaan viime vuonna alkoholituotteiden viennin arvo oli Suomessa 180 milj. euroa.

Heti perään Erola oli selvittänyt, että Ruotsissa Absolut Vodka-vetoisen viennin arvo olisi peräti n. 7 miljardia euroa.

Aluksi ajattelin, että nyt Erola on tehnyt virheellisen analyysin tai kysymyksessä on painovirhe.

Sitten suoritin tarkistuksen ja havaitsinkin, että Erola on ehkä saattanut sotkea keskenään eurot ja kruunut.

Joka tapauksessa Ruotsin elintarvikkeiden ja juomien koko viennin arvo on noin 70 miljardia SEK ja siitä Absolut Vodka-tuotteiden osuus on noin 10% eli noin 740 milj. euroa.

Näyttääkin siltä, että esim. Ruotsin alkoholin viennin volyymi on siis kuitenkin Suomeen verrattuna noin 4.1-kertainen.

Ruotsalaisten salaisuutena alkoholissakin on loistavasti onnistunut globaalin brandin systemaattinen luonti. Tähän ei Suomessa valitettavasti pystytä.

On aiheellista kysyä, kuinka on mahdollista, että meillä valtion monopoliyhtiö pohtiessaan mm. alkoholin käyttöä maaseudulla ja sen mahdollisia terveydellisiä haittoja, on voinut samalla unohtaa alkoholiin liittyvän valtavan globaalin liiketoimintapotentiaalin.

Järkyttävästi havaitsin, että Ruotsin Alkoa vastaava Systembolaget lanseerasi vasta 1979 Absolut Vodkan Amerikan markkinoilla. Absolut Vodkaa tehtiin Skånessa maanviljelijöiden entisessä viinatislaamossa, jossa raaka-aineena on syysvehnä.

Vuonna 2008 kansainvälinen Pernod Ricard S.A.:n omistama V&S Group osti Absolut Vodka Bandin ja Skånen hienot tehtaat ja loppu onkin sitten historiaa.

Valtion sosiaaliministeriön ohjauksessa toimivassa Altia-konsernissa on siis selvästi huomattavaa piilevää liiketoimintapotentiaalia, kunhan vuosikymmeniä toimintaa johtaneet sosiaalitantat saadaan siirrettyä sote-uudistuksen myötä puuhastelemaan todellisten sosiaalisten ongelmien kanssa.

Alla vielä Elintarviketeollisuuden listaa Suomen tärkeimmistä vientiin menevistä elintarvikkeista (Tammi-huhtikuu 2016).

Tuolla listalla alkoholi näyttää olevan Suomessakin kärjessä ja tämän listan tulisi erityisesti kiinnostaa Kepulandiassa kaikki kepuloisia, koska kysymys on tietysti kepuloisten ikiomasta pelikentästä.

Alkoholi 37 milj. euroa
Voi ja maitorasvat 35 milj. euroa
Muut elintarvikkeet 29 milj. euroa
Sokerikemian tuotteet 27 milj. euroa
Sianliha 25 milj. euroa
Maitojauhe 24 milj. euroa
Muut maitovalmisteet 22 milj. euroa
Suklaa 18 milj. euroa
Juusto 15 milj. euroa
Kaura 15 milj. euroa

Artikkelissaan Erola nostaa hyvin esille mm. pienpanimot ja tislaamot, joita meillä Suomessa on ahdasmielisesti kahlittu erilaisin normein ja verotuksellisin keinoin vuosikymmeniä.

Erola oli myös selvittänyt, että esim. Skotlannissa viski tuo maahan 40 000 työpaikkaa ja kansantalouteen 6 miljardia euroa.

Ei ole ihme, että ruotsalaisetkin ovat meistä ottaneet täydellisen pesäeron vähän joka alalla.

Keskusta pettää aina.

Patiksen miehetRe: Valtiolle 500 milj. euron takaustappio9.3.2017 18.59
Castor Plus taisi tarjota 10 Miljoonaa Euroa pesälle.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: